Rode kattendag

Rode katten dag op 1 september

Waar er wereldwijd vele dagen aan de Zwarte kat worden gewijd, is er maar 1 dag die in het teken staat van de rode katten. En deze Rode katten dag valt jaarlijks op 1 september. Tijd dus om het over de Rode kat te hebben. Waar komt de rode kat vandaan? Is dit wel een ras? En zijn alle rode katten katers?

Oorsprong van de rode kat

De oorsprong van de rode kattenvacht ligt waarschijnlijk in Turkije waar de Turkse Van vandaan komt. Deze katten hebben van origine een witte vacht met rode vlekken en dragen het gen voor een rode vacht.

De Egyptenaren zijn verantwoordelijk voor het brengen van de Noord - Afrikaanse Wilde kat naar Europa waardoor de huiskat heeft kunnen ontstaan. Maar zijn het naar men aanneemt De Vikingen geweest die de Turkse Van katten hebben meegenomen op hun schepen waardoor ze zich hebben verspreid naar Europa. Er is namelijk een hogere concentratie katten met rode vacht op de Faeröer Eilanden, Schotland en IJsland te vinden. Dit zijn plaatsen die De Vikingen vanaf 850 na Christus hebben veroverd en bewoond. En elk Vikingenschip dat de zee over voer had minimaal 1 kat aan boord om het schip ongedierte vrij te houden.

Vacht van de rode kat

Rode katten zijn geen apart ras, maar het zijn allemaal Tabby katten. En de naam Tabby verwijst naar een vachtpatroon van deze katten. Het is een combinatie van strepen, wervelingen en kleurvlekken. Vaak voeren de kleuren oranje en wit de boventoon bij deze katten.

Oranje katten zijn dus geen apart ras, maar het is een verwijzing naar de vachtkleur.

Vaker een rode vacht
Er zijn een aantal kattenrassen die vaker een rode kleur hebben dan andere rassen: Abbesijn, Amerikaanse Babtail. Bengalen, Britse Korthaar, Egyptische Mau, Main Coon.

Rode katten kunnen zowel lang harig als kort harig zijn.

Rode kat met lang haar

Rode kleur of gouden gloed
De kleur oranje komt voor in vele kleurschakeringen van licht oranje, een gouden gloed tot een felle oranje kleur. Het pigment Pheomelamine is verantwoordelijk voor deze kleur vacht. De ene kat heeft minder pigment en zijn daardoor lichter van kleur en de andere kat heeft veel pigment en zijn daardoor donkerder van kleur.

Naast de vele kleurschakeringen waarin de rode kat vaak voorkomt, hebben ze ook een breed scala aan oogkleuren blauw, groen, geel of bruin bijvoorbeeld.

Rode katten zijn niet altijd mannelijk

De meeste rode katten zijn mannelijk, maar zeker niet allemaal. Het 'gen' dat die oranje kleur produceert staat op het X-chromosoom. Om ervoor te zorgen dat vrouwtjes ook oranje zijn hebben ze 2 van deze X-chromosomen nodig. Mannetjes hebben er maar één nodig. Hierdoor ontstaat er een verhouding van 3 rode katers ten opzichte van 1 rode poes. Het is dus niet waar dat rode katten altijd katers zijn.

Het rode nestje kittens

Twee rode katten als ouders krijgen alleen maar rode kittens. Het gen van de rode vacht is dan zo dominant aanwezig, dat de kittens daardoor eigenlijk automatisch dit gen erven en een rode vacht krijgen. Uiteraard kunnen er in het nestje wel verschillende kleurschakeringen voorkomen.

Rode kittens

Bekende rode katten

De bekendste rode kat is wel Garfield. Een andere bekende rode kat is Puss in Boots uit de film Shrek.

 

De Vrolijke Huiskat

Rode kattendag

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Getagd , , , , .