Wereld kattendag 8 augustus

Wereld kattendag op 8 augustus

Internationaal wordt er op 8 augustus aandacht gevraagd voor het welzijn van katten door middel van wereld kattendag. Want ondanks dat katten al enige decennia naast de mens leven, is het nog steeds het meest onbegrepen dier dat wij als huisdier willen houden.

Internationaal aandacht voor katten

Om aandacht te vragen voor het welzijn van de kat, die in een huiselijke omgeving vaak kleine subtiele stresssignalen geeft, heeft het IFAW (International Fund for Animal Welfare) in 2002 de datum 8 augustus wereldwijd uitgeroepen tot kattendag. In 2020 is het stokje overgedragen aan ICatCare. ICatCare is in 1958 begonnen als Feline Advisory Bureau (FAB) en draagt sinds 2013 de naam International Cat Care. Vanaf het jaar 2020 wordt er elk jaar op wereld kattendag een belangrijk aspect belicht om het welzijn van onze kat te bevorderen. In 2023 is dit het thema spelen.

Subtiele stres signalen kat

Mysteriën van de kat

De kennis over katten en het snappen van het voor ons vaak nog mysterieuze gedrag van katten is in de afgelopen 15 jaar wel sterk verbeterd. Toch zijn katten nog veelal onbegrepen. Niet alleen op medisch vlak lopen de onderzoeken en de kennis achter op bijvoorbeeld honden, maar zeker ook qua gedrag blijft de kat ons verbazen.

Wij als mens snappen de kat nog lang niet altijd, terwijl deze toch al zo’n 2.000 jaar naast de mens leeft. Er komt de laatste jaren dan ook steeds meer besef bij katteneigenaren, dierenorganisaties en dierenartsen dat katten bepaalde behoeften hebben om in een huiselijke omgeving stressvrij te kunnen leven.

Gelukkig snapt de gemiddelde katteneigenaar steeds beter en steeds vaker dat ook een kat speciale behoeften heeft om als vrolijk dier in huis te kunnen leven. Maar er kan ook nog veel verbeterd worden. De kat is tenslotte nog steeds in mysteriën gehuld, geeft graag subtiele signalen en communiceert meer door lichaamstaal dan vocaal. Het is aan ons om deze mysteriën te ontrafelen.

Wereld kattendag 2023

Het thema voor wereld kattendag 2023 is spelen met jouw kat. Het advies is om elke dag minimaal 5 minuten met jouw kat te spelen. Nou wisten we al langer dat spelen met katten het algehele welzijn van de huiskat sterk bevordert. Maar recente onderzoeken die in 2021 en 2023 zijn gepubliceerd bevestigen dit nogmaals. Laten we eens kijken naar dit mysterie van jouw kat en ontrafelen waarom spelen toch zo belangrijk is voor katten.

Waarom spelen met jouw kat?

1 Mentale uitdaging:

Katten hebben deze mentale uitdaging hard nodig. Katten zijn slim en moeten daarin gestimuleerd worden. Dit kun je onder andere doen door jouw kat lekker te laten ravotten tijdens het spelen.

2. Beweging:

Net zoals bij mensen is bewegen ook voor katten heel goed. Spelen is bewegen. Jij stimuleert jouw kat in beweging te komen. Elke dag minimaal 5 minuten met jouw kat spelen en dus beweging gaat overgewicht van jouw kat tegen (uiteraard in combinatie met de juiste voeding).

3. Vermindert jagen buitenshuis:

Spelen binnenshuis geeft jouw kat de nodige mentale uitdaging. Uit het onderzoek uit 2021 is gebleken dat katten die ook buiten komen minder jachtgedrag laten zien wanneer er op regelmatige basis met de kat wordt gespeeld. Spelen is namelijk synoniem voor het jagen van jouw kat. We gebruiken niet voor niets speelgoed in de vorm van muisjes en vogeltjes. Dit is de herkomst van die vorm.

4. Minder kans op ongewenst gedrag van jouw kat:

Een kat die niet wordt uitgedaagd met spelen, gaat zich vervelen. En wanneer een kat zich gaat vervelen gaat jouw kat in huis andere uitdagingen zoeken. En deze uitdagingen kunnen zich uiten in probleemgedrag. Het is een vorm van aandacht vragen, maar zeker ook zichzelf bezighouden met wat er voor de pootjes is. Dingen van tafel gooien is zo'n uiting.

5. Sterkere band met jouw huiskamertijger:

Deze (minimaal) 5 minuten per dag is de quality-time die jij stopt in de relatie met jouw huiskat. Jouw kat gaat jou hierom zeker meer waarderen, niet alleen omdat deze de hoog nodige aandacht krijgt (want katten zijn wel zeker sociaal), maar zeker ook omdat jij diegene bent die de kat mentale uitdaging geeft. Andersom leer jij jouw kat veel beter kennen, want in de loop der tijd leer jij wat jouw pluizebol aanzet tot spelen en wat niet. Win-win voor jou én jouw kat.

 

Conclusie:

Niet alleen jij hebt baat bij het investeren in speeltijd met jouw kat; maar jouw kat heeft er nog eens zoveel plezier van. Want jouw huiskat krijgt de nodige mentale uitdaging die hij (of zij) zo hard nodig heeft in een huiselijke omgeving. Dit komt niet alleen het mentale welzijn van jouw kat ten goede, maar ook nog eens het lichamelijke welzijn. Al met al zijn het de beste 5 minuten die je per dag besteedt.

Katten en dozen

Tijdens de gedragstherapie voor katten is spelen dan ook ALTIJD een onderdeel van de therapie. Het heeft gewoon een zeer grote impact op het gehele welzijn van jouw kat.

Niet alleen spelen heeft invloed op het welzijn van jouw kat, er zijn nog veel meer dingen die jij voor jouw kat kunt doen om de mentale en lichamelijke gezondheid voor jouw kat te verbeteren. Lees meer over verrijking voor katten.

Andere nationale kattendagen

Naast wereld kattendag op 8 augustus zijn er wereldwijd meerdere dagen die in het teken staan van katten.

17 februari Nationale kattendag Polen
17 februari Nationale kattendag Italië
20 februari Nationale kattendag Spanje
22 februari Nationale kattendag Japan
1 maart Nationale kattendag Rusland
8 augustus Schotse Wilde kattendag
17 augustus Zwarte kattendag - Black cat appriciation day
1 september Rode kattendag
16 oktober Global Cat Day
27 oktober Black Cat Day Amerika
27 oktober Black Cat Day Verenigd Koninkrijk
29 oktober Nationale Kattendag Spanje
29 oktober National Cat Day Amerika
17 november Dag van de zwarte kat Italië

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Wereld kattendag 8 augustus

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn


Vandaag is het ook Schotse Wilde kattendag. Op 17 augustus is het Zwarte kattendag.

Geplaatst in Blog, Speciale kattendagen en getagd met , , , , .