kater castreren

Waarom een kater castreren?

De voornaamste reden is natuurlijk de kattenpopulatie inperken. Dit is dan ook vaak de hoofdreden reden waarom een eigenaar een kater laat castreren of poes castreert. Maar voor zowel kater als poes zijn er aanvullende redenen om deze te laten castreren.

Castreren van een kater

Een kater is net zo goed verantwoordelijk voor een nestje kittens als een poes dat is. Dus eigenaren van katers hebben hierin ook dezelfde verantwoordelijkheid als eigenaren van poezen. Daarom is het goed om jouw kater te castreren.

Gedrag

Het laten castreren van een kater heeft ook invloed op het gedrag van de kat. Er gieren namelijk minder hormonen door zijn lijf en de geslachtsdrift wordt door het castreren weggenomen. Hierdoor verandert het gedrag van jouw kater ten goede.

Paringsdrift
Wanneer een kater geslachtsrijp is gaat deze sproeien om te laten weten dat hij op zoek is naar een vrouwtje. Voor de kater maakt het niet uit of hij dit in jouw huis doet, of daarbuiten, want in beide gevallen is het zijn territorium waar hij de geur achterlaat.

Territoriumdrift
Een kater sproeit ook om te laten weten aan andere katten dat ze zich in zijn territorium bevinden. Wanneer een kater niet gecastreerd is, is dit gedrag veel belangrijker en veelvuldiger, dan wanneer een kater niet gecastreerd is.

Wanneer de paringsdrift en de territoriumdrift afnemen, neemt ook de kans op sproeien in huis sterk af.

De afwezige kater
De niet gecastreerde katers zwerven veel meer en verder van huis. Zij zijn altijd op zoek naar die poes die wil paren. Een niet gecastreerde kater binnenhouden wordt heel erg lastig.

Omgang

De afstandelijke kater
De niet gecastreerde kater is over het algemeen moeilijker en afstandelijker in de omgang met andere katten en met mensen dan een gecastreerde kater. Uiteraard zitten zijn hormonen hem in de weg om een goede relatie op te bouwen met anderen.

Doordat er minder hormonen door het lijf van jouw kater gieren, wordt deze rustiger. Zijn behoefte om naar buiten te gaan neemt sterk af. Hierdoor kan jouw kater een betere band opbouwen met zijn huisgenoten, want katten zijn tenslotte solidaire wezens en hebben wel degelijk behoefte aan aandacht en soortgenoten om zich heen. De acceptatie van deze soortgenoten gaat vaak eenvoudiger omdat de ander niet meer als concurrent wordt gezien, maar eerder als maatje en als bondgenoot.

Welzijn van de kater

Meer vechten

Niet gecastreerde katers vechten veel meer. Het is veel belangrijker zijn territorium te verdedigen tegen indringers. Maar ook het uitschakelen van de concurrentie om te kunnen paren met dat ene vrouwtje vergt de nodige verwondingen. Hierdoor is de kans op ernstige verwondingen ook groter.

Grotere kans op ziekten

Door het gevecht aan te gaan, kunnen er ook makkelijker besmettelijke ziekten worden verspreid. De kater heeft dus een grotere kans om ziek te worden. Denk hierbij aan kattenaids of kattenleukemie.

Waarom mijn kater laten castreren?

Levensduur wordt verlengd door castreren

Door de gierende hormonen door het lijf van jouw ongecastreerde kater ervaart de kat veel meer stress. En stress vermindert de levensduur van dieren (dit is bij dieren niet anders dan bij mensen).

Ook is, zoals gezegd, de kans op verwondingen groter. Heb je twee katers die willen laten zien dat ze sterker zijn dan de ander, dan zullen ze in het uiterste geval tot het einde vechten om maar niet te laten zien dat ze zwakker zijn dan de ander.

Kort samengevat:

Door jouw kater te castreren heb jij een kat die makkelijker en vriendelijker is in de omgang met huisgenoten. Je hebt een kat in huis, en niet een kat die alleen maar buiten loopt en nooit binnen wil zijn. Ook heb je minder hoge rekeningen bij de dierenarts omdat je niet alle vechterswonden moet laten verzorgen.

Tot slot heb je ook nog langer plezier van jouw kat... wat wil je nog meer?

Wil jij zeker weten of jij het goed doet voor jouw kat?

Vraag dan eens een eenmalig adviesconsult aan. Daarin leg ik uit wat een kat in huis nodig heeft om stressvrij te leven. Hierbij kijk ik door de ogen van de kat, want dan ziet de wereld er ineens heel anders uit.

De Vrolijke Huiskat

Waarom katers castreren?

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Gedrag van katten en getagd met , , , , , , .