Itske Oirbans

In een notendop iets over mezelf vertellen, dat is voor mij een hele lastige.… laat ik daarom beginnen met wat feitjes die een beeld geven van mij als persoon achter De Vrolijke Huiskat.

Over mijzelf

 • Ik woon in Breda met mijn man en twee katten Beertje en Mika.
 • Ondanks dat de naam Itske anders doet vermoeden ben ik toch echt een rasechte Brabantse.
 • Vrienden omschrijven mij als betrokken, gevoelig, perfectionistisch en échte kattenliefhebber.
 • In praktijk De Vrolijke Huiskat ben ik enthousiast, vertel ik met passie en heb ik oprechte aandacht voor jouw katten.
 • In een Formule 1 weekend worden afspraken om de kwalificatie (op zaterdag) en race (op zondag) heen gepland. En…. dit was al zo voordat Max Verstappen Formule 1 reed.
 • Alleen voor onze kitten Mika hebben we een naam moeten verzinnen toen hij bij ons in huis kwam. Al mijn andere katten hadden al een naam en die heb ik zo gelaten na adoptie.
 • Ik ben heel slecht in namen onthouden. En tijdens een huisbezoek de katten uit elkaar houden is soms echt een dingetje .… zei degene die heel lang 3 zwarte katten had en écht niet begreep dat andere mensen het verschil niet zagen….
 • Ondanks dat ik er niet altijd evenveel rust voor heb, ben ik gek op lezen. Helaas staan veel boeken nog ongelezen in de kast.
 • Wanneer ik geen ruimte meer heb ik mijn boekenkast, zet ik er gewoon een boekenkast bij… mijn boekenkast puilt uit met zowel trillers als boeken over .. jawel… katten…
 • Wandelen in de natuur vind ik heerlijk, het liefst in een bosrijke omgeving.
 • Waar ik ook ben, voor elke kat die ik op mijn pad tegenkom stop ik ‘even’ om deze te observeren.
 • Voor mijn senioren, die niet zo goed meer konden klimmen en klauteren, had ik een gat in de poort gemaakt zodat ze nog steeds de tuin uit (en weer in) konden.
 • In de auto heb ik graag muziek aan. Denk hierbij aan Life of Agony, Disturbed, Masterplan, Volbeat of iets in de trant van Metallica…. Het iets hardere werk dus.
 • Dat ik een kitten in huis nam, dat was me toch een schok voor mijn omgeving. De meeste mensen hadden daar als reactie op: ‘Maar jij haalt toch altijd katten uit het asiel? Jij hebt toch altijd van die kneusjes?...’ Tja….

Hier in huis leeft een kat

Wanneer mensen voor het eerst bij mij in huis komen hoor ik vaak: 'Je kunt wel zien dat hier een kat leeft......'.

Ja, dat klopt. Daar kun je écht niet overheen kijken... je kunt wel struikelen over het voerbakje wat op jouw looppad staat omdat de kat dit puzzelvoerbakje heeft verplaatst tijdens het hengelen naar voer. Dat is mij ook écht meer dan eens overkomen... per dag....geloof me.

Ook ik dacht dat mijn katten (op dat moment 3 katten) in harmonie leefden.... nou.... dat was ook niet helemaal waar zag ik toen... Katten communiceren nou eenmaal anders dan dat wij doen en wanneer je de signalen niet goed leest gaat het vroeg of laat fout.

Itske Oirbans

Over De Vrolijke Huiskat

Ik ben niet altijd zo specifiek met katten bezig geweest. Ja mijn eigen katten zijn voor mij heel belangrijk, maar ik heb in eerste instantie toch echt een hele andere studie gedaan. Eerst MEAO bedrijfsadministratie en daarna HEAO logistiek en economie. Eigenlijk heb ik nooit echt in de logistiek gewerkt, maar ben ik meer werkzaam geweest in projectorganisaties (ICT en bouw).

Helaas heb ik te maken gehad met een hele zware burn-out (waar ik vandaag de dag af en toe echt nog wat naweeën van heb). Vanuit deze burn-out ben ik mijn eigen bedrijf gestart (hierdoor is de start super chaotisch verlopen trouwens).

En zoals met alles in mijn leven is de levensloop van mijn bedrijf ook compleet anders dan ik voor ogen had. Waar ik mijn bedrijf ben begonnen als healer en dierentolk, heb ik me nu helemaal gericht op het welzijn van katten. Dat had ik echt niet kunnen bedenken toen ik op 27 januari 2016 startte met Its Ki Healingpraktijk.

Katten en gedrag

Eerst heb ik met gericht op het gedrag van katten. En deze opleiding was écht een cat-eye opener. Ik dacht dat ik wel al veel wist van katten, ik had tenslotte al heel mijn leven katten. Nou…. dat bleek ik even goed mis te hebben zeg. Mijn passie en nieuwe beroep was geboren: De Vrolijke Huiskat…. en sindsdien begeleid ik katteneigenaren bij het oplossen van gedragsprobleem van hun kat.

Katten en emoties

Maar ik vind dat de emoties van katten hierin ook een rol spelen en ook katten kunnen soms best wat emotionele ondersteuning gebruiken. Er hoeft hiervoor echt geen sprake te zijn van een trauma, ook katten kunnen rouwen om een overleden huisgenoot bijvoorbeeld. Katten hebben tenslotte ook gevoelens en kunnen hun maatje ook enorm missen. In mijn begeleiding gebruik ik indien gewenst de Bach Bloesem remedies voor katten als emotionele ondersteuning.

Katten en voeding

Daarna heb ik me gericht op voeding voor katten. De directe aanleiding was het overlijden van zowel Klaasje als Henkie aan nierfalen. Ik ging vraagtekens zetten bij de voeding die ik mijn katten gaf, iets klopte er niet. Maar er kwamen ook steeds vaker vragen van klanten over voeding… als ik dan toch op huisbezoek ben… maar dan moest ik het antwoord schuldig blijven, want ik snapte ook niet wat er op het etiket stond. En ook de wereld van kattenvoer was weer een echte cat eye-opener. Nu geef ik ook voedingsadvies voor katten.

Zo is De Vrolijke Huiskat uitgegroeid van kitten naar een volwassen kat waarin gedrag, emoties en voeding van katten bij elkaar komen. Een mooie combinatie omdat het één niet altijd los staat van het ander….

Itske Oirbans

De Vrolijke Huiskat

Kattengedragsdeskundige

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn