kat vermist

Hoe vind ik mijn vermiste kat terug ?

De nachtmerrie van elke katteneigenaar: kat vermist. Maar wat is de beste aanpak om jouw kat terug te vinden?

Actief zoeken

*** LET OP ***
Een kat die geschrokken is of gewond is kruipt weg. Deze kat zal in eerste instantie ook niet reageren wanneer jij als eigenaar jouw kat roept. Er is een grote kans dat jouw kat wel dichtbij zit, maar hierdoor niet reageert. Ervaring leert dat het wel tot 10 dagen kan duren voordat een kat weer tevoorschijn komt.

 • Ga zoeken in de buurt. Doe dit vooral op stille tijdstippen, zodat jouw kat de moed heeft om op jou te reageren en niet afgeschrikt wordt door langskomend verkeer.
 • Neem een zaklamp mee en kijk onder alle struiken die je tegenkomt. Een kat is een meester in het zich onzichtbaar maken en verstoppen in kleine ruimten.
 • Kijk ook omhoog, het zal niet de eerste keer zijn dat een kat ergens hoog verstopt zit en er niet meer zelf af kan/durft.
 • Inspecteer extra bij huizen waar er verbouwd wordt; een kat schiet heel makkelijk ongezien een huis in wanneer werklieden het huis in- en uitlopen om hun werk uit te voeren. Spreek deze mensen ook aan en vraag of ze extra op willen letten.
 • Ook in leegstaande panden in de buurt is het ideaal om je als kat te verstoppen.

Online zoeken

Wat we vaak vergeten is online zoeken.

Kijk op sites waar gevonden dieren worden gemeld of jouw kat is gevonden. Denk hierbij aan:

De weg terug naar huis vinden

Je kunt jouw kat helpen om de weg terug naar huis te vinden:

 • Indien mogelijk: Zorg dat jouw kat 24 uur per dag jullie huis weer binnen kan. Zet hiervoor een raam of deur op een kier waardoor jouw kat naar binnen kan komen.
 • Leg een kledingstuk buiten dat jullie geur bevat; denk hierbij aan een das waar jouw aftershave of parfum in zit of een kledingstuk waar jullie eigen lichaamsgeur goed ruikbaar is. Die gympen die je eigenlijk weg wilde gooien omdat ze stinken zijn natuurlijk perfect.
 • Zet ook de kattenbak, die deze kat het meeste gebruikt, buiten of strooi gebruikt grit in de tuin. Katten hebben een sterkere reukzin dan wij en geuren helpen jouw kat de weg naar huis terug te vinden.

Vraag de omgeving om hulp

Een kat die net weg van huis is valt niet meteen op, dus mensen hebben vaak niet in de gaten dat een kat vermist wordt. De kat gaat pas opvallen wanneer deze is vermagerd en er viezer uit gaat zien. Dus laat ook de directe omgeving weten dat jouw kat vermist is. Dit kun je doen door:

 • Een flyer te maken met een duidelijke foto én duidelijke omschrijving (zijn er speciale kenmerken?) van jouw kat en hang deze zichtbaar op lantaarnpalen of bomen in jouw wijk (o.a. te maken via Amivedi).
 • Deze flyer ook achter te laten bij de dierenarts in de wijk en jouw eigen dierenarts, de dierenwinkel, het dierenasiel en in supermarkten. Vraag ook of je in scholen en buurthuizen de flyer op mag hangen.
 • Deze flyers huis aan huis te verspreiden, zodat mensen in de wijk ook weten dat jij jouw kat mist en hiermee ook jouw contactgegevens hebben. Zoals gezegd, mensen hebben gewoon niet zo snel in de gaten dat een kat vermist wordt.
 • Bij alle buren en achterburen te vragen of je in de schuur/garage/tuinhuisje mag kijken of jouw kat er toevallig zit. Een angstige of geschrokken kat zal zich niet zomaar aan de buurman of buurvrouw laten zien, dus ga vooral zelf kijken. Doe dit op een rustig tijdstip, zodat jouw kat inderdaad zich durft te laten zien.
 • De buurt te vragen of de schuur/garage/tuinhuisje ’s avonds op een rustig tijdstip een uurtje open mag staan, zodat jouw kat deze omgeving zelf veilig kan verlaten.

Online kenbaar maken dat jouw kat is vermist

Tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden om online kenbaar te maken dat jouw kat zoek is. Maak hierbij ook gebruik van een goede duidelijke foto en een duidelijke omschrijving met specifieke kenmerken waaraan mensen jouw kat kunnen herkennen.

 • Meld bij Amivedi jouw kat aan als vermist. Dit is één van de oudste en daardoor één van de meeste bekende organisaties die zich inzet om eigenaren en hun vermiste dieren weer te herenigen. Let op dat je bij het registreren ook even het nummer opschrijft waaronder jouw vermiste huisdier is geregistreerd bij deze organisatie.
 • Meld bij de dierenbescherming (waar ook veel asielen onder vallen) dat jouw kat vermist wordt. Ook hier kun je een poster maken dat jouw kat is vermist.
 • Geef op jouw persoonlijke Facebook profiel te kennen dat jij jouw kat mist.
 • Deel jouw persoonlijke bericht in groepen uit jouw woonomgeving die zijn opgezet om vermiste dieren te melden. Facebook heeft een zoekfunctie link bovenaan de pagina (desktop). Wanneer je hier het woord ‘vermiste’ intypt, komen er verschillende groepen tevoorschijn.
 • Ook groepen die zijn opgezet om nieuwtjes uit de wijk te delen, zijn vaak bereid jouw berichtje te delen.
 • Zit je op de app ‘NextDoor’, dan kun je natuurlijk ook hier een berichtje achterlaten.

Chipgegevens controleren

Wanneer jouw kat is gechipt, zorg er dan voor dat de gegevens die geregistreerd staan juist zijn. Er zijn écht heel veel dieren die wel gechipt zijn, maar door foute gegevens niet bij de eigenaar terugkomen.

Via  de website www.chipnummer.nl kun je controleren of de gegevens in de chip van jouw huisdier kloppen. Via deze weg weet je ook in welke database je deze gegevens eventueel aan kunt passen.

Kat weer terug thuis ?

Dat is echt fantastisch.

Maar vergeet dan niet bij alle instanties waar jij jouw kat als vermist op hebt gegeven ook weer te melden dat jouw kat weer veilig thuis zit. Wel zo fijn voor alle partijen.

Vermiste katten

De Vrolijke Huiskat

Ook interessant om te lezen: Waarom een poes castreren?

Kattengedragsdeskundige Breda

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Gedrag van katten en getagd met , , , .