kat oppakken

Een kat optillen

Wanneer ik andere katteneigenaren vertel dat ik onze Beertje niet kan optillen krijg ik alleen maar verbaasde reacties. En waarschijnlijk gaan er onbewust bij deze katteneigenaren heel veel radertjes draaien hoe lastig het zou zijn als zij hun kat niet zouden kunnen oppakken en flitsen er ondertussen allerlei beelden voorbij van situaties waarin ze hun eigen kat optillen.

Beer versus Mika

Zoals de meeste van jullie weten komt onze Beer uit de weilanden en heb ik hem zelf gesocialiseerd richting mensen en hem geleerd dat het veilig is om in een huiselijke omgeving te leven. Maar Beertje blijft, net als iedere andere kat trouwens, ook nog altijd het wilde beestje dat ik in huis heb genomen. Dus waarom is dat oppakken van Beertje dan zo lastig? Waarom kan ik onze Mika (die super sociaal en goed gesocialiseerd is) dan wel (even) oppakken? En doe ik dat dan ook?

Achtergrond optillen van een kat

Een kat optillen is zeer tegennatuurlijk; het gaat tegen alle instincten van de kat in en het roept een grote angstreactie op bij deze kat. Een kat vindt het écht niet leuk om opgepakt te worden. Het is voor een kat namelijk heel bedreigend om opgepakt te worden om de doodsimpele reden dat wanneer een kat in de natuur wordt opgetild en het is niet door de moederkat, dan is dit door een roofdier….. en dat betekent dat het leven van deze kat op dat moment aan een zijden draadje hangt…

Want een kat is in de natuur dan ook altijd nog een prooidier, al staan ze bekend als roofdier.

Roofvogel

Kat is prooidier

Dus… een kat is ook een prooidier en vanuit dit perspectief is het heel logisch dat er een enorme angstreactie ontstaat bij een kat wanneer deze wordt opgetild. Denk eens aan de grote roofvogels die de jongere katten als prooi optillen met hun grote klauwen en vervolgens opeten. En vergis je niet in kraaien die een kleine hulpeloze kitten met gemak van de grond af tillen omdat kittens een smakelijke maaltijd voor ze zijn. In Nederland is het wat minder van toepassing, maar ook de grote roofdieren als wolven zullen een kat willen vangen als een smakelijke hap. En ook in Nederland komen de Europese Wilde Kat en de wolf elkaar ooit weer tegen….

Instinct en socialisatie katten

Het instinct om met alle vier de pootjes op de grond te willen staan zit dus diepgeworteld in de kat die wij in huis hebben. Niet alleen in onze Beer, maar in elke kat. Een kat voelt zich het veiligst met vier pootjes op de grond (of bovenop de krabpaal). Dus wanneer een kat door een ander dier (waaronder de mens) wordt opgetild geeft dit vanuit natuurlijk instinct een enorme angstreactie, hij verlaat tenslotte met alle vier de pootjes onvrijwillig de grond.

Als ik dan weer onze Beertje als voorbeeld neem, hoe groot moet die angst dan wel zijn als ik hem op wil pakken. Wanneer Beer gezond is, krijg ik het ook niet voor elkaar om hem op te pakken…. Beer is dan ineens heel erg snel. Alleen wanneer Beer zich niet lekker voelt, kan ik hem (uit noodzaak dus) wel een hele korte tijd oppakken en met heel veel moeite vasthouden.

Het verschil met onze Mika zit hem in de socialisatieperiode. Beer is tijdens de belangrijkste socialisatieperiode (tot 16 weken) niet in contact geweest met mensen. Daardoor is hij helemaal gesocialiseerd op leven in de vrije natuur. Dit betekent dat het verhaal over oppakken dus dubbel en dwars geldt voor hem.

Mika daarentegen is tijdens de socialisatieperiode wel met enige regelmaat opgetild, waardoor hij hier niet acuut een automatische angstreactie op heeft zoals onze Beer dat heeft. Mika heeft (onbewust) geleerd dat door een mens opgepakt worden niet direct de naarste gevolgen heeft.

Beer en Mika

Vindt een kat het leuk om opgepakt te worden ?

Toch.. wanneer ik Mika iets langer dan 2 seconden vast heb vind hij het ook niet leuk meer en wil ook hij graag weer vier pootjes op de vloer, krabpaal of bank hebben. En dit is waarschijnlijk voor jou als katteneigenaar ook heel herkenbaar: een kat die zich toch los wil worstelen wanneer je deze langer dan een paar seconden vast hebt.

En dan kom ik meteen op het volgende: gewend zijn om opgepakt te worden wil niet zeggen dat een kat dit leuk vindt…..

Een kat helemaal niet optillen dan?

Ben ik dan helemaal tegen het optillen van een kat? Nee, niet helemaal.

Er zijn namelijk situaties te bedenken waarin het echt noodzakelijk is om een kat op te kunnen pakken. Denk hierbij eens aan een kat die naar de dierenarts moet voor de jaarlijkse controle, of een ziek of gewond dier dat je naar een dierenarts wilt brengen.

Of jouw kat heeft zich in de nesten gewerkt en moet opgepakt worden om bevrijd te worden…. Maar dit is noodzakelijk kwaad. Daarom is het wel goed dat je jouw kat kortstondig kunt optillen … voor het geval dat.

Maar verder pak je jouw kat eigenlijk gewoon niet op. En ja, dat is soms nog best lastig. Hou voor de gein maar eens een week bij hoe vaak jij jouw kat even optilt.

De volgende keer dat jij jouw kat oppakt, bedenk dan van te voren eens: ‘Is dit écht noodzakelijk?’.


Meer weten over het gedrag van jouw kat?

Wil je naar aanleiding van dit artikel graag meer weten over bepaald gedrag van jouw kat? Vraag dan eens een verrijkingsconsult voor katten aan. Hierin leg ik nog meer mysterieuze gedragingen van katten uit. En natuurlijk kijk door de ogen van jouw kat en vertel ik hoe jouw kat zijn omgeving (lees jouw huis) ziet. Uit dit consult haal je altijd nog dingen die net wat beter kunnen als jouw kat het voor het zeggen had.


De Vrolijke Huiskat

Kat optillen

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Kattengedrag, Weetjes over katten en getagd met , , , , .