Zijn tulpen giftig voor katten?

De derde zaterdag van januari is het begin van het tulpenseizoen. We noemen deze zaterdag dan ook nationale tulpendag. Het begin van het tulpenseizoen wordt groots gevierd in Nederland omdat 95% van de tulpen die wereldwijd verhandeld worden gewoon vanuit Nederland worden geëxporteerd. Niet zo gek dus dat er een speciale dag is om het tulpenseizoen in te luiden.

Echter, de tulp is niet een écht Nederlands product, maar kent zijn oorsprong in Turkije. Als versiering in tulbanden kregen deze bloemen al snel de naam Tulip, als verbastering van de naam Tulipan.

Tulpen komen in heel veel kleuren voor: paars, oranje, wit en zelfs in het groen. Maar ook zijn er veel verschillende soorten. Er zijn tulpen met enkele en dubbele bloemblaadje, maar ook met gekartelde bloemblaadjes (met een mooi woord gefranjerde tulpen).

De tulp is giftig voor katten

Maar helaas, ook tulpen zijn giftig voor katten. Heb je kleine pluizige viervoetertjes in huis rondlopen, beter bekend als katten; dan moet je sowieso uitkijken met tulpen in huis (of tuin) zetten. Tulpen zijn namelijk giftig voor katten (ook voor honden overigens). Let ook op katten en honden die graag in de tuin graven, want met name de tulpenbol is zeer giftig voor onze viervoeters.

Vergiftigingsverschijnselen zijn: overgeven, diarree, zeer overmatig speekselen (en kwijlen), loom/duf zijn.

Lees wat je moet doen bij vergiftiging op mijn blog 'Is deze kamerplant giftig voor katten?'

De Vrolijke Huiskat

Kattengedragstherapeut

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Getagd , , , , , , .