Waarom een kat chippen?
Juni is in Nederland chipmaand. Deze maand wordt er door dierenartsen en door dierenwelzijnsorganisaties aandacht besteed aan de noodzaak om jouw kat te chippen. Reden hiervoor is heel simpel: Er raken op jaarbasis meer katten vermist dan honden. Het chippen van honden is verplicht, het chippen van katten nog niet. Toch is het verstandig om jouw kat te chippen, want slecht 17% van de teruggevonden katten wordt weer herenigd met de originele eigenaar.
Check de chip dag
Grootste struikelblok bij het herenigen van katten met hun eigenaren (die juist wel gechipt zijn) is dat de gegevens op de chip van de kat niet ingevuld, niet volledig of gewoon niet meer juist zijn. In Nederland wordt dus in juni veel aandacht besteed aan het laten chippen (stap 1) van huisdieren. Maar in Amerika hebben ze een speciale dag in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de gegevens die op de chip van jouw kat staan. Kloppen deze nog? Deze dag heet 'Check de chip dag' en valt elk jaar op 15 augustus.
Moet ik mijn binnenkat ook chippen?
Is jouw kat een binnenkat? Dan is het des te belangrijker dat je jouw kat chipt. De belangrijkste reden is dat een binnenkat minder bekend is met de leefomgeving buiten dan katten die regelmatig buiten hun standaard rondje lopen. Binnenkatten zijn daardoor sneller gedesoriënteerd, kunnen hun weg naar huis niet meer vinden en ze zijn vaak ook veel schrikachtiger voor geluiden die buiten te horen zijn. Met alle gevolgen van dien.
Ook vallen katten minder snel op omdat het meesters zijn in het zich verschuilen voor de buitenwereld. Ze zijn heel goed in het zich verstoppen waardoor ze heel moeilijk te vinden zijn.
Wanneer er een ‘nieuwe’ kat in de wijk loopt, gaan de meeste mensen er vanuit dat deze wel van iemand is. Pas wanneer een kat er vies, mager en ongewassen uit gaat zien beseffen mensen vaak pas dat deze kat niet in deze omgeving thuishoort.
Denkbare situaties waardoor een kat vermist kan raken
Niets zo eigenwijs als een kat natuurlijk. Er zijn vele situaties denkbaar waarin een kat er op een onbewaakt ogenblik vandoor kan gaan:
- Je komt thuis met je handen vol met boodschappen en de kat heeft door dat de deur openstaat en grijpt zijn kans.
- In de vuurwerkperiode, een kat schrikt, rent in paniek weg en raakt gedesoriënteerd.
- Een kat die net verhuisd is en de weg niet terug naar huis weet.
- Tijdens een verbouwing loopt een kat weg vanwege de herrie of de onrust in huis.
- Niet gecastreerde/gesteriliseerde katers/poezen die hun weg naar buiten vinden om aan hun natuurlijke behoefte te kunnen voldoen: paren.
- Een kat die op zijn dagelijkse loopronde ergens van schrikt en in paniek wegrent.
- Een kat die gewond is geraakt kruipt weg en wordt daardoor vermist.
Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van situaties waardoor een kat het huis en de tuin verlaat en zijn/haar weg niet naar huis terugvindt.
Een chip is veiliger dan een halsbandje
Om aan de buitenwereld te laten weten wat jouw gegevens zijn als eigenaar kun je jouw kat eventueel een halsbandje omdoen. Toch kleven hier wat haken en ogen aan.
Naast dat een kat sowieso eerst moet wennen aan een halsbandje om zijn nek, vinden ook lang niet alle katten het prettig om een halsbandje te dragen. Vooral bij getraumatiseerde katten kan dit een grote rol spelen. Regelmatig verdwijnen deze halsbandjes dan in de struiken doordat jouw kat zich van het halsbandje heeft kunnen ontdoen.
Maar een kat kan buiten ook dit halsbandje verliezen. Bij een erg aanhankelijke kat kan een kwaadwillende voorbijganger het halsbandje afdoen. Maar een kat kan zichzelf ook ophangen met dit halsbandje, hoewel er tegenwoordig halsbandjes te verkrijgen zijn die wanneer er grote druk wordt uitgeoefend uit zichzelf kapot gaan. Of het hangertje waarin jouw gegevens staan raakt los van het bandje.
Nogal wat dingen die mis kunnen gaan bij het gebruik van een halsbandje dus.
Kat chippen in drie stappen
Een chip zetten heeft alleen zin wanneer de gegevens op de chip juist zijn ingevuld én up-to-date zijn. Kat chippen in 3 stappen:
- Kat laten chippen
- Jouw gegevens registreren op de geplaatste chip
- Gegevens up-to-date houden
Elk jaar zijn er genoeg katten die vermist raken en wél gechipt zijn. Want van die gezette chips zijn er vaak een aantal gegevens niet ingevuld of niet meer kloppend.
Bij stap 2 is het belangrijk dat je weet wie de gegevens registreert: jij of de instantie die de chip heeft geplaatst.
Stap 3 wordt vaak vergeten: wanneer jouw gegevens wijzigen door verhuizing of het krijgen van een ander telefoonnummer dan wordt er niet aan het aanpassen van de chipgegevens gedacht. Terwijl juist rondom zo’n verhuizing de kans wel groter is dat jouw kat het huis uit geglipt en de weg naar huis niet meer weet.
Mijn verhaal: Onze Klaasje is ook 3x vermist geweest
Ook ik heb tot 3x toe mijn kat Klaasje teruggevonden doordat hij gechipt was. Wij hebben Klaasje nooit heel ver van huis teruggevonden (laat zeggen een straal van 700 meter), maar zijn TomTommetje deed het niet goed.
Mijn vermoeden is dan ook dat Klaasje die verder echt heel sociaal was bij de vorige eigenaar het huis uit was geglipt en de weg niet meer heeft teruggevonden. En hierdoor is hij dus in het asiel terechtgekomen. Voordat hij in het asiel kwam was hij niet gechipt (in principe worden in alle asielen in Nederland katten gechipt voordat ze herplaatst worden) en daardoor is hij nooit meer herenigd met zijn eerste eigenaar.
Naast dat wij veel stress hebben gehad toen onze Klaasje 1x 5 weken 1x 3weken en 1x een paar dagen vermist was, hebben wij ontzettend genoten van onze Klaasje en hem nog een mooi leven mogen geven.
Check de chip dag ook in Nederland?
Toch wel heel goed, zo’n dag in het jaar waarop je erop geattendeerd wordt om even de gegevens op de chip te checken. Is er het afgelopen jaar iets veranderd, controleer dan even de gegevens op de chip van jouw kat. Want met een verhuizing of het krijgen van een nieuw telefoonnummer is het niet het eerste dat op je lijstje staat om te wijzigen….
Een kat chippen én registreren
Helaas zijn er veel verschillende databanken waar chipnummer geregistreerd kunnen worden. Naar mijn mening is dit erg onhandig bij het registreren, het wijzigen en het kunnen achterhalen van chipgegevens wanneer een kat vermist is. Weten in welke databank het chipnummer van jouw kat geregistreerd staat?
Op de website www.chipnummer.nl wordt het chipnummer van jouw huisdier gecheckt bij de volgende databanken:
Waar kun je jouw kat laten chippen?
Je kunt jouw kat laten chippen bij jouw eigen dierenarts en er zijn steeds meer kattentrimsters die een gecertificeerde opleiding hebben gevolgd om jouw kat te mogen chippen. Belangrijk is dat wanneer jij jouw kat laat chippen; dat je er ook voor zorgt dat de gegevens goed worden ingevuld.
Bespreek bij de dierenarts even wie dat doet: sommige dierenartsen registreren voor jou jouw gegevens op het chipnummer, bij anderen moet je dat zelf doen.
Ook bij het adopteren van een kat uit de opvang of het asiel is dit een punt wat even besproken moet worden. Want een kat die je adopteert uit de opvang of het asiel wordt standaard gechipt.
Kat chip ook registreren:
Je bent zelf ten aller tijden verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens die uit te lezen zijn. Zorg ervoor dat de gegevens op de chip gezet worden na plaatsen. En het geregistreerde telefoonnummer en adres kloppen na een eventuele wijziging.
Het chipnummer van jouw kat wordt in het vaccinatiebewijs en/of dierenpaspoort geschreven of geplakt. Controleer dit nummer altijd nog even. Een type of schrijffoutje in het nummer maken is ook gewoon menselijk. Van sommige databanken krijg je een pasje waarop de het chipnummer van jouw kat staat vermeld.
Chip uit laten lezen
Er zijn verschillende instanties die een chip uitlezen:
- dierenarts
- dierenasiel
- dierenambulance
- dierenpolitie
Laatste ontwikkelingen chipplicht katten
Na jaren hard lobbyen en het aanbieden van een petities is er eindelijk toegezegd dat er een chipplicht voor katten komt in Nederland. Helaas is de stand van zaken nog steeds dat het is toegezegd. Wanneer er een chipplicht komt en hoe deze gehandhaafd gaat worden daar is nog niets over bekend. Wel betekent het een overwinning voor dierenwelzijnsorganisaties: er wordt eindelijk ingezien dat een chipplicht voor katten wel degelijk toegevoegde waarde heeft.
Toegevoegde waarde chipplicht katten
Ook in Nederland worden er veel vangacties gedaan om katten te vangen en te steriliseren. Bij elke TNR- actie (Trap-Neuter-Return) die wordt gedaan door verschillende instanties om katten te vangen en te steriliseren, kunnen er verdwaalde katten gevonden worden. Wanneer deze katten gechipt zijn (en de gegevens correct zijn), kunnen deze katten toch weer herenigd worden met de oude eigenaar. Het draagt hierdoor bij aan het aanpakken van het zwerfkattenprobleem.
Een ander probleem is dat er nog te veel katten worden gedumpt door eigenaren wanneer een kat 'overbodig' is geworden. Wanneer deze katten verplicht gechipt zijn, kun je de eigenaar verantwoordelijk stellen en de kosten om deze katten een liefdevol huis te geven (herplaatsen) verhalen op de vorige eigenaar.
Tot slot in dit rijtje, en daar begon ik dit blog mee, er raken gewoon jaarlijks meer katten dan honden vermist. Veel katten zijn niet gechipt (of de informatie op de chip is onvolledig) en worden daardoor niet meer herenigd met hun oorspronkelijke eigenaar.
Elke week een kattenweetje in jouw mailbox?
Katten...
Er valt echt heel veel te vertellen over katten. Niet alleen over het voor veel katteneigenaren vaak wat mysterieuze gedrag van katten; maar zeker ook over de voeding die wij onze kat geven. Er zijn ook speciale kattendagen waar ik graag aandacht aan besteed in mijn kattenweetjes of informatie over Bach bloesem remedies waar ik veel katten mee ondersteun.
Kortom genoeg informatie over katten en aanverwante onderwerpen om eens per week een kattenweetje in je mailbox te droppen.
Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat
Kattengedragsdeskundige
Voedingsadviseur voor katten
Bach bloesem consulent voor katten
Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn