Kat plast in huis

Medisch probleem of stress gerelateerd ?

Jouw kat plast overal in huis, behalve op de plek waar het zou moeten: de kattenbak. Plassen in huis kan de kat doen direct naast de bak, maar ook ergens anders in huis. Op een plek waar je het niet zo snel doorhebt of juist op plekken waar je er niet omheen kunt. Het komt minder vaak voor, maar ook poepen buiten de bak komt voor.

kat plast in huis

Wanneer is het plassen in huis?

Het is in huis plassen wanneer een kat nattigheid achterlaat op horizontale oppervlakten. Denk hierbij aan dat de kat de bank, de vloer, het bed of de deurmat plast. Buiten de bak plassen doen katten vaak of net buiten de bak of op zachte oppervlakten (bed of kleding).

Wanneer een kat urine achterlaat tegen verticale oppervlakten als de muur, de deur of de tafelpoot, dan is het sproeien.

Medische oorzaak plassen in huis uitsluiten

Plast een kat ineens in huis en niet meer (of heel weinig) op de bak? Dan moet eerst een medische oorzaak uitgesloten worden door de dierenarts. Vaak heeft plassen buiten de bak met een urineweginfectie te maken of blaasgruis. Een andere medische oorzaak kan bijvoorbeeld een ouderdomsziekte als nierfalen of artrose zijn. De kat geeft de kattenbak de schuld van de pijn en gaat daarom buiten de bak plassen. Of bij artrose kan de kat misschien niet meer goed in de kattenbak komen.

Waarom gedragstherapie voor katten inzetten?

Wanneer er geen medische oorzaak door een dierenarts gevonden is, komt plassen buiten de bak door stress uit de omgeving. Dit is een puur natuurlijke reactie van jouw kat op een voor jou ongewenste manier. Daarom is het belangrijk om de omgeving van de kat eens te laten bekijken door een kattengedragstherapeut. Want wanneer we de oorzaak van dit ongewenste gedrag weten, kunnen we werken aan het plasprobleem van jouw kat.

Jou en jouw kat die in huis plast kan ik helpen door middel van gedragstherapie voor katten. (Lees mijn werkwijze op de pagina de gedragstherapie voor katten).

Ik kijk dan door de ogen van de kat naar de leefomgeving van jouw kat en leg de link naar het plassen buiten de bak vanuit de kat gezien. Zo kunnen we het plassen buiten de bak bij de oorzaak aanpakken. Dit is belangrijk omdat jouw kat stress heeft in zijn eigen leefomgeving en door deze stress kan een kat ook weer urineweginfecties of ideopatische blaasontsteking ontwikkelen.

kat plast op bed

Kattenbak beleid in huis

Ga jij graag naar een schoon toilet? Jouw kat in ieder geval wel. Maar een kat stelt meer eisen aan zijn kattenbak. Wanneer er een plas (of poep-) probleem is, is het goed om eens naar het kattenbakbeleid in huis te kijken. Helaas kunnen katten ook blaasgruis ontwikkelen door een voor de kat onveilig kattenbak beleid in huis. Deze kat wil niet op de kattenbak, maar ook zijn omgeving niet bevuilen (plast dan niet buiten de bak). Hierdoor gaat een kat maar minimaal naar de kattenbak door zijn plas zo lang mogelijk op te houden. Het gevolg is dat urine veel langer in de blaas blijft en daardoor geconcentreerder wordt. En wanneer urine te lang in de blaas blijft en zich enorm gaat concentreren is dit het ideale klimaat om blaasgruis te ontwikkelen.

Maar een kat kan ook stress hebben van een niet optimaal kattenbak beleid en daardoor dan weer ideopatische blaasontsteking ontwikkelen.

Ideopatische blaasontsteking

Medisch gezien ontstaat er een ideopatische blaasontsteking wanneer er geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak gevonden kan worden voor een blaasontsteking. Er is dus geen bacterie of blaasgruis die blaasontsteking veroorzaakt bij jouw kat. Bij een ideopatische blaasontsteking heeft een infectieremmer als antibiotica dus ook niet veel zin. Want als er geen infectie is hoeft deze ook niet aangepakt te worden. Een pijnstiller is uiteraard wel zeer wenselijk. Jouw kat heeft pijn of op zijn minst ongemak bij het plassen.

Stress factoren kat wegnemen

Is er bij jouw kat een (ideopatische) blaasontsteking of blaasgruis geconstateerd ? Waarschijnlijk plast jouw kat dan niet meer in huis en is voor jou het probleem verholpen.

De vraag is alleen: Vindt jouw kat dat ook ?

Wanneer stressfactoren niet weg worden genomen is de kans groot dat de klachten op korte of lange termijn terugkomen. Overweeg ook dan eens advies van een kattengedragstherapeut door middel van een eenmalig adviesconsult voor katten. Door naar de leefomgeving van de kat te kijken door de ogen van de kat, valt er in elk huis met katten wel wat te verbeteren.

Je vermindert de kans dat blaasproblemen terugkomen doordat je de stress factoren voor jouw kat in zijn leefomgeving aanpakt. In elk geval zul je na mijn consult het gedrag van jouw kat beter begrijpen, tenslotte vertel ik hoe de omgeving eruit ziet wanneer je zou kijken door de ogen van de kat… en dat is soms écht een cat-eye-opener. Ook jij gaat anders naar jouw kat kijken.

Verschil gedragstherapie voor katten en een eenmalig adviesconsult

Bij gedragstherapie voor katten plast jouw kat nog steeds in huis. Er is geen medische oorzaak gevonden. Dit betekent dat je moet kijken naar stress uit de omgeving. Het plasprobleem verhelpen doe ik dan door middel van gedragstherapie voor katten. Hierbij krijg je een uitgebreid verslag en in ieder geval 1 maand begeleiding na het huisbezoek.

Bij een eenmalig adviesconsult plast jouw kat dus NIET meer in huis. Toch kan het zeer wenselijk zijn voor jouw kat om eens de omgeving te laten bekijken door een kattengedragsdeskundige om zo opnieuw plassen in huis te voorkomen. Dit doe ik door middel van een eenmalig adviesconsult. Hiervan maak ik alleen op aanvraag een verslag en is er geen begeleiding na het huisbezoek.

kattenbak beleid katten

De Vrolijke Huiskat

Kat plast in huis

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn