Cremekleurige kat ligt op de zij en speeltje met veertjes van een hengeltje.

5 redenen om te spelen met jouw kat

We hebben allemaal speeltjes in huis voor onze kat. Om de een of andere reden kopen we vaak speeltjes voor onze huiskatten, maar doen we er vaak net wat te weinig mee. Toch is spelen voor jouw kat erg belangrijk, om meerdere redenen. Daarom vertel ik in dit blog wat spelen is voor katten, waarom spelen zo belangrijk is voor katten en de 5 voordelen die dagelijks met jouw kat spelen heeft op de gezondheid van jouw kat.

Wat is spelen voor jouw kat?

Spelen met katten doen we niet zomaar. Spelen komt voort uit natuurlijk gedrag voor katten. Wanneer een kat in het wild leeft moeten katten jagen om aan eten te komen. Jagen doen katten dan ook meerdere malen per dag (ze eten in de natuur zo'n 8 -12 kleine prooien per dag). Daardoor hoort jagen bij de dagelijkse routine van jouw kat. Spelen is een alternatief voor jagen, met andere woorden: spelen behoort daarmee ook tot de dagelijkse routine van jouw kat die helemaal of grotendeels in huis leeft.

Omdat spelen het jagen vervangt is dit een belangrijk onderdeel in het leven van een kat waarin jij als eigenaar kunt voorzien.

Waarom is spelen zo belangrijk voor jouw kat?

Naast slapen (wat een kat zo'n 16-20 uur per dag doet), is een kat verder altijd wel ergens mee bezig. Vanuit ons perspectief lijkt dat soms van niet, maar een kat houdt meer in de gaten dan je denkt. En hoe meer er in de omgeving gebeurt hoe meer er in de gaten gehouden moet worden.

En dit bedoel ik vanuit een positieve inslag:

  • uit het raam kijken naar de vogeltjes,
  • komt er eten in mijn etensbakje,
  • rolt er een speelballetje door de kamer
  • of komt er een speelhengeltje tevoorschijn?
jonge kat speelt met een veertje aan een hengel.

En wat dacht je van de geluiden die katten ongemerkt in de gaten liggen te houden? Jouw kat kan ogenschijnlijk in diepe slaap zijn, maar wanneer er geluiden te horen zijn die met eten te maken hebben; Dan staan ze ineens voor je neus... of beter gezegd.. dan struikel je ineens over jouw kat die om jouw voeten heen loopt te draaien.

Met andere woorden jouw kat is actiever dan je denkt.

5 redenen om te spelen met jouw kat

Een kat die binnenshuis leeft, heeft uitdagingen nodig om vrolijk en gezonder te blijven. Een onderdeel van deze uitdaging is spelen. Zoals eerder aangegeven is spelen een bezigheid dat jagen vervangt wanneer katten grotendeels binnenshuis leven. Dagelijks spelen met jouw kat heeft dan ook echt wel een aantal belangrijke voordelen voor jouw kat.

Laten we eens kijken waarom spelen toch zo belangrijk is voor katten en op welke manier spelen het welzijn van jouw kat bevordert:

1. Mentale uitdaging en welzijn van jouw kat bevorderen

Katten hebben de mentale uitdaging van spelen hard nodig. Katten zijn slim en moeten daarin gestimuleerd worden. Dit kun je onder andere doen door jouw kat lekker te laten ravotten tijdens het spelen.

Maar katten die vaak spelen krijgen daardoor ook meer zelfvertrouwen. En voor een bange kat is dit zo belangrijk. Door te spelen met jouw kat geef je en de broodnodige uitdaging én vergroot je het zelfvertrouwen van jouw kat.

2. Beweging

Net zoals bij mensen is bewegen ook voor katten heel goed. Meer spelen is meer bewegen. Jij stimuleert jouw kat in beweging te komen door deze achter een balletje aan te latten rennen. Elke dag minimaal 5 minuten met jouw kat spelen voorkomt dat jouw kat aankomt door te weinig bewegen.

kat besluipt / jaagt op vogel in de verte

3. Vermindert jagen buitenshuis

Spelen binnenshuis geeft jouw kat de nodige mentale uitdaging. Uit het onderzoek uit 2021 is gebleken dat katten die ook buiten komen minder jachtgedrag laten zien wanneer er op regelmatige basis met de kat wordt gespeeld. Spelen is namelijk synoniem voor het jagen van jouw kat. We gebruiken niet voor niets speelgoed in de vorm van muisjes en vogeltjes. Dit is de herkomst van die vorm.

4. Minder kans op ongewenst gedrag van jouw kat

Een kat die niet wordt uitgedaagd met spelen, gaat zich vervelen. Onderschat niet hoe slim een kat is waardoor deze best wat mentale uitdaging kan gebruiken. Door te weinig uitdaging, gaat jouw kat zich vervelen en dan gaat jouw kat in huis zelfstandig andere uitdagingen zoeken. En deze uitdagingen kunnen zich uiten in probleemgedrag. Het is een vorm van aandacht vragen, maar zeker ook zichzelf bezighouden met wat er voor de pootjes is. Dingen van tafel gooien is zo'n uiting van verveling.

5. Sterkere band met jouw huiskamertijger

Deze (minimaal) 5 minuten per dag is de quality-time die jij stopt in de relatie met jouw huiskat. Jouw kat gaat jou hierom zeker meer waarderen, niet alleen omdat deze de hoog nodige aandacht krijgt (want katten zijn wel zeker sociaal, maar kunnen dit uitermate goed verbergen), maar zeker ook omdat jij diegene bent die de kat mentale uitdaging geeft.

Andersom leer jij jouw kat veel beter kennen, want in de loop der tijd leer jij wat jouw pluizebol aanzet tot spelen en wat niet. Win-win voor jou én jouw kat.

Door samen met jouw kat te spelen leer je de voorkeuren van jouw kat (wat betreft spelen en routine) kennen en dit versterkt de band die jij hebt met jouw kat.

Conclusie: spelen bevordert het mentale en fysieke welzijn van jouw kat

Niet alleen jij hebt baat bij het investeren in speeltijd met jouw kat; maar jouw kat heeft er nog eens zoveel plezier van. Want jouw huiskat krijgt de nodige mentale uitdaging die hij (of zij) zo hard nodig heeft in een huiselijke omgeving. Dit komt niet alleen het mentale welzijn van jouw kat ten goede, maar ook nog eens het lichamelijke welzijn van jouw kat ten goede. Al met al zijn het de beste (minimaal) 5 minuten die je per dag besteedt.

Kitten ligt op de grond en speeltje met stokje met veertjes

Tijdens een gedragstherapie voor katten is spelen dan ook ALTIJD een onderdeel van de therapie. Het heeft gewoon een zeer grote impact op het gehele welzijn van jouw kat.

Spelen was het thema van wereld kattendag 2023

Nou wisten we al langer dat spelen met katten het algehele welzijn van de huiskat sterk bevordert. Maar recente onderzoeken die in 2021 en 2023 zijn gepubliceerd bevestigen dit nogmaals. Om hier extra aandacht voor te vragen was spelen dan ook het thema voor wereld kattendag in 2023. Het algemene advies is om elke dag minimaal 5 minuten met jouw kat te spelen.

Wil jij meer en actiever spelen met jouw kat?

En wil jij dit doen met speeltjes waar jouw kat écht blij van wordt; kijk dan eens in mijn kattenshop. In mijn kattenwebshop verkoop ik alleen kattenspeeltjes en andere kattenbenodigdheden waar ik zelf achtersta en waarvan ik de toegevoegde waarde voor katten ook echt zie. Verder let ik op kwaliteit en milieu.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

spelen met katten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Gedrag van katten en getagd met , , , , , .