Itske Oirbans

Itske Oirbans

Waarom kattengedragsdeskundige?

In mijn healingpraktijk krijg ik regelmatig katten met gedragsproblemen. Tijdens het gesprek kom ik erachter wat de oorzaak van het probleem is, maar echt goed advies om dit op te lossen kon ik nooit geven. Dat vond ik erg jammer en frustrerend. Dus, nieuwsgierig als ik ben, heb ik daarom een opleiding over gedragsproblemen bij katten gevolgd. Ik was verbaasd hoe anders wij naar de wereld kijken en hoeveel wij nog te verbeteren hebben voor onze huiskat.

Mijn ‘kattenparadijs’

Mijn doel voor mijn katten is altijd al geweest dat ze het goed hebben bij mij. Dat ze kunnen leven in een waar kattenparadijs. Want mijn (voormalige straat- en asiel)katten hebben het voordat ze bij mij kwamen al zwaar genoeg gehad. (Dit is natuurlijk heel makkelijk af te lezen aan het gedrag wat ze vertonen in een stabiele omgeving).

Mijn huis is dan ook redelijk katvriendelijk ingericht: krabtonnetjes, speeltjes, kussentjes, dekentjes (de meeste kussentjes en dekentjes zijn uiteraard gewoon toegeëigend door de katten) en een kattentrapje (die echt gruwelijk in de weg staat), zodat mijn katten (die artrose hebben) makkelijk op de bank kunnen. Nou dacht ik het allemaal wel goed voor elkaar te hebben….. totdat ik de opleiding voor gedragsproblemen bij katten ging doen……

Tijdens deze opleiding heb ik leren kijken door de ogen van de kat. En eerlijk is eerlijk, ook in mijn ‘kattenparadijs’ moest het een en ander veranderd worden.

Veranderingen in huis

Thuis ben ik aan de slag gegaan, en heb ik diverse tools uit de opleiding thuis toegepast. En de veranderingen mogen er zijn:

  • Geen jankende katten meer die je uit je slaap houden om pak weg 5 of 6 uur in de ochtend
  • Ze zitten niet meer elke keer op het aanrecht op zoek naar wat ze kunnen snaaien
  • De verhoudingen onderling zijn verbeterd
  • Ook struikel je niet meer over voorbij schietende katten als je ook maar ríchting de keuken loopt
  • Mijn katten zijn meer binnen en struinen minder buiten rond
  • De katten zijn over het geheel genomen relaxter (af te lezen aan hun houding en gezichtsuitdrukking)
  • Er heerst meer rust in huis… en soms… is het wel heel erg rustig

Stress

Al met al dus een hele verandering in huis, en allemaal ten goede van de katten én mijn rust. Want niet alleen ik kom aan mijn rust toe, vooral ook mijn katten hebben nu rust en daardoor ook veel minder stress. Stress die ik bij mijn katten niet eerder had opgemerkt. En we weten allemaal dat stress bij katten naar mate deze aan blijft houden, en dus langzaam steeds verder toeneemt, zich uiteindelijk openbaart in gedragsproblemen.

Cat eye-opener

Zonder de opleiding voor gedragsproblemen bij katten had ik deze omschakeling niet kunnen maken en had ik waarschijnlijk over enige tijd met vechtende katten gezeten. En omdat deze opleiding ook voor mij een echte cat eye-opener is geweest, wil ik ook jou graag helpen om een katvriendelijke en stressvrije omgeving te creëren voor jouw kat(ten).

Ik heb de opleiding voor gedragsproblemen bij katten gedaan bij Felinova in België.