wat is barf voor katten natuurlijke voeding kat

Wat is B.A.R.F. voor katten?

In dit blog lees je welke betekenissen er aan B.A.R.F. toegekend worden en wat B.A.R.F. geven aan katten is. Ook beantwoord ik de vragen of K.V.V. en prooidieren geven ook onder B.A.R.F. voor katten valt. Verder ga ik kort in wat vers vlees voeren in de praktijk inhoudt en voor welke katten B.A.R.F. geschikt is.

Wat betekent B.A.R.F. voor katten?

B.A.R.F. is een afkorting die staat voor een bepaalde gedachte over de voedingswijze voor katten. Afhankelijk aan wie je het vraagt krijg je een ander antwoord. Er zijn 3 betekenissen die het meeste voorkomen:

1.  B.A.R.F. kan staan voor Biologically Appropriate Raw Food

Dit is eigenlijk de meest gangbare betekenis wanneer het gaat over voeding voor huisdieren en dan met name voor honden en katten. Het verwijst naar een dieet dat is gebaseerd op rauw voer dat het beste past bij het dier in kwestie. In dit geval dus de kat. (vertaling van Biologically Appropriate = letterlijk biologisch geschikt is voor)

2.  B.A.R.F. kan ook staan voor Biologically Appropriate Raw Feeding

Deze interpretatie is vergelijkbaar met de betekenis van punt 1, waarbij in plaats van Food het woord Feeding wordt gebruikt, maar eigenlijk precies hetzelfde wordt bedoeld. Ook hier wordt de nadruk gelegd op een voerplan of voedingspatroon dat in overeenstemming is met de biologische behoeften van het dier. Voor een kat als diersoort is dit dat zij een obligate carnivoor is en dus het beste een vers vlees menu krijgt als standaard voeding.

natuurlijke voeding katten
3.  B.A.R.F. staat tenslotte ook nog voor Bones and Raw Food

In sommige gevallen wordt B.A.R.F. ook voluit geschreven als ‘Bones and Raw Food’. Hierbij wordt een grote nadruk gelegd op het belang van botten als onderdeel van een vers vlees dieet. Dit is eigenlijk de oorspronkelijke term die door Dr. Ian Billinghurst werd geïntroduceerd en had misschien daarom op 1 moeten staan. Toch wordt deze vorm van vers voeren veel meer voor honden gebruikt dan voor katten. Dit is dan ook de reden dat deze nu niet als eerste genoemd staat.

4.  B.A.R.F. wordt tot slot ook nog vertaald als Born Again Raw Feeders

Dit verwijst meer naar het terug gaan naar het voedingspatroon zoals het voor een dier oorspronkelijk bedoeld is. Hoewel dit wel helemaal aansluit op de gedachtegang die de meeste katteneigenaren hebben, is het een vertaling die niet veel wordt gebruikt in Nederland.

Wat is B.A.R.F. geven aan katten?

B.A.R.F. is een overkoepelende term die is overgenomen en in de loop der jaren is aangepast vanuit de boeken die Dr. Ian Billinghurst begin jaren '90 schreef. Het betekent zoveel als dat je een kat voeding geeft dat op vers vlees is gebaseerd. Het menu van katten bestaat dan hoofdzakelijk uit vers vlees en dierlijke componenten als vervanging voor kant en klaar voer als brokjes en blikvoer. Vers vlees wordt dan als standaard maaltijd gegeven aan katten.

Hoort K.V.V. ook bij B.A.R.F. ?

K.V.V. is ook vers vlees geven aan jouw kat en is met name in Nederland erg populair. Het hoort thuis onder B.A.R.F. omdat je jouw kat vers vlees geeft. Maar de afkorting K.V.V. staat voor Kant-en-klaar Vers Vlees. En wanneer je naar deze betekenis kijkt, dan hoort het eerder thuis bij kant-en-klaar voeding als brokjes en blikvoer.

Maar… daar wil ik als voedingsadviseur voor katten één hele grote kanttekening bij maken: K.V.V. wordt door veel katteneigenaren gezien als een kant en klare maaltijd, dat door afwisseling van diersoorten compleet is. En dat is helaas niet zo. Hierover lees je meer in mijn blog: ‘Wat is K.V.V. ?

kvv voor katten

Vallen prooidieren ook onder B.A.R.F. voor katten?

Er zijn veel verschillende maaltijden die onder de overkoepelende term BARF vallen waaronder inderdaad prooidieren. Prooidieren zijn tenslotte wanneer we naar de herkomst van de kat kijken het natuurlijke dieet van een huiskat en zijn daardoor ‘Biologically Appropriate’. Er is zelfs een hele aparte stroming van vers vlees voeren dat Prey Model Raw heet. Bij deze stroming van rauw voeren worden alleen hele prooidieren gegeven aan de kat.

Wat is vers voeren voor katten in de praktijk?

Onder vers voeren (B.A.R.F. geven) aan katten valt elke maaltijd die bestaat uit componenten van vers vlees geven. Dus stukjes vers vlees, orgaanvlees, K.V.V. en prooidieren. En deze maaltijd bestaat niet alleen maar uit een kipfiletje en wat hart. Er komt wel net wat meer bij kijken om een vers vlees menu voor katten écht compleet te maken. Katten hebben ook Taurine en vetten nodig bijvoorbeeld. Maar ook calcium en omega-3 mogen zeker niet ontbreken.

In mijn gratis -e-boek leg ik uit wat er minimaal in een compleet vers vlees menu van jouw kat hoort.

Gratis e-boek B.A.R.F. voor katten ontcijferd

Meer weten over B.A.R.F. voor katten? Belangrijk bij vers voeding geven is dat de voeding volledig is. Om je hiermee op weg te helpen heb ik de 9 essentiële componenten van een B.A.R.F. menu voor katten voor je op een rijtje gezet in mijn gratis e-boek:

B.A.R.F. voor jouw kat ontcijferd:
Van oorsprong tot de voerbak

Is B.A.R.F. geschikt voor alle katten?

Vers vlees behoort tot het natuurlijke dieet van de kat, daardoor is het een geschikt dieet voor katten. Een kat is tenslotte helemaal gebouwd op het eten en goed kunnen verteren van vlees en dierlijke producten. Of het ook voor jouw kat geschikt is ligt eigenlijk heel erg aan het smakenpalet en de kieskeurigheid die jouw kat heeft. Maar ook structuur van de voeding speelt zeker een rol bij de acceptatie van vers vlees stukjes en K.V.V. (= meer soort gehakt in plaats van stukjes) door jouw kat.

Zoals niet alle katten brokjes of blikvoer eten, eten ook niet alle katten rauw vlees. Vaak kun je door langzaam en onder begeleiding vers vlees introduceren een heel eind komen. Maar niets zo eigenwijs als een kat natuurlijk. Dit is iets om rekening mee te houden.

natuurlijke voeding kat barf

Is vers vlees geschikt voor mijn kat met nierfalen, maagklachten of andere aandoeningen?

Heeft jouw kat een aandoening, zoals nierfalen, alvleesklierontsteking, snel werkende schildklier of maagklachten, dan is een rauw vlees dieet uitermate geschikt om te geven aan jouw kat. Doordat een vers vlees menu bestaat uit losse componenten kun je juist de maaltijden helemaal aanpassen op aan de specifieke behoeften die jouw kat met een bepaalde aandoening heeft. Dit maakt rauw voeren geschikter voor jouw kat dan een kant en klare brok of blikvoer.

Ook bij allergieën is b.a.r.f. heel erg geschikt om te geven. Je hebt dan keuze uit meer diersoorten dan alleen de gangbare smaken van brokjes en blikvoer, maar ook zitten er geen onnodige toevoegingen aan de voeding waarop jouw kat allergisch kan reageren. Want ja, ook op geur- smaak- en conserveringsstoffen kunnen katten een allergische reactie tonen.

Daarbij is de kat er nog altijd erop gebouwd om vers vlees goed te kunnen verteren. B.A.R.F. wordt niet voor niets het vaakst vertaald als Biologically Appropriate Raw Food.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

wat is barf voor katten?

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Voeding voor katten en getagd met , , , , .