Zijn tulpen giftig voor katten?

De derde zaterdag van januari is het begin van het tulpenseizoen. We noemen deze zaterdag dan ook nationale tulpendag. Het begin van het tulpenseizoen wordt groots gevierd in Nederland omdat 95% van de tulpen die wereldwijd verhandeld worden gewoon vanuit Nederland worden geëxporteerd. Niet zo gek dus dat er een speciale dag is om het tulpenseizoen in te luiden.

Echter, de tulp is niet een écht Nederlands product, maar kent zijn oorsprong in Turkije. Als versiering in tulbanden kregen deze bloemen al snel de naam Tulip, als verbastering van de naam Tulipan.

Tulpen komen in heel veel kleuren voor: paars, oranje, wit en zelfs in het groen. Er zijn 75 soorten. Er zijn tulpen met enkele en dubbele bloemblaadjes, maar ook met gekartelde bloemblaadjes (met een mooi woord gefranjerde tulpen). Wanneer je alle hybride tulpensoorten bij elkaar optelt dan kom je zelfs aan duizenden soorten. Dit maakt de tulp waarschijnlijk ook zo aantrekkelijk, voor elke gelegenheid, persoonlijkheid of interieur is er wel een passende kleur(mix) en blaadjessoort.

De tulp is giftig voor katten

Maar helaas, ook tulpen zijn giftig voor katten. Heb je kleine pluizige viervoetertjes in huis rondlopen, beter bekend als katten; dan moet je sowieso uitkijken met tulpen in huis (of tuin) zetten. Tulpen zijn namelijk giftig voor katten (ook voor honden overigens). Let ook op katten en honden die graag in de tuin graven, want met name de tulpenbol is zeer giftig voor onze viervoeters.

Vergiftigingsverschijnselen zijn:

  • overgeven,
  • diarree,
  • zeer overmatig speekselen (en kwijlen),
  • loom/duf zijn.

Giftige voorjaarsplanten voor katten

Andere giftige bloemen die jij graag in het voorjaar in huis of tuin zet:

  • Hyacinten
  • Irissen
  • Krokussen
  • Narcissen

Hou jij van deze kattenweetjes?

Laat dan jouw gegevens achter dan ontvang je regelmatig een kattenweetje in jouw mailbox.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Kattengedragsdeskundige
Voedingsadviseur voor katten
Bach bloesem consulent voor katten

Kattengedragstherapeut

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Speciale kattendagen en getagd met , , , , , , .