KVV voor katten

Wat is KVV ?

KVV is een afkorting voor kant-en-klaar-vers-vlees. KVV is steeds populairder en er komen ook steeds meer merken die KVV speciaal voor katten op de markt brengen.

Maar wat is KVV nou eigenlijk? Het is een rol kant-en-klaar-vers-vlees uit de diepvries. Eigenlijk dus gemalen vers vlees uit een rol, waar je niet veel meer aan hoeft toe te voegen om als maaltijd compleet te maken. Om dit goed te bewaren wordt het vlees na productie meteen bevroren.

Is KVV hetzelfde als B.A.R.F. ?

KVV zit een beetje tussen blikvoer en BARF in; het gemak van blikvoer en het voordeel van vers vlees. Bij blikvoer heb je vlees met daaraan toegevoegd een aantal vitaminen en mineralen om een blikvoer compleet te maken. Bij KVV is dit niet altijd het geval. Met andere woorden: aan een rol KVV (vers vlees dus), zit de ene keer wel wat aan vitaminen en mineralen toegevoegd en de andere keer niet. Wanneer er geen extra vitaminen en mineralen zijn toegevoegd aan de KVV is dit eigenlijk vers voeren. Vaak heb je wel wat toevoegingen nodig om de maaltijd dan voor jouw kat compleet te maken.

Bij B.A.R.F. stel je helemaal zelf de vleesmaaltijd voor jouw kat samen met verschillende dierlijke en soms ook wat plantaardige componenten. Eventueel maak je gebruik van supplementen.

Wat zit er in KVV ?

KVV bestaat over het algemeen uit 3 componenten:

-  Spiervlees
-  Organen
-  Botten

Afhankelijk van de fabrikant worden deze componenten in bepaalde standaard verhouding in een vleesrol gedaan. Zo is de samenstelling van deze rol altijd hetzelfde. Wel zo fijn voor jouw kieskeurige kat die af kan knappen op een net iets andere samenstelling van zijn maaltijd.

Extra vitaminen
Sommige fabrikanten doen naast de bovenstaande 3 componenten ook nog aanvullend wat vitaminen en mineralen in een KVV rol om er zeker van te zijn dat een rol KVV gevoerd kan worden als complete maaltijd.

Alleen spiervlees of organen
Er is een klein aantal fabrikanten dat alleen spiervlees in een rol verwerkt. Deze KVV rollen zijn dan niet compleet, maar kunnen wel gebruikt worden om een vers vleesmaaltijd mee samen te stellen. Het spiervlees in deze rollen is ook gepureerd, net zoals het bij andere KVV rollen wordt gedaan. Hetzelfde wordt gedaan met organen. Een KVV rol bestaat dan alleen uit verschillende organen die gemixt, gepureerd en ingevroren worden.

Harde ontlasting bij katten

Er zijn best een aantal katten die hardere ontlasting hebben bij het eten van KVV. En van die harde drollen uitpoepen is echt niet fijn voor een kat. Dit kan heel goed aan de samenstelling van de KVV-rol liggen. Hoe meer bot erin zit, hoe groter de kans is op hardere ontlasting. Katen kunnen botten nou eenmaal niet zo heel goed verteren.

Is KVV compleet?

Voor een kat is een rol KVV vaak niet compleet. Afhankelijk van de gegeven diersoort is een KVV niet altijd vet genoeg. Uit vetten haalt een kat het grootste deel van zijn energie. Ook ontbreken vaak de ballaststoffen en die ballaststoffen heeft een kat nodig om een goede darmwerking en goede ontlasting te hebben. Een andere belangrijke stof is Taurine, dit zit niet voldoende in de meeste vleessoorten, maar wordt ook niet altijd extra toegevoegd. Zowel door de fabrikant als door de katteneigenaar niet. En zit er wat meer bot in de KVV? Grote kans dat jouw kat harde of zelfs bijna witte ontlasting heeft. Dus ook bij harde ontlasting moet je de samenstelling van de KVV-rol zelf wat aanpassen zodat de ontlasting van jouw kat beter wordt (en dit echt wel heel veel fijner voor jouw kat).

Hoe werkt KVV ?

Veel mensen kiezen voor KVV omdat dit een makkelijke vorm van vers vlees voeren is. Toch moeten er bij veel katten nog extra dingen worden toegevoegd aan deze vleesrol om deze maaltijd beter passend te maken voor de betreffende kat. Denk hierbij aan vetten, ballaststoffen (vezels), Taurine en eventueel hart. Dus heel simpel wordt vaak net wat ingewikkelder dan je in eerste instantie denkt.

Heb je hulp nodig bij het samenstellen van de KVV maaltijd voor jouw kat? Vraag dan eens een KVV voerplan voor katten aan.

De Vrolijke Huiskat

KVV voor katten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Getagd , , , , .