kater castreren

Waarom een kater castreren?

De voornaamste reden is natuurlijk de kattenpopulatie inperken. Dit is dan ook vaak de hoofdreden reden waarom een katteneigenaar een kater laat castreren of poes steriliseert. Maar voor zowel kater als poes zijn er aanvullende redenen om deze te laten castreren.

Castreren van een kater

Een kater is net zo goed verantwoordelijk voor een nestje kittens als een poes dat is. Ook wanneer je een kater in huis hebt is het belangrijk om de kater te laten castreren. Want zonder een intacte kater kan er geen nestje ontstaan. Als eigenaar van een kater zul je niet opgezadeld worden met een 'oeps'nestje, maar je bent wel net zo verantwoordelijk voor het ontstaan van het nestje bij de poes van de overburen, als de eigenaren van deze poes die hun poes niet hebben laten steriliseren. Dus eigenaren van katers hebben hierin dan ook precies dezelfde verantwoordelijkheid als eigenaren van poezen. En huiskat behoort gecastreerd of gesteriliseerd te zijn.

Gedrag van een niet gecastreerde kater

Het laten castreren van een kater heeft ook invloed op het gedrag van deze kat. Er gieren namelijk minder hormonen door zijn lijf en de geslachtsdrift wordt door het castreren weggenomen. Hierdoor verandert het gedrag van jouw kater ten goede.

Paringsdrift
Wanneer een kater geslachtsrijp is gaat deze sproeien om te laten weten dat hij op zoek is naar een vrouwtje. Voor de kater maakt het niet uit of hij dit in jouw huis doet, of daarbuiten, want in beide gevallen is het zijn territorium waar hij de geur achterlaat.

Territoriumdrift
Een kater sproeit ook om te laten weten aan andere katten uit de buurt dat ze zich in zijn territorium bevinden. Wanneer een kater niet gecastreerd is, is dit gedrag veel belangrijker en veelvuldiger, dan wanneer een kater wel gecastreerd is.

Wanneer de paringsdrift en de territoriumdrift weggenomen worden, neemt ook de kans op sproeien in huis sterk af.

De afwezige kater
De niet gecastreerde katers zwerven veel meer en verder van huis. Een kater die ongecastreerd is kan goed 10 kilometer van huis zwerven om aan zijn paringsdrift te kunnen voldoen. Hij is namelijk altijd op zoek naar die ene poes die met hem wil paren. Een niet gecastreerde kater binnenhouden wordt dan ook echt heel erg lastig.

Omgang met andere katten

De afstandelijke kater
De kater die niet gecastreerd is, is over het algemeen moeilijker en afstandelijker in de omgang met andere katten (en met mensen) dan een gecastreerde kater. Uiteraard zitten zijn hormonen hem in de weg om een goede relatie op te bouwen met anderen.

Doordat er minder hormonen door het lijf van jouw gecastreerde kater gieren, wordt deze veel rustiger. Zijn behoefte om naar buiten te gaan en zich te verdedigen ten opzichte van andere katten in de buurt neemt sterk af. Hierdoor kan jouw kater een betere band opbouwen met zijn huisgenoten, want katten zijn tenslotte solidaire wezens en hebben wel degelijk behoefte aan aandacht en soortgenoten om zich heen. De acceptatie van deze soortgenoten gaat vaak eenvoudiger omdat de ander niet meer als concurrent wordt gezien, maar eerder als maatje en als bondgenoot.

Welzijn van de kater

Meer vechten
Niet gecastreerde katers vechten veel meer. Het is veel belangrijker zijn territorium te verdedigen tegen indringers. Maar ook het uitschakelen van de concurrentie om te kunnen paren met dat ene vrouwtje vergt de nodige vechtpartijen en verwondingen. Heb je twee katers die echt voor vechten gaan, dan is de kans op ernstige verwondingen ook nog veel groter.

Grotere kans op ziekten en ontstekingen
Door het gevecht aan te gaan, kunnen er ook makkelijker besmettelijke ziekten worden verspreid. De kater heeft dus een grotere kans om ziek te worden. Denk hierbij aan kattenaids of kattenleukemie. Maar ook ontstekingen aan wonden die je onder zijn mooie dikke vacht niet hebt gezien. Een krab van een kattennagel of een beet van die andere kater kan flink gaan ontsteken wanneer deze onopgemerkt blijft.

Waarom mijn kater laten castreren?

Levensduur kater wordt verlengd door castreren

Door de gierende hormonen door het lijf van jouw ongecastreerde kater ervaart de kat veel meer stress. En deze stress van een in huis levende niet gecastreerde kater is nog veel groter dan een in de natuur levende niet gecastreerde kater. Om de simpele reden dat jouw kat niet altijd aan zijn natuurlijke geslachtsdrift kan voldoen (hij kan bijvoorbeeld 's nachts niet naar buiten) ten de in de natuur levende kater dat wel veel makkelijker kan (omdat hij altijd in de gelegenheid is om erop uit te trekken om te paren). En stress vermindert de levensduur van dieren (dit is bij dieren niet anders dan bij mensen).

Ook is, zoals gezegd, de kans op verwondingen groter. Heb je twee katers die willen laten zien dat ze sterker zijn dan de ander, dan zullen ze in het uiterste geval tot het einde vechten om maar niet te laten zien dat ze zwakker zijn dan de ander.

Jouw kater laten castreren? Ja absoluut.

Door jouw kater te castreren heb jij een kat in huis die makkelijker en vriendelijker is in de omgang met huisgenoten. Je hebt hierdoor ook daadwerkelijk een kat in huis, en niet een kat die alleen maar buiten loopt en nooit binnen wil zijn. Ook heb je minder hoge rekeningen bij de dierenarts omdat je niet alle vechterswonden moet laten verzorgen.

Tot slot heb je ook nog langer plezier van jouw kater... wat wil je nog meer?

Wil jij zeker weten of jij het goed doet voor jouw kat?

Vraag dan eens een eenmalig adviesconsult aan. Daarin leg ik uit wat een kat in huis nodig heeft om stressvrij te leven. Hierbij kijk ik door de ogen van de kat, want dan ziet de wereld er ineens heel anders uit.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Waarom katers castreren?

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Gedrag van katten en getagd met , , , , , , .