mag mijn kat een ei eten?

Mag mijn kat eieren eten?

Een kat is een echte carnivoor en eet graag vlees en aanverwante dierlijke voeding. Een ei is ook een dierlijk product. Dan ontstaat de vraag of een kat eieren mag eten? Een wilde kat rooft als deze de kans krijgt ook echt wel eens een eitje uit een nest. Dit hoeft niet persé uit een vogelnest te zijn, maar kan ook best een reptielen ei zijn.

Pasen en wereld ei dag in 2024

Er zijn twee momenten in het jaar waarop het ei centraal staat. In de eerste periode van het jaar zijn dat de paasdagen waarop wij van oudsher eieren verstoppen en massaal één of meerdere eitjes bij het paasontbijt serveren. En in de tweede periode van het jaar omdat het Wereld ei dag is. En ook voor wereld ei dag is er niet een vaste datum, maar deze valt elk jaar op de tweede vrijdag van oktober. In 2024 valt wereld ei dag op vrijdag de 11de.

Wat zit er in een ei?

Wereld ei dag wordt jaarlijks georganiseerd omdat eieren veel voedingsstoffen bevatten die gezond zijn. Laten we eerst even kijken wat er in een ei zit. Een ei bevat zowel proteïnen (eiwitten) als vitaminen. Zowel de vitaminen als eiwitten kunnen door katten goed opgenomen worden. Vooral doordat deze van dierlijke oorsprong zijn.

huiskat eet graag eieren

Biotine (Vitamine B8) is gezond voor katten

Voor Biotine geldt dat de wetenschap er nog niet helemaal uit is wat de precieze werking hiervan is in het lichaam van katten. Wel weten ze dat Biotine heel belangrijk is voor een goede energiestofwisseling en vetstofwisseling bij katten. En omdat katten graag vetten eten en hier ook hun energie uit halen is Biotine een goede voedingsstof voor katten.

Katten kunnen geen Vitamine D aanmaken

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed kan worden opgenomen door het lichaam en het zorgt ervoor waar er een teveel aan fosfor het lichaam binnenkomt dat dit kan worden uitgescheiden via de nieren. Deze Vitamine is dus belangrijk in de voedingsstofwisseling van katten. Lang is gedacht dat katten vitamine D wel zelf kunnen aanmaken, maar dit kunnen ze niet of nauwelijks.

Vitamine A kunnen katten niet aanmaken

Vitamine A is zelfs essentieel in de voeding voor katten omdat we nu weten dat katten dit niet zelf aan kunnen maken. Alleen moet deze Vitamine wel van dierlijke oorsprong zijn want anders kan een kat deze vitaminen alsnog niet verwerken in de spijsvertering (en gebeurt er dus niets mee). Vitamine A heeft invloed op veel processen in het lichaam van de kat, en is hiermee dan ook een belangrijke vitamine. Denk hierbij aan de groei van botten en botweefsel, aanmaak van de rode bloedlichaampjes en de signaalfunctie in de zenuwstelsel en behouden van het zicht.

Vitamine E voor katten

Vitamine E is een anti-oxidant en een bestrijder van vrije radicalen in het lichaam. Een kat kan een vrij hoge inname van Vitamine E hebben doordat het zeer inefficiënt gebruikt wordt. Nadeel is wel dat het de opname van andere vitaminen dan verhinderd kan worden. Dus extreem veel vitamine E is ook te zeerste af te raden… maar dat is natuurlijk met alles zo...

Avidine bijt Biotine

In het eiwit zit de stof Avidine. Een eigenschap van deze stof is dat deze de opname van Biotine tegenwerkt. Avidine trekt namelijk de stof Biotine naar zich toe waardoor het lichaam van de kat niet meer in staat is om de Biotine op te nemen.

Biotine voor katten uit eieren

Eiwitten van een ei zijn goed voor katten

Het eiwit van een ei is licht verteerbaar en is ook nog eens hoogwaardig als voedingsbestanddeel. Het is namelijk van dierlijke oorsprong en dat kan onze huiskat als obligate carnivoor dus goed verteren. Dus het eiwit van een ei is absoluut gezond voor een kat.

Conclusie of jouw kat eieren mag eten

Dus: een ei bevat dierlijke voedingsstoffen die een kat goed kan opnemen en dus goed worden gebruikt door het lichaam van de kat. Enig nadeel is dat het eiwit de stof Avidine bevat waardoor de Biotine van het eigeel niet meer opgenomen kan worden door het lichaam.

Een kat kun je best eens een rauw eitje geven. Kies er dan wel voor om het eigeel en het eiwit te splitsen. Wie weet bak je wel eens een taart en heb je het eigeel of juist het eiwit over. Dan kun je mooi het andere gedeelte dat je nu dus over hebt aan jouw kat geven.

Heb je meerdere katten, dan kun je de ene kat het eiwit en de andere kat het eigeel geven. De volgende keer doe je het natuurlijk omgekeerd.

Eten katten eieren

Een kat een heel ei geven

Tuurlijk kun je jouw kat een heel ei geven, maar het nadeel hiervan is dat de Avidine in het eiwit de opname van de Biotine in het eigeel verhindert. Dus door het eigeel en eiwit tegelijk te geven is de toegevoegde waarde van deze rauwe snack eigenlijk grotendeels weg.

Blijft het alleen nog de vraag: Eet jouw kat graag een eitje?

Heb jij twijfels over de vers vlees voeding van jouw kat?

Lees dan mijn GRATIS e-boek: B.A.R.F. voor jouw kat ontcijferd: Van oorsprong tot de voerbak

Gratis e-boek B.A.R.F. voor katten ontcijferd

Meer weten over B.A.R.F. voor katten? Belangrijk bij vers voeding geven is dat de voeding volledig is. Om je hiermee op weg te helpen heb ik de 9 essentiële componenten van een B.A.R.F. menu voor katten voor je op een rijtje gezet in mijn gratis e-boek:

B.A.R.F. voor jouw kat ontcijferd:
Van oorsprong tot de voerbak

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Kat uit het logo van De Vrolijke Huiskat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Kattenvoer, Weetjes over katten en getagd met , , , , .