Wereld kattendag 8 augustus

Wereld kattendag op 8 augustus

Wereldwijd wordt er op 8 augustus aandacht gevraagd voor het welzijn van katten door middel van wereld kattendag. Want ondanks dat katten al enige decennia naast de mens leven, is het nog steeds het meest onbegrepen dier dat wij als huisdier willen houden.

Wereldwijd aandacht voor katten

Om aandacht te vragen voor het welzijn van de kat, die in een huiselijke omgeving vaak kleine subtiele stresssignalen geeft, heeft het IFAW (International Fund for Animal Welfare) in 2002 de datum 8 augustus wereldwijd uitgeroepen tot kattendag. Wij als mens snappen de kat nog lang niet altijd, terwijl deze toch al zo’n 2.000 jaar naast de mens leeft. Er komt de laatste jaren dan ook steeds meer besef bij katteneigenaren, dierenorganisaties en dierenartsen dat katten bepaalde behoeften hebben om in een huiselijke omgeving stressvrij te kunnen leven.

Katten en dozen

De kennis over katten en het snappen van het voor ons vaak nog mysterieuze gedrag van katten is in de afgelopen 15 jaar wel sterk verbeterd. Toch zijn katten nog veelal onbegrepen. Niet alleen op medisch vlak lopen de onderzoeken en de kennis achter op bijvoorbeeld honden, maar zeker ook qua gedrag blijft de kat ons verbazen.

Voeding en katten

En ook in mijn vak als voedingsadviseur voor katten merk ik dat het kattenvoer en de aandacht voor goede voeding voor katten achterloopt op de aandacht die aan voeding voor honden wordt besteed. Goed voorbeeld daarvan is dat ik laatst op een evenement was waar echt heel veel voerfabrikanten waren. Alle fabrikanten hadden hondenvoer en wanneer ik dan vroeg naar kattenvoer… nee, dat heb ik niet bij me vandaag of daar werken we nu aan en wordt nog toegevoegd aan het assortiment.

Subtiele stres signalen kat

Mysteriën van de kat

Gelukkig snapt de gemiddelde katteneigenaar steeds beter en steeds vaker dat ook een kat speciale behoeften heeft om als vrolijk dier in huis te kunnen leven. Maar er kan ook nog veel verbeterd worden. De kat is tenslotte nog steeds in mysteriën gehuld, geeft graag subtiele signalen en communiceert meer door lichaamstaal dan vocaal. Het is aan ons om deze mysteriën te ontrafelen.

 


Meer weten over de noden van jouw kat?

Ik neem je mee in de leefwereld van de kat door te kijken en te vertellen vanuit het oogpunt van jouw kat. Dit helpt jou te begrijpen waarom een kat dit bepaald gedrag vertoont en waarom veranderingen nodig zijn om de situatie aangenaam te maken voor zowel kat als mens

Verrijking voor katten

De Vrolijke Huiskat

Wereld kattendag 8 augustus

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn


Vandaag is het ook Schotse Wilde kattendag. Op 17 augustus is het Zwarte kattendag.

Getagd , , , , .