verkleed je huisdier dag

Kattenkleding en Dress Your Pet Day

Kleding voor katten, dat is heel lang iets uit Amerika geweest, een ver van mijn bed show zeg maar. Maar helaas is deze rage nu ook aangekomen in Nederland. Eerst had je de kattenkleding voor kerst. Sommige katteneigenaren vinden het leuk om een kat in kerstoutfit op de digitale kerstfoto te zetten.

Daarna kwam het Halloween-feest naar Nederland. Nu moeten katten ook met Halloween een outfitje aan. Gewoon leuk... even voor de foto. En mijn verbazing was compleet toen ik de nieuwste carnavals-outfit voor katten te zien kreeg... of een onesie voor katten... ja echt... helaas bestaat het allemaal. En we weten allemaal wat een onesie is... hoe kan een kat met een onesie aan plassen of poepen dan?

En natuurlijk in een tijd waarin lijstjes hoogtij vieren... bestaan er zelfs kledingtrends voor jouw kat... alsof het de normaalste zaak van de wereld is en bij elk seizoen jouw kat een nieuwe outfit nodig heeft.

Natuurlijke kattenkleding: een vacht

De natuur heeft onze katten uitgerust met een natuurlijk pakje: een mooie vacht. Wanneer jij jouw kat een pakje aantrekt, wordt deze vacht platgedrukt. Een platgedrukte vacht gaat klitten en verliest zijn natuurlijke vermogen om kou buiten te houden en warmte binnen te houden. Een gezonde kat, heeft geen pakje nodig om zich warm te houden.

Medische noodzaak kattenkleding

Een kat aankleden doe je alleen wanneer dit medisch noodzakelijk is: zo minimaal en zo kort als mogelijk. Hiervoor zijn pakjes ontwikkelt die je via de dierenarts kunt kopen. Deze hebben op dat moment een functie; namelijk de wond die een kat heeft beschermen tegen likken, open krabben of open bijten. Want sommige katten zijn geduldig genoeg om een hele nacht te besteden aan het uithalen van hun hechting.

Een alternatief voor een medisch pakje kan een kap zijn. Wat ook niet leuk is, maar voor sommige katten net wat minder belastend is. Wel wil je per geval kijken wat het meeste comfort biedt aan specifiek jouw kat en voor welk doel (plaats van de wond) een medisch pakje of een kap noodzakelijk is.

!! DO NOT !! Dress Your Pet Day

De Amerikaanse gedragsdeskundige voor dieren Colleen Page heeft in 2009 een speciale dag in het leven geroepen om de band tussen mens en huisdier te verbeteren: Dress Your Pet Day. Haar idee is geweest dat door het aankleden van jouw kat jij de band met jouw kat kunt versterken. Deze logica ontgaat mij alleen compleet.  Ik denk dan ook dat het idee in een dronken bui is ontstaan, want door jouw kat aan te kleden doe je precies het tegenover gestelde:

Jouw kat gaat jou verre van leuk vinden als je deze een ‘snoezig’ krokodillenpakje aantrekt.

Laten we van deze belachelijke Dress Your Pet Day gewoon DO NOT Dress Your Pet Day maken. Een kat (of hond) zit niet te wachten op een broekje, truitje, strikje of grappige outfit voor #Instagram, #Facebook, een kerstkaart, Halloween of de nieuwste rage.. voor Carnaval. Nee, ook niet alleen maar voor die ene foto.

Het versterken van de band met jouw kat doe je door:

  • Met jouw kat te spelen
  • Naar jouw kat te knipogen
  • Op de grond te gaan zitten en jouw hand uit te steken, zodat jouw kat aan jouw hand kan snuffelen (en dan is het aan de kat om zich te laten aaien of door te lopen).
  • Met rust te laten als jouw kat slaapt

Wil je meer weten over hoe je jouw band met jouw kat kunt versterken? Snappen waardoor kattenspeeltjes naar verloop van tijd minder interessant worden (en hoe je deze juist interessant houdt?) Of vanuit kattenlogica snappen waarom de waterbak niet naast de voerbak hoort? Leer kijken door de ogen van de kat en vraag het verrijkingsconsult voor katten aan. Hierna zie jij jouw kat voortaan heel anders.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Blog over katten weetjes katten kattenweetjes

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Speciale kattendagen, Weetjes over katten en getagd met , , , , , .