Steeds meer dikke katten, ontdek of jouw kat ook te dik is.
Er zijn steeds meer te dikke katten, niet alleen in Amerika en Engeland die erom bekend staan, maar helaas ook in Nederland. Gelukkig zijn niet alle katten zo dik dat ze meteen obesitas hebben, maar hebben het bekende 'net een maatje meer'. In dit blog leg ik uit hoe je zelf kunt ontdekken of jouw kat te dik is met behulp van de Body Condition Score, wat zowel de lichamelijke als de geestelijke gevolgen zijn van overgewicht en obesitas bij katten en hoe jij jouw dikke kat kunt laten afvallen.
Wanneer heb je een te dikke kat in huis?
Vaak krijg ik de vraag: 'mijn kat is 5 kilo, is mijn kat dan te zwaar?' Helaas kan ik op basis van alleen het gewicht van jouw kat geen goed antwoord geven op deze vraag. Want alleen het gewicht van een kat zegt mij niet zoveel. Of een kat te dik is kun je niet op basis van het gewicht alleen beoordelen. En daarmee gaat ook het verhaal over een kat die meer dan 4,5 kilo weegt en standaard als te zwaar wordt gemarkeerd gaat écht niet op.
Katten zijn er in allerlei rassen en maten en daarbij natuurlijk ook in verschillende maten per ras. Het gewicht is maar een onderdeel van alle gegevens die ik nodig heb om te bepalen of een kat te dik is. Naast het gewicht is het belangrijk om ook te kijken naar:
- Hoe groot is de kat?
- Welk ras is de kat?
- Wat is het postuur van de kat?
- Hoe ziet het silhouet van de kat eruit?
- Hoe goed zit de kat in zijn bespiering?
Europese korthaar versus een Maine Coon
Een kleine Europese korthaar van 5 kilo kan te dik zijn,
terwijl een grote Maine Coon van 5 kilo te licht kan zijn.
Voor het volledige beeld kunnen we het ook omdraaien:
Een kleine Maine Coon van 5 kilo kan te zwaar zijn en
een grote Europese korthaar van 5 kilo kan te licht zijn.
Het complete plaatje van de kat is belangrijk
Het is het complete plaatje van de kat en vooral het silhouet waardoor je erachter komt of een kat onder gewicht is (ja ook dat komt voor), op gewicht is of dat je een kat met overgewicht in huis hebt. Veel eigenaren hebben niet eens heel erg in de gaten dat ze een te dikke kat in huis hebben, totdat er een dierenarts aangeeft dat een kat moet afvallen. Maar het probleem zit ook in het kunnen beantwoorden van de vraag of jouw kat nu écht te dik is of dat jouw kat alleen een lekkere zachte pluizenbol is met een extra dikke vacht. Bijvoorbeeld Britse kortharen worden als snel als te dik beschouwd, maar zij zijn over het algemeen breder gebouwd én hebben een dikke pluizige vacht, waardoor ze er als sneller dikker uitzien dan ze daadwerkelijk zijn.
Wat is Body Condition Score voor katten?
En omdat het eigenlijk nog best lastig is om te bepalen of een kat nou daadwerkelijk te dik is, is er een Body Condition Score voor katten ontwikkeld (ook wel BCS genoemd). Niet alleen om katteneigenaren te helpen, maar zeker ook om dierenartsen te helpen bepalen of een kat te dik is.
De Body Condition Score is een visuele schaal om een beeld te krijgen waar jouw kat onder valt. De afbeeldingen van deze BCS geven een bovenaanzicht van de kat én ook het silhouet van de kat weer. De BCS biedt een gestructureerde manier om de fysieke conditie van een kat te beoordelen, waarbij aspecten als ribben, taille, buikomvang en plaatsen waar vetten wel of niet horen te zitten uitgelegd worden.
Deze Body Condition Score loopt van schaal 1 tot en met 9. En voor elke schaal is er een zijaanzicht van een kat getekend en een bovenaanzicht. Zo krijg je een compleet beeld van hoe een kat eruit ziet per schaal. Zowel bij ondergewicht als bij overgewicht.
Andere modellen BCS voor katten
Overigens zijn er ook modellen van de BCS die gebruik maken van 5 schalen of van 7 schalen.
In dit artikel ga ik uit van 9 schalen omdat dit beter uitlegt wat de verschillen zijn.
Body Condition Score voor katten uitgelegd
Laten we eens kijken naar alle 9 schalen afzonderlijk. Elke schaal kijkt opnieuw naar de uitstekende botdelen, de taille en het vetaandeel dat voelbaar of zelfs goed zichtbaar is. Zo kun je zelf inschatten in welke schaal jouw kat valt.
BCS kat schaal 1 (zeer mager)
De ribben, ruggenwervels, bekkenbeenderen en andere uitstekende botdelen zijn goed zichtbaar doordat ze uitsteken (vooral bij een kortharige kat). Er is geen lichaamsvet meer op het lichaam aanwezig en er is duidelijk verlies van spiermassa. Kat heeft een opgetrokken buik en een zeer smalle taille.
BCS kat schaal 2 (nog steeds zeer mager)
De ribben en bekkenbeenderen zijn goed zichtbaar, sommige uitstekende botdelen zijn nog zichtbaar op afstand. De ruggenwervels zijn net wat minder goed zichtbaar ten opzichte van schaal 1.
Er is geen vetlaag te voelen op het lichaam en er is maar een beperkte hoeveelheid spiermassa. Ook de buik is nog steeds duidelijk opgetrokken en heeft ook nog een zeer smalle taille.
BCS kat schaal 3 (kat heeft ondergewicht)
De ribben zijn makkelijk te voelen en zijn nog zichtbaar bij een kortharige kat. Er zit eigenlijk geen nog geen vetlaag op de ribben en de uitstekende botdelen kunnen nog zichtbaar zijn. Er is een duidelijke taille. Wel is er een zeer geringe hoeveelheid vet in het buikgebied en de kat heeft een goed zichtbare opgetrokken buik.
BCS kat schaal 4 (Ondergewicht of gezond gewicht)
De ribben zijn goed voelbaar en bedekt met een dun/normaal laagje vet. Hierdoor zijn de ribben niet meer zichtbaar zoals in schaal 1 tot en met 3. De taille is van boven goed zichtbaar, maar niet meer ingevallen. Er is een geringe hoeveelheid buikvet en de buik is opgetrokken.
In deze schaal ligt de scheidslijn tussen nog ondergewicht hebben en op gezond gewicht zitten. Zit jouw kat maar net aan in deze schaal, dan mag er zeker nog een paar gram vet bij. Wanneer jouw kat boven in deze schaal zit, dan zit jouw kat op gezond gewicht.
BCS kat schaal 5 (gezond gewicht)
De ribben zijn nog zeker voelbaar, maar wel bedekt met een iets dikkere vetlaag. De ribben zijn hierdoor niet zichtbaar, alleen voelbaar. De taille is van boven nog wel te zien, maar minder duidelijk en de buik is maar licht opgetrokken door net wat meer buikvet.
In de ideale wereld zouden alle katten in deze schaal vallen. Beetje onderin of een beetje meer bovenin maakt voor de meeste katten geen groot verschil. Het liefste is dit plaatje wat jij ziet wanneer jij naar jouw kat kijkt.
BCS kat schaal 6 (gezond gewicht of licht overgewicht)
De ribben zijn niet zichtbaar, maar nog wel te voelen. De taille is niet meer heel goed zichtbaar van boven. De buik is nog maar heel licht opgetrokken, maar er is nog een knikje zichtbaar. Al met al heeft jouw kat overal wel wat vet zitten. Soms wat meer (licht overgewicht), soms net genoeg (nog gezond gewicht).
In deze schaal ligt dan ook de scheiding tussen gezond gewicht en net wat overgewicht. Het begin van schaal 6 kun je nog beschouwen als gezond gewicht: jouw kat heeft net wat vetreserves om korte perioden van minder eten goed te kunnen overbruggen zonder meteen mager te lijken. Zolang jouw kat gezond is, is er niets mis met net die kleine reserves. Zolang jouw kat maar onderaan in deze schaal zit.
Zit jouw kat boven in deze schaal, dan heeft jouw kat al wat licht overgewicht.
BCS kat schaal 7 (kat heeft overgewicht)
De ribben zijn nu nog maar met moeite voelbaar en bedekt met een dikke vetlaag. Er zijn duidelijke vetafzettingen op de rug en aan de staartbasis. De taille is niet tot nauwelijks zichtbaar. De buik is niet of nauwelijks nog opgetrokken. Daarbij is er een kleine buikomvang vanaf de bovenkant te zien.
Deze schaal betekent dat jouw kat overgewicht heeft, dus tijd voor actie om te voorkomen dat jouw kat in schaal 8 terecht komt.
BCS kat schaal 8 (kat is zwaarlijvig of obees)
Er zijn vetafzettingen op de borstkas, rug en aan de staartbasis, hierdoor zijn de ribben niet meer voelbaar. De taille is niet meer zichtbaar en de buik loopt over in de taille. De buik zelf is niet meer opgetrokken, maar zelf een beetje afhangend. Er is in deze schaal een duidelijke toename van de buikomvang zichtbaar. Jouw kat moet afvallen, want jouw kat is obees (of terwijl veel te zwaar).
BCS kat schaal 9 (kat is zwaarlijvig of obees)
Zware vetafzettingen op de borstkas, rug en aan de staartbasis. De ribben zijn niet meer voelbaar. De taille is niet meer zichtbaar en de buik is niet meer opgetrokken. Ook zie je een (duidelijke) toename van de buikomvang.
Valt jouw kat in schaal 7, 8 of 9 van de Body Condition Score?
Dan heb je een te dikke kat in huis en is het wenselijk dat deze gaat afvallen. Heb je hier hulp bij nodig of kun je hierover wel wat advies gebruiken, neem dan even persoonlijk contact met mij op. Geef even aan waar jij hulp bij kunt gebruiken en dan ontvang je van mij een offerte op maat om jouw kat te laten afvallen.
Steeds meer katten met flink overgewicht en obesitas
Er zijn steeds meer katten met overgewicht. Te dik is niet meteen obesitas te dik natuurlijk. Maar wel een fiks aantal grammen te veel. Dit is écht een steeds vaker voorkomend probleem, ook in Nederland. Het overgewicht van jouw kat niet geheel zonder risico, het kleine maatje meer brengt al enig risico met zich mee, maar obesitas is echt wel een groot probleem voor de kat die in deze categorie valt. Aan het hebben van obesitas zitten best wat lichamelijke gevolgen, maar denk zeker ook aan de geestelijke gevolgen voor een kat. Eigenlijk kun je zeggen dat een kat met obesitas ziek is en daar wil je als katteneigenaar toch wat aan doen.
Waar worden katten dik van?
Net zoals bij mensen worden katten dik wanneer ze meer calorieën binnenkrijgen dan ze verbruiken.
Dit kan op verschillende manieren gebeuren:
- Een kat krijgt te veel van zijn huidige voer waardoor er meer calorieën binnenkomen dan een kat gaat verbruiken.
- Een kat eet niet het juiste voer; Hiermee bedoel ik dat een kat voeding binnenkrijgt die hij als diersoort kat zijn niet om kan zetten in energie.
- Een kat krijgt te veel zout binnen: waardoor een kat veel vocht gaat vasthouden en dan kan het ook lijken alsof de kat te dik is.
- Een kat krijgt regelmatig een snoepje als tussendoortje (ook bij katten gaat elk pondje door het kattenmondje)
- Ook bij katten kan de genetische aanleg een rol spelen.
- Na sterilisatie of castratie door de veranderde hormoonhuishouding kunnen katten dikker worden (dit hoeft niet).
- Ziekte waardoor de kat minder gaat bewegen.
Lichamelijke gevolgen van overgewicht bij een kat
Wanneer een kat overgewicht heeft kan dat best wat gevolgen voor de gezondheid van een kat hebben. De gezondheidsrisico’s kunnen zijn:
- Steeds minder bewegen:
Een kat beweegt steeds minder en wordt daardoor steeds dikker. Deze vicieuze cirkel jij juist voorkomen. - Blaasgruis:
Doordat een kat minder gaat bewegen gaat een kat ook minder naar de kattenbak. Dit betekent dat jouw kat langer de urine in de blaas houdt, hierdoor kan er eerder blaasgruis ontstaan. - Artrose:
Door het overgewicht ontstaat er een hogere belasting van de gewrichten. Hierdoor slijten de gewrichten harder en kan er veel sneller een vorm van artrose ontstaan (en door artrose gaat een kat ook weer minder bewegen). - Suikerziekte:
Een kat met overgewicht heeft een grotere kans op suikerziekte. Maar vaak ontstaat suikerziekte bij een kat ook door te veel verkeerde voeding. - Idiopathische blaasontsteking:
Door overgewicht kan een kat stress hebben (genoemd in de volgende alinea zijn de geestelijke gevolgen van overgewicht). Langdurige stress vergroot ook de kans op een idiopathische blaasontsteking. En deze idiopathische blaasontsteking heeft geen lichamelijke oorzaak, maar is een stress-gerelateerde blaasontsteking. Een kat heeft hier dus wel pijn en last van. - Ademhalingsproblemen of hartproblemen:
Wanneer een kat overgewicht heeft kan dit ook leiden tot kortademigheid of ademhalingsproblemen. De oorzaak kan zijn dat er nauwe ademhalingskanalen zijn (tekort snuitige katten) waardoor een kat met obesitas extra moeite krijgt met ademhalen. Maar er kan ook een hartprobleem aan ten grondslag liggen en deze kan ook zeker veroorzaakt worden door het overgewicht bij jouw kat. - Kanker:
Zelfs een aantal vormen van kanker bij katten worden gerelateerd aan het hebben van overgewicht. - Leverproblemen:
Ook leverproblemen (leververvetting) worden gerelateerd aan overgewicht bij katten. (hier kom ik later nog even op terug)
Geestelijke gevolgen van obesitas bij katten
Naast lichamelijke gevolgen heeft overgewicht bij jouw kat ook zeker geestelijke gevolgen. Denk hierbij aan:
- Stress-eten:
Al met al wordt jouw kat er niet gelukkiger of gezonder op. En ook vanuit deze stress kan een kat meer gaan eten dan goed voor hem is. Dit noemen we dan stress-eten; het is vergelijkbaar wat wij bij mensen emotie-eten noemen. - Verveling:
Een kat die minder beweegt kan zich ook enorm gaan vervelen en daardoor meer eten als alternatief. Eigenlijk noemen we dit ook stress-eten, maar dan uit verveling. - Niet goed kunnen wassen:
Een kat is een heel proper dier en wast zich zo’n 30% van de tijd die deze wakker doorbrengt. Wanneer een kat zich niet meer helemaal kan wassen levert dit een kat veel stress op. Een kat wil zich kunnen wassen na het eten of na het ontlasten. Maar doordat het lichaam van de kat te rond is kan jouw kat niet meer goed of helemaal niet meer wassen na het poepen of plassen. En als een kat iets vervelend vindt, dan is het zichzelf niet meer schoon kunnen maken wanneer het echt noodzakelijk is. Dit heeft natuurlijk impact op de emoties van jouw kat. - Niet meer springen:
Jouw kat springt niet meer of nauwelijks. En katten willen juist net op deze hoge plekken liggen. Met tegenzin gaat jouw kat ergens anders liggen. Ook weer stress….
Al met al kom je dus in een negatieve spiraal terecht wanneer je overgewicht bij jouw kat niet aanpakt.
Hoe kan ik mijn dikke kat laten afvallen ?
Eigenlijk is dit hetzelfde als bij mensen; je wilt de leefstijl van jouw kat veranderen. Afvallen is kijken naar voeding maar ook naar stress-factoren.
Afvallen kun je doen door alleen de voeding aan te passen, maar wanneer een kat nog steeds stress heeft door zijn leefomgeving verval je in een jojo-effect. Katten kunnen namelijk ook door stress meer gaan eten. En dan denk jij dat jouw kat nog steeds te veel voeding binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk om het afvallen van jouw kat op meerdere factoren aan te pakken:
- Kijk naar wat er verbeterd kan worden aan de voeding van jouw kat.
- Pak de stressfactoren in huis aan.
- Zorg dat jouw kat meer gaat bewegen.
Afvallen door stress-factoren in huis aan te pakken
Het probleem met katten is dat ze niet zoveel klagen, alles op het beloop laten en vooral ook hun eigenwijze gang gaan (en om dit laatste houden we natuurlijk zo ontzettend veel van onze katten). Maar wanneer ze het écht zat zijn en hun stresslevel écht hoog wordt, dan gaan ze pas ongewenst gedrag vertonen. Of ze gaan uit stress meer eten en worden daardoor te zwaar. Dit is dan ook waarom je stres factoren in huis aanpakt als onderdeel van het afval plan voor jouw kat.
Daarom wil je naast dat je naar de voeding van jouw kat kijkt ook de stress-factoren in huis aanpakken. Denk hierbij aan:
- Verstoorde onderlinge relaties van de katten in huis
Hoe goed kunnen jouw katten met elkaar overweg? Vliegen ze elkaar nog weleens in de haren of ontwijken ze elkaar heel erg, dan is het tijd om de onderlinge relatie van jouw katten te verbeteren.
of
- De kattenbak voldoet niet aan de eisen van jouw kat
Een kat stelt hoge eisen aan haar kattenbak. Met wie moet zij de kattenbak delen en is zij daar wel écht blij mee? Of kan jouw kat zich wel goed draaien in de kattenbak? Tuurlijk, jouw kat gaat gewoon op de bak, maar dat wil niet zeggen dat ze geen stress ervan heeft
De doorsnee katteneigenaar heeft deze stress-factoren niet altijd in de gaten, want deze heeft nooit geleerd om door de ogen van de kat eens heel goed te kijken naar de leefomgeving van de kat (jouw huis dus).
Daarom is mijn advies om de leefomgeving eens te (laten) bekijken door de ogen van jouw kat. Want alleen door door de ogen van jouw kat naar jouw huis te kijken kun je stress-factoren die jouw kat ervaart achterhalen.
Weet jij niet waar jij op moet letten en heb je hier hulp bij nodig? Vraag mij dan als kattengedragsdeskundige om hulp hierbij. Ik leer hoe jouw kat het leven in jouw huis ervaart en hoe je dingen kunt verbeteren. En ja… mijn ervaring is, er valt altijd wel wat te verbeteren voor jouw kat.
Kattenvoer van jouw kat aanpassen om af te vallen
Heel belangrijk is om naar de huidige voeding van jouw kat te kijken. Past het huidige voedingspatroon bij wat jouw kat als obligate carnivoor nodig heeft?
Wat een kat niet kan verteren poept een kat uit of gaat op de heupen zitten. Ook wat een kat te veel aan voeding binnenkrijgt ten opzichte van wat jouw kat daadwerkelijk nodig heeft gaat een keer op de heupen zitten. Met andere woorden: Een kat wordt dik wanneer de hoeveelheid voeding meer is dan jouw kat daadwerkelijk verbrandt en wanneer de voeding niet past bij wat jouw kat met overgewicht écht nodig heeft.
*** waarschuwing: CRASH DIEET bij katten ***
Het slechtste wat jij voor jouw kat kunt doen is de hoeveelheid voeding van jouw kat van het ene op het andere moment drastisch verminderen. Dit noemen we een kat op een crash dieet zetten. Dit is echt uit de boze. Het lichaam van jouw kat krijgt dan misschien nu niet de juiste voeding of de goede hoeveelheid binnen, maar ineens de hoeveelheid voeding radicaal verminderen kan weer voor aanvullende problemen zorgen:
- Leververvetting
- Lichaam gaat voeding juist voeding bufferen
- Te weinig essentiële voedingsstoffen
Oké, dat vraagt om wat toelichting.
1. Wat is leververvetting bij katten?
Wanneer een kat ineens veel minder voeding binnenkrijgt dan wat het lichaam van de kat gewend is, dan gaat de spijsvertering de vetreserves uit het lichaam aanspreken. Hierdoor komen er te hoge hoeveelheden vet in het bloed en dit verstoort de leverfunctie. Naast dat een kat uiteindelijk geelzucht krijgt heeft een verminderde leverfunctie ook nog invloed op de eetlust van de kat. Een kat gaat namelijk minder eten doordat zij misselijk is (dit is een symptoom van de verstoorde leverfunctie). En dit is niet helemaal de gewenste manier om een kat af te laten vallen. Want in plaats van een te dikke kat heb je nu een te zieke kat.
Dus door een crashdieet waardoor een kat ineens veel minder voeding krijgt kan jouw kat leververvetting krijgen. En een kat met overgewicht heeft hierop nog eens extra grote kans omdat het te zware lichaam van jouw kat gewend is grotere hoeveelheden voeding te verwerken.
2. Lichaam gaat voeding juist extra opslaan
Wanneer je ineens jouw kat veel minder voeding gaat geven dan gaat het lichaam zich hiertegen verzetten en gaat juist alles wat er het lichaam binnenkomt opslaan. Het lichaam gaat dan voeding bufferen en schiet in een soort van spaarstand. Ondanks dat jij jouw kat dan minder eten geeft, gaat jouw kat hierdoor juist nog meer aankomen. Dus daardoor lijkt het alsnog je nog minder moet geven (helaas heb ik ooit zo’n casus meegemaakt dat een kat echt heel weinig voeding kreeg, maar niet afviel. We hebben meteen de voedingshoeveelheid verhoogd naar wat die kat op dat moment volgens de richtlijnen minimaal zou moeten hebben en die kat knapte binnen een paar weken enorm op).
3. Niet voldoende van de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen
Wanneer jij kant en klaar voer geeft aan jouw kat, dan zitten hier bepaalde vitaminen en mineralen in. Hoe meer voeding jouw kat krijgt hoe meer zij van deze vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dat klinkt logisch toch.
Achter deze hoeveelheden van voeding in combinatie met vitaminen en mineralen zit dan ook een berekening die ervoor zorgt dat een kat van 6 kilo meer vitaminen en mineralen binnenkrijgt dan een kat van 4,5 kilo. In de voedingswereld van katten wordt dit namelijk berekend op basis van het gewicht van de kat. Wanneer jij jouw kat van 6 kilo ineens de voerhoeveelheid van 4,5 kilo gaat geven dan mist zij daardoor essentiële voedingsstoffen.
Bij sommige voedingsstoffen is de consequentie hiervan niet meteen zichtbaar en ontstaan er pas op langere termijn symptomen van tekorten. Voor andere voedingsstoffen komt dit wat nauwer en kan jouw kat ziek worden doordat ze te weinig van bepaalde stoffen binnenkrijgt. Maar feit is wel dat jouw kat hierdoor ziek kan worden. Symptomen zullen heel erg variëren omdat per voedingsstof er hele andere symptomen zijn wanneer er tekorten zijn.
Lang verhaal kort, een kat op een crashdieet zetten kan er dus voor zorgen dat jouw kat juist aankomt.
Dit zijn 3 hele belangrijke redenen waarom je jouw kat niet zomaar op een crash dieet mag zetten; het kan een zeer slechte uitwerking hebben op het lichaam van jouw kat en zelfs tot de dood leiden wanneer leververvetting niet op tijd wordt geconstateerd.
Kat op dieet zetten
Je vindt het tijd om jouw kat op dieet te zetten. Daarbij wil je rekening houden met een aantal factoren:
- een kat wil je langzaam laten afvallen
- goed dieetvoer kiezen om af te vallen
- wat is het beste kattenvoer voor jouw kat?
Kat langzaam laten afvallen
Langzaam afvallen; bij katten is het echt heel belangrijk om langzaam af te vallen. Een kat mag niet in korte tijd heel snel veel gewicht verliezen. Dus afvallen bij katten is een weg van de lange adem. Zoals hierboven besproken brengt snel afvallen gezondheidsrisico’s met zich mee en je wilt juist een gezondere en fittere kat in plaats van een ziekere kat. Liever wat te langzaam afvallen dan iets te snel afvallen is dus de gezonde manier.
Dieetvoer kat om af te vallen
Even opletten wanneer jij specifiek dieetvoer aan jouw kat wilt geven om af te vallen (vaak light voer genoemd). Vergelijk het aantal calorieën die jouw kat nu binnenkrijgt met de calorieën die jouw kat gaat binnenkrijgen wanneer jij die zak light voer bij jouw kat introduceert. Want light voer klinkt leuk, maar als het aantal calorieën drastisch minder is dan wat jouw kat nu gewend is dan kun je (ondanks dat jij denkt dat je het goed doet) juist het verkeerde doen voor jouw kat. JE zet als je niet uitkijkt jouw kat onbewust alsnog op een crashdieet.
Beste kattenvoer voor jouw dikke kat
Wat je ook zeker wilt doen is kijken naar de voeding zelf. Wat zit er in de voeding wat jouw kat niet gebruikt en daardoor dus op de heupen gaat zitten. Waar wij als mens vetten willen verminderen in onze voeding om af te vallen (even heel kort door de bocht gezegd, want ook bij mensen heb je goede en slechte vetten, maar daar weet ik verder niets van), zijn de vetten bij katten niet het belangrijkste om aan te pakken (daar weet ik dan wel weer wat van).
Belangrijker is om naar de samenstelling van de huidige voeding te kijken en naar de hoeveelheid. En het liefste, indien mogelijk voor jou en jouw kat, die betere voeding gaan geven die past bij jouw kat als diersoort; met andere woorden meer ingrediënten van dierlijke oorsprong op het menu en minder plantaardige ingrediënten in de voerbak van jouw kat.
Want 1 ding is zeker: door niets te veranderen aan de huidige situatie gaat jouw kat niet afvallen, maar alleen maar aankomen en houdt jouw kat een verhoogde kans op ziekten door overgewicht.
Een kat laten afvallen op een gezonde manier
Het laten afvallen van jouw kat niet een kwestie van alleen de voeding aanpassen, maar ook stressfactoren aanpakken. Laat mij jou helpen om jouw kat naar zijn goede gewicht te krijgen met behulp van een afvalplan op maat.
Hulp bij afvallen kat
Als kattengedragsdeskundige en voedingsadviseur voor katten kan ik een afvalplan op maat maken voor jouw kat. Elk plan is aangepast op wat de betreffende kat (in dit geval jouw kat dus) specifiek nodig heeft.
Want ook jouw kat is uniek. Zijn voorkeuren als het om eten en bewegen gaat, maar ook de leefomgeving is anders ten opzichte van dat van de kat van de overburen. En niet elke kat is even zwaar en moet hetzelfde gewicht verliezen. Voorkom dat jouw kat nog zieker wordt of dat je vervalt in een jo-jo effect en pak het afvallen van jouw kat écht serieus aan met een afvalplan op maat voor jouw kat.
Vul mijn contactformulier in en geef aan waar jij hulp bij kunt gebruiken. Je ontvangt mij dan een vrijblijvende offerte op maat om jouw kat gezond en verantwoord af te laten vallen.
Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat
Kattengedragsdeskundige
Voedingsadviseur voor katten
Bach bloesem consulent voor katten
Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn