Kat ligt in de ingepakte vakantiekoffer

Kattenoppas aan huis of kat naar het kattenpension?

Wanneer je op vakantie gaat is het ook fijn om goede verzorging voor jouw kat te regelen. Er zijn een aantal mogelijkheden voor de verzorging van jouw kat tijdens jouw eigen vakantie. Heb jij graag een kattenoppas aan huis of breng jij jouw kat liever naar het kattenpension? Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om jouw kat te laten verzorgen door familie of vrienden. En een laatste vierde optie is nog dat er iemand tijdelijk in jouw huis komt wonen wanneer jij op vakantie gaat. Laten we eens kijken naar deze mogelijkheden, wat de beste keuze is voor jouw kat en wanneer het verstandig is om deze verzorging vast te leggen.

Opvang regelen voor de kat

Een kat in huis is hartstikke leuk. Want een kat brengt gezelligheid in huis, er is altijd iemand heel blij wanneer je thuiskomt, er zijn veel grappige momenten door jouw kat, een kat in huis brengt een goed gevoel met zich mee en is daardoor ook nog eens gezond voor jou eigen welzijn en we vinden ook nog eens heel fijn wanneer een kat regelmatig op schoot komt liggen.

Dit gevoel hebben we ongeveer 337 dagen per jaar, want tijdens de andere dagen is de kat eigenlijk een klein beetje een last… want dan wil je op vakantie. En dan komt de grote vraag:

Wat doen we met onze kat tijdens de vakantie?

Vakantie en katten

Opvang voor de kat regelen wanneer je op vakantie gaat is nog best een uitdaging, want je wilt tijdens jouw vakantie wel het beste voor jouw kat. Om dit te kunnen doen moet je vooral kijken naar wat voor kat jij in huis hebt en welke verzorging voor deze kat essentieel is tijdens jouw vakantie:

 • Is jouw kat heel erg gehecht aan zijn eigen omgeving en laat jij jouw kat het liefste thuis?
 • Of is jouw kat juist heel erg gehecht aan mensen om zich heen hebben en is het belangrijk dat er reuring is in zijn leefomgeving tijdens de vakantie?
 • Misschien heeft jouw kat speciale verzorging nodig als het gaat om voeding of medicijnen?

Dit zijn elementen die meewegen bij het bepalen van de juiste opvang voor jouw gezellige huisgenoot tijdens jouw afwezigheid. Het wordt nog een grotere uitdaging wanneer je meerdere katten in huis hebt die net wat andere eisen hebben om goed jouw eigen vakantietijd door te komen.

Kattenoppas aan huis of kat naar het kattenpension of...

Er zijn meerdere mogelijkheden om de verzorging van jouw katten tijdens de vakantie goed te regelen:

 • Kattenpension of kattenhotel
 • Kattenoppas aan huis
 • Kat gaat uit logeren
 • Kattenoppas in huis

Laten we eens kijken waarom je welke opvang voor jouw kat wilt kiezen.

Kattenoppas aan huis dan geniet jouw kat heerlijk van het zonnetje op de leuning

Kattenpension of kattenhotel

Een van van de mogelijkheden is een kattenpension of kattenhotel om jouw kat te laten verzorgen tijdens jouw afwezigheid. En waar er 10 jaar geleden allemaal niet zo nauw werd gekeken naar wat een kat nodig heeft om zich goed te voelen tijdens deze logeerpartij, is dat tegenwoordig wel anders.

Wanneer je kiest voor een kattenpension of kattenhotel kijk dan goed hoe de opvang geregeld is:

 • Zitten alle katten bij elkaar of kunnen ze ook apart zitten?
 • Is er een mogelijkheid om jouw kat dat speciale voer te blijven geven (in het hoogseizoen is dit echt een uitdaging voor de meeste pensionhouders).
 • Heeft een kat de nodige mentale uitdaging of is de enige mogelijkheid om deze periode slapend uit te liggen?
 • Heeft de kat de mogelijkheid om zich terug te trekken wanneer deze het te druk vindt?

Een kattenpension of kattenhotel is een hele goede optie wanneer jouw kat niet heel erg aan zijn omgeving is gehecht en jouw kat weinig moeite heeft om in een andere omgeving goed te gedijen en als jouw kat goed met andere katten om kan gaan.

Kan jouw kat totaal niet met andere katten omgaan, dan vallen er met name in het hoogseizoen veel kattenpensions of kattenhotels af. Toch zijn er een klein aantal opvanggelegenheden die juist voor deze katten opvang bieden waardoor je toch deze keuze kunt maken.

Kat ligt heerlijk in de doorgang naar de woonkamer

Kattenoppas aan huis

Er zijn steeds meer mensen die een kattenoppas aan huis regelen. Hiervoor kiezen kan zeer uiteenlopende redenen hebben:

 • De kat blijft in de eigen omgeving en houdt zo zijn eigen leefritme (waar katten ook echt meester in zijn om de dagen volgens bepaalde routines in te delen en hier met geen mogelijkheid van afwijken),
 • De kat heeft medicijnen nodig en de kattenoppas aan huis kan/wil dit voor je doen,
 • Een kat heeft een allergie en kan daardoor niet in een pension verblijven.
 • Steeds meer katten zijn niet ingeënt waardoor het kattenpension of-hotel als optie afvalt.
 • Jouw buitenkat kan gewoon lekker naar buiten (mits er een kattenluikje aanwezig is natuurlijk) wat in een pension of logeeradres misschien niet of zeer beperkt kan.

Een kattenoppas aan huis biedt dus best wat voordelen ten opzichte van een pension of kattenhotel. De verzorging voor jouw katten kun je afstemmen met de betreffende kattenoppas.

Kat gaat uit logeren

Ook zijn er veel katten die tijdelijk een onderdak ergens anders hebben en in de vakantie gaan logeren bij familie of vrienden. Voor veel katteneigenaren is dit een goede oplossing omdat ze hun kat in vertrouwde handen achterlaten. Wanneer een kat speciale voeding of medicijnen nodig heeft kan dit een goede optie zijn, mits de familie en vrienden hier ook mee om kunnen gaan natuurlijk. Voor de oudere kat die een extra oplettend oog nodig heeft is dit een goede mogelijkheid (uiteraard alleen wanneer deze oude kat niet super gehecht is aan zijn eigen leefomgeving). Soms is het ook belangrijk dat er geen andere katten aanwezig zijn en een kat eigenlijk ook niet te lang alleen thuis kan zijn, dan is dit ook een prima alternatief.

Kattenoppas in huis

Dit is ook een steeds grotere groep mensen die op deze manier opvang regelt tijdens de vakantie. Hierbij is het ook zeker belangrijk te kijken naar wat jouw kat nodig heeft en of deze persoon die tijdelijk in jouw huis woont deze verzorging kan geven. Denk aan medicijnen geven en insuline spuiten bij suikerziekte.

Een groot issue bij deze vorm van opvang is dat er dus iemand in jouw huis leeft terwijl jij niet thuis bent. Er moet dus een grotere mate van vertrouwen zijn dan wanneer iemand 1 of meerdere keren per dag langskomt om de kattenbak te doen en de katten eten en drinken te geven.

Dit is vaak een reden waardoor deze optie afvalt.

Oppas voor mijn eigen katten

Het wordt lastiger wanneer je meerdere katten hebt die verschillende behoeften hebben. Je wilt voor alle katten de juiste en best passende verzorging regelen. Zoals jullie weten heb ik zelf twee katten: Beertje en Mika. En op vakantie gaan geeft mij stress, niet alleen omdat ik zelf erg gehecht ben aan mijn katten, maar zeker ook omdat mijn katten ieder een wat andere verzorging nodig hebben.

Onze Beertje komt uit de weilanden en heb ik zelf helemaal gesocialiseerd. Maar dit brengt in vakantietijd een beperking met zich mee: Beer kan ik onder geen beding uit zijn eigen omgeving halen. Onze Beer is vanuit zijn historie een kat die heel erg gehecht is aan zijn omgeving en dagelijkse routine. Dus… voor onze Beertje is verzorging aan huis de beste oplossing.

En dan onze Mika. Helaas heeft Mika een allergie, o.a. een voedsel allergie. Mijn katten staan dus beide op een vers vlees menu. Maar waar ik Beertje tijdens de vakantie brokjes of blikvoer kan geven, kan ik dat bij Mika in geen geval doen. Dus Mika moet ook tijdens zijn vakantie zijn vers vlees maaltijden blijven krijgen. Maar de verzorging moet ook alert zijn op eventuele allergie uitingen en hiernaar kunnen handelen. Daarbij is Mika ook wat minder gehecht aan zijn omgeving maar heeft juist wat meer reuring om zich heen nodig. Voor Mika had ik dus geregeld dat hij tijdens onze vakantie ging logeren.

Daarbij vind ik als kattengedragsdeskundige de onderlinge relatie tussen Mika en Beer niet stabiel genoeg om ze samen alleen thuis te laten. Dus ik heb gekozen voor het beste voor beide katten en voor iedere kat eigen opvang geregeld.

Wanneer regel je oppas voor jouw kat?

En nu komen we bij een punt wat sinds coronatijd toch wel even een dingetje is geworden. In coronatijd hebben echt heel veel mensen ervoor gekozen om een hond of kat in huis te nemen. De situatie was dat we allemaal veel thuis waren, thuiswerken heel normaal was, er verder niets te beleven viel en dat wat gezelschap wel aangenaam zou zijn om deze saaie dagen door te brengen. Ideale omstandigheden dus om een kat of kitten in huis te nemen.

Nu is coronatijd voorbij en gaan we massaal weer op vakantie, weekendjes en midweekjes weg, leuke dingen ondernemen, de kerstdagen weer doorbrengen met familie en vrienden en oud en nieuw elders vieren. Hierdoor hebben we meer oppas en pensioncapaciteit nodig dan er überhaupt is.  (Iemand heeft ook tegen mij gezegd dat het wel interessant zou zijn als ik een kattenopvang zou beginnen… dat gaat overigens niet gebeuren hoor).

Heel heel heel vroeg reserveren is het motto

Einde van de zomer een kattenpension boeken voor volgend jaar zomer en pas jouw eigen vakantie maar aan op de periode waarin jij de juiste opvang voor jouw kat kunt regelen.

De situatie is op dit moment zo dat wanneer mensen een goed pension hebben gevonden voor hun kat (of hond) dat ze bij terugkomst van deze vakantie alweer een opvangperiode voor komend jaar vastleggen. De wereld is compleet omgedraaid. Want voor corona ging je kijken wanneer je op vakantie ging en ging je voor die periode opvang regelen voor jouw kat.

Maar nu kijken mensen eerst wanneer er plaats is in de kattenopvang (of hondenopvang) om dan te kijken welke vakantie ze in die specifieke periode kunnen boeken. Neem zomervakantie 2023 .. alle pensions zitten gewoon vol.

Kattenoppas met oud en nieuw

En nu kom ik bij een punt waar mensen wat minder bij stilstaan, maar dezelfde realiteit met zich meebrengt. Nu weet ik niet wanneer jij bepaalt wat jij met oud en nieuw gaat doen, maar ik doe dat ergens rondom de kerst een keer. Helemaal prima, want ik ben tijdens de jaarwisseling gewoon thuis want ik heb een kat die bang is voor vuurwerk en die kan (en wil) ik niet alleen laten. Heeft uiteraard ook nadelen, maar goed, dan had ik geen katten moeten nemen.

Maar nu we allemaal massaal een hond of kat in huis hebben (deze huisdieren waarschijnlijk allemaal in meer of mindere mate last hebben van vuurwerkangst) en we weer allemaal op stap gaan tijdens de jaarwisseling, gaan we ook massaal opvang regelen in een rustig gelegen pension.

Want één van de tips rondom vuurwerkangst die ook ik in mijn blog uit 2019 schreef: wil je weg met oud en nieuw en heb je een kat in huis met vuurwerkangst regel dan dat jouw kat in een rustig pension kan verblijven. Een pension wat achteraf is gelegen in een zeer rustige en dan waarschijnlijk ook meteen landelijke omgeving waar ze totaal geen last hebben van vuurwerk dat afgestoken wordt.

Ook deze periode is dus voor deze rustig gelegen kattenpensions uitverkocht huis rondom oud en nieuw. Daarom moet je ook voor deze dagen of op tijd opvang regelen of zorgen dat je thuis bent met oud en nieuw.

Thuis met oud en nieuw en jouw kat heeft vuurwerkangst

Net zoals dat je op tijd opvang moet regelen voor jouw kat voor jouw vakantie, moet je ook op tijd stilstaan bij de vuurwerkangst van jouw kat. Want het pension is niet beschikbaar en pilletjes geven aan jouw kat om deze beter met de vuurwerkperiode om te laten gaan is nog meer stress voor jou én jouw kat.

Maak daarom gebruik van de Bach bloesem remedies tegen vuurwerkangst (voor zowel hond als kat). En hiermee begin je niet pas na de kerst, maar afhankelijk van hoe angstig jouw kat is en vanaf wanneer er vuurwerk wordt afgestoken in de wijk waar jij woont is mijn advies om al half november te beginnen met de Bach bloesem remedies. Maak hiervoor gebruik van de speciale vuurwerkmix van Bach want de Bach Rescue remedie is helaas niet afdoende in deze extreme omstandigheid.

Meer weten over vuurwerkangst bij katten?

Alles over de voorbereidingen voor oud en nieuw voor jouw kat met vuurwerkangst lees je in mijn blog Vuurwerkangst bij katten . Daarnaast heb ik ook een blog online staan om voorbereidingen te treffen voor jouw hond met vuurwerkangst .

Lees je dit artikel nu in de zomer en ben je bezig met jouw vakantie en is oudjaar nog ver weg…. maar heeft jouw kat last van vuurwerkangst. Laat dan in onderstaand formulier jouw e-mail adres achter dan ontvang je van mij geheel vrijblijvend een seintje dat het tijd is om te starten met de Vuurwerkmix van Bach.

Neem op tijd de juiste maatregelen bij vuurwerkangst van jouw kat (of hond) zoals je al ruimschoots van te voren bezig bent met het regelen van jouw vakantie en de best passende vakantieoppas voor jouw kat.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Vrolijke huiskat tekening

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Bach bloesems katten, Weetjes over katten en getagd met , , , , .