Bach Rescue Remedie

Bach Rescue remedie voor katten

De Bach rescue remedie is één van de meest gebruikte remedie voor katten. Maar is dit terecht?

Wat is Bach Rescue Remedie voor katten?

Alle Bach bloesem Remedies zijn tincturen van één boom, bloem of plant en zijn daardoor dus enkelvoudige remedies. De Bach Rescue remedie is de enige remedie die bestaat uit meerdere tincturen. Deze remedie hoort wel degelijk tot de originele Bach bloesem remedies, maar is in tegen stelling tot de 38 andere remedies samengesteld uit 5 enkelvoudige Bach bloesems. Het is dan ook de enige remedie die als standaard samenstelling wordt verkocht.

De 38 enkelvoudige remedies van Bach hebben allemaal een nummer. De Bach Rescue remedie is niet genummerd, maar wordt wel de 39ste remedie genoemd.

Het is ook de remedie die het meeste gebruikt wordt van alle remedies. Niet in de minste plaats om zijn effectieve werking, maar ook zeker doordat deze niet altijd in de juiste situaties wordt ingezet.

Waaruit bestaat de Bach Rescue remedie voor katten?

De Bach Rescue remedie is samengesteld uit de volgende enkelvoudige Bach remedies:

 • Star of Bethlehem
 • Clematis
 • Rock rose
 • Cherry Plum
 • Impatients

Deze combinatie van remedies zorgt ervoor dat een trauma door een noodsituatie niet in het systeem vast komt te zitten, dat een dier bij bewustzijn blijft of helder blijft, beter om kan gaan met de zeer heftige schrik en niet onnodig agressief wordt (wat je het beestje natuurlijk ook weer niet kwalijk kunt nemen in zo’n situatie). De Rescue remedie verlicht heftige emoties in een noodsituatie.

Hoe werkt Bach Rescue voor katten?

De Bach Rescue remedie heet ook wel de eerste hulp remedie. Deze remedie zet je in wanneer er sprake is een noodsituatie of een acuut noodgeval is. Tijdens zo’n noodsituatie beleeft een kat vaak één of meerdere hevige emoties als angst, stress, schrik en/of extreme spanning en heeft daarbij in sommige gevallen ook nog eens net een enorm trauma ervaren. Deze remedie neutraliseert deze heftige emoties. Het zorgt ervoor dat een kat in een crisissituatie kalm kan blijven en niet nog verder van streek raakt.

Wanneer kan ik Rescue Remedie gebruiken voor mijn kat?

De Bach Rescue remedie is bedoeld om in te zetten in geval van nood. Er is iets heftigs gebeurd en de kat is of gewond door dit ongeval of is heftig geschrokken en komt deze schrik maar moeilijk te boven.

Maar ook in een voor een kat stressvolle situatie:

 • Een (onverwacht) bezoekje aan de dierenarts is een uitstekende situatie waarin de Rescue remedie in kan worden gezet om te voorkomen dat elk ritje naar de dierenarts steeds stressvoller wordt.
 • En natuurlijk geldt hetzelfde voor een ritje naar de trimsalon.
 • Bij herplaatsing van een asielkat kun je het inzetten in de dagen rondom de verhuizing.
 • Onweer
 • Heftig schrikmoment door een zeer onverwachte gebeurtenis.
 • Kat heeft een ongeluk gehad.

Is Bach Rescue veilig voor katten?

Net zoals alle andere 38 originele Bach bloesem Remedies is de Bach Rescue veilig te gebruiken bij katten. Ook wanneer de nood aan de kat is en de Bach Rescue remedie direct uit het flesje (zonder verdunning dus) aan de kat wordt gegeven*. De Bach bloesem remedies bevatten alleen maar natuurlijke stoffen die door katten goed opgenomen kunnen worden (met andere woorden: ze zijn niet giftig voor katten). Daarbij zijn ze niet verslavend, voor mensen niet en voor dieren niet.

* Nooit vanuit het glazen pipetje in de bek druppelen. De kans is te groot dat het pipet breekt en jouw kat glas in de bek krijgt. En dan wordt het met spoed een ritje dierenarts.

Hoe ik zelf heel effectief de Bach Rescue remedie heb toegepast bij onze Henkie.

Henkie was een kat die graag altijd bij je was. Hij liep altijd bij je in de buurt, achter je aan of bleef op de trap zitten wachten totdat je weer naar beneden kwam. En in één van de momenten waarop hij op de trap bleef wachten totdat je weer naar beneden kwam ging het mis.

Ik had mijn handen vol en kon niet zien dat Henkie weer eens de hele trede in gebruik had om mij op te wachten. Dus in plaats van over hem heen te stappen, stapte ik dus op hem. Ik kon net niet op tijd mijn voet verplaatsen waardoor ik dus met een beste druk op hem stond. Het gebeurde in een flits, maar net lang genoeg zodat Henkie totaal in paniek de slaapkamer in rende en achter het nachtkastje kroop.

Gelukkig had ik als Bach bloesem consulent voor dieren (toen nog in opleiding) alle Bach bloesem remedies in huis, inclusief de Bach Rescue remedie. Dus ik heb, nadat ik eerst zelf van de ergste schrik was bekomen, de Rescue Remedie gepakt en ben naar Henkie gelopen.

Vanachter het nachtkastje zat hij mij met grote ogen aan te kijken. Voorzichtig heb ik een druppeltje van de Bach Rescue remedie op mijn vinger gedaan en op zijn oortje geveegd. Het volgende druppeltje heb ik voorzichtig bij zijn bekje geveegd, zodat hij het zelf ging oplikken. Zo deed ik het ook met de resterende druppeltjes. Voorzichtig en behoedzaam. Daarna heb ik Henkie met rust gelaten en ben zelf verder gegaan waar ik mee bezig was.

Na niet eens zo’n hele lange tijd kwam Henkie weer tevoorschijn en heeft ook, uiteraard enigszins behoedzaam, zijn doen en laten weer herpakt. Voor de zekerheid heb ik Henkie nog een dag de aanbevolen druppels gegeven en hij was weer helemaal zichzelf. (In liefdevolle herinnering aan Henkie † 11-12-2019)

Deze situatie is precies de situatie waarvoor de Bach Rescue bedoeld is; een enorm heftig schrikmoment en een klein trauma (ik ging tenslotte op hem staan).

Rescue remedie bij onweer

Onweer is ook zo’n situatie waarin de Rescue remedie uitstekend werk verricht. Helaas kun je hier niet altijd op anticiperen (want tja, er wordt nog weleens een code geel afgegeven waarvan je denkt... hier in ieder geval niet. Nou valt de regio in Breda waar ik woon sowieso vaak buiten de boot als het gaat om regen of heftig weer, maar heel voorspelbaar zijn onweersbuien niet).

Toch, wanneer er heftig weer is aangekondigd en jouw regio wordt wel vaak getroffen door onweer of heftige storm, dan kun je op voorhand beginnen met de Bach Rescue aan jouw kat (of hond) te geven.

Want er is één voordeel van de Bach bloesem remedies, baat het niet dan schaadt het niet. En in het geval van onweer: better safe than sorry... (is er een leuke Nederlandse term hiervoor?)

De Bach Rescue remedie alleen is onvoldoende bij vuurwerkangst !

Vuurwerk is weer een hele aparte situatie. Hier kun je, wanneer je het over de jaarwisseling hebt, op anticiperen. Bij vuurwerkangst zijn er ook meer remedies nodig dan alleen de Bach Rescue remedie. Als Bach bloesem consulent voor katten verkoop ik dan ook een speciale Bach bloesem mix die past bij de vuurwerkperiode; dit is de vuurwerkmix van Bach. Dit is dan ook de enige standaardmix die ik verkoop. Alle andere Bach bloesemmixen maak ik op maat voor jouw kat en jouw specifieke situatie.

Op mijn pagina vuurwerkangst bij katten lees je hoe je de Bach bloesem remedies kunt inzetten bij vuurwerkangst van jouw kat. Op mijn pagina vuurwerkangst bij honden staat informatie over hoe jij jouw hond kunt helpen met vuurwerkangst.

Heeft Rescue Remedie bijwerkingen voor katten?

De Bach Rescue remedie heeft geen negatieve bijwerkingen.
Het is een natuurlijk middel dat veilig kan worden ingezet in noodsituaties. Je kunt ook niet overdoseren.

Kan ik Bach Rescue gebruiken naast andere diergeneesmiddelen voor mijn kat?

Naast dat de Rescue Remedie compleet veilig aan katten kan worden gegeven, kunnen ze ook veilig gebruikt worden wanneer jouw kat andere medicijnen krijgt. De werking van andere medicijnen wordt niet beïnvloed door de Rescue Remedie. Dus ook wanneer jouw kat andere medicijnen krijgt, dan kun je veilig gebruik maken van de Bach Rescue remedie.

Hoe lang kan ik de Bach Rescue Remedie blijven gebruiken?

De Bach Rescue remedie kun je veilig voor langere tijd gebruiken voor jouw kat. Alleen is deze samengestelde remedie het meest effectief in geval van nood en de eerste periode na deze noodsituatie. Deze remedies heet dan ook niet voor niets de eerste hulp remedie.

Merk je dat jouw kat niet helemaal zichzelf is en wel wat emotionele ondersteuning kan gebruiken, dan ligt de oplossing niet in de Bach Rescue Remedie, maar in de speciaal voor jouw kat samengestelde Bach bloesemmix.

Situaties waarin de Bach Rescue niet voldoende werkt

De Bach Rescue heeft een werking om in geval van nood of paniek de eerste heftige emoties te neutraliseren. Wanneer deze situatie achter je ligt en de kat uit zijn doen is, is het wenselijk om specifiek naar de situatie en de bijhorende gedragingen en de te herkennen emoties te kijken. Zo kun jij gerichter en beter jouw kat helpen met de emoties die uit balans zijn.

Wanneer de eerste nood is verdwenen, is het tijd om dieper liggende emoties te behandelen met de andere remedies en een Bach bloesem mix op maat te gaan inzetten.
De gekozen remedies voor jouw kat zijn afhankelijk van:

 • Situatie
 • Reactie
 • Gevoelens
 • Persoonlijkheid

Wanneer wil je kijken naar een Bach bloesem mix op maat voor jouw kat?

Situaties waarvoor je de Bach bloesem mix op maat voor jouw kat kunt inzetten:

 • Angst; jouw kat ervaart regelmatig een vorm van angst. Bijvoorbeeld angst voor vreemde mensen of de deurbel.
 • Verlatingsangst; wanneer jouw kat niet goed tegen alleen zijn kan.
 • Verdriet; bij aanhoudend verdriet na het overlijden van een maatje.
 • Trauma; als jouw kat last heeft van een trauma uit in het (recente) verleden.
 • Spoediger herstel; Ter ondersteuning van het herstel na ziekte of zwangerschap.
 • Te weinig zelfvertrouwen; voor een kat die heel erg onzeker is.
 • Voernijd; bij overdreven verdedigen van voer naar de andere katten in het huishouden of voor katten die altijd als eerste bij de voerbak zijn.
 • Verhuizing; om beter om kunnen gaan met de veranderingen en onrust die een verhuizing met zich meebrengt.
 • Nieuw thuis; beter kunnen wennen in een nieuw thuis (bijvoorbeeld asielkatten die een nieuw thuis krijgen bij jou).
 • Depressieve indruk; voor katten die de indruk wekken een depressieve blik te hebben.
 • Continue aandacht vragen; Siamezen staan er een beetje om bekend, maar ook andere katten lopen continue voor je voeten omdat ze aandacht willen hebben.
 • Jaloezie; wanneer jouw jaloerse kat meteen aan komt rennen wanneer jouw andere kat wat aandacht krijgt.

Herken jij jouw kat in een of meerdere van de emoties die ik beschrijf?
Help jouw kat dan met een op maat gemaakte Bach bloesem mix .

 

Waar kan ik een op maat gemaakte mix voor mijn kat kopen?

De kracht van de Bach bloesem Remedies ligt in de samenstelling die past bij de emoties en specifieke gedragingen in combinatie met de situatie van jouw kat. Een op maat gemaakte mix voor jouw kat is dan ook niet in de winkel te koop, maar kun je bij mij in de webshop bestellen.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Bach bloesem remedies, Blog en getagd met , , , .