Vuurwerkangst bij honden
Niets is zo onvoorspelbaar als vuurwerk en veel honden vertonen daardoor in meer of mindere mate angst voor vuurwerk. Het is en blijft een hele stressvolle en angstige periode voor jouw hond, maar als eigenaar kun je zelf de stress wat verlichten. Want in de aanloop naar de jaarwisseling zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het voor jouw hond zo aangenaam als mogelijk te maken.
De eerste voorzorgsmaatregelen bij vuurwerkangst
Voordat er vuurwerk wordt afgestoken kun je al de eerste maatregelen nemen om de laatste weken van december zo goed als mogelijk door te komen met jouw hond. Dit kun je prima al in november doen, voordat de drukte van Black Friday en Sinterklaas losbarst.
#1 Chip jouw hond én controleer de contactgegevens
Een lichtflits of een harde knal en jouw hond rent in blinde paniek weg.
Blinde paniek betekent: een dier hoort en ziet helemaal niet wat er in de omgeving gebeurt.
Het enige doel is een veilig onderkomen zoeken. De weg die afgelegd wordt, wordt niet geregistreerd. De hond reageert dan ook niet wanneer je zijn/haar naam roept. Eenmaal een veilig onderkomen gevonden en weer tot rust gekomen, kan het zijn dat jouw hond dus geen idee heeft waar deze zich bevindt. Fijn wanneer jouw hond opgemerkt wordt door een ander en de chip kan laten uitlezen om weer veilig thuis te komen.
Heeft jouw hond een penning aan zijn halsband? Controleer ook die gegevens voor de zekerheid.
#2 Controleer de halsband, riem en tuigje op zwakkere plekken
Een hond die in paniek raakt kan heel sterk zijn. Zorg dan ook dat de riem sterk genoeg is en dat deze niet breekt op versleten plaatsen. Koop dus eventueel op tijd een nieuwe riem, halsband of tuigje om dit soort ongelukken te voorkomen.
#3 Zet adres en telefoonnummer op de riem
Soms moet je het niet moeilijker maken, door jouw adres en telefoonnummer op de riem of halsband te zetten, kan iemand die jouw hond loslopend tegenkomt snel handelen. Uiteraard zijn de chipgegevens van jouw hond ook up-to-date. Niet elke hond gaat er in een onbewaakt ogenblik vandoor met zijn riem nog aan. Laat dan ook de halsband of het tuigje ook om als je in een veilig losloopgebied wandelt.
De Bach bloesem remedies tegen vuurwerkangst bij honden (en katten):
- Zijn een natuurlijk middel om angst te verminderen
- Zorgen voor meer rust in lichaam en geest (kalmerend effect)
- Veilig in gebruik
- Kun je niet overdoseren
- Zijn makkelijk toe te dienen bij zowel kat als hond
- Hebben GÉÉN verdovend effect
- Haal je op tijd in huis door deze op tijd te bestellen.
Honden uitlaten tijdens de vuurwerkperiode
Wat normaal een leuk uitje is voor de hond, is in deze tijd een verschrikking. Er zijn honden die zo angstig zijn dat ze niet meer naar buiten durven of de rust niet hebben om ergens te gaan zitten om de behoeften te doen. Een paar tips om het aangenamer te maken:
#1 Aangelijnd uitlaten
Laat jouw hond niet zomaar los lopen. Wanneer de hond ergens van schrikt, zal deze in blinde paniek wegrennen. Jouw hond hoort en ziet op dat moment dus helemaal niet wat er in de omgeving gebeurd en kan dus zomaar onder een auto lopen of verdwalen.
#2 Weghouden van de resten afgestoken vuurwerk
Zorg dat jouw hond niet aan resten vuurwerk snuffelt. Helaas, het wordt niet altijd netjes opgeruimd, er kunnen natuurlijk onverbrande of nog smeulende resten liggen. En vuurwerkresten opeten lijkt mij nou ook niet heel verstandig.
#3 Zoek rustige uitlaat momenten
Ga lopen op rustige tijden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want ook jij weet niet wie er wanneer vuurwerk afsteekt. Zoek toch naar tijden waarin de kans op het afsteken van vuurwerk het minste is.
#4 Loop in een rustige omgeving
Zoek een rustige omgeving uit om jouw hond uit te laten; wordt er op de normale uitlaat route veel vuurwerk afgestoken, kies dan voor een andere looproute.
#5 Veilig de behoeften kunnen doen
Wil jouw hond écht niet graag naar buiten, maak de uitlaatmomenten dan echt heel kort en dichtbij huis. Of zorg voor een veilige plaats om de behoeften te kunnen doen in of om huis. Veilig de behoeften kunnen doen is heel belangrijk om verstoppingen en blaasontsteking en blaasinfecties te voorkomen.
#6 Extra halsband of tuigje
Is jouw hond extreem angstig en nerveus. Kies er dan voor om een extra halsband of naast de halsband ook een tuigje aan te doen.
De Bach bloesem remedies tegen vuurwerkangst bij honden (en katten):
- Zijn een natuurlijk middel om angst te verminderen
- Zorgen voor meer rust in lichaam en geest (kalmerend effect)
- Veilig in gebruik
- Kun je niet overdoseren
- Zijn makkelijk toe te dienen bij zowel kat als hond
- Hebben GÉÉN verdovend effect
- Haal je op tijd in huis door deze op tijd te bestellen.
Mijn Schotse Herdershond Halley was de eerste 1,5 jaar van haar leven niet bang voor vuurwerk en harde geluiden, totdat een idioot meende, dat het leuk zou zijn om op een avond in januari vuurwerk af te steken. Het waren knallen, flitsen en hoge fluittonen. Wij liepen net buiten voor de laatste uitlaatronde en Halley schrok enorm. Sindsdien is ze heel erg bang voor vuurwerk.
Ik werd door een hondengedragsdeskundige gewezen op de Bach Vuurwerk Mix van De Vrolijke Huiskat. En ik ben aangenaam verrast met het effect van de Bach Vuurwerk Mix.
Halley vindt het knallen nog steeds niet leuk, maar ik zie geen paniek in haar ogen. Het lijkt er nu op dat de scherpe kantjes van de angst eraf zijn.
Tegenwoordig wordt bij ons in de omgeving helaas het hele jaar door vuurwerk afgestoken en wij wonen niet eens in een stad. Ik start dan ook al in november met het geven van de mix en dan tot ver in januari.
Marijke van de Ven
Voor mijn kater van 4 jaar heb ik vorig jaar de vuurwerkmix van Bach gebruikt. Misty werd daar zeer rustig van.
We wonen in een wijk waar ze al vroeg in December beginnen met vuurwerk afsteken. Andere jaren schrok Misty daar zo van dat hij steeds gestrester werd en heel bang werd bij het minste of geringste wat hij maar hoorde. Het duurde tot lang in januari eer hij weer eens de "oude" was.
Met de druppels van de vuurwerkmix van Bach bloesem remedies werd dat zoveel minder.
Ga het zeker dit jaar weer kopen en gebruiken voor mijn kat Misty.
Marian
Vuurwerkangst van jouw hond in aanloop naar oudjaar
Hoe dichterbij het oude jaar, hoe meer vuurwerk er wordt afgestoken. Niet alleen de voorbereidingen voor de feestdagen nemen toe, ook de zorg voor jouw hond mag extra aandacht krijgen. Afhankelijk van vroeg er in jouw woonwijk al vuurwerk wordt afgestoken, begin je met de volgende voorbereidingen.
#1 Rustige plek in huis creëren
Zorg ervoor dat jouw hond zich op een rustige plaats in huis kan terugtrekken. Leg daar eventueel ook het eigen mandje of dekentje neer. Eigen geur kalmeert jouw hond.
#2 Laat jouw hond deze plek zelf uitkiezen
Laat jouw hond zelf deze rustige plek in huis uitzoeken. De hond geeft zelf aan dat deze zich daar het meeste op het gemak voelt. In sommige, vaak oudere, huizen zit de badkamer midden in het huis, dit soort ruimten zijn ideaal omdat er geen buitenraam in zit. In deze ruimten wordt het geluid enorm gedempt. Zet dan tijdelijk de badkamerdeur open, zodat jouw hond ervoor kan kiezen om hier te gaan liggen. Ook een overloop waar weinig licht en geluid is kan een uitstekende plek zijn voor jouw hond om zich terug te kunnen trekken in moeilijkere perioden.
#3 Niet opsluiten
Sluit de hond vooral niet op in een bepaalde ruimte, hierdoor wordt de angst en paniek alleen maar groter. Wanneer jouw hond dan ergens van schrikt en de ruimte eigenlijk zou willen verlaten kan de angst en paniek de overhand krijgen. Jouw hond moet natuurlijk vluchtgedrag kunnen vertonen, mocht deze daar behoefte aan hebben.
Oudejaarsdag en -avond met jouw hond
Ondanks dat het niet mag wordt er heel de dag door vuurwerk afgestoken als je pech hebt. Dit is eigenlijk een 24-uurs nachtmerrie voor jouw hond. Zet je de vuurwerkmix van Bach bloesem remedies tegen vuurwerkangst in? Extra druppelen van de vuurwerkmix mag indien nodig. Andere maatregelen die je deze dag neemt:
#1 Blijf zelf thuis met oud en nieuw
Heb je een angstige hond? Blijf dan lekker thuis zowel op oudejaarsdag als met oudejaarsavond. Laat jouw hond niet alleen met deze angst. De hond heeft jouw aanwezigheid nodig.
#2 Laat de hond maar doen
Laat jouw hond zijn eigen gang gaan. Hoe rustiger jij bent, hoe rustiger jouw hond is. Zorg vooral nu dat jouw hond op een rustige zelf uitgezochte plek in huis kan gaan liggen.
#3 Troosten mag
Jouw hond aanhalen mag natuurlijk wanneer deze bij jou komt zitten omdat deze zich dan veilig voelt. Maar ga jouw extreem angstige hond die weggekropen zit niet opzoeken. Jouw hond wil dan echt met rust gelaten worden. Doe zelf ook rustig, ga je gewone gang, doe zoals je anders ook zou doen, des te rustiger is jouw hond.
#4 Eten en drinken in de buurt
Is jouw hond extreem angstig? Zet dan bij het rustige plekje dat de hond heeft uitgekozen ook water en eten in de buurt. Het is belangrijk dat dieren blijven eten en drinken. Door eten en drinken vlakbij te zetten, stimuleer je jouw hond om dit te doen. Verrijkingsproducten kunnen jouw hond helpen met ontspannen.
#5 Gordijnen dicht
Doe de gordijnen dicht i.v.m. demping van licht én geluid (ik neem aan dat de ramen al dicht zijn hé). Ook door ventilatievensters komt geluid, doe deze ook een paar dagen dicht. (Denk hierbij ook aan de kamers waar je wat minder vaak bent).
#6 Kluiven is rustgevend
Eet jouw hond gewoon? Geef jouw hond dan het lievelingskluifje en zorg hiermee voor afleiding. Kluiven aan een bot of gedroogde snack ervaren veel honden als rustgevend.
De jaarwisseling zelf
Je snapt wel dat dit het spannendste en angstigste moment is van de avond.
#1 Zorg voor afleiding
Is jouw hond rustig genoeg om te eten, geef hem of haar een lekkernij rond kwart voor 12. Wat lekkers om op te kauwen en waar deze wel even zoet mee is. Dit zorgt voor positieve afleiding.
#2 Geen vuurwerk op radio en tv
Heb je alles gedaan om het geluid buiten te houden, knalt het vuurwerk ineens door de speakers... niet doen dus. En wat denk je van de lichtflitsen die de woonkamer binnen knallen vanaf de tv? Zet een radio- of tv-zender UIT waar om 12 uur vuurwerk te horen is. Muziek streamen of een cd draaien is een goed alternatief.
#3 Blijf even rustig zitten
Sprint om 12 uur niet meteen naar buiten. Wacht even een minuut of 10. Zorg dat je er voor jouw hond bent wanneer om 12 uur het vuurwerk losbarst. Wees zelf ook rustig, des te rustiger is jouw hond.
#4 Even blijven zitten nog
Het is hartstikke leuk en fijn wanneer iedereen om 12 uur opspringt om elkaar een mooi nieuw jaar te wensen. Maar wees er ook voor jouw hond. Zet deze niet van schoot af als het vuurwerk dan juist begint. Een paar minuten later kun je elkaar ook een fijn nieuw jaar wensen.
#5 Denk om de hond op schoot
Buig niet over jouw hond heen zodat deze zich ineens opgesloten kan voelen. Vanuit een angstige reactie kan deze van zich afbijten. Hou hier even rekening mee, ook wanneer anderen jou gelukkig nieuwjaar komen wensen en zich voorover willen buigen omdat jij rustig op de bank zit.
#6 Toch even naar buiten?
Wil je toch even weg om de buren een goed nieuwjaar te wensen? Laat gedurende die periode een voor jouw hond bekende cd, lp of muziek draaien of streamen (er is vast wel ergens een repeat-knop te vinden). Heb je klassieke muziek van Bach in huis, dan is dat ook een goed alternatief. Zet GEEN Chopin op; deze muziek is veel te onrustig. En ga alleen even weg wanneer je zeker weet dat jij jouw hond een paar minuten alleen kunt laten.
#7 Laat de gordijnen dicht
Heel de avond netjes de gordijnen dicht gehad? Tijdens het vuurwerkspektakel is dit natuurlijk des te belangrijker. Dus wel binnenblijven en dan de gordijnen opentrekken... dat is niet handig, al het voorgaande werk voor niets geweest.
#8 Wees er voor jouw hond
Blijft jouw hond extreem angstig, zorg dan dat er een voor de hond vertrouwd persoon altijd binnen aanwezig is zolang er vuurwerk wordt afgestoken. Ga om de beurt even buiten naar het vuurwerk kijken of de buren een goed nieuw jaar wensen. Jouw hond heeft jouw aanwezigheid nodig, ook al zit deze weggekropen.
Ken jouw hond
Ieder dier is uniek
Kijk te allen tijde naar jouw hond. Wat heeft JOUW hond nodig en handel daarnaar. Elk dier is anders en heeft daarop aansluitende zorg nodig. Ondanks dat deze lijst met tips met grote zorgvuldigheid is samengesteld, kan het zijn dat jouw hond aanvullende behoeften heeft.
Mocht je iets missen in deze lijst wat jouw hond enorm heeft geholpen, laat het mij dan weten, dan kan ik voor andere honden de lijst aanvullen.
De Bach bloesem remedies tegen vuurwerkangst bij honden (en katten):
- Zijn een natuurlijk middel om angst te verminderen
- Zorgen voor meer rust in lichaam en geest (kalmerend effect)
- Veilig in gebruik
- Kun je niet overdoseren
- Zijn makkelijk toe te dienen bij zowel kat als hond
- Hebben GÉÉN verdovend effect
- Haal je op tijd in huis door deze op tijd te bestellen.
Heb je ook katten? Neem dan aanvullende maatregelen voor jouw katten.
Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat
Kattengedragsdeskundige
Voedingsadviseur voor katten
Bach bloesem consulent voor katten
Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn