Help jouw angstige kat zich veiliger te voelen in eigen huis
Een angstige kat schrikt vaak en is overal bang van. Bij het minste of geringste onbekende geluid, onverwachte beweging of onbekende situatie kruipt deze kat bang weg in een hoekje, onder de kast of sprint naar boven. Het is de kat die jouw bezoek nooit ziet maar er wel is. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor jouw kat is dit geen prettige situatie. Want angst geeft jouw kat heel veel stress met alle nare gevolgen van dien.
Angstige kat
Ook bij katten geldt ‘Angst is een slechte raadgever’. Een situatie waarin een kat regelmatig of altijd angstig is, is gewoon niet oké. Want daardoor staat een kat altijd in een stress modus en evolueert het gedrag van kwaad tot erger. Simpelweg omdat een kat geen andere uitweg meer weet dan weg te kruipen of uit te halen. Deze angstige katten moeten geholpen worden om hieruit te komen.
Oorzaken angstige kat
Er zijn meerdere oorzaken die kunnen leiden tot een angstige kat; denk hierbij onder andere aan:
- Kat is niet goed gesocialiseerd.
- Kat is getraumatiseerd.
- Kat heeft een angstig karakter.
1. Kat is niet goed gesocialiseerd
Oorzaken hiervan liggen vaak in de socialisatieperiode van een kitten (leeftijd 2 tot 16 weken) waarin deze kat weinig in aanraking is gekomen met mensen, andere dieren of een grote variatie aan geluiden (zwerfkittens en boerderijkittens zijn hierbij een heel herkenbaar voorbeeld). Een kat heeft niet kunnen wennen aan het doen en laten van mensen in hun leefomgeving. Maar denk hierbij ook aan kittens die opgroeien in een huishouden waar minder mensen op bezoek komen waardoor deze kittens niet gewend raken aan veel mensen in hun leefomgeving. Of kittens die opgroeien in een omgeving zonder de reuring van kleine kinderen, maar terecht komen in een druk gezin met opgroeiende kinderen. Ook een kat die tijdens deze belangrijke socialisatieperiode niet in aanraking is geweest met honden zal in de basis bang zijn voor een hond in het gezin waar de kat uiteindelijk terecht komt.
2. Kat is getraumatiseerd
Helaas is het bij een aantal katten ook door traumatische ervaringen dat de kat extreem bang wordt. Natuurlijk kunnen ook katten beschadigd raken door traumatische ervaringen. Ondanks dat katten heel weerbaar zijn kan de schade groot zijn. Wanneer een kat maar vaak genoeg mishandeld is of voor natuurlijk gedrag op zijn kop heeft gekregen kunnen deze katten zeer angstig worden door dit trauma.
3. Kat heeft een angstig karakter
Soms is het ook een stukje aanleg en karakter die een rol spelen bij de mate van angst. Ook katten krijgen de genen van vader en moeder mee. Wanneer één van beide ouders (of zelfs beide ouders) een angstig karakter heeft, kan dit ook zeker invloed hebben op de persoonlijkheid van jouw kat.
Maar ook in de genen van de huiskat ansich zit angst toch nog wel een beetje ingebakken. Vergeet niet dat katten naast jagers ook zeker prooidieren zijn en daardoor altijd op hun hoede voor gevaar. En dit laatste wordt vaak een beetje vergeten wanneer we het hebben over katten.
Waarvoor is jouw kat bang?
Een kat kan bang zijn voor van alles en nog wat. Dit kan bijvoorbeeld zijn een angst voor:
- mensen,
- andere katten,
- honden,
- bepaalde geluiden (deurbel, harde muziek, besteklade).
Symptomen van angst door katten
Angst bij katten kan in vele vormen voorkomen, heel subtiel of wat meer aanwezig. Toch is het belangrijk dat hoe subtiel of hoe aanwezig de uiting ook is, dat je er als liefdevolle katteneigenaar mee aan de slag gaat. Want bij elke uiting van angst heeft een kat stress. Wanneer je hier dan ook nog onbewust verkeerd mee omgaat (met alle goede bedoelingen ten spijt) kan het zijn dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Deze negatieve spiraal is het laatste en juist het tegenovergestelde van wat jij graag wilt bereiken voor jouw kat.
Uitingen van angst bij katten zijn:
- Wegkruipen uit angst
- Agressie door angst
- In huis plassen uit angst
Subtiele uitingen van angst
Een bange kat hoeft niet altijd zo extreem te reageren. Er zijn ook zeker hele subtiele of korte uitingen van angst.
- Grommen
- Blazen
- Grote pupillen
- Dikke staart
- Hoge rug opzetten
Wat te doen voor een angstige kat ?
Er is niet een standaard stappenplan om jouw kat te helpen. Dit ligt helemaal aan hoe bang jouw kat is, wat het karakter van jouw kat is, waarvoor jouw kat bang is, jouw huiselijke situatie en de tijd die jij hebt om er daadwerkelijk in te kunnen steken bepaalt hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Toch zijn er wel wat algemene aandachtspunten die ik altijd meeneem in de gedragstherapie voor jouw angstige kat:
Angstige kat in huis vergt geduld
In de eerste plaats moet je veel geduld hebben met jouw kat. Jouw kat zit in een leerproces. Jouw kat moet nu gaan leren dat situaties (of mensen) die ze nu als bedreigend ervaart zeker niet bedreigend zijn. Het kost gewoon tijd om de negatieve ervaringen van deze kat om te buigen naar positieve ervaringen. Dus tijd en geduld zijn hele belangrijke eigenschappen voor jou als katteneigenaar om te hebben met een angstige kat in huis.
Extreme behoefte aan een veilige leefomgeving
Het tweede is de leefomgeving van jouw angstige kat veilig maken. Dit is ontzettend belangrijk voor katten in het algemeen, maar extra belangrijk voor jouw bange kat. Een angstige kat heeft in zijn omgeving echt een grotere behoefte aan plaatsen om ‘de kat uit de boom te kijken’ dan een kat die veel zelf zekerder is.
Wees zelf veilig voor jouw kat
Handel als eigenaar ook veilig voor jouw kat. Hiermee bedoel ik dat je jouw kat geen reden geeft om angstig te zijn voor jou. En dit is soms nog best lastig. Graag willen wij een angstige kat geruststellen, maar wanneer jouw kat wegkruipt heeft jouw kat geen behoefte aan deze (goed bedoelde) aandacht.
Bach bloesems voor jouw kat
Aanvullend hierop kunnen de Bach bloesem Remedies ingezet worden als emotionele ondersteuning van jouw kat. De Bach bloesem remedies zijn niet dé oplossing, maar zeker een goede aanvulling om jouw bange kat te helpen gevoelens van angst los te laten en net wat sneller te wennen aan een nieuwe veel betere situatie.
Hulp bij een bange kat in huis
Omgaan met een angstige kat en het goed doen voor jouw bange kat is nog niet zo makkelijk.
- Op welke manier maak je voor jouw kat jouw huis tot een veilige omgeving?
- Hoe zorg je ervoor dat je veilig handelt voor jouw kat?
- Welke Bach bloesem remedies gebruik je ter ondersteuning?
Daarmee kan ik je helpen door middel van gedragstherapie voor angstige katten. Tijdens de gedragstherapie gaan we onder andere aan de slag met:
- Wat voor jou en jouw kat de beste manier is om jouw kat uit zijn schulp te laten kruipen,
- Hoe je in jouw huis een veilige omgeving voor jouw kat maakt,
- Wat je juist wel en juist niet kunt doen om jouw kat te ondersteunen en
- Indien gewenst welke Bach bloesem remedies van toepassing zijn specifiek op jouw kat.
Bange kat socialiseren
Een bange kat socialiseren is lastig en kost veel geduld en tijd. Hoe goed deze angstige kat te socialiseren is hangt ook zeker af van de situatie en het karakter van de kat. Sommige katten zijn net wat flexibeler dan andere katten. Toch zijn er altijd resultaten die bereikt kunnen worden die het leven voor jouw bange kat net wat aangenamer maken.
- Een kat die in de woonkamer erbij komt zitten in plaats van altijd zielig in een hoekje weggekropen op zolder ligt te slapen.
- Een kat die in dezelfde ruimte durft te zijn wanneer er bezoek is in plaats van boven onder het bed te verstoppen.
- Een kat die meer op zijn gemak is tijdens het eten in plaats van altijd maar angstig om zich heen kijken.
- Een kat die zelf af en toe aandacht komt vragen wanneer deze daar behoefte aan heeft in plaats van schrikken wanneer deze aangeraakt wordt.
Mijn eigen resultaat met onze Beertje:
Onze Beertje is een kat die in de weilanden is opgegroeid, zonder in aanraking te zijn geweest met mensen. Lees: niet gesocialiseerd richting mensen. Maar in een huis leven was voor Beertje natuurlijk ook helemaal nieuw. Lees hier dus: niet gesocialiseerd om in huis te leven. Helaas was hij in een omgeving terechtgekomen waar er geen plaats voor hem was doordat hij werd weggepest door andere katten. Hierdoor is hij in het asiel terecht gekomen.... en helaas hij heeft een enorme angst voor de reismand overgehouden aan de vangactie om hem in het asiel te krijgen.
Ik ben bij Beertje in het asiel gaan kijken. Het enige wat ik die keer van hem heb gezien was een zwarte vacht weggekropen in een holletje van een krabpaal achter een andere zeer angstige kat die alleen maar naar mij zat te blazen. Het asiel was dan ook stomverbaasd dat ik deze zeer angstige kat wilde adopteren. Maar zo geschiedde.
De eerste maand… ruim…. misschien zelfs wel 2 maanden heeft Beertje onder mijn relaxstoel gezeten in mijn werkkamertje, weggekropen voor alles en iedereen. Het enige wat we konden zien waren twee grote zwarte angstige ogen.
En ’s nachts kwam hij tot leven en hoorden we hem spelen; want al die opgekropte energie moest hij natuurlijk wel een keertje kwijt. Met behulp van veel geduld, liefde en gepaste aandacht (en uiteraard eten, want ook de liefde van de kat gaat een gedeelte door de maag), en met ondersteuning van de Bach Bloesem Remedies heeft hij zich ontpopt tot een kat de er graag bij ligt in de woonkamer en zelfs een enkele keer op schoot komt liggen, zelf om aandacht vraagt en kwijlt wanneer hij geaaid wordt, maar ook zeker heerlijk zijn eigen gang gaat en zich vooral aan zijn dagelijkse routine houdt.
Beertje de eerste keer overdag op pad
Beertje helemaal relaxed
Jouw angstige kat helpen
Wil jij ook aan de slag met de angst van jouw kat, maar weet je niet waar te beginnen of heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Vraag dan gedragstherapie voor angstige katten aan, zo kun je op de juiste manier aan de slag met de angst van jouw kat. Ik help en begeleid jou en jouw kat met het nemen van de juiste stappen op het juiste moment. Indien gewenst bepalen we ook de Bach bloesem remedies die jouw kat nodig heeft voor emotionele ondersteuning van dit proces.
Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat
Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn