27 oktober Black Cat Day

National Black Cat Day

National Black Cat day valt elk jaar op 27 oktober.
Black Cat Day wordt op deze datum gevierd in zowel Amerika als het Verenigd Koninkrijk.

Eerste National Black Cat day

Deze dag is in het leven geroepen in 2011 door de stichting Cats Protection in het Verenigd Koninkrijk. De stichting Cats Protection werd in 1927 opgericht door Jessy Wade en bestaat al 95 jaar. Sinds 1949 zetten zij zich in om het aantal katten te beperken door middel van castreren en bewustwording rondom castratie van katten. In 1994 is het deze stichting die ervoor zorgt dat dierenasiels van het Verenigd Koninkrijk katten chippen alvorens deze te herplaatsen.

Reden voor National Black Cat day

Cats Protection heeft onderzoek gedaan naar het aantal dagen dat katten in een asiel of opvang verblijven alvorens ze geplaatst worden. Uit dit onderzoek werd er in 2011 geconcludeerd dat zwarte en zwart-wit gekleurde katten gemiddeld een week langer in het asiel zaten dan katten met een andere vachtkleur. Daarom is dat jaar National Black Cat Day in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de zwarte en zwart-witte katten in het asiel.

Overigens meldt deze zelfde organisatie in 2019 zwarte katten nog maar slechts 2 dagen langer dan gemiddeld in het asiel verblijven dan anderskleurige katten. Een hele verbetering dus ten opzichte van 2011.

Black cat day 27 oktober

Van Engeland naar Amerika

Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Amerika wordt er op deze datum aandacht besteed aan het verbeteren van het imago van zwarte katten. Zoals gezegd, deze dag is in Engeland in het leven geroepen in 2011. Maar hoe en wanneer National Black Cat day naar Amerika is gekomen weet ik niet. Dezelfde datum zal niet helemaal toeval zijn lijkt mij.

Zwarte katten en Halloween

In Amerika is het niet alleen op 27 oktober National Black Cat day, maar heel oktober wordt er aandacht besteed aan het welzijn van zwarte katten tijdens de Black Cat Appriciation month. Dit heeft te maken met het nog steeds slechte imago van zwarte katten in combinatie met het Halloweenfeest op 31 oktober. Voorafgaand en tijdens Halloween proberen mensen elkaar de stuipen op het lijf te jagen. En wanneer je gaat zoeken naar plaatjes die in het teken staan van Halloween dat vind je vaak een afbeelding van een pompoen, een heks en / of een zwarte kat.

Zwarte kat en Halloween

Dierenmishandeling rondom Halloween

Helaas is dierenmishandeling rondom het feest van Halloween nog steeds een veel voorkomend probleem in Amerika. In de dagen voor Halloween wordt ook aanbevolen jouw kat vooral binnen te houden. Vanwege zijn slechte imago zijn gruwelijke praktijken van dierenmishandeling nog steeds een feit. Deze zijn door het donkere imago van de zwarte kat vooral gericht op katten met een zwarte vacht. Maar ook anderskleurige katten alsook honden zijn doelwit voor deze ‘feestgangers’.

Er zijn nog best een aantal mythen over zwarte katten die ervoor zorgen dat ze minder gewaardeerd worden dan anderskleurige katten. Deze overtuigingen stammen nog uit de middeleeuwen waar met name zwarte katten werden geassocieerd met heksen.

Zwarte kat adopteren

Tijdens de gehele maand oktober kun je daarom in Amerika geen zwarte kat adopteren uit het asiel. De meeste asielen in Amerika doen mee aan deze helaas noodzakelijke actie. Zo willen deze dierenasiels voorkomen dat deze katten worden geadopteerd om geofferd te worden in de aanloop naar of tijdens het Halloweenfeest. Heb je een lieve zwarte kat gezien die je wilt adopteren? Dan mag je na Halloween terugkomen om deze kat op te halen en een goed thuis te geven.

Zwarte katten en heksen

Positieve associaties met zwarte katten

Toch zijn er zeker een aantal positieve associaties die er worden gemaakt met zwarte katten, ik noem er hier een paar van (een aantal andere positieve associaties heb ik beschreven in mijn blog ‘Zwarte kattendag 17 augustus’):

  • In Italië gelooft men dat wanneer een zwarte kat niest, dat het een teken is dat je geluk zult hebben.
  • In het Verenigd Koninkrijk is men ervan overtuigd dat wanneer er een zwarte kat in het publiek zit tijdens de eerste voorstelling met publiek, dat de voorstellingsreeks zeer succesvol zal zijn.
  • In het zuiden van Frankrijk geloven ze wanneer je een zwarte kat goed behandelt, dat rijkdom jouw kant op komt.

Zwarte kattendagen wereldwijd

Niet alleen 27 oktober staat in het teken van de zwarte kat.
Ook op andere dagen wordt er aandacht besteed aan het welzijn van met name de zwarte kat:

- Op 17 augustus is het Wereld Zwarte katten dag of net wat mooier gezegd: Black Cat Appriciation Day zoals ze het in Amerika noemen.

- Op 17 november is het in Italië ‘Giornata del Gatto Nero’ of terwijl ‘Dag van de zwarte kat’.

Zwarte kattendag

Dagen in het teken van de kat

Een aantal andere dagen in het teken van het welzijn van de huiskat:

17 februari Nationale kattendag Polen
17 februari Nationale kattendag Italië
20 februari Nationale kattendag Spanje
22 februari Nationale kattendag Japan
1 maart Nationale kattendag Rusland
8 augustus Wereld kattendag
1 september Rode Kattendag
29 oktober Nationale kattendag Spanje
29 oktober National Cat Day Amerika

Halloween is in Amerika een feest dat uitgebreid gevierd wordt.

In Nederland hebben we natuurlijk Sinterklaas, de kerstdagen en Oud & Nieuw. In oktober wordt er op sommige plaatsen in Nederland al regelmatig vuurwerk afgestoken.

Heb jij een kat met vuurwerkangst? Lees dan zeker ook 'Vuurwerkangst bij katten' waarin ik meer dan 25 tips geef hoe jij de juiste maatregelen kunt nemen om deze vuurwerkperiode net wat aangenamer te maken.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Black Cat day 27 oktober

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Speciale kattendagen, Weetjes over katten en getagd met , , , , .