Wintervacht van katten

Wintervacht van katten

Mag jouw kat 's nachts naar buiten als het kouder wordt?

Gisteren kreeg ik de vraag van iemand:

'Nu het kouder wordt, moet ik mijn kat dan 's nachts binnenhouden?'

De zorgen van deze persoon waren dat het voor de kat 's nachts echt veel te koud wordt en onderkoelt kan raken. Maar ook... deze kat breekt de boel af binnen omdat hij ineens ’s nachts niet meer naar buiten mag. Gelukkig is jouw kat voorzien van een warme jas, want jouw kat ontwikkelt een mooie volle wintervacht. Laten we eens kijken naar de wintervacht van katten en hoe verstandig het is om jouw kat binnen te houden bij koud weer.

Ontwikkeling wintervacht van katten

Wanneer jouw kat vaak buiten is ontwikkelt de kat wanneer de blaadjes van de bomen vallen en de temperaturen langzaam dalen tot onder het vriespunt een dikkere vacht: de wintervacht. De natuur zorgt ervoor dat de katten die regelmatig buiten zijn het niet zomaar te koud hebben.

Je merkt wanneer je jouw kat aanraakt dat de vacht voller en dikker is. De haren in deze volle en dikke vacht groeien in drie tot vier weken aan en blijven tot aan het voorjaar hun werk doen. De dikkere wintervacht van een kat zet bij koudere temperaturen ook nog eens uit. Daardoor vormt zich een isolerende laag om het lichaam van de kat. De lichaamswarmte blijft binnen en de kou blijft buiten. In principe is de wintervacht van jouw kat isolerend genoeg om geen kou te vatten tijdens nachtelijke avonturen.

Kat (niet) binnenhouden bij kou ?

Daarnaast kun je een kat die lente, zomer en herfst 's nachts buiten is niet ineens in de winter binnenhouden. Deze kat wordt daardoor uit zijn (of haar) routine gehaald. Als er iets is waar een kat niet vrolijk van wordt, is het het doorbreken van een routine én ineens niet meer naar buiten mogen op tijden die voor deze kat normaal zijn.

Ook hebben alle katten een vaste routine, looproute en hun eigen schuilplaatsjes buiten waar ze eventueel kunnen schuilen tegen weerselementen als regen, wind en ook kou.

Permanente toegang naar binnen

Wel is het belangrijk dat katten altijd toegang hebben tot hun eigen huis en niet hoeven te wachten totdat 's ochtends de deur weer open wordt gedaan voordat ze naar binnen snellen. Ondanks dat de natuur jouw kat een mooie wintervacht geeft, kun je bij sommige katten heel goed merken dat zij toch liever meer uurtjes van de dag en nacht binnen zijn tijdens de koudere wintermaanden dan tijdens de warmere zomerdagen en nachten.

Tot slot:
Wanneer het kouder wordt breekt ook de tijd van vuurwerk afsteken weer aan. Ook dat is een hele belangrijke reden dat een kat altijd toegang heeft tot zijn eigen warme en veilige stekje in huis. Mocht jouw kat opgeschrikt worden door knallend vuurwerk, dan kan jouw kat binnen een veilige plek opzoeken om weer tot rust te komen. (Lees meer tips voor vuurwerkangst bij katten)

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Wintervacht van katten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Kattengedrag, Weetjes over katten en getagd met , , , , .