Bange kat op de voorgrond wanneer er vuurwerk wordt afgestoken op de achtergrond

Vuurwerkangst bij katten

Vuurwerkangst bij katten komt veel voor. Waar komt het vandaan en hoe kun je vuurwerkangst bij katten goed behandelen? Je kunt best een aantal dingen doen om het zo aangenaam mogelijk te maken voor jouw kat tijdens deze heftige periode. In dit artikel heb ik per fase (vanaf eind oktober tot en met de jaarwisseling zelf) aangegeven hoe om te gaan met vuurwerkangst bij katten, hoe je jezelf en jouw kat het beste kunt voorbereiden op de vuurwerkperiode.
Verder bespreek ik nog hoe je de natuurlijke Bach bloesem remedies voor vuurwerkangst bij katten makkelijk in kunt zetten. En tot slot of vuurwerkangst bij katten nou echt helemaal weg te nemen is.

Waarom zijn katten bang voor vuurwerk?

Wanneer een vulkaan op uitbarsten staat of een tsunami op handen is, zijn het de dieren die dit als eerste door hebben en een veilige plek op zoeken. Ook de kat is een dier dat vertrouwt op natuurlijke waarschuwingssignalen vanuit instinct. Als er onweer in de lucht hangt, heeft een kat dat eerder door dan dat wij dat hebben. Dit komt doordat dieren (ook onze huiskat) heel fijn gevoelig zijn als het gaat om het oppikken van veranderingen in de lucht. Deze signalen zijn voor dieren uitermate belangrijk om te kunnen overleven in de natuur.

Een kat vertrouwt dus op deze natuurlijke waarschuwingssignalen bij gevaar.

Vuurwerk is onvoorspelbaar voor katten

Kijken we naar vuurwerk, dan geeft dit van te voren geen waarschuwingssignaal. De luchtdruk verandert zeer plaatselijk en zeer kort. De lichtflitsen komen uit het niets en het is onvoorspelbaar hoe lang deze aanhouden. En dan het geluid…. Dat doet bij dieren gewoon pijn aan de oren omdat zij zoveel meer horen.

Vuurwerk is zo’n onvoorspelbaar fenomeen: het komt uit het niets en is totaal onvoorspelbaar qua plaats, duur en intensiteit. Niet alleen het geluid, maar ook de lichtflitsen maken dieren erg angstig.

Al met al dus helemaal niet gek dat katten zo angstig zijn voor vuurwerk.

Hoe herken je vuurwerkangst bij katten?

Voor een dier dat zo afhankelijk is van waarschuwingssignalen om te kunnen overleven, is het compleet begrijpelijk dat deze angstig op vuurwerk reageert. Niet alle katten reageren hetzelfde op vuurwerk. De gemiddelde kat schrikt zeker van vuurwerk, maar ze hoeft niet meteen heel angstig te zijn. Wanneer jouw kat schrikt van vuurwerk zal zij wegrennen en een voor haar veilige plek opzoeken. Wanneer deze schrik voorbij is zal jouw kat ook meteen weer tevoorschijn komen en haar dagelijkse bezigheden vervolgen. Toch kunnen er meer subtielere gedragingen zijn die een kat laat zien bij angst. Denk hierbij aan:

 • De snorharen die tegen de wangen worden gedrukt,
 • Vaker ergens van schrikken dan andere perioden in het jaar,
 • De vacht achter op de rug die een schokkende beweging maakt,
 • De oren zijn plat naar achteren gevouwen,
 • De kat zet de haren van de vacht recht overeind,
 • Een kat die met grote pupillen zit te kijken,
 • De bovenkant van de bek met de tong likken,
 • Even een voorpootje opheffen (zowel tijdens het zitten als tijdens het lopen).

Symptomen van vuurwerkangst bij katten

Wanneer jouw kat echt vuurwerkangst heeft dan zal zij een grotere gedragsverandering laten zien. Ze zal hard wegrennen naar een veilige plaats om zich langdurig te verstoppen en zo ver mogelijk weg te kruipen. Soms zullen ze zich bovenin een krabpaal verstoppen, maar meestal kruipen ze onder het bed, de bank of een kast. Pas na geruime tijd komt zij weer heel voorzichtig tevoorschijn.

Er zijn ook katten die volledig in paniek kan raken van vuurwerk. In zeer ernstige gevallen is de impact op een dier extreem groot. Denk hierbij aan:

 • Blazen of grommen terwijl ze dat anders nooit doet
 • In huis plassen,
 • Niet naar buiten willen of juist het huis willen ontvluchten,
 • Niet meer kunnen eten,
 • Of de behoeften niet meer durven doen buiten,
 • Alleen maar verscholen zitten,
 • Angstig en laag bij de grond van de ene plaats naar de andere plaats lopen.
 • Soms kunnen er zelfs maagklachten ontstaan door angst

Heeft jouw kat last van vuurwerkangst?

Vuurwerkangst bij katten is een veel voorkomend probleem. Toch is dit lang niet altijd even zichtbaar. Een kat kan even uit balans zijn door vuurwerk, of voor langere tijd. Dit heeft te maken met eerdere ervaringen met vuurwerk, het karakter van de kat en zeker ook hoe vaak er vuurwerk wordt afgestoken en wat de intensiteit ervan is. Gelukkig zijn er heel veel dingen die jij kunt doen voor jouw kat met vuurwerkangst om deze vuurwerkperiode zo rustig als mogelijk door te komen.

Wat te doen als een kat bang is voor vuurwerk ?

Hieronder staan een aantal tips voor het verminderen van vuurwerkstress bij jouw kat. Maar voordat ik daaraan toe kom heb ik wat algemene voorzorgsmaatregelen die je eind oktober begin november al kunt doen. Met deze voorzorgsmaatregelen wil je al vroeg beginnen want misschien moet je nog dingen in en rondom huis aanpassen, in huis halen of veranderen. Wanneer je dit op tijd even doet dan ben je de pakketdrukte van Black Friday en Sinterklaas voor. En wanneer jouw kerststress aanbreekt denk je er ook niet meer aan. Daarbij heeft ook jouw kat dan de tijd om aan deze aanpassingen te wennen. Want katten en veranderingen gaat niet altijd even goed samen, dus gun jouw kat dan ook deze tijd.

Laten we dan nu even kijken naar de eerste voorzorgsmaatregelen:

# 1 Chip jouw kat en controleer de contactgegevens

Een lichtflits of een harde knal en jouw kat rent in blinde paniek weg. Blinde paniek betekent: een kat hoort en ziet helemaal niet wat er in de omgeving gebeurt. Het enige doel is een veilig onderkomen zoeken. De weg die afgelegd wordt, wordt niet geregistreerd. De kat reageert op dat moment dan ook niet wanneer je zijn/haar naam roept. Eenmaal een veilig onderkomen gevonden en weer tot rust gekomen, kan het zijn dat jouw kat dus geen idee heeft waar deze zich bevindt. Fijn wanneer jouw kat opgemerkt wordt door een ander en de chip kan laten uitlezen om weer veilig thuis te komen.

# 2 Ook jouw binnenkat chippen

Heeft jouw binnenkat vuurwerkangst? Ook jouw binnenkat die anders nooit buiten komt kan in een onbewaakt ogenblik naar buiten lopen. Bijvoorbeeld wanneer jij met de laatste boodschappen voor kerst in jouw handen het huis in loopt en de kat vrolijk buiten jouw zichtveld naar buiten kuiert alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Of op het moment dat je even de tuin in loopt en jouw kat achter je aan sprint. Een kat die verder nooit buiten komt, zal tenslotte veel eerder verdwalen dan een kat die schrikt tijdens zijn dagelijkse wandelingetje.

# 3 Controleer of het kattenluikje nog op slot kan

Staat het kattenluikje altijd op de stand ‘open’, controleer dan even of het kattenluikje nog op slot kan. Gaat het deurtje nog soepel zodat jouw kat snel naar binnen kan sprinten bij gevaar? Nu heb je nog de tijd om het kattenluik te repareren of een nieuwe te (laten) plaatsen. Is jouw luikje zo oud dat deze nog niet op chip werkt (zoals ik deze twee jaar geleden nog had), overweeg dan een een kattenluikje op chip. Dan kan alleen jouw kat naar binnen of naar buiten. Er zijn best wat varianten te koop en schroom niet om je hierover even goed te laten informeren bij de dierenspeciaalzaak.

# 4 Controleer hoe jouw kat reageert op valeriaan of matatabi

Valeriaan is een erg aantrekkelijke plant voor katten. Het voordeel van valeriaan is dat een kat na het spelen met valeriaan in een rustmodus komt. En dit is wat je graag wilt bereiken met jouw kat. Regelmatig jouw kat een speeltje met valeriaan aanbieden zorgt voor stressontlading en meer rust. De meeste katten reageren erg goed op valeriaan. Maar er zijn katten die agressief reageren op valeriaan en dat is natuurlijk niet wat je wilt bereiken. Check daarom eind oktober / begin november hoe jouw kat reageert op valeriaan.

Reageert jouw kat hier goed op, zorg dan dat je een luxe zakje valeriaan in huis hebt. Reageert jouw kat niet op valeriaan, dan kun je nog matatabi-stokjes proberen. Onze Beertje reageert alleen (heel goed) op de matatabi-stokjes, valeriaan loopt hij..... zoals alleen een Beertje kan... met een hele grote boog omheen.

# 5 Zet vast een kattenbak binnen

Gaat jouw kat altijd buiten naar het toilet, dan kan het zijn dat de kat tijdens de dagen voor de jaarwisseling zijn plas en poep ophoudt omdat de kat niet meer naar buiten durft. Dit is ongezond (er kan blaasgruis of obstipatie ontstaan) en willen we zeker niet in de hand werken.

Zorg er daarom voor dat je ruim voor oudjaar (begin december) een kattenbak op een rustige en altijd toegankelijke plaats in huis hebt staan. (Overigens ben ik van mening dat er ALTIJD minimaal één kattenbak binnen moet staan voor jouw kat die buiten naar het toilet gaat. Zelf heb ik er twee staan terwijl zowel onze Beertje als onze Mika altijd buiten de behoeften doen. Toch in zeer regenachtige perioden gebruiken ze een enkele keer de bak, deze mogelijkheid is er dus niet voor niets). Moedig jouw kat desnoods aan deze bak te gebruiken door er wat aarde in te doen in plaats van of bovenop het kattengrind.

En euhm… verschoon deze bak ook regelmatig zodat de kat niet alsnog ontmoedigd wordt om de bak te gebruiken.

flesje natuurlijke remedies bij vuurwerkangst kat

# 6 Beginnen met de Bach bloesem remedies

Naast veel reguliere medicatie kun je vuurwerkangst ook verminderen door middel van natuurlijke remedies. Katten (en honden) met vuurwerkangst reageren heel goed op de Bach bloesem remedies. Om ervoor te zorgen dat de angstpiek van jouw kat niet tussen kerst en nieuw ligt, moet je wel wat eerder beginnen met de Bach bloesem remedies ten opzichte van reguliere medicijnen tegen angst. Wanneer jouw kat vuurwerkstress heeft zorg dan dat je op tijd begint met het geven van de vuurwerkmix van Bach bloesem Remedies.

De Bach bloesem remedies tegen vuurwerkangst bij katten (en honden):

 • Zijn een natuurlijk middel om angst te verminderen
 • Zorgen voor meer rust in lichaam en geest (kalmerend effect)
 • Veilig in gebruik
 • Kun je niet overdoseren
 • Zijn makkelijk toe te dienen bij zowel kat als hond
 • Hebben GÉÉN verdovend effect
 • Haal je op tijd in huis door deze op tijd te bestellen.

Vuurwerkmix van Bach bloesem Remedies

ervaringen van klanten

Voor mijn kater van 4 jaar heb ik vorig jaar de vuurwerkmix van Bach gebruikt. Misty werd daar zeer rustig van.

We wonen in een wijk waar ze al vroeg in December beginnen met vuurwerk afsteken. Andere jaren schrok Misty daar zo van dat hij steeds gestrester werd en heel bang werd bij het minste of geringste wat hij maar hoorde. Het duurde tot lang in januari eer hij weer eens de "oude" was.

Met de druppels van de vuurwerkmix van Bach bloesem remedies werd dat zoveel minder.

Ga het zeker dit jaar weer kopen en gebruiken voor mijn kat Misty.

 

Marian

Mijn Schotse Herdershond Halley was de eerste 1,5 jaar van haar leven niet bang voor vuurwerk en harde geluiden, totdat een idioot meende, dat het leuk zou zijn om op een avond in januari vuurwerk af te steken. Het waren knallen, flitsen en hoge fluittonen. Wij liepen net buiten voor de laatste uitlaatronde en Halley schrok enorm. Sindsdien is ze heel erg bang voor vuurwerk.

Ik werd door een hondengedragsdeskundige gewezen op de Bach Vuurwerk Mix van De Vrolijke Huiskat. En ik ben aangenaam verrast met het effect van de Bach Vuurwerk Mix.

Halley vindt het knallen nog steeds niet leuk, maar ik zie geen paniek in haar ogen. Het lijkt er nu op dat de scherpe kantjes van de angst eraf zijn.

Tegenwoordig wordt bij ons in de omgeving helaas het hele jaar door vuurwerk afgestoken en wij wonen niet eens in een stad. Ik start dan ook al in november met het geven van de mix en dan tot ver in januari.

 

Marijke van de Ven

Tips voor het verminderen van vuurwerkstress bij katten

Zoals in de eerste alinea genoemd zijn er verschillende tijdstippen waarop je maatregelen gaat nemen om de vuurwerkstress bij katten te verminderen. Hieronder volgen dan ook tips uitgesplitst per periode.

Vuurwerk en katten in aanloop naar oudjaar

Nu je bovenstaand lijstje hebt afgevinkt kun je door met onderstaande de tips tegen vuurwerkangst bij jouw kat. Begin hier gewoon op tijd mee. In de ene woonplaats of woonwijk is op tijd wat vroeger dan ergens anders. Ook is 'op tijd beginnen' afhankelijk van hoe angstig jouw kat is. En 1 dag voor kerst is altijd te laat, want dan ben je met andere dingen bezig.

Maar begin december is een mooie richtlijn voor onderstaande tips tegen vuurwerkstress bij katten.

# 1 Laat de kat gecontroleerd naar buiten

Wanneer het knallen in jouw wijk begint, doe je vast het kattenluikje op slot. Zo zorg je ervoor dat jij jouw kat gecontroleerd naar buiten kan laten op rustige tijden. Uiteraard kan jouw kat ALTIJD terug het huis in.

# 2 Een rustige plaats in huis openstellen

Wanneer de eerste knallen te horen zijn zorg je ervoor dat jouw kat zich op een rustige plaats in huis kan terugtrekken. Leg daar eventueel ook het eigen mandje of dekentje neer. Eigen geur kalmeert jouw kat. Of zet een kartonnen doos (van dat pakketje dat je net hebt ontvangen) op een zeer rustige plaats in huis waar jouw kat zich in kan verstoppen. Al dan niet met een eigen dekentje erin (jouw kat heeft vast meerdere lekkere dekentjes geclaimd).

Verblijft jouw kat altijd alleen in de woonkamer? Zorg ook dan dat je op een hele rustige plaats in de woonkamer een schuilplaatsje voor jouw kat maakt. Doe dit op tijd zodat jouw kat kan wennen aan deze plaats en gebruik van kan maken wanneer ze het het hardst nodig heeft.

# 3 De kat bepaalt (tja, wanneer niet hé ;-))

Laat jouw kat zelf deze rustige plek in huis uitzoeken. De kat geeft eigenlijk altijd zelf aan waar ze zich het meeste op het gemak voelt. In sommige, vaak oudere, huizen zit de badkamer midden in het huis, dit soort ruimten zijn ideaal omdat er geen buitenraam in zit. Hierdoor wordt het geluid in deze ruimten enorm gedempt.

Is jouw kat heel erg angstig, zorg dat voor EXTRA eet- en drinkbakjes in deze ruimte. Ook een kattenbak in de buurt waardoor jouw kat niet eerst het hele huis door moet (wat ze nu toch niet doet) zorgt voor minder ongelukjes in huis.

kat zit in een doos door vuurwerkangst

# 4 Sluit jouw kat niet op

Ik schrok toen ik op internet het advies van een dierenarts las om jouw katten die angstig zijn voor vuurwerk maar in een afgesloten kamertje te zetten. NOOIT doen. Sluit jouw kat vooral niet op in een bepaalde ruimte, hierdoor wordt de angst en paniek alleen maar groter. Schrikt jouw kat ergens van en had deze de ruimte uit willen vluchten, dan kan het zomaar zijn dat de paniek en de stress helemaal de overhand krijgt. Dus zorg dat jouw angstige kat de ruimte altijd kan verlaten en haar veilige plek kan bereiken.

# 5 Frisse neus halen of niet?

Voor sommige katten geldt dat deze elke dag écht even naar buiten moeten om een frisse neus te halen. Ook onze Beer is daar een voorbeeld van. Die MOET zijn rondje lopen. Laat jouw kat dan alleen naar buiten op tijden waarop er minder vuurwerk afgestoken wordt. Heb je een echt een zeer angstige kat, laat deze dan gewoon een paar dagen binnen. Maar vaak merk je ook dat in deze dagen de behoefte om naar buiten te gaan ook wel heel erg afneemt hoor.

# 6 ALTIJD zelfstandig naar binnen kunnen

Is jouw kat even buiten? Zorg er dan voor dat deze ALTIJD zelfstandig naar binnen kan komen. Mocht jouw kat opschrikken van vuurwerk wanneer deze aan zijn dagelijkse ronde bezig is, kan zij altijd in huis naar haar veilige plaats vluchten. Overigens ben ik van mening dat een kat ten alle tijden zelfstandig haar huisje binnen moet kunnen, niet alleen rond de jaarwisseling.

# 7  Extra doseren mag

Je bent op tijd begonnen met het druppelen van de natuurlijke bloesem remedies tegen vuurwerkangst. En nu is er ineens een hele harde knal recht voor jouw deur en jouw kat schrikt zich te pletter (en jij zelf trouwens ook). Dan kun je jouw kat extra druppeltjes van de vuurwerkmix geven om het trauma van door deze vuurwerkknal te neutraliseren. (Heb je bij mij de vuurwerkmix besteld dan ontvang je van mij ook een kleine handleiding over het toedienen van de Bach druppeltjes en hoe je om kunt gaan met deze schrikmomenten)

Vuurwerkangst van jouw kat tijdens oudejaarsdag en -avond

En dan breekt de meest heftige periode aan. Ondanks dat het niet mag wordt er heel de dag geflitst en geknald en schrik je ook zelf weleens van het afgestoken vuurwerk in jouw straat. Waarschijnlijk ben je ook nog bezig met de laatste boodschappen in huis halen of oliebollen bakken in de schuur. Zorg er dan voor dat je EXTRA goed oplet dat jouw kat niet snel nog even naar buiten glipt.

# 1 Blijf zelf ook thuis

Heb je een angstige kat? Blijf dan lekker thuis met oudejaarsavond. Laat jouw kat niet alleen met deze angst. De kat heeft jouw aanwezigheid nodig (al lijkt dit soms van niet).

# 2 Laat de kat maar doen

Laat de kat zijn eigen gang gaan. Hoe rustiger jij bent, hoe rustiger jouw kat is. Zorg vooral nu dat jouw kat op een rustige door hem/haar zelf uitgezochte plek in huis kan gaan liggen. Zit jouw kat onder het bed weggekropen, lekker daar laten zitten en geen aandacht aan schenken. Dit is vervelend, maar de kat uit zijn schuilplaats halen is voor de kat nog veel vervelender.

# 3 Bange kat troosten tijdens vuurwerk

Heel lang is gedacht dat wanneer jij jouw kat troost dat je het angstige gedrag eigenlijk bekrachtigt. Dit blijkt toch niet helemaal waar. TROOSTEN MAG !! Jouw kat troosten mag natuurlijk wanneer deze bij jou komt zitten omdat deze zich dan veilig voelt. Dit is echt helemaal oké. Maar ga jouw extreem angstige kat die weggekropen zit niet opzoeken. Laat jouw kat lekker op haar veilige plekje zitten, daar kiest de kat nu zelf voor. Doe zelf ook rustig, des te rustiger is jouw kat.

# 4 Eten, drinken en kattenbak in de buurt

Is jouw kat extreem angstig? Zet dan bij het rustige plekje dat jouw kat heeft uitgekozen ook water, eten en de kattenbak in de buurt. (in mijn webshop kun je nu een draadloze waterfontein Hydr kopen waardoor je deze zonder dat er een stopcontact in de buurt is bij de veilige plaats van jouw kat kunt neerzetten). Het is belangrijk dat jouw kat blijft eten, door eten en drinken in de buurt te zetten stimuleer je de kat om te blijven eten en drinken. Ook een kattenbak in de buurt van haar veilige plek zorgt ervoor dat jouw kat niet uit angst ergens anders gaat plassen of poepen. Wanneer het even rustig is, zal zij van deze gelegenheden gebruik maken om wat te eten en te drinken of de bak te gebruiken.

 

# 5 Demping van licht en geluid

Omdat het geluid en de lichtflitsen ervoor zorgen dat jouw kat angst ervaart, wil je juist deze twee dingen zo veel als mogelijk beperken. Doe de gordijnen dicht in verband met de demping van zowel licht als geluid (ik neem aan dat de ramen al dicht zijn hé). Ook door ventilatievensters komt geluid, doe deze ook een paar dagen dicht, maar zeker op oud- en nieuwjaarsdag. (Denk hierbij ook aan de kamers waar je wat minder vaak bent).

# 6 Lampen aan in huis

Met de hoge energieprijzen doen we allemaal zo veel als mogelijk lampen uit waar licht niet nodig is. Maar wanneer het donker wordt doe je vanavond wel de lampen aan in de ruimten waar de lichtflitsen van vuurwerk nog goed weerkaatsen. Ook op deze manier zorg ervoor dat deze lichtflitsen worden gedempt en jouw kat er minder last van heeft.

Een voorbeeld uit mijn huis: in de badkamer kan ik niets voor het raam doen om lichtflitsen minder zichtbaar te maken. Boven de deur van de badkamer (die al dichtzit om geluid te dempen) zit een helder raam waar deze flitsen dus mooi en goed te zien zijn en lekker de overloop bereiken. De lamp op de overloop gaat bij ons dus aan om op deze manier nog de flitsen die zichtbaar zijn te dempen. Netzoals de lampen in mijn werkkamer aan zijn waar Beertje zicht terugtrekt en de lamp beneden in de gang waar de lichtflitsen door de voordeur zichtbaar zijn.

kat zit weggekropen van angst voor vuurwerk onder een dekentje

Vuurwerkangst kat en reguliere medicatie

*** Waarschuwing voor het gebruik van Acepromazine ***

Er zijn diverse reguliere kalmeringsmiddelen verkrijgbaar. Maar let wel even op de samenstelling. Zorg ervoor dat er GEEN Acepromazine (ACP) in zit verwerkt. Dit zorgt ervoor dat een dier heel kalm oogt, maar juist alles heel helder en scherp alles meekrijgt. Jouw dier kan zich niet bewegen en dus geen natuurlijk vlucht gedrag laten zien wanneer deze dat nodig zou vinden. Van de volgende middelen is bekend dat deze werken op basis van Acepromazine: Calmivet, Vetranquil, Neurotranq en Sedalin.

Overleg hierover met jouw dierenarts en let ook zelf mee op dat er geen Acepromazine in het voorgeschreven kalmeringsmiddel verwerkt zit.

Een veilig en natuurlijk middel om angst en spanning te verminderen zijn de Bach Bloesem Remedies. Hier moet je wel op tijd mee beginnen zoals eerder al beschreven. Lees meer over de vuurwerkmix van Bach Bloesem Remedies of bestel direct de flesjes via mijn webshop.

De vuurwerkmix van Bach is NIET in de winkel te koop.

Vuurwerkangst bij katten

Vuurwerkangst bij katten tijdens de jaarwisseling zelf

En dan is het moment daar. De oliebollen staan op tafel, de champagne is ontkurkt en het vuurwerkgeweld kan elk moment losbarsten.

# 1 Zorg voor afleiding

Is jouw kat rustig genoeg om te eten, geef hem of haar een lekkernij rond kwart voor 12. Wat lekkers om op te kauwen en waar deze wel even zoet mee is. Dit zorgt voor positieve afleiding. Wat lekkers in de voerpuzzel (met een paar druppels van de vuurwerkmix van Bach erop) of een matatabi stokje zijn uitermate geschikt.

# 2 Geen vuurwerk op radio en tv

Zet een radio- of tv-zender UIT waar om 12 uur vuurwerk te horen is. Heb je alle voorbereidingen getroffen om het zo rustig mogelijk te maken in huis, knalt het vuurwerk ineens uit de speakers. Alles voor niets geweest. Muziek streamen of nog heel ouderwets een cd draaien is een goed alternatief.

# 3 Blijf even zitten

Sprint om 12 uur niet meteen naar buiten. Wacht even een minuut of 15. Zorg dat je er voor jouw kat bent wanneer om 12 uur het vuurwerk losbarst. Wees zelf ook rustig, des te rustiger is jouw kat. Ja ik weet het, ik val in herhaling, maar zo werkt het nou eenmaal in dat koppie van jouw kat.

# 4 Even blijven zitten nog...

Het is hartstikke leuk en fijn wanneer iedereen om 12 uur opspringt om elkaar een mooi nieuw jaar te wensen. Maar wees er ook voor jouw kat. Zet deze niet van schoot af als het vuurwerk dan juist begint. Een paar minuten later kun je elkaar ook een fijn nieuw jaar wensen.... het jaar is pas begonnen, dus je hebt nog tijd genoeg...

# 5 Denk om de kat

Jouw kat ligt op schoot of opgekruld naast je op de bank. Buig niet over jouw kat heen zodat deze zich ineens opgesloten kan voelen. Vanuit een angstige reactie kan deze van zich afbijten of krabben. Hou hier even rekening mee, ook wanneer anderen jou gelukkig nieuwjaar komen wensen en zich voorover willen buigen omdat jij rustig op de bank zit, kan het zijn dat jouw kat zich ineens bedreigd voelt. Denk dus even allemaal om de kat die erbij zit.

# 6 Even bij de buren langs?

Wil je toch even weg om de buren een goed nieuwjaar te wensen? Laat gedurende die periode een voor jouw kat bekende cd, lp of muziek draaien of streamen (er is vast wel ergens een repeat-knop te vinden). Heb je klassieke muziek van Bach in huis, dan is dat ook een goed alternatief. Zet GEEN Chopin op; deze muziek is veel te onrustig. Maar kijk wel naar wat jouw kat nodig heeft, kun je weg; of is het beter dat je er bent voor jouw kat?

# 7 Of toch liever even blijven zitten?

Blijft jouw kat extreem angstig, zorg dan dat er een vertrouwd persoon voor de kat altijd binnen aanwezig is zolang er vuurwerk wordt afgestoken. Wissel daarom even af met jouw partner of goede vriendin. Zo kun je allemaal even buiten kijken, maar is jouw angstige kat niet alleen.

Schaal met oliebollen en oliebol op schoteltje met daarin een vuurwerksterretje voor in huis

Is vuurwerkangst bij katten helemaal weg te nemen?

Dit artikel ben ik begonnen met uit leggen waar de vuurwerkangst bij katten vandaan komt. Vanuit dit natuurlijk instinct ontstaat een natuurlijke angstreactie. Hoe een kat handelt wanneer deze angstreactie optreedt is helemaal afhankelijk van het karakter van jouw kat en ook van eerdere (traumatische) ervaringen van jouw kat. Bij veel, net wat angstiger aangelegde katten is vuurwerkangst niet helemaal weg te nemen. Maar wanneer je met bovenstaande tips aan de slag gaat, zorg je er wel voor dat de angst niet heftiger wordt en dat is uiteindelijk wat je wilt bereiken voor jouw kat.

Kattenpension of kattenhotel

Wil je perse weg met oud en nieuw, zorg er dan voor dat jouw kat terecht kan in een pension of opvang waar er geen vuurwerk in de omgeving wordt afgestoken. Er zijn diverse kattenpensions, kattenhotels en opvangcentra voor dieren die zo afgelegen liggen dat deze juist heel geschikt zijn om jouw kat een aantal dagen naar toe te brengen om de vuurwerkperiode in relatieve rust door te brengen.

Ken de angst van jouw kat

Kijk te allen tijde naar jouw kat. Wat heeft JOUW kat nodig en handel daarnaar. Elke kat is anders en heeft daarop aansluitende zorg nodig. Ondanks dat dit artikel met de grootste zorg is samengesteld, kan het zijn dat jouw kat aanvullende zorg nodig heeft om de vuurwerkperiode door te komen. Elke kat is uniek, handel daar ook naar.

Heb je ook een hond? Lees dan de tips voor vuurwerkangst bij honden

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Vuurwerkangst bij katten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Bach bloesems katten, Kattengedrag, Weetjes over katten en getagd met , , , , , .