Rode kattendag

Rode katten dag op 1 september

Waar er wereldwijd iets van 5 dagen aan de Zwarte kat worden gewijd, is er maar 1 dag die in het teken staat van de rode katten. En deze Rode katten dag valt jaarlijks op 1 september. Tijd dus om het een keer over de Rode kat te hebben.

  • Waar komt de rode kat vandaan?
  • Is dit wel een ras?
  • En zijn alle rode katten katers?
  • Bekende rode katten.

Wat is de oorsprong van de rode kat?

De oorsprong van de rode kattenvacht ligt waarschijnlijk in Turkije waar de Turkse Van vandaan komt. Deze katten hebben van origine een witte vacht met rode vlekken en dragen het gen voor een rode vacht.

De Egyptenaren zijn verantwoordelijk voor het brengen van de Noord - Afrikaanse Wilde kat naar Europa waardoor de huiskat heeft kunnen ontstaan. Maar zijn het naar men aanneemt De Vikingen geweest die de Turkse Van katten hebben meegenomen op hun schepen waardoor ze zich hebben verspreid naar Europa. Er is namelijk een hogere concentratie katten met rode vacht op de Faeröer Eilanden, Schotland en IJsland te vinden. Dit zijn plaatsen die De Vikingen vanaf 850 na Christus hebben veroverd en bewoond. En elk Vikingenschip dat de zee over voer had minimaal 1 kat aan boord om het schip ongedierte vrij te houden. De Vikingen speelden dus in op het instinct van de kat -> het ontembare jachtinstinct van de kat om hun schepen vrij te houden van muizen en ratten.

Hoe ontstaat een rode vacht?

Rode katten zijn geen apart ras, maar het zijn allemaal Tabby katten. En de naam Tabby verwijst naar een vachtpatroon van deze katten. Het is een combinatie van strepen, wervelingen en kleurvlekken. Vaak voeren de kleuren oranje en wit de boventoon bij deze katten.

Oranje katten zijn dus geen apart ras, maar het is een verwijzing naar de vachtkleur.

Kattenrassen die vaker een rode vacht hebben

Er zijn een aantal kattenrassen die vaker een rode kleur hebben dan andere rassen:

  • Abbesijn,
  • Amerikaanse Bobtail,
  • Bengaal,
  • Britse Korthaar,
  • Egyptische Mau,
  • Maine Coon.

Katten met een rode vachtkleur of rode kleurschakeringen kunnen zowel lang harig als kort harig zijn.

Rode kat met lang haar

Rode kleur en gouden gloed

De kleur oranje komt voor in vele kleurschakeringen van licht oranje, een gouden gloed tot een felle oranje kleur. Het pigment Pheomelamine is verantwoordelijk voor deze kleur vacht. De ene kat heeft minder pigment en zijn daardoor lichter van kleur en de andere kat heeft veel pigment en zijn daardoor donkerder van kleur.

Naast de vele kleurschakeringen waarin de rode kat vaak voorkomt, hebben ze ook een breed scala aan oogkleuren blauw, groen, geel of bruin bijvoorbeeld.

Zijn rode katten altijd mannelijk?

De meeste rode katten zijn mannelijk, maar zeker niet allemaal. Het 'gen' dat die oranje kleur produceert staat op het X-chromosoom. Om ervoor te zorgen dat vrouwtjes ook oranje zijn hebben ze 2 van deze X-chromosomen nodig. Mannetjes hebben er maar één nodig. Hierdoor ontstaat er een verhouding van 3 rode katers ten opzichte van 1 rode poes. Het is dus niet waar dat rode katten altijd katers zijn, er zijn zeker ook rode poezen. Het komt wel minder vaak voor.

Een nestje met alleen rode kittens

Twee rode katten als ouders krijgen alleen maar rode kittens. Het gen van de rode vacht is dan zo dominant aanwezig, dat de kittens daardoor eigenlijk automatisch dit gen erven en een rode vacht krijgen. Uiteraard kunnen er in het nestje wel verschillende kleurschakeringen voorkomen.

Rode kittens

Bekende rode katten

De bekendste rode kat is wel Garfield. Een andere bekende rode kat is Puss in Boots uit de film Shrek.

De volgende dag in het teken van de kat is weer een zwarte kattendag en deze valt op 27 oktober.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Rode kattendag

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Speciale kattendagen, Weetjes over katten en getagd met , , , , .