vuurwerkangst bij honden

Vuurwerkangst bij honden

Niets is zo onvoorspelbaar als vuurwerk

In aanloop naar de jaarwisseling zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het voor jouw hond zo aangenaam als mogelijk te maken. Het is en blijft een hele stressvolle en angstige periode voor jouw hond, maar we kunnen zelf de stress wat verlichten.

De eerste voorzorgsmaatregelen bij vuurwerkangst

Starten in november

#1 Chip jouw hond én controleer de contactgegevens

Een lichtflits of een harde knal en jouw hond rent in blinde paniek weg.

Blinde paniek betekent: een dier hoort en ziet helemaal niet wat er in de omgeving gebeurt.

Het enige doel is een veilig onderkomen zoeken. De weg die afgelegd wordt, wordt niet geregistreerd. De hond reageert dan ook niet wanneer je zijn/haar naam roept. Eenmaal een veilig onderkomen gevonden en weer tot rust gekomen, kan het zijn dat jouw hond dus geen idee heeft waar deze zich bevindt. Fijn wanneer jouw hond opgemerkt wordt door een ander en de chip kan laten uitlezen om weer veilig thuis te komen.

Heeft jouw hond een penning aan zijn halsband? Controleer ook die gegevens voor de zekerheid.

#2 Controleer de halsband, riem en tuigje op zwakkere plekken

Een hond die in paniek raakt kan heel sterk zijn. Zorg dan ook dat de riem sterk genoeg is en dat deze niet breekt op versleten plaatsen. Koop dus eventueel op tijd een nieuwe riem, halsband of tuigje om dit soort ongelukken te voorkomen.

#3 Zet adres en telefoonnummer op de riem

Soms moet je het niet moeilijker maken, door jouw adres en telefoonnummer op de riem te zetten, kan iemand die jouw hond loslopend tegenkomt snel handelen. Uiteraard zijn de chipgegevens van jouw hond ook up-to-date. Niet elke hond gaat er in een onbewaakt ogenblik vandoor met zijn riem nog aan. Laat dan ook de halsband of het tuigje ook om als je in een veilig losloopgebied wandelt.

Bach Bloesem Remedies bij vuurwerkangst?

Meer ontspanning in lichaam en geest in de aanloop naar oud & nieuw.

Ondersteun jouw hond met vuurwerkangst met behulp van de Bach bloesem Remedies. Jouw hond is hierdoor meer ontspannen gedurende deze voor honden heftige en onvoorspelbare periode.

Honden uitlaten tijdens de vuurwerkperiode

Voor veel honden een nachtmerrie

Wat normaal een leuk uitje is voor de hond, is in deze tijd een verschrikking. Er zijn honden die zo angstig zijn dat ze niet meer naar buiten durven of de rust niet hebben om ergens te gaan zitten om de behoeften te doen. Een paar tips om het aangenamer te maken:

#1 Aangelijnd uitlaten

Laat jouw hond niet zomaar los lopen. Wanneer de hond ergens van schrikt, zal deze in blinde paniek wegrennen. Jouw hond hoort en ziet op dat moment dus helemaal niet wat er in de omgeving gebeurd en kan dus zomaar onder een auto lopen of verdwalen.

#2 Weghouden van de resten afgestoken vuurwerk

Zorg dat jouw hond niet aan resten vuurwerk snuffelt. Helaas, het wordt niet altijd netjes opgeruimd, er kunnen natuurlijk onverbrande of nog smeulende resten liggen. En vuurwerkresten opeten lijkt mij nou ook niet heel verstandig.

#3 Zoek rustige uitlaat momenten

Ga lopen op rustige tijden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want ook jij weet niet wie er wanneer vuurwerk afsteekt. Zoek toch naar tijden waarin de kans op het afsteken van vuurwerk het minste is.

#4 Loop in een rustige omgeving

Zoek een rustige omgeving uit om jouw hond uit te laten; wordt er op de normale uitlaat route veel vuurwerk afgestoken, kies dan voor een andere looproute.

#5 Veilig de behoeften kunnen doen

Wil jouw hond écht niet graag naar buiten, maak de uitlaatmomenten dan heel kort of zorg voor een veilige plaats om de behoeften te kunnen doen in of om huis.

#6 Extra halsband of tuigje

Is jouw hond extreem angstig en nerveus. Kies er dan voor om een extra halsband of naast de halsband ook een tuigje aan te doen.

In aanloop naar oudjaar

Niet alleen maar feestelijke voorbereidingen

Afhankelijk van vroeg er in jouw woonwijk al vuurwerk wordt afgestoken, begin je met de volgende voorbereidingen.

#1 Rustige plek in huis creëren

Zorg ervoor dat jouw hond zich op een rustige plaats in huis kan terugtrekken. Leg daar eventueel ook het eigen mandje of dekentje neer. Eigen geur kalmeert jouw hond.

#2 Laat jouw hond deze plek zelf uitkiezen

Laat jouw hond zelf deze rustige plek in huis uitzoeken. De hond geeft zelf aan dat deze zich daar het meeste op het gemak voelt. In sommige, vaak oudere, huizen zit de badkamer midden in het huis, dit soort ruimten zijn ideaal omdat er geen buitenraam in zit. In deze ruimten wordt het geluid enorm gedempt. Zet dan tijdelijk de badkamerdeur open, zodat jouw hond ervoor kan kiezen om hier te gaan liggen.

#3 Niet opsluiten

Sluit de hond vooral niet op in een bepaalde ruimte, hierdoor wordt de angst en paniek alleen maar groter. Wanneer jouw hond dan ergens van schrikt en de ruimte eigenlijk zou willen verlaten kan de angst en paniek de overhand krijgen. Jouw hond moet natuurlijk vluchtgedrag kunnen vertonen, mocht deze daar behoefte aan hebben.

Oudejaarsdag en -avond

24 uur een nachtmerrie

En extra druppelen van de vuurwerkmix indien nodig.

#1 Blijf zelf thuis met oud en nieuw

Heb je een angstige hond? Blijf dan lekker thuis met oudejaarsavond. Laat jouw hond niet alleen met deze angst. De hond heeft jouw aanwezigheid nodig.

#2 Laat de hond maar doen

Laat jouw hond zijn eigen gang gaan. Hoe rustiger jij bent, hoe rustiger jouw hond is. Zorg vooral nu dat jouw hond op een rustige zelf uitgezochte plek in huis kan gaan liggen.

#3 Troosten mag

Jouw hond aanhalen mag natuurlijk wanneer deze bij jou komt zitten omdat deze zich dan veilig voelt. Maar ga jouw extreem angstige hond die weggekropen zit niet opzoeken. Doe zelf ook rustig, des te rustiger is jouw hond.

#4 Eten en drinken in de buurt

Is jouw hond extreem angstig? Zet dan bij het rustige plekje dat de hond heeft uitgekozen ook water en eten in de buurt. Het is belangrijk dat dieren blijven eten en drinken. Door eten en drinken vlakbij te zetten, stimuleer je jouw hond om dit te doen.

#5 Gordijnen dicht

Doe de gordijnen dicht i.v.m. demping van licht én geluid (ik neem aan dat de ramen al dicht zijn hé). Ook door ventilatievensters komt geluid, doe deze ook een paar dagen dicht. (Denk hierbij ook aan de kamers waar je wat minder vaak bent).

#6 Kluiven is rustgevend

Eet jouw hond gewoon? Geef jouw hond dan het lievelingskluifje en zorg hiermee voor afleiding. Kluiven aan een bot of gedroogde snack ervaren veel honden als rustgevend.

De jaarwisseling zelf

Je snapt wel dat dit het spannendste en angstigste moment is van de avond.

#1 Zorg voor afleiding

Is jouw hond rustig genoeg om te eten, geef hem of haar een lekkernij rond kwart voor 12. Wat lekkers om op te kauwen en waar deze wel even zoet mee is. Dit zorgt voor positieve afleiding.

#2 Geen vuurwerk op radio en tv

Heb je alles gedaan om het geluid buiten te houden, knalt het vuurwerk ineens door de speakers... niet doen dus. En wat denk je van de lichtflitsen die de woonkamer binnen knallen vanaf de tv? Zet een radio- of tv-zender UIT waar om 12 uur vuurwerk te horen is. Muziek streamen of een cd draaien is een goed alternatief.

#3 Blijf even rustig zitten

Sprint om 12 uur niet meteen naar buiten. Wacht even een minuut of 10. Zorg dat je er voor jouw hond bent wanneer om 12 uur het vuurwerk losbarst. Wees zelf ook rustig, des te rustiger is jouw hond.

#4 Even blijven zitten nog

Het is hartstikke leuk en fijn wanneer iedereen om 12 uur opspringt om elkaar een mooi nieuw jaar te wensen. Maar wees er ook voor jouw hond. Zet deze niet van schoot af als het vuurwerk dan juist begint. Een paar minuten later kun je elkaar ook een fijn nieuw jaar wensen.

#5 Denk om de hond op schoot

Buig niet over jouw hond heen zodat deze zich ineens opgesloten kan voelen. Vanuit een angstige reactie kan deze van zich afbijten. Hou hier even rekening mee, ook wanneer anderen jou gelukkig nieuwjaar komen wensen en zich voorover willen buigen omdat jij rustig op de bank zit.

#6 Toch even naar buiten?

Wil je toch even weg om de buren een goed nieuwjaar te wensen? Laat gedurende die periode een voor jouw hond bekende cd, lp of muziek draaien of streamen (er is vast wel ergens een repeat-knop te vinden). Heb je klassieke muziek van Bach in huis, dan is dat ook een goed alternatief. Zet GEEN Chopin op; deze muziek is veel te onrustig. En ga alleen even weg wanneer je zeker weet dat jij jouw hond een paar minuten alleen kunt laten.

#7 Laat de gordijnen dicht

Heel de avond netjes de gordijnen dicht gehad? Tijdens het vuurwerkspektakel is dit natuurlijk des te belangrijker. Dus wel binnenblijven en dan de gordijnen opentrekken... dat is niet handig, al het voorgaande werk voor niets geweest.

#8 Wees er voor jouw hond

Blijft jouw hond extreem angstig, zorg dan dat er een voor de hond vertrouwd persoon altijd binnen aanwezig is zolang er vuurwerk wordt afgestoken. Ga om de beurt even buiten naar het vuurwerk kijken of de buren een goed nieuw jaar wensen. Jouw hond heeft jouw aanwezigheid nodig, ook al zit deze weggekropen.

Ken jouw hond

Ieder dier is uniek

Kijk te allen tijde naar jouw hond. Wat heeft JOUW hond nodig en handel daarnaar. Elk dier is anders en heeft daarop aansluitende zorg nodig. Ondanks dat deze lijst met tips met grote zorgvuldigheid is samengesteld, kan het zijn dat jouw hond aanvullende behoeften heeft.

Mocht je iets missen in deze lijst wat jouw hond enorm heeft geholpen, laat het mij dan weten, dan kan ik voor andere honden de lijst aanvullen.

Vuurwerkangst bij katten

Heb je ook katten? Neem dan aanvullende maatregelen voor jouw katten.

vuurwerkangst Bach remedies honden

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Getagd , , , .