Schotse Wilde Kattendag
Op 8 augustus is het naast Wereld kattendag ook Schotse Wilde kattendag. Wanneer deze dag echt in het leven is geroepen heb ik nog niet kunnen achterhalen. Bronnen melden dat er in 1981 al alarm is geslagen over het verdwijnen van de Schotse Wilde kat als diersoort. Hier is toen vrij weinig mee gedaan. Pas rond 2008/2009 is er begonnen om de genenpool van de Schotse Wilde kat veilig te stellen. Zou de oorsprong van de Schotse Wilde Kattendag rond 2009 liggen?
Europese Wilde kat
De Schotse Wilde kat (Felis silvestris grampia) is een aftakking van onze Europese Wilde kat (Felis silvestris silvestris). Rond 9000 jaar geleden werd de Schotse populatie wilde katten gescheiden van het vaste land Europa. Eigenlijk is het dus dezelfde wilde kat als de Wilde kat die wij in Nederland soms tegenkomen. Wetenschappelijk wordt de Latijnse naam Grampia voor de Schotse Wilde kat trouwens niet altijd erkent en de Schotse wilde kat wordt ook regelmatig aangeduid met Felis silvestris silvestris.
Verschil Europese en Schotse Wilde kat
Er wordt verondersteld dat de Europese Wilde kat iets kleiner is dan de Schotse Wilde kat. Dit terwijl ze van dezelfde voorvaderen afstammen. Een verklaring die hiervoor gegeven wordt is dat de kat op het Europese vaste land minder bestand hoeft te zijn tegen de extreme kou dan zijn soortgenoot die leeft in de koude Schotse hooglanden. De Europese Wilde kat lijkt om deze zelfde reden ook smaller (minder breed) te zijn. Ze zijn tenslotte ongeveer 9000 jaar geleden hun eigen weg gegaan en hebben zich aangepast aan de omstandigheden waarin ze leven. De overeenkomst is dat beide soorten nog steeds zeer schuw zijn en er maar zelden waarnemingen worden gemeld (gelukkig hebben we de wildcamera’s nog).
Bedreiging Schotse Wilde kat
De bedreiging van de Schotse Wilde kat komt naast het verdwijnen van het optimale leefklimaat van deze kat vooral door het kruisen met de verwilderde huiskatten en er ontstaan de zogenaamde hybride wilde katten.

Hybride Schotse Wilde kat
Grootte
De Wilde kat is stukken groter dan onze ‘kleine’ huiskat. Er zijn opgravingen gedaan waar katten zijn gevonden die van kop (neuspunt) tot uiteinde van de staart tussen de 1,25 en 1,5 meter waren. Dit betekent dat de Schotse Wilde kat 2x groter kan zijn dan onze gewone huiskat.
De Vacht
De vacht van de Schotse Wilde kat is zeer consistent met opvallende doorlopende bruine en zwarte strepen. Kijken we naar de Wilde kat, dan is de vacht echt stukken dikker dan die van onze huiskat. Tekenen van een hybride kat, zal zich lang niet altijd uiten in de grootte, maar is wel zeer herkenbaar in de vacht. Want vlekken in de vacht, gebroken strepen in de vacht of witte plekken vacht zijn allemaal kenmerken dat de kat is gekruist met een huiskat en niet volledig de genen van een Schotse wilde kat heeft.
Dikke staart
Ook de dikke staart met perfecte ringen zijn een teken dat een kat een echte Wilde kat is. Heeft de kat onderbroken ringen of een donkere streep die vanuit de wervelkolom over de staart loopt en de perfecte ringen op de staart dus doorkruist, dan is ook deze kat een hybride kat.
Wildcat heaven
De organisatie achter het behoud van de Schotse Wilde kat als soort zet zich in om de originele genenpool van deze Schotse Wilde kat te behouden en ook weer uit te breiden. Dit doen ze door het leefklimaat te behouden, Trap-Neuter-Return acties te houden (wat zoveel inhoudt als het steriliseren en weer uitzetten van ander soortige katten in de leefomgeving van de Schotse Wilde kat om hybride soorten uit te bannen) en een uitgebreid fokprogramma waarvan in 2023 de in gevangenschap gefokte Schotse Wilde katten voor het eerst worden uitgezet in de aangewezen leefgebieden.
In de foto van dit logo staat een link om een Schotse Wilde kat (virtueel) te adopteren zodat het bedreigde ras behouden kan worden.
Op de site van de organisatie wordt de Schotse Wilde kat als volgt omschreven:
‘Schotse wilde katten belichamen het eenzame, onafhankelijke superroofdier en de mysterieuze en wilde geest van de Hooglanden op een manier die geen enkel ander dier kan’
De Vrolijke Huiskat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn