Hoeveel moet een kat drinken?

Hoeveel moet een kat drinken?

We weten dat katten slechte drinkers zijn. Er wordt ook veel gewaarschuwd dat jouw kat voldoende moet drinken. Maar hoeveel moet een kat drinken? Dat wordt er nooit zo bij gezegd. Dus welke hoeveelheid is voldoende? Het volgende probleem is: hoe zorg je ervoor dat een kat voldoende drinkt? Want tja, een kat heeft wel een paar wensen (of mag ik zeggen eisen) als het gaat om drinkplaatsen.

Slechte dorstprikkel van katten

Ik noem het vaker in mijn blogs, maar ik blijf het toch herhalen, want het is de essentie van het slechte drinken van jouw kat. Een kat heeft een slechte dorstprikkel.

Dat komt doordat een kat in de natuur het meeste vocht binnen krijgt via de voeding. Een kat is een vleeseter en in vlees zit best wat vocht. Dit betekent dat katten in de natuur niet zo heel veel hoeven bij te drinken (dit kan ook niet want de oorsprong van onze huiskat ligt in de woestijn). Maar dit is dan ook de reden dat katten slechte drinkers zijn, ze hebben niet voldoende dorstprikkel (zoals wij dat hebben) die een signaaltje geeft dat ze dorst hebben.

Hierdoor zal een kat uit zichzelf niet heel snel extra gaan drinken. Met andere woorden, we moeten onze huiskatten stimuleren om extra te drinken. En bij katten is dat nog best een uitdaging vanwege zijn achtergrond.

Hoeveel moet een kat drinken

Maar hoeveel moet een kat drinken?

Hoeveel een kat écht moet drinken is een klein beetje afhankelijk van hoeveel vocht er in de voeding van jouw kat zit. Maar een hele goede richtlijn is: een kat heeft een vocht behoefte van 60 ml per kilo lichaamsgewicht. Dit betekent dat wanneer jouw kat 4 kilo weegt dat jouw kat minimaal 240 ml water (vocht) per dag moet binnenkrijgen. Dit vocht kan jouw kat binnenkrijgen door te drinken of door het vocht dat in de voeding van jouw kat zit.

Kat raakt uitgedroogd

Veel katten drinken te weinig en raken op langere termijn hierdoor uitgedroogd. Dit heeft te maken met een combinatie van factoren.

  • De eerste plaats doordat de natuurlijke dorstprikkel van de kat niet voldoende stimulans geeft om voldoende te drinken.
  • Het tweede is doordat waterbakjes in een huiselijke omgeving vaak op de verkeerde plaats staan.
  • Het derde is doordat er te weinig vocht in de voeding van de meeste katten zit. Een kat krijgt het te kort aan vocht niet voldoende aangevuld.

Gezondheidsproblemen door te weinig vocht

Niet alleen uitdroging op de langere termijn is een veel voorkomend probleem, maar ook het ontstaan van blaasgruis kan veroorzaakt worden door een tekort aan vocht.

Veel drinken, veel plassen

De andere kant van het verhaal is dat er katten zijn die veel drinken en veel plassen. Wanneer jouw kat dit ‘ineens’ ontwikkelt (je hebt het echt niet altijd meteen in de gaten), dan kan dit zeker duiden op medische problemen. Denk hierbij aan nierfalen, blaasontsteking bij katten als gevolg van onderliggende ziekten (diabetes, schildklierproblemen en ook weer nierfalen) of baarmoederontsteking.

 

Kat drinkt uit de kraan

Kat drinkt uit de kraan

Een kat moet je in een huiselijke omgeving dus stimuleren om te drinken. En dat is nog niet zo eenvoudig.... het zijn wel katten hé....

Wanneer jouw kat graag uit de kraan drinkt, het liefste de zojuist gebruikte douche opzoekt of regelmatig uit de wc drinkt, dan klopt het drinkbakbeleid van jouw kat niet. De ervoor bedoelde drinkbak voldoet dan niet aan één of meerdere eisen die jouw kat heeft. Om ervoor te zorgen dat jouw kat voldoende vocht binnenkrijgt is het belangrijk om de drinkbak van jouw kat te optimaliseren, zodat deze aantrekkelijker wordt voor jouw kat om daadwerkelijk te gebruiken en veel beter te drinken.

Hierbij kan ik je adviseren door middel van een eenmalig gedragsadvies voor katten. Samen met jou kijken we in huis wat voor jouw kat de betere drinkopties zijn. En als ik er dan toch ben, kijken we natuurlijk ook naar andere omgevingsoptimalisaties voor jouw kat.

Zit er voldoende vocht in de voeding van jouw kat?

Niet alleen vanuit de gedragskant, maar zeker ook vanuit de voedingskant kan ik je adviseren. Want naast de plaats van de drinkbak, het is ook belangrijk dat jouw kat voldoende vocht via haar voeding binnenkrijgt. Wil jij weten hoe je dat kunt bereiken voor jouw kat, vraag dan eens voedingsadvies voor katten aan.

De Vrolijke Huiskat

Hoeveel vocht heeft een kat nodig?

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Gedrag van katten, Voeding voor katten en getagd met , , , , .