kat verkoeling warmte

11 Tips voor katten tijdens de warmte

Warmte in Nederland komt steeds vaker voor, en dan vaak ook even lekker extreem. Katten kunnen op zich goed tegen de warmte, toch is het soms even zoeken naar een koele plaats om de dag door te brengen. Vooral oudere en en zieke katten moet je goed in de gaten houden. Maar ook de zwangere of zogende poes en kittens verdienen een extra oplettend oog. Maar wat kun je nou doen om deze dagen voor jouw kat aangenamer te maken? En wat moet je juist NIET doen tijdens de warmte. Verderop in dit artikel staan 11 tips voor katten tijdens de warmte.

Hoe goed kan een kat tegen de warmte?

Een gezonde kat kan normaal heel goed tegen de warmte in Nederland. Ze zoeken de zon op wanneer ze daar zin in hebben, maar gaan ook zeker op de koelere plaatsen in huis en tuin liggen wanneer ze het te warm krijgen en af willen koelen. Maar hoe komt het nu dat katten zo goed tegen deze warmte kunnen?

Katten uit de savannegebieden

Onze huiskatten stammen af van de Noord-Afrikaanse Wilde Kat. Zij leefden in savannegebieden. Dit betekent dat de katten goed gedijen in een warme omgeving. Temperaturen van 30-35 graden kunnen de meeste katten prima hebben. Dus normaal gesproken kunnen katten goed tegen de warmte.

Vacht als isolatie

Waar wij denken dat de kat het heel warm heeft door de dikke vacht, is het tegengestelde juist waar. De vacht van een kat zorgt voor isolatie tegen warmte (en tegen kou), maar geeft ook bescherming tegen UV-straling van de zon. Uitzondering hierop zijn de dun behaarde lichte, vaak witte, vacht op oortjes en neusje bij sommige katten. Hiervoor is er speciale zonnebrand crème voor katten te koop.

Katten zweten bijna niet

Katten kunnen niet zo goed zweten als wij. Warmte afvoeren doen katten via de kussentjes van hun pootjes. Afkoelen zullen katten doen door zichzelf te wassen. Ook het opzoeken van koelere plekjes is een methode van de kat om het niet te warm te krijgen. Languit op een koele vloer (of koude zandgrond) gaan liggen is een voor de kat beproefde methode om af te koelen en de lichaamstemperatuur te reguleren. Om minder warmte vast te houden staan de bloedvaten van de kat bij warmte verder open, dit fungeert als een soort ventilatiesysteem.

Toch oppassen tijdens de warmte

Er zijn katten die je toch even extra in de gaten moet houden tijdens de warmere dagen. Denk hierbij aan de kittens en jongere katten. De zwangere poes of de zogende poes. En natuurlijk de oudere en zieke katten verdienen een extra oplettend oog.

De oudere en zieke kat en warmte

Onze huiskat is van origine nog altijd een savannedier. Ze kunnen normaal gesproken dus goed tegen de warmte. Een gezonde kat weet wanneer deze uit de zon moet gaan en zichzelf af moet koelen. Oudere en ziekere dieren moet je beter in de gaten houden, zij zullen niet altijd op tijd uit de zon gaan, waardoor ze uitdrogen en zelfs oververhit kunnen raken. Check dus met enige regelmaat hoe het met jouw kat gaat.

Reageert jouw kat zoals altijd?

Of lijkt deze wat versuft of beweegt deze moeilijker (kan ook door uitdroging) of ligt deze zelf te hijgen? Wanneer je het niet vertrouwt, bel dan jouw dierenarts voor gepast medisch advies.

Katten warmte kittens

Zwangere katten, pas bevallen katten en kittens en warmte

Deze hou je natuurlijk ook extra in de gaten. Kittens zijn nog niet goed zelf in staat om zichzelf warm te houden. Zij hebben alleen dekharen en nog geen wolharen. En de laatste zorgen juist voor isolatie.  Zij zullen niet heel snel oververhit raken, maar hebben ook geen extra koeling nodig; zij kunnen hierdoor juist onderkoeld raken. De moeder kan wel behoefte hebben aan wat extra koeling. Maar let op dat de kittens geen last hebben van deze extra koeling, want dat kunnen ze nog niet hebben.

De jonge kat die al veel zelfstandig kan, hou je het liefste ook extra in de gaten. Het lichaam van jouw jonge kat is nog niet volledig ontwikkeld en het reguleren van de lichaamstemperatuur is bij extremere warmte ook een hele opgave. Een jonge kat raakt sneller onderkoelt of oververhit daardoor.

De moederpoes die haar kittens nog zoogt kan ook sneller oververhit raken. Ze heeft het warm, maar wil om wat voor reden dan ook haar kittens niet alleen laten. Ook kost het zorgen voor en zogen van deze kleine pluizenbollen extra energie. In combinatie met de warmte ligt oververhitting ook op de loer.

Let op: Ook een gezonde kat kan oververhit raken.
Wat je dan moet doen lees je in mijn artikel 'Wat te doen bij oververhitting bij katten?'

De kat kan goed tegen warmte

Onze huiskat kan normaal gesproken heel goed tegen de warmte. Daarom zal een kat over het algemeen heel goed met de steeds warmere dagen in Nederland om kunnen gaan. Maar je kunt het in huis altijd aangenamer maken voor jouw kat, met een paar kleine simpele maatregelen.

11 Tips voor katten tijdens warme dagen

Een aantal kleine maatregelen die katten helpen om koel te blijven:

#1. Zorg voor extra plekjes buiten én binnen waar een kat koel kan liggen.

#2. Stimuleer katten om te drinken, zet extra drinkbakjes neer dichtbij de plaatsen waar jouw kat graag ligt (hoe minder ver ze hoeven te lopen, hoe sneller ze toch even wat drinken). Een drinkfonteintje is ook een extra stimulans om te drinken.

#3. Ververs het water minimaal 1 keer per dag, maar met extreem warm weer liever vaker.

#4. Zet het water in de schaduw, des te langer blijft het koel.

#5. Zorg dat katten extra vocht binnen krijgen door ze wat natvoer te geven in plaats van brokjes. Let op: ook katten eten minder met dit weer, dus een aantal keer per dag een klein beetje vers natvoer is beter dan in één keer veel… ze laten het dan waarschijnlijk toch staan…. en daarbij hoe verser hoe lekkerder…. met dit weer verdwijnt wat ze laten staan toch in de container.

#6. Zorg voor toegang tot de koelere plekken in jouw huis waar jouw kat verkoeling kan zoeken; de gang, de koelste kamer van het huis en/of in de meeste gevallen ook de badkamer.

#7. Zorg voor een frisse luchtstroom in huis; zet ’s avonds en ’s ochtends ramen en deuren tegen elkaar open om door te tochten (ook lekker voor jezelf natuurlijk).

#8. Kijk uit met kantelramen!! Er zijn speciale rekjes te krijgen om te voorkomen dat jouw kat klem komt te zitten in een kantelraam. Jouw kat zal niet de eerste zijn die zwaar gewond raakt (of overlijdt) doordat ze vast komt te zitten.

#9. Ook katten krijgen het warm wanneer ze bewegen: het spelen met jouw kat doe je dus ’s morgens wanneer het nog koel is in huis of tuin, of ’s avonds wanneer het afgekoeld is….. of ’s nachts 😉. En hou het kort !!

#10. Houdt jouw kat ervan om met water te spelen? Zet een teil met water neer, met daarin een geschikt speeltje waar jouw kat mee kan spelen.

#11. Door wat extra water aan natvoer, KVV of een vers vlees maaltijd toe te voegen zorg je ervoor dat een kat dit niet bij hoeft te drinken, maar al tijdens het eten extra vocht binnen krijgt.

Wat je vooral niet moet doen

Er zijn ook maatregelen die mensen nemen uit liefde voor hun kat, maar waar je jouw kat juist niet mee helpt of in het ergste geval zeer ernstige gevolgen kan hebben.

Geen ventilator op de rustplek van jouw kat zetten/richten

Mensen vinden een ventilator vaak fijn om wat verkoeling te krijgen, daar denken katten toch wat anders over. De vacht van een kat is super gevoelig en katten vinden een zuchtje wind soms al irritant over hun vacht. Een ventilator is een continue stroom van wind op de vacht, dit vinden verreweg de meeste katten niet fijn. Je doet jouw kat dus geen plezier door een ventilator bij de rustplek van jouw kat te zetten.

Maar je kunt gerust een ventilator in de ruimte zetten, maar niet gericht op de favoriete rustplek van jouw kat. Zo heeft jouw kat de keuze om in de verkoeling van de ventilator te gaan liggen of juist ergens anders. Sommige katten vinden een ventilator namelijk wel fijn. Het blijven katten hé !

NOOIT een natte koude handdoek

Wanneer je een natte koude handdoek over een kat heen legt, vernauwen de bloedvaten. En de bloedvaten van de kat staan juist om de warmte te kunnen reguleren wat verder open. Dit betekent dat, wanneer je een natte koude handdoek over de kat heen legt, dat de kat het juist nog warmer krijgt, door deze vernauwing van de bloedvaten. Dus gebruik nooit een natte koude handdoek om jouw kat te koelen, dit heeft juist de tegenover gestelde werking.

Natte handdoek om kat te koelen

Natte lauwe handdoek

Je kunt wel op jouw tegelvloer een LAUWE natte handdoek leggen, zodat jouw kat erop kan gaan liggen. Dus ook weer NOOIT over jouw kat heen leggen !! Kijk hier wel mee heel erg mee uit, want tja, wat is lauw?…..

Maar even serieus…  welke kat vindt het fijn om op een natte handdoek te gaan liggen ??…..

Wil jij zeker weten of jij het goed doet voor jouw kat?

Vraag dan eens een eenmalig adviesconsult aan. Daarin leg ik uit wat een kat in huis nodig heeft om stressvrij te leven. Hierbij kijk ik door de ogen van de kat, want dan ziet de wereld er ineens heel anders uit.

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Gedrag van katten en getagd met , , , , , .