Gedrag, voeding en emoties van katten

Wanneer hulp voor jouw kat zeer gewenst is

Itske Oirbans

Ik ben Itske Oirbans en ben naast kattengedragsdeskundige ook voedingsadviseur voor katten en Bach bloesem consulent voor katten.

In mijn kattenpraktijk adviseer en begeleid ik jou als bewuste katteneigenaar
het mysterieuze gedrag van jouw kat te ontrafelen,
gezonde en passende voeding samen te stellen voor jouw kieskeurige kat en
de vaak onopgemerkte versomberde emoties van jouw kat weer in balans te krijgen.

Mijn kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat is erop gericht om het welzijn van de kat in zijn geheel te verbeteren.

Hier in huis leeft een kat

Wanneer mensen voor het eerst bij mij in huis komen hoor ik vaak: 'Je kunt wel zien dat hier een kat leeft......'.

Ja, dat klopt. Daar kun je écht niet overheen kijken... je kunt wel struikelen over het voerbakje wat op jouw looppad staat omdat de kat dit puzzelvoerbakje heeft verplaatst tijdens het hengelen naar voer. Dat is mij ook écht meer dan eens overkomen... per dag....geloof me.

Ook ik dacht dat mijn katten (op dat moment 3 katten) in harmonie leefden.... nou.... dat was ook niet helemaal waar zag ik toen... Katten communiceren nou eenmaal anders dan dat wij doen en wanneer je de signalen niet goed leest gaat het vroeg of laat fout.

De vrouw achter kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Een aantal feitjes over mijzelf:

 • Ik woon in Breda met mijn man en huidige twee katten Beertje en Mika.
 • Ondanks dat de naam Itske anders doet vermoeden ben ik toch echt een rasechte Brabantse.
 • Vrienden omschrijven mij als betrokken, gevoelig, perfectionistisch en échte kattenliefhebber.
 • In praktijk De Vrolijke Huiskat ben ik enthousiast, vertel ik met passie en heb ik oprechte aandacht voor jouw katten.
 • Alleen voor onze kitten Mika hebben we een naam moeten verzinnen toen hij bij ons in huis kwam. Al mijn andere katten hadden al een naam en die heb ik zo gelaten na adoptie... Nou ja.. oké, ik heb Hanky veranderd in Henkie... maar daar heeft hij zelf nooit wakker van gelegen.
 • Ik ben heel slecht in namen onthouden. En tijdens een huisbezoek de katten uit elkaar houden is soms echt een dingetje .… zei degene die heel lang 3 zwarte katten had en écht niet begreep dat andere mensen het verschil niet zagen….
 • Mijn boekenkast puilt uit met zowel trillers als boeken over .. jawel… katten…
 • Wandelen in de natuur vind ik heerlijk, het liefst in een bosrijke omgeving.
 • Waar ik ook ben, voor elke kat die ik op mijn pad tegenkom stop ik ‘even’ om deze te observeren.
 • Voor mijn senioren, die niet zo goed meer konden klimmen en klauteren, had ik een gat in de poort gemaakt zodat ze nog steeds de tuin uit (en weer in) konden.
 • In de auto heb ik graag muziek aan. Denk hierbij aan Life of Agony, Disturbed, Masterplan, Volbeat of iets in de trant van Metallica…. Het iets hardere werk dus.
 • Dat ik een kitten in huis nam, dat was me toch een schok voor mijn omgeving. De meeste mensen hadden daar als reactie op: ‘Maar jij haalt toch altijd katten uit het asiel? Jij hebt toch altijd van die kneusjes?...’ Tja….

Over kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

De liefde voor katten heb ik van huis uit mee gekregen. Vroeger hebben wij eigenlijk altijd katten gehad. En vanuit deze achtergrond is mijn liefde voor katten uitgegroeid tot een passie waar ik mijn werk van heb kunnen maken.

Tegenwoordig hou ik me fulltime bezig met bewuste kattenliefhebbers zoals jij adviseren over kattengedrag, voeding voor katten en de Bachbloesems voor katten.

Katten en gedrag

Eerst heb ik met gericht op het gedrag van katten. En deze opleiding was écht een cat-eye opener. Ik dacht dat ik wel al veel wist van katten, ik had tenslotte al heel mijn leven katten. Nou…. dat bleek ik even goed mis te hebben zeg. Vanuit mijn passie is mijn nieuwe beroep geboren: De Vrolijke Huiskat…. sindsdien begeleid ik bewuste katteneigenaren bij het oplossen van gedragsprobleem van hun kat.

Katten en emoties

Maar ik vind dat de emoties van katten hierin ook een rol spelen en ook katten kunnen soms best wat emotionele ondersteuning gebruiken. Er hoeft hiervoor echt geen sprake te zijn van een trauma. Ook bij mijn katten zie ik wat de Bach bloesem remedies toevoegen bij het verbeteren van de onderlinge relatie. In mijn begeleiding gebruik ik indien gewenst de Bach Bloesem remedies voor katten als emotionele ondersteuning.

Katten en voeding

Daarna heb ik me gericht op voeding voor katten. De directe aanleiding was het overlijden van zowel Klaasje als Henkie aan nierfalen. Ik ging vraagtekens zetten bij de voeding die ik mijn katten gaf, iets klopte er niet. Maar er kwamen ook steeds vaker vragen van klanten over voeding… als ik dan toch op huisbezoek ben… maar dan moest ik het antwoord schuldig blijven, want ik snapte ook niet wat er op het etiket stond. En ook de wereld van kattenvoer was weer een echte cat eye-opener. Nu geef ik ook voedingsadvies voor katten.

Zo is De Vrolijke Huiskat uitgegroeid van kitten naar een volwassen kat waarin gedrag, emoties en voeding van katten bij elkaar komen. Een mooie combinatie omdat het één niet altijd los staat van het ander…. Mijn kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat is erop gericht om het welzijn van de kat in zijn geheel te verbeteren.

Over mijn katten

Zelf heb ik al het nodige meegemaakt met mijn katten. Onze Koosje was zeer getraumatiseerd door eerdere mishandelingen, plaste regelmatig in huis en heb ik langzaam uit zijn schulpje helpen kruipen... voordat ik uberhaupt de kennis had over katten die ik nu heb.

Klaasje is een aantal keer meerdere weken van huis geweest omdat zijn Tomtommetje niet helemaal goed was ingesteld. Hij jatte in de buurt altijd van alles: bakje paté met vork er nog in bijvoorbeeld. Hij ging ook gerust bij elk willekeurig bezoek op schoot zitten.

Henkie heeft de laatste jaren van zijn leven bij ons mogen slijten en heeft daar in volle teugen van kunnen genieten.

Vinnie is ook altijd een schuchter katje geweest naar vreemden, maar kwam uiteindelijk bij mij op schoot liggen. Verder was hij heerlijk eigenwijs: Op het kattentrapje klimmen vanaf de achterkant in plaats de treden te gebruiken, want waarom zou je...

Zowel Henkie en Klaasje zijn overleden aan nierfalen. Vinnie bleek last te hebben gehouden van zijn alvleesklier nadat hij ooit een gekookt kippenbotje had gejat dat Klaasje mee naar huis nam. Ondanks dat ik hem toen nog op andere voeding heb kunnen overzetten, is hij helaas daaraan overleden.

Onze Beertje was niet gesocialiseerd naar mensen en heb ik zelf mogen socialiseren… het resultaat mag er zijn.... al zeg ik het zelf.

Tot slot de jongste telg Mika zet hier heel de buurt op stelten, maar heeft een allergie en staat daarom heel strikt op een vers vlees ‘dieet’.

Gratis e-boek

Ook voor katten worden de Bach bloesem remedies regelmatig ingezet om emotioneel weer in balans te komen. Grote vraag is altijd:

Hoe geef ik de Bach bloesem remedies aan mijn kat?

Daarom heb ik daar een compact e-boek over gemaakt waarin staat:

 • Wat de Bach bloesems precies zijn.
 • Waarom de bloesem remedies zo goed geaccepteerd wordt door katten.
 • Hoe de Bach remedies NIET gegeven moeten worden.

En natuurlijk:

 • Hoe je makkelijk en snel de Bach bloesems aan jouw kat kunt geven.
 • Wat de dosering is voor katten.

 

 

Itske Oirbans

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Kattengedragsdeskundige

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn