Zwarte kattendag op 17 augustus

Zwarte kattendag 17 augustus

Katten heb je in allerlei rassen, maten en kleuren. Toch is er geen één kleur kat die zoveel speciale dagen heeft als de Zwarte kat. Vandaag, op 17 augustus, is het Internationaal Zwarte kattendag, in America ook wel 'Black Cat Appriciation day' genoemd dat de lading dan weer net iets beter dekt.

In dit blog lees je hoe de zwarte kat aan zijn negatieve imago is gekomen, hoe er zwarte katten zijn ontstaan, welk ras uitsluitend bestaat uit katten met een zwarte vacht en op welke manieren zwarte katten juist geluk brengen in bepaalde landen. Tot slot een klein overzicht van dagen die in het teken staan van de (zwarte) kat.

Aandacht voor zwarte katten

En dit is niet voor niets. Want zwarte katten werden in de middeleeuwen gezien als heksen en verketterd. Helaas is er iets in de mens dat deze gedachte vast heeft gehouden en zwarte katten worden behoorlijk anders gewaardeerd dan anders kleurige katten. Ook wordt nog steeds gedacht dat zwarte katten ongeluk brengen (met name op vrijdag de 13de of in sommige landen op de 17de van de maand). Dit is dan ook een reden dat er in zoveel landen nog zoveel aandacht wordt besteed aan specifiek de kat met de zwarte vacht.

Aanbidden van de zwarte kat

En hoe tegenstrijdig is dit ten opzichte van de tijd toen de Egyptenaren heersten en met name zwarte katten juist aanbeden… De katten kregen zelfs eigen graven met cadeautjes na hun overlijden.

De zwarte middeleeuwen

Helaas waren de middeleeuwen een minder gunstige tijd voor de katten. In deze tijd werden katten geassocieerd met hekserij. Er werd gedacht dat de heksen zich konden veranderen in katten, met name in zwarte katten. Maar er werd ook gedacht dat katten konden toveren (ze kunnen immers ineens achter je staan, zonder dat je ze hebt horen aankomen). In deze tijd werden heksen verkettert en dus ook katten.

Katten werden van de kerktoren afgegooid om ze zo om het leven te brengen. Maar de dieren wisten regelmatig op hun pootjes terecht te komen en hun weg te vervolgen naar veiliger plaatsen. Hierdoor bleef de kat als een mystiek en vervloekt beest gezien worden.

Zwarte kat middeleeuwen

Zwarte katten in het asiel

Er wordt vaak gezegd dat zwarte katten langer in het asiel zitten dan andere katten. Toch lijkt hier een kentering in te komen. Er zijn asielen die bij hebben gehouden of de zwarte katten langer moesten wachten op een baasje dan anders kleurige katten. En tot ook hun verbazing bleek dat dat lang niet altijd het geval is. Denk alleen wel dat het een beetje per land en werelddeel verschilt.

Ontstaan zwarte vacht bij katten

Katten komen van oorsprong niet voor met een helemaal of overwegend zwarte vacht. Men is ervan overtuigd dat katten in de loop der jaren hebben aangepast aan hun leefomgeving. En in een stedelijke omgeving is zwart natuurlijk een perfecte schutkleur in de donkere schaduwen. Dus hoe langer en hoe meer katten in steden leefden hoe vaker er zwarte katten werden geboren. De wondere wereld van de natuur heeft zijn werk daarin maar weer eens gedaan.

Overigens zijn er wetenschappelijke onderzoeken gedaan die lijken te wijzen op het feit dat het gen dat de zwarte vacht bij katten veroorzaakt, hetzelfde gen is dat er bij mensen voor zorgt dan men resistenter is tegen ziekten (als bijvoorbeeld HIV). En daardoor is er een bijkomende theorie dat de zwarte vacht niet zo zeer is ontstaan als camouflage, maar meer doordat katten (in de vuile steden van de middeleeuwen) een resistentie van ziekten heeft opgebouwd en bijkomend een zwarte vacht heeft ontwikkeld. Kip en ei verhaal waarschijnlijk. De relatie lijkt in ieder geval te bestaan.

Kattenrassen met zwarte vacht

Er zijn ongeveer 22 kattenrassen waarvan katten een (overwegend) zwarte vachtkleur kunnen hebben, naast de diverse anders gekleurde katten die dat specifieke ras kent. Er is één kattenras waarvan (zover bekend) de kat daadwerkelijk altijd zwart is, en dat is de Bombay.

kattenras Bombay

Zwarte kat is kater

Het lijkt het erop dat zwarte katten net iets vaker katers zijn dan dat het poezen zijn.

Zwarte kat brengt geluk

Het is niet allemaal negatief, want in sommige landen brengen zwarte katten juist geluk:

  • In Engeland brengen zwarte katten juist geluk en worden witte katten gezien als ongeluk.
  • In Duitsland is men ervan overtuigd dat wanneer er een zwarte kat van rechts naar links jouw pad kruist, dat het een teken is dat er goede dingen in aantocht zijn.
  • In Japan brengt het geluk in de liefde wanneer je als single vrouw een zwarte kat bezit.
  • In de streek ‘The Midlands’ in Engeland krijgt een bruid op haar trouwdag een zwarte kat als teken dat je haar een warm hart toedraagt.
  • Zeevaarders dachten dat zwarte katten geluk brachten en ervoor zorgden dat ze veilig naar huis zouden terugkeren.
  • In Frankrijk geloofden boeren dat wanneer je een kat neerzet op een kruispunt met 5 wegen, dat de kat de weg wijst naar rijkdom.
  • In Noorwegen wordt in de Mythologie de godin Freya (= godin van liefde, schoonheid en vruchtbaarheid) afgebeeld in een koets die wordt getrokken door twee zwarte katten.
  • In Schotland gelooft men dat het geluk brengt wanneer je een zwarte kat voor een deur ziet zitten.

Andere nationale (zwarte) kattendagen

Naast Zwarte kattendag op 17 augustus zijn er wereldwijd meerdere dagen die in het teken staan van katten. Zowel voor katten in het algemeen als om aandacht te vragen voor het welzijn van de zwarte kat specifiek.

17 februari Nationale kattendag Polen
17 februari Nationale kattendag Italië
20 februari Nationale kattendag Spanje
22 februari Nationale kattendag Japan
1 maart Nationale kattendag Rusland
8 augustus Wereld kattendag
1 september Rode kattendag
16 oktober Global Cat Day
27 oktober Black Cat Day Amerika
27 oktober Black Cat Day Verenigd Koninkrijk
29 oktober Nationale Kattendag Spanje
29 oktober National Cat Day Amerika
17 november Dag van de zwarte kat Italië

Weet jij nog een datum? Laat het mij weten, want dan vul ik het lijstje aan.

De Vrolijke Huiskat

17 augustus Zwarte kattendag Nederland

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Speciale kattendagen en getagd met , , , , , , .