Een kat is een obligate carnivoor die jaagt in de natuur op kleine prooidieren

De natuurlijke voeding van onze kat – Onze kat is een obligate carnivoor

In dit blog lees jij wat een obligate carnivoor is, waardoor vlees nog altijd de best passende voeding is voor onze kat en waaruit het oorspronkelijke en natuurlijke dieet van onze kat daadwerkelijk bestaat. Je leest ook of vis nu écht in het menu van onze kat thuis hoort. Als toetje beantwoord ik nog de vraag of je een kat een vegetarisch dieet kunt geven.

Wat is een obligate carnivoor?

Onze kat wordt gezien als een obligate carnivoor. Het begrip carnivoor wordt als volgt uitgelegd:

'Een carnivoor is een organisme (in dit geval dus een kat) dat hoofdzakelijk dierlijk weefsel als voedingsbron heeft.'

Met andere woorden een carnivoor is dus een vleeseter. Onze huiskatten zijn van nature dus vleeseters. Denk hierbij aan vlees in de breedste zin van het woord: spiervlees, organen, vetten, botten, huid en vacht of veren. Maar zeker ook lichaamsvocht en bloed. Een kat laat weinig over van de kleine prooidieren die zijn gevangen.

Een kat wordt daarbij ook nog eens een obligate carnivoor genoemd, doordat deze alle vitaminen en mineralen uit vlees en dierlijk weefsel haalt. Denk hierbij aan Vitamine A, Vitamine D, arachidonzuur, vocht, niacine en heel belangrijk Taurine. Een kat is hiermee een verplichte carnivoor omdat deze vlees, vacht, huid, veren en organen eet als hoofdzakelijk deel van zijn natuurlijke menu.

Wat eet een kat van nature?

In de natuur eet een kat dan ook voornamelijk vlees. Onze huiskat heeft nog steeds dezelfde bouw, dezelfde instincten en hetzelfde verteringsstelsel als zijn wilde voorvader de Noord-Afrikaanse Wilde kat. Het dieet van een kat in de natuur als échte carnivoor bestaat uit kleine prooidieren. Denk hierbij aan:

  • muizen en ratten,
  • amfibieën en indien in het land voorkomend ook salamanders,
  • insecten,
  • kleine knaagdieren en
  • de kleinere vogelsoorten (hoewel een kat ook prima een dikke duif kan vangen trouwens, vraag maar aan onze Beertje).
Kat als obligate carnivoor eet een visje

Vis in het dieet van een kat

Vis behoort NIET thuis tot het natuurlijke dieet van onze huiskatten. Doordat veel katten verzot zijn op vis zou je denken dat het een natuurlijke voedingsbron voor katten is, maar dat is niet het geval. De voorouder van jouw huiskat leefde namelijk in de woestijn en in de woestijn is weinig water en daarmee geen vis te vinden.

Vis is door de mens aan het menu van onze huiskat toegevoegd net na De Tweede Wereld Oorlog. Op dat moment was vlees veel duurder dan vis en werd er door kostenoverwegingen vis aan katten gegeven in plaats van vlees.

Een compleet menu voor jouw kat hoeft dus niet persé vis te bevatten wanneer jouw kat hier zijn neus voor ophaalt.

Aan de andere kant mag het menu van jouw kat ook zeker niet alleen maar uit vis bestaan. Vis en vlees zijn niet uit dezelfde stoffen opgebouwd en een kat haalt daardoor niet voldoende voedingsstoffen uit een dieet dat hoofdzakelijk bestaat uit vis. Een visje af en toe is echt prima voor een kat, maar behoort voor onze huiskat absoluut niet tot het originele dieet.

Vers vlees is het best passende kattenvoer

Onze kat haalt juist wel veel belangrijke voedingsstoffen uit het eten van vlees. Daardoor is vers vlees een passende maaltijd voor een kat als carnivoor, ook voor onze huiskat. De belangrijkste voedingsstoffen die katten nodig hebben om gezond te blijven die ze in het lichaam optimaal kunnen omzetten tot bruikbare stoffen zijn van nog altijd van dierlijke oorsprong. Daarom wordt onze kat een obligate carnivoor genoemd.

En dan nog even een toetje:

Vegetarisch dieet voor een kat: kan een kat zonder vlees?

Er zijn voedingsstoffen, neem nou eiwitten of vetten, die zowel van dierlijke oorsprong kunnen zijn als van plantaardige oorsprong. Een kat kan de voedingsstoffen van dierlijke oorsprong heel goed verteren en daar zijn noodzakelijke vitaminen en mineralen uit halen om gezond te blijven. Maar een kat dit veel slechter (tot eigenlijk gewoon niet) bij voedingsstoffen die van plantaardige oorsprong zijn.

Dit betekent dan ook dat een vegetarisch dieet totaal niet geschikt is voor jouw kat als obligate carnivoor: jouw kat haalt daar niet voldoende en de juiste voedingsstoffen uit. En wanneer een kat niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt gaan er ziekten ontwikkelen. In de natuur eet een kat een klein beetje plantaardige stoffen en het grootste gedeelte hiervan komen uit de maag van prooidieren. Daarbij kan een kat (in de natuur of onze huiskat) ook af en toe gras eten, maar dat heeft dan een hele specifieke reden. Deze redenen lees je in mijn blog over 'Wat is het juiste kattengras ?'

Wortel courgette en pompoen als vegetarisch dieet voor een kat

Conclusie

Onze kat is een carnivoor die best af en toe eens een visje mag eten. Een compleet visdieet of een geheel vegetarisch dieet is absoluut niet gezond voor een kat. Hoe meer vlees en hoogwaardige dierlijke producten de voeding van een kat bevat hoe gezonder en vrolijker jouw kat uiteindelijk is.

Op basis van het natuurlijke dieet van de kat is er een stroming katteneigenaren die hun kat het liefste B.A.R.F. (= een vers vlees menu) geven. B.A.R.F. kan worden vertaald als Biologically Appropriate Raw Food en verwijst naar een dieet dat is gebaseerd op rauw voer dat het beste past bij de kat. (vertaling van Biologically Appropriate = letterlijk biologisch geschikt is voor).

Meer over B.A.R.F. lees je in mijn blog 'Wat is B.A.R.F. voor katten'.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Kattengedragsdeskundige
Voedingsadviseur voor katten
Bach bloesem consulent voor katten

Huiskat als obligate carnivoor uit het logo van Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat Breda

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Voeding voor katten en getagd met , , , .