KVV voor de kat
KVV voor de kat wordt gezien als een makkelijke manier om vers vlees te geven aan katten. Vers vlees geven aan katten heeft absoluut een aantal grote voordelen. Belangrijk is wel dat de maaltijd écht volledig is. Want de grootste valkuil is dat de kvv die jij jouw kat geeft niet compleet of niet passend genoeg is bij jouw kat. Dit met alle gezondheidsrisico’s van dien. In dit blog lees je wat kvv is, of het daadwerkelijk onder het kopje B.A.R.F. voor katten valt, wat er over het algemeen in kvv zit en hoe compleet kvv wel of niet is.
Wat is KVV?
Laten we beginnen met de vraag te beantwoorden: Wat is kvv?
KVV is een afkorting die staat voor kant-en-klaar-vers-vlees. KVV geven aan katten wordt steeds populairder en daardoor komen er ook steeds meer merken die KVV speciaal voor katten op de markt brengen.
Maar wat is KVV nou eigenlijk? Het is een rol kant-en-klaar-vers-vlees uit de diepvries. Eigenlijk dus gemalen vers vlees uit een rol. Om dit goed te bewaren wordt het vlees na productie meteen ingevroren. Het wordt vaak gepresenteerd als een vleesrol waar je niet veel meer aan hoeft toe te voegen om als maaltijd compleet te maken.
Is KVV hetzelfde als B.A.R.F. ?
KVV zit een beetje tussen blikvoer en BARF in; het gemak van blikvoer en het voordeel van vers vlees. In blikvoer zit vlees en dierlijke bijproducten met daaraan toegevoegd diverse andere ingrediënten. Wanneer het blikvoer als compleet wordt verkocht is er over het algemeen een vitaminemix aan toegevoegd. Maar bij blikvoer heb je ook nog de range aanvullende voeding waar niet voldoende vitaminen en mineralen inzitten wanneer die als standaard maaltijd wordt gegeven.
Bij KVV heb je eigenlijk hetzelfde principe: er zijn KVV rollen te koop waar vitaminen en mineralen aan toegevoegd zijn en er zijn kvv rollen waarin alleen vleescomponenten zitten.
Met andere woorden: aan een rol KVV (vers vlees dus), zit de ene keer wel wat aan vitaminen en mineralen toegevoegd en de andere keer niet. Wanneer er geen extra vitaminen en mineralen zijn toegevoegd aan de KVV is dit eigenlijk vers voeren. Vaak heb je wel wat toevoegingen nodig om de maaltijd dan voor jouw kat compleet te maken.
Bij B.A.R.F. stel je helemaal zelf de vleesmaaltijd voor jouw kat samen met verschillende dierlijke (en ook een heel klein deel plantaardige) componenten. Vaak maak je ook gebruik van enkele supplementen. Doordat kvv wel daadwerkelijk vers vlees is, valt het zeker onder het kopje B.A.R.F. Bij het kiezen van de KVV rol moet je wel goed kijken hoe compleet de KVV daadwerkelijk is.
Wat zit er in KVV voor katten ?
De meeste kvv voor katten bestaat uit dezelfde vleescomponenten. Deze vleescomponenten zijn over het algemeen:
- Spiervlees
- Organen
- Botten
Afhankelijk van de fabrikant worden deze componenten in bepaalde standaard verhouding in een vleesrol gedaan. Zo is de samenstelling van deze rol altijd hetzelfde. Wel zo fijn voor jouw kieskeurige kat die af kan knappen op een net iets andere samenstelling van zijn maaltijd.
Extra vitaminen
Sommige fabrikanten doen naast de bovenstaande 3 componenten ook nog aanvullend wat vitaminen en mineralen in een KVV rol om er zeker van te zijn dat een rol KVV gevoerd kan worden als complete maaltijd.
Alleen spiervlees of organen
Er is een klein aantal fabrikanten dat alleen spiervlees en wat organen in een rol verwerkt. Deze KVV rollen zijn dan niet compleet, maar kunnen wel gebruikt worden om een vers vleesmaaltijd mee samen te stellen. Het vlees in deze rollen is ook gepureerd, net zoals het bij andere KVV rollen wordt gedaan. Hetzelfde wordt gedaan met organen. Er zijn kvv rollen verkrijgbaar waar alleen een samenstelling van organen inzit. Deze KVV rol bestaat dan alleen uit verschillende organen die gemixt, gepureerd en ingevroren worden.
Is KVV voor de kat compleet?
Voor een kat is een rol KVV vaak niet compleet of de samenstelling is niet passend voor jouw kat.
Er ontbreken dan belangrijke voedingstoffen en/of vitaminen en mineralen. Of er zitten van bepaalde onderdelen weer juist te veel in waardoor de ontlasting weer harder is.
De samenstelling en hoe jouw kat het kan verwerken is ook mede afhankelijk van de gegeven diersoorten en welke onderdelen van deze dieren in een KVV verwerkt worden. Vaak is het advies om diersoorten af te wisselen om zo de voeding van jouw kat compleet te maken. Helaas is dit advies is niet altijd helemaal juist.
Want net zoals bij B.AR.F. zijn er belangrijke voedingsonderdelen moet je echt toevoegen om een kvv maaltijd helemaal compleet te maken en eventueel supplementen die je aanpast op wat jouw kat écht nodig heeft.
Harde ontlasting bij katten
Er zijn best een aantal katten die harde ontlasting hebben bij het eten van KVV. En van die harde drollen uitpoepen is echt niet fijn voor een kat. Dit kan heel goed aan de samenstelling van de KVV-rol liggen. Daarbij hebben katten sowieso wat sneller hardere ontlasting (ten opzichte van honden), dus daar moet je dus rekening mee houden. Te harde ontlasting bij jouw kat door voeding kun je voorkomen door de samenstelling iets aan te passen. Jouw kat zal jou er dankbaar voor zijn.
Hoe werkt KVV geven aan katten ?
Veel mensen kiezen voor KVV omdat dit een makkelijke vorm van vers vlees voeren is. Toch moeten er bij veel katten nog extra dingen worden toegevoegd aan deze vleesrol om deze maaltijd beter passend te maken voor de betreffende kat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vetten en waarschijnlijk hart. Maar ook het hoge aandeel omega 6 wil je compenseren door omega3 toe te voegen aan de maaltijd. Dus heel simpel kkv geven aan jouw kat wordt vaak net wat ingewikkelder dan je in eerste instantie denkt.
Wil jij zeker weten dat jij jouw kat een écht complete KVV en/of B.A.R.F. maaltijd geeft? Dan help ik je graag met een vers vlees (KVV, B.A.R.F., prooidier) menu op maat voor specifiek jouw kat.
Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat
Kattengedragsdeskundige
Voedingsadviseur voor katten
Bach bloesem consulent voor katten
Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn