Wereld Zwerfdieren dag 2024
In dit blog wil ik niet alleen stilstaan bij Wereld Zwerfdieren Dag, maar vooral ook bij acties die jij zelf kunt ondernemen bij het voorkomen van zwerfdieren, en dan met name van zwerfkatten in Nederland. Waar op 4 oktober met name de huisdieren centraal staan, staat op 4 april Wereld Zwerfdieren Dag helemaal in het teken van de vele zwerfdieren over de gehele wereld.
Aantal zwerfdieren in de wereld
Er zijn wereldwijd waarschijnlijk meer dan 1.000.000.000 (1 miljard!) dieren die op straat leven en een zwerversbestaan leiden. Vaak in hele slechte omstandigheden. Deze dieren komen voort uit onze wil om huisdieren te houden of om dieren te houden voor een bepaald doeleinde, waarna ze na verrichtte doeleinden gewoon gedumpt worden omdat de mens er niets meer aan heeft.
Vaak zijn deze dieren ook niet gecastreerd of gesteriliseerd waardoor er gemakkelijk veel zwerfdieren bijkomen en er een grotere zwerfdierenpopulatie ontstaat.
Een triest ontstaan van zwerfdieren
Ook wanneer mensen niet meer voor ze kunnen of willen zorgen, worden deze dieren op straat gedumpt. Want het is makkelijker en vooral veel goedkoper om een kat of hond uit de auto te zetten op weg naar de vakantiebestemming, dan de moeite te nemen om een kat naar het plaatselijke asiel te brengen en bijhorende afstandskosten te betalen.
En naast de weg waar je jouw kat of hond hebt gedumpt hebben deze zij moeite om te overleven. Niet alleen vanwege het gevaar van voorbij razende auto’s, maar zeker ook doordat er niet voldoende voedsel is en deze dieren gaan leven op plaatsen waar ze niet gewild zijn.
Maar wat denk je van honden en katten die niet zo goed weten hoe ze moeten jagen en daardoor niet aan voldoende voedsel kunnen komen? Met alle gevolgen van dien.
Zo maar een scenario voor katten en honden die gedumpt worden.
Stilstaan bij Zwerfdieren dag
Om hier aandacht voor te vragen is Wereld Zwerfdieren Dag in het leven geroepen. Waar er zo veel bekendheid is voor Wereld Dierendag op 4 oktober, is de Wereld Zwerfdieren Dag (Stray Animals Day) op 4 april iets minder bekend. Toch is deze dag in 2010 in Nederland ontstaan op initiatief van dierenwelzijnsorganisaties die zich bezig houden met het welzijn en terug dringen van de zwerfdierenpopulaties. Ondertussen is Stray Animals Day door ruim 80 landen wereldwijd opgepakt.
Waar er in Nederland bijna geen zwerfhonden voorkomen is het probleem van de grote populaties zwerfkatten in Nederland de laatste jaren onderwerp van gesprek.
Wat kun je zelf doen om de zwerfkatten populatie terug te dringen?
Nu ben jij de echte kattenliefhebber die jouw kat voor geen goud op straat achter zal laten. Maar er zijn best een aantal dingen die je kunt doen om het aantal zwerfkatten te laten verminderen:
- Poes én kater castreren
Wil je een nestje kittens voorkomen; zorg dan dat jouw poes of kater is gecastreerd. Lees op mijn website waarom het ook van belang is om jouw kater te laten castreren. Het is niet alleen om ongewenste nestjes te voorkomen, maar het is ook beter voor het welzijn van de kat zelf. Mijn blog heet 'Waarom een kater castreren ?'
- Laat jouw kat chippen.
Waar er al lang een chipplicht voor honden gold, is er nu ook een chipplicht voor katten. Van de 35.000 katten die jaarlijks in het asiel terecht komen als zwerfdier, kunnen er maar 5.000 herenigd worden met hun eigenaar op basis van de gegevens in de chip.
Zorg dat de gegevens op de chip van jouw kat kloppen. Verandert jouw adres of telefoonnummer, wijzig dan ook de gegevens op de chip van jouw kat. Het zijn vaak de katten die hun weg naar buiten wel kunnen vinden, maar helaas lukt het niet altijd om de weg terug weer te vinden. Meer informatie over het chippen van katten lees je in mijn blog: 'Waarom een kat chippen ?'.
- Is jouw kat vermist?
Laat jouw kat dan geen zwerfdier worden. Lees wat je kunt doen om jouw kat terug te vinden in mijn blog 'Vermiste kat zoeken'.
- Gedragsprobleem katten
Helaas worden ook nog steeds regelmatig katten naar het asiel gebracht wanneer ze ongewenst gedrag vertonen. Dit terwijl er tegenwoordig zo veel meer kennis is over katten waarmee deze problemen op te lossen zijn. Een kat weg doen is écht een laatste redmiddel. Overweeg je jouw kat weg te doen vanwege aanhoudende gedragsproblemen? Schakel dan eerst eens een kattengedragsdeskundige in om te helpen het gedragsprobleem van jouw kat katvriendelijk op te lossen. Zelf ben ik kattengedragsdeskundige en graag help ik jou en jouw kat bij het aanpakken van het gedragsprobleem door samen op zoek te gaan naar de échte oorzaak van het ongewenste gedrag.
- Netjes afstand doen van jouw kat
Kun je om wat voor reden dan ook niet meer voor jouw kat zorgen, zoek dan hulp bij vrienden of familie om een goede oplossing voor jouw kat te vinden. Vind je dit spannend? Neem dan eens contact op met jouw dierenarts (zij willen graag met je meedenken) of het plaatselijke asiel om jouw geliefde kat te kunnen herplaatsen.
Vraag anderen om hulp en zet jouw kat nooit op straat. Een kat die is opgevoed als huiskat heeft vaak wat meer moeite om voor zichzelf te zorgen dat een in het wild geboren kat. Je zadelt jouw kat met een probleem op waar deze niets aan kan doen en zeker niet zelf voor zou kiezen.
- Kijk uit voor broodfokkers
Koop geen dier bij een broodfokker; het is hen alleen om het geld te doen en niet om het welzijn van de dieren. De moederdieren worden uitgeput doordat ze nestje na nestje krijgen en de jonge dieren worden zo snel als mogelijk verkocht (het liefst voordat de wettelijke adoptietermijn is gehaald.. en in Nederland is dit helaas nog steeds 7 weken terwijl wij als gedragsdeskundigen pleiten voor 16 weken).
- Een nieuwe huisgenoot nemen
Heb je het besluit genomen om een dier in huis te nemen?
Kijk eens bij de plaatselijke zwerfdieren opvang of het asiel. Misschien is een langzitter het ideale dier voor jou. Een langzitter is een dier dat meer dan een half jaar in de opvang of het asiel verblijft. Onze lieve kleine Henkie was zo’n langzitter. Maar ik heb onze lieve kleine Henkie nog 4,5 mooie jaren mogen geven, en wat heeft hij genoten…. En wij ook. Via de website dierenasiels.com kun je makkelijk naar jouw ideale dier zoeken; de meeste asielen, stichtingen en opvangcentra voor dieren in Nederland en België zijn aangesloten op deze site.
- Adopteer uit asiels in eigen land
En hoe nobel het ook lijkt, is het wel zo’n goed idee om zwerfdieren uit andere landen naar Nederland te halen? Vaak zijn deze zwerfdieren getraumatiseerd. Niet alleen vanwege hun moeilijke bestaan op straat, maar ook de reis naar Nederland heeft een grote impact. Daarbij zijn het vaak dieren die minder tot niet gesocialiseerd zijn en heel veel ruimte en aandacht nodig hebben. Voorlopig zitten er hier in Nederland nog heel wat dieren op een ander huis te wachten. Dus kijk eerst eens rond in eigen land.
- Op andere manieren een bijdrage leveren
Ben je niet in de gelegenheid of heb je niet de behoefte om dieren in huis te nemen, maar wil je wel helpen?
Doneer dan eens een klein bedrag aan stichtingen die:
* zorgdragen voor de opvang van zwerfdieren
* helpen met ‘kosteloze’ castraties van zwerfdieren
* zorgdragen voor moeilijk plaatsbare dieren
* voeren van zwerfdieren
* medische hulp verlenen aan zwerfdieren.
Een ex-zwerfkat in huis nemen
In Nederland worden zwerfkatten gevangen in de zogenaamde trap-neuter-return acties. Dit betekent zoveel als een zwerfkat vangen met behulp van een vangkooi, de kat castreren en daarna weer terugzetten in zijn eigen leefomgeving. Met deze vangacties wordt ook gekeken welke katten plaatsbaar zijn bij mensen in huis. Veel van deze katten zijn met een beetje aandacht en geduld nog goed te socialiseren en onder de juiste omstandigheden goed als huiskat te houden. Een ex-zwerfkat is vaak wat bang aangelegd en als kattengedragsdeskundige help ik juiste bange ex-zwerfkatten heel graag om te kunnen aarden in hun nieuwe leefomgeving. Heb jij een bange kat in huis, lees dan hoe ik jou kan helpen bij het socialiseren en minder angstig maken van jouw kat.
Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat
Kattengedragsdeskundige
Voedingsadviseur voor katten
Bach bloesem consulent voor katten
Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn