waarom een kat chippen

Waarom een kat chippen?

Er raken op jaarbasis meer katten vermist dan honden. Het chippen van honden is verplicht, het chippen van katten niet. Toch is het verstandig om jouw kat te chippen. Niets zo eigenwijs als een kat natuurlijk.

Denkbare situaties

Er zijn vele situaties denkbaar waarin een kat er op een onbewaakt ogenblik vandoor kan gaan:

 • Je komt thuis met je handen vol met boodschappen en de kat heeft door dat de deur openstaat en grijpt zijn kans.
 • In de vuurwerkperiode, een kat schrikt, rent in paniek weg en raakt gedesoriënteerd.
 • Een kat die net verhuisd is en de weg niet terug naar huis weet.
 • Tijdens een verbouwing loopt een kat weg vanwege de herrie of de onrust in huis.
 • Niet gecastreerde/gesteriliseerde katers/poezen die hun weg naar buiten vinden om aan hun natuurlijke behoefte te kunnen voldoen: paren.
 • Een kat die op zijn dagelijkse loopronde ergens van schrikt en in paniek wegrent.
 • Een kat die gewond is geraakt kruipt weg en wordt daardoor vermist.

Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van situaties waardoor een kat het huis en de tuin verlaat en zijn/haar weg niet naar huis terugvindt.

Maar mijn kat is een binnenkat

Dan is het des te belangrijker dat je jouw kat chipt. Wanneer er een ‘nieuwe’ kat in de wijk loopt, gaan de meeste mensen er vanuit dat deze wel van iemand is. Pas wanneer een kat er vies, mager en ongewassen uit gaat zien beseffen mensen vaak pas dat deze kat niet in deze omgeving thuishoort.

Ook vallen katten minder snel op als zwerfdier omdat het meesters zijn in het zich verschuilen voor de buitenwereld. Ze zijn zo goed in het zich verstoppen, dat ze vaak gewoon niet eens opvallen.

Maar belangrijker nog: een binnenkat is minder bekend met de leefomgeving buiten dan katten die regelmatig buiten hun rondje lopen. Ze zullen daardoor sneller gedesoriënteerd zijn, hun weg naar huis niet meer kunnen vinden, maar vaak ook schrikachtiger zijn voor bepaalde geluiden. Met alle gevolgen van dien.

Veiliger dan een halsbandje

Een andere methode is natuurlijk jouw kat een halsbandje omdoen. Toch kleven hier wat haken en ogen aan.

Naast dat een kat sowieso eerst moet wennen aan een halsbandje om zijn nek, vinden ook lang niet alle katten het prettig om een halsbandje te dragen. Vooral bij getraumatiseerde katten kan dit een grote rol spelen.

Maar een kat kan buiten ook dit halsbandje verliezen. Bij een erg aanhankelijke kat kan een kwaadwillende voorbijganger het halsbandje afdoen. Maar een kat kan zichzelf ook ophangen met dit halsbandje, hoewel er tegenwoordig halsbandjes te verkrijgen zijn die wanneer er grote druk wordt uitgeoefend uit zichzelf kapot gaan.

Nogal wat dingen die mis kunnen gaan bij het gebruik van een halsbandje dus.

Waar kun je jouw kat laten chippen?

Je kunt jouw kat laten chippen bij de dierenarts. Belangrijk is dat wanneer jij jouw kat laat chippen; dat je er ook voor zorgt dat de gegevens goed worden ingevuld.
Bespreek bij de dierenarts even wie dat doet: sommige dierenartsen registreren voor jou jouw gegevens op het chipnummer, bij anderen moet je dat zelf doen.

Ook bij het adopteren uit de opvang of het asiel is dit een punt wat even besproken moet worden. Want een kat die je adopteert uit de opvang of het asiel wordt standaard gechipt.

Maar let op:

Je bent zelf ten aller tijden verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens die uit te lezen zijn. Zorg ervoor dat het geregistreerde telefoonnummer en adres klopt na een wijziging.

Het chipnummer van jouw kat wordt in het vaccinatiebewijs en/of dierenpaspoort geschreven of geplakt.

Weten in welke databank het chipnummer van jouw kat geregistreerd staat?

Op de website www.chipnummer.nl wordt het chipnummer van jouw huisdier gecheckt bij de volgende databanken:

Chip uit laten lezen

Er zijn verschillende instanties die een chip uitlezen:

 • dierenarts
 • dierenasiel
 • dierenambulance
 • dierenpolitie

Laatste ontwikkelingen Chipplicht katten

Op 18 mei 2020 is de dierenbescherming een petitie gestart om het chippen van katten te verplichten in Nederland. Deze petitie is inmiddels gesloten, maar je kunt via deze link het resultaat lezen van deze aangeboden petitie door de Dierenbescherming aan de Tweede Kamer.

Helaas is in December 2020 de vraag om een chipplicht voor katten in te stellen verworpen door de Tweede Kamer.

Chippen katten niet verplicht

Helaas is de chipplicht voor katten afgewezen. De tweede kamer geeft daar de volgende redenen voor aan:

 • Het illegaal fokken en de malafide handel in kittens en katten speelt niet zo bij katten als dat bij honden speelt. Deze malafide handel is ook de grootste reden dat er bij honden een chipplicht is ingesteld. Omdat deze reden niet zwaarwegend is voor katten ziet onze overheid geen nut in een chipplicht voor katten.
 • Het geeft extra kosten en rompslomp voor katteneigenaren.
 • De zwerfkattenpopulatie is wel een probleem in Nederland, maar de overheid vindt dat het chippen van katten geen toegevoegde waarde heeft om dit probleem aan te pakken.

Toegevoegde waarde chipplicht katten

Zelf ben ik het totaal niet eens met deze laatste stelling. Elke actie die wordt gedaan door instanties om katten te vangen en te steriliseren, kunnen er verdwaalde katten gevonden worden. Wanneer deze katten gechipt zijn (en de gegevens correct zijn), kunnen deze katten toch weer herenigd worden met de oude eigenaar. Het draagt hierdoor bij aan het aanpakken van het zwerfkattenprobleem.

Een ander probleem is dat er nog te veel katten worden gedumpt door eigenaren wanneer een kat 'overbodig' is geworden. Wanneer deze katten verplicht gechipt zijn, kun je de eigenaar verantwoordelijk stellen en de kosten om deze katten een liefdevol huis te geven (herplaatsen) verhalen op de vorige eigenaar.

Tot slot in dit rijtje, en daar begon ik mee, er raken gewoon jaarlijks meer katten dan honden vermist. Veel katten zijn niet gechipt (of de informatie op de chip is onvolledig) en worden daardoor niet meer herenigd met hun oorspronkelijke eigenaar.

Pilot chipplicht katten

Maar na de afwijzing om chippen te verplichten voor katten is er toch gevraagd om een pilot te starten. Op 2 februari kwam naar buiten dat de gemeente Alphen aan de Rijn en de gemeente Amsterdam meedoen aan deze pilot om alle katten in hun gemeente te laten chippen.

Kosten: variërend van gratis voor de minima in Amsterdam tot soms wel 45 euro. Dit is afhankelijk van welk tarief door jouw dierenartspraktijk wordt gehanteerd.

Artikel van RTL Nieuws over de pilot van de chipplicht voor katten.
Artikel van Alphens.nl; hét internetplatform van Alphen aan de Rijn.

Persoonlijk advies over jouw kat nodig?

Wil je gewoon eens weten of je het wel goed doet voor jouw kat? Denk dan eens aan een éénmalig gedragsadvies voor katten. We bespreken tijdens een huisbezoek welke basisbehoeften jouw kat heeft voor het stressvrij leven in een huiselijke omgeving. Uiteraard leg ik uit waarom dit voor jouw kat zo belangrijk is en we kijken hoe je in jouw huis voor jouw kat kunt voldoen aan deze behoeften en hoe je deze kunt optimaliseren.

De Vrolijke Huiskat

kattengedragsdeskundige

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Gedrag van katten en getagd met , , , , , , , , .