Itske Oirbans

Itske Oirbans

Hier in huis leeft een kat

Wanneer mensen voor het eerst bij mij in huis komen hoor ik vaak: 'Je kunt wel zien dat hier een kat leeft......'.

Ja, dat klopt. Daar kun je écht niet overheen kijken... je kunt wel struikelen over het voerbakje wat op jouw looppad staat omdat de kat dit puzzelvoerbakje heeft verplaatst tijdens het hengelen naar voer. Dat is mij ook écht meer dan eens overkomen... per dag....geloof me.

Ook ik dacht dat mijn katten (op dat moment 3 katten) in harmonie leefden.... nou.... dat was ook niet helemaal waar zag ik later.

En ook ik heb vroeger de introductie van katten niet helemaal correct gedaan.... gelukkig is het altijd goed gegaan...

Kattengedragsdeskundige

Vaak hoor ik of lees ik: 'Ik heb heel mijn leven al katten, dus ik weet wel het een en ander over wat een kat nodig heeft in een huiselijke omgeving......'.

De vraag die dan bij mij opkomt: is dat wel zo?
Een grotere vergissing heb ik zelf in ieder geval niet gemaakt.

Wat een ouderwetse opvattingen had ik over katten zeg.

Laten we voorop stellen dat de huiskat nog steeds in veel opzichten een mysterieus dier is. En bovenal een wild dier dat niet is gedomesticeerd. Dat onderzoeken naar het gedrag van katten maar mondjesmaat worden gedaan. Toch zijn er ook heel veel dingen die we wel weten en die we dus kunnen gebruiken om het leven van jouw kat in huis aangenamer te maken.

Doordat ik me heb verdiept in katten en in hun gedrag heb ik de (voor ons mensen vaak onzichtbare hel) voor mijn katten kunnen voorkomen en de leefomgeving van mijn katten geoptimaliseerd. Katten communiceren nou eenmaal anders dan dat wij doen en wanneer je de signalen niet goed leest gaat het vroeg of laat fout.

Mijn ‘kattenparadijs’

Mijn doel voor mijn katten is altijd al geweest dat ze het goed hebben bij mij. Dat ze kunnen leven in een waar kattenparadijs. Want mijn (voormalige straat- en asiel)katten hebben het voordat ze bij mij kwamen al zwaar genoeg gehad.

Mijn huis is dan ook redelijk katvriendelijk ingericht: krabtonnetjes, speeltjes, kussentjes, dekentjes (de meeste kussentjes en dekentjes zijn uiteraard gewoon toegeëigend door de katten) en een kattentrapje (die echt gruwelijk in de weg staat), zodat mijn katten (die artrose hadden) makkelijk op de bank konden komen. Nou dacht ik het allemaal wel goed voor elkaar te hebben….. totdat ik de opleiding voor gedragsproblemen bij katten ging doen……

Tijdens deze opleiding heb ik leren kijken door de ogen van de kat. En eerlijk is eerlijk, ook in mijn ‘kattenparadijs’ moest het een en ander veranderd worden.

Veranderingen in huis

Thuis ben ik aan de slag gegaan, en heb ik diverse tools uit de opleiding thuis toegepast. En de veranderingen mochten er zijn:

  • Geen jankende katten meer die je uit je slaap hielden om pak weg 5 of 6 uur in de ochtend
  • Ze zaten niet meer elke keer op het aanrecht op zoek naar wat ze konden snaaien
  • De verhoudingen onderling waren aanzienlijk verbeterd
  • Ook struikelde je niet meer over voorbij schietende katten als je ook maar ríchting de keuken liep
  • Mijn katten waren meer binnen en struinden minder buiten rond
  • De katten waren over het geheel genomen relaxter (af te lezen aan hun houding en gezichtsuitdrukking)
  • Er heerste meer rust in huis… en soms… was het wel heel erg rustig

Stress

Al met al dus heel wat veranderingen in huis, en allemaal ten goede van mijn (inmiddels overleden) katten én mijn rust. Want niet alleen ik kwam aan mijn rust toe, vooral ook mijn katten hadden rust en daardoor ook veel minder stress.
Stress die ik bij mijn katten niet eerder had opgemerkt. En we weten allemaal dat stress bij katten naar mate deze aan blijft houden, en dus langzaam steeds verder toeneemt, zich uiteindelijk openbaart in gedragsproblemen.

Cat eye-opener

Zonder de opleiding voor gedragsproblemen bij katten had ik deze omschakeling niet kunnen maken en had ik waarschijnlijk uiteindelijk met vechtende katten gezeten. En omdat deze opleiding ook voor mij een echte cat eye-opener is geweest, wil ik ook jou graag helpen om een katvriendelijke en stressvrije omgeving te creëren voor jouw kat(ten).

Gedrag en emotie gaan hand in hand

Aanvullend op mijn kennis over het gedrag van katten heb ik me verdiept in de Bach Bloesem Remedies. Want gedrag en emoties kun je niet altijd loskoppelen. Hoe mooi is het wanneer het een het ander aan kan vullen. Elke kat is uniek en elke kat heeft een eigen karakter, en dat is de basis om mee aan de slag te gaan.

Liefde gaat door de maag

De laatste ontwikkeling in mijn praktijk is dat ik me heb verdiept in voeding voor katten. Wat is nu wel goed en wat is nu niet goed? Ook ik raakte compleet verloren in het oerwoud dat kattenvoer heet. En van de ingrediëntenlijst op de verpakking werd ook ik niet veel wijzer. Steeds meer klanten kwamen met vragen over voeding en het antwoord moest ik dan schuldig blijven. Tijd voor actie dus. En nu ben ik zo ver dat ik voedingsadvies kan geven voor jouw kat.

Ik ben Itske Oirbans en ik begeleid jou om voor jouw kat een katvriendelijke en stressvrije leefomgeving te creëren waar jouw kat écht kat kan zijn.

 

De Vrolijke Huiskat