Hoeveel moet een kat drinken?

Hoeveel moet een kat drinken?

We weten dat katten slechte drinkers zijn. Er wordt ook veel gewaarschuwd dat jouw kat voldoende moet drinken. Maar moet hoeveel een kat drinken? Dat wordt er nooit zo bij gezegd. Dus welke hoeveelheid is voldoende? Het volgende probleem is: hoe zorg je ervoor dat een kat voldoende drinkt? Want tja, een kat heeft wel een paar wensen (of mag ik zeggen eisen) als het gaat om drinkplaatsen.

Slechte dorstprikkel

Ik noem het vaker in mijn blogs, maar ik blijf het toch herhalen, want het is de essentie van het slechte drinken van jouw kat.

Een kat krijgt in de natuur het meeste vocht binnen via de voeding. Een kat is een vleeseter en in vlees zit best wat vocht. Dit betekent dat katten in de natuur niet zo heel veel hoeven bij te drinken. (dit kan ook niet want de oorsprong van onze huiskat ligt in de woestijn). Maar dit is dan ook de reden dat katten slechte drinkers zijn, ze hebben niet voldoende dorstprikkel (zoals wij dat hebben) die een signaaltje geeft dat ze dorst hebben.

Hierdoor zal een kat uit zichzelf niet heel snel extra gaan drinken. Met andere woorden, we moeten onze huiskatten stimuleren om extra te drinken.

Hoeveel moet een kat drinken

Kat stimuleren om te drinken

Een kat heeft wel een paar wensen wanneer het gaat om zijn drinkplaats en zijn drinkbak.

# Niet naast de voerbak

De waterbak van jouw kat staat niet naast de voerbak. Doordat de kat in de natuur afhankelijk is van zijn gezondheid om te overleven, wil een kat niet dat voer in aanraking komt met zijn water. Een waterbak die naast de voerbak staat geeft het gevoel dat het water niet vers genoeg is en er misschien ziek van kan worden. Een kat zal dit water dan ook minder snel drinken.

# Niet naast de kattenbak

Waar ga jij zitten in een restaurant? Waarschijnlijk het liefste niet naast de toiletdeuren. Een kat wil ook niet naast zijn kattenbak drinken (en eten). Een kat zal zich niet ontlasten en vervolgens gaan zitten drinken op nagenoeg dezelfde plaats. Ook de geurtjes uit de kattenbak (hoe schoon de bak ook is, het reukvermogen van de kat is groter dan dat van ons) geven de kat het idee dat het water niet vers genoeg is. Ook nu zal een kat liever ergens anders drinken.

# Stromend water

Een kat drinkt graag stromend water. Hierdoor weet de kat dat het vers water is, het stimuleert jouw kat om extra te drinken.

Kat drinkt uit de kraan

# Meerdere drinkplaatsen voor jouw kat

Een kat heeft graag keuze waar ze gaat zitten drinken, daarom is meerdere drinkbakken voor jouw kat neerzetten een goede stimulans om te drinken.

# Grote drinkbak

Een kat drinkt niet graag uit kleine bakjes waarbij de snorharen elke keer tegen de rand van de bak komen. Dus een bredere drinkbak voor jouw kat is ook een tool om jouw kat te stimuleren om te drinken.

Kat raakt uitgedroogd

Veel katten drinken te weinig en raken op langere termijn hierdoor uitgedroogd. Dit heeft te maken met een combinatie van factoren.

  • De eerste plaats doordat de natuurlijke dorstprikkel van de kat niet voldoende stimulans geeft om voldoende te drinken.
  • Het tweede is doordat waterbakjes in een huiselijke omgeving vaak op de verkeerde plaats staan.
  • Het derde is doordat er te weinig vocht in de voeding van de meeste katten zit. Een kat krijgt het te kort aan vocht niet voldoende aangevuld.

Maar hoeveel moet een kat drinken?

Hoeveel een kat écht moet drinken is een klein beetje afhankelijk van hoeveel vocht er in de voeding van jouw kat zit. Maar een hele goede richtlijn is: een kat heeft een vocht behoefte van 60 ml per kilo lichaamsgewicht. Dit betekent dat wanneer jouw kat 4 kilo weegt dat jouw kat minimaal 240 ml water (vocht) per dag moet binnenkrijgen. Dit vocht kan jouw kat binnenkrijgen door te drinken of door het vocht dat in de voeding van jouw kat zit.

Gezondheidsproblemen door te weinig vocht

Niet alleen uitdroging op de langere termijn is een veel voorkomend probleem, maar ook het ontstaan van blaasgruis kan veroorzaakt worden door een tekort aan vocht.

Veel drinken, veel plassen

De andere kant van het verhaal is dat er katten zijn die veel drinken en veel plassen. Wanneer jouw kat dit ‘ineens’ ontwikkelt (je hebt het echt niet altijd meteen in de gaten), dan kan dit zeker duiden op medische problemen. Denk hierbij aan nierfalen, blaasontsteking bij katten als gevolg van onderliggende ziekten (diabetes, schildklierproblemen en ook weer nierfalen) of baarmoederontsteking.

 


Hoe kan ik jou helpen om jouw kat meer te laten drinken?

Zowel vanuit de gedragskant als vanuit de voedingskant kan ik je adviseren. Of beide natuurlijk.

Wil jij jou kat stimuleren om te drinken?

Een kat is kieskeurig als het om haar drinkplek gaat. Samen met jou kijken we in huis wat voor jouw kat de betere drinkopties zijn. En als ik er dan toch ben, kijken we natuurlijk ook naar andere omgevingsoptimalisaties voor jouw kat.

Verrijkingsconsult voor katten

Hoeveel vocht krijgt jouw kat via de voeding?

Niet alleen de plaats van de drinkbak is belangrijk, het ook belangrijk dat jouw kat voldoende vocht via haar voeding binnenkrijgt. Wil jij weten hoe je dat kunt bereiken voor jouw kat, vraag dan eens voedingsadvies voor katten aan.

Voedingsadvies voor katten

De Vrolijke Huiskat

Hoeveel vocht heeft een kat nodig?

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Getagd , , , , .