Wintervacht van katten

De Wintervacht

Mag jouw kat 's nachts naar buiten als het kouder wordt?

Gisteren kreeg ik de vraag van iemand:

'Nu het kouder wordt, moet ik mijn kat dan 's nachts binnenhouden?'

De zorgen van deze persoon waren dat het voor de kat 's nachts echt veel te koud wordt en onderkoelt kan raken. Maar ook... deze kat breekt de boel af binnen omdat hij ineens ’s nachts niet meer naar buiten mag.

Ontwikkeling wintervacht

Wanneer jouw kat vaak buiten is ontwikkelt de kat wanneer de blaadjes van de bomen vallen en de temperaturen langzaam dalen tot onder het vriespunt een dikkere vacht. De natuur zorgt ervoor dat de katten die regelmatig buiten zijn het niet zomaar te koud hebben. Je merkt wanneer je jouw kat aanraakt dat de vacht voller en dikker is. De haren in deze volle en dikke vacht groeien in drie tot vier weken aan en blijven tot aan het voorjaar hun werk doen. De vacht van de kat zet in de winter uit waardoor zich een isolerende laag vormt om het lichaam van de kat. De lichaamswarmte blijft binnen en de kou blijft buiten. In principe is de vacht isolerend genoeg om geen kou te vatten tijdens nachtelijke avonturen.

Kat (niet) binnenhouden

Daarnaast kun je een kat die lente, zomer en herfst 's nachts vrijwillig buiten is niet ineens in de winter binnenhouden. Deze kat wordt daardoor uit zijn (of haar) routine gehaald. Als er iets is waar een kat niet vrolijk van wordt, is het het doorbreken van een routine én ineens niet meer naar buiten mogen op tijden die voor deze kat normaal zijn.

Ook hebben deze katten een vaste routine, looproute en hun eigen schuilplaatsjes buiten waar ze eventueel kunnen schuilen tegen weerselementen als regen, wind en ook kou.

Permanente toegang

Wel is het belangrijk dat katten altijd toegang kunnen hebben tot hun eigen huis en niet hoeven te wachten totdat 's ochtends de deur weer open wordt gedaan.

Ondanks dat de natuur jouw kat een mooie wintervacht geeft, kun je bij sommige katten goed merken dat de kat toch liever meer uurtjes van de dag binnen is tijdens de koudere wintermaanden dan in de warmere zomerdagen.

 

De Vrolijke Huiskat

Wintervacht van katten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Getagd , , , .