Check de gegevens op de microchip van jouw kat

Check de chip dag

In Nederland is het jaarlijks in juni ‘Chipmaand’ waarin aandacht wordt gegeven aan dat mensen hun huisdier chippen. Veel dierenartsenpraktijken geven deze gehele maand dan korting op het laten zetten van een chip bij jouw kat (hond of konijn). Maar in Amerika hebben ze een speciale dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de gegevens die op de chip staan. Kloppen deze nog? Deze dag heet 'Check de chip dag' en valt elk jaar op 15 augustus.

Chipplicht katten

Drie stappen

Een chip zetten heeft alleen zin wanneer de gegevens op de chip juist zijn ingevuld én up-to-date zijn. Elk jaar zijn er genoeg katten die vermist raken en gechipt zijn. Maar van die gezette chips zijn er vaak een aantal gegevens niet ingevuld of niet meer kloppend. Dus waar je de eerste stap goed hebt gezet door jouw kat te chippen is de tweede stap het invullen van de juiste gegevens.

De derde stap wordt vaak vergeten: wanneer gegevens wijzigen door verhuizing of het krijgen van een ander telefoonnummer dan wordt er niet aan het aanpassen van de chipgegevens gedacht. Terwijl juist rondom zo’n verhuizing de kans wel groter is dat jouw kat het huis uit geglipt en de weg naar huis niet meer weet.

Mijn verhaal

Ook ik heb tot 3x toe mijn kat Klaasje teruggevonden doordat hij gechipt was. Wij hebben Klaasje nooit heel ver van huis teruggevonden (laat zeggen een straal van 700 meter), maar zijn TomTommetje deed het niet goed. Mijn vermoeden is dan ook dat Klaasje die verder echt heel sociaal was bij de vorige eigenaar het huis uit was geglipt en de weg niet meer heeft teruggevonden. En hierdoor is hij dus in het asiel terechtgekomen. Voordat hij in het asiel kwam was hij niet gechipt (in principe worden in alle asielen in Nederland katten gechipt voordat ze herplaatst worden) en daardoor is hij nooit meer herenigd met zijn eerste eigenaar.

Chipgegevens kat uitlezen

Check de chip dag ook in Nederland?

Toch wel heel goed, zo’n dag in het jaar waarop je erop geattendeerd wordt om even de gegevens op de chip te checken. Is er het afgelopen jaar iets veranderd, controleer dan even de gegevens op de chip van jouw kat. Want met een verhuizing of het krijgen van een nieuw telefoonnummer is het niet het eerste dat op je lijstje staat om te wijzigen….

Ik heb een uitgebreid blog op mijn website staan over het chippen van katten: 'Waarom een kat chippen?'.

 

De Vrolijke Huiskat

Chipplicht katten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Speciale kattendagen en getagd met , , , , , , , .