Gedragstherapie voor katten
Mijn definitie van gedragstherapie voor katten
Gedragstherapie voor katten is het zoeken naar de oorzaak van ongewenst of probleemgedrag van jouw kat. Vervolgens het wegnemen van deze oorzaak en daarmee het uitbannen van het ongewenste of probleemgedrag.
Tijdens de gedragstherapie kijken we waarom jouw kat ongewenst gedrag vertoont en geef ik tips en advies, afgestemd op jouw kat en specifieke situatie, hoe dit gedrag te veranderen is. Dit doe ik door naar de leefomgeving van jouw kat te kijken door zijn ogen.

Waarom gedragstherapie voor katten inzetten?
Is de huidige situatie prettig?
Een kat in huis hebben met ongewenst of probleemgedrag is voor beide partijen niet prettig. Een kat geeft aan dat er iets in huis niet helemaal pluis is. De kat mist iets in zijn leefomgeving om gelukkig te zijn. Of er is juist iets in de leefomgeving wat er niet thuishoort of zelfs als bedreigend wordt gezien door jouw kat. Hierdoor ervaart de kat een bepaalde mate van stress.
Maar ook jij als eigenaar van deze kat bent niet gelukkig. Jij gaat je ergeren aan het ongewenste gedrag van de kat en jij ziet jouw kat niet meer als lieve schattige pluizenbol, maar als een duiveltje in de vorm van een kat.
Voor zowel voor de kat als voor jou is het geen gezonde manier van leven. Gedragstherapie voor katten lost ongewenst en probleemgedrag op zodat de kat weer zonder stress in jouw huis kan leven en jij weer kunt genieten van jouw kat.
Wat is gedragstherapie voor katten ?
Leren kijken door de ogen van de kat
Ik geef gedragstherapie vanuit het oogpunt van de kat. Tijdens het eerste huisbezoek neem ik je mee in de belevingswereld van de kat. Ik vertel, leg uit en vertaal het gedrag van de kat zodat je begrijpt waarom een kat bepaald gedrag laat zien.
Een kat doet namelijk nooit iets zonder reden… en waarom zou hij of zij dat doen… het is wel een kat hé.
We kijken naar wat jouw kat nodig heeft om in een katvriendelijke en stressvrije omgeving te leven. Ik hou met name rekening met:
- Het karakter van jouw kat
- De specifieke behoeften van jouw kat
- De specifieke leefomgeving van jouw kat
- De mogelijkheden jij en jouw huis kunnen bieden aan jouw kat
Belangrijker nog:
Ik leg uit vanuit welk instinct jouw kat dit gedrag laat zien én hoe we dit gedrag op een katvriendelijke manier kunnen oplossen.
Hoe werkt gedragstherapie voor katten ?
Niet over één nacht ijs
Het aanpakken en veranderen van gedragsproblemen kost tijd. Niet alleen voor jouw kat, maar ook voor jezelf. Daarom bestaat gedragstherapie voor katten uit de volgende onderdelen:
- Persoonlijke vragenlijst om de gedragstherapie voor katten op te starten
- Een huisbezoek is noodzakelijk om jouw kat te ontmoeten
- Schriftelijke terugkoppeling (Je krijgt een uitgebreid verslag met alle tips en trucs besproken tijdens het huisbezoek .. en meer...)
- Veranderingen doorvoeren onder begeleiding
- Telefonische contactmomenten om vorderingen door te spreken
- Nazorg afgestemd op het probleem en jouw wensen
- Optioneel: Tweede huisbezoek

Mijn voorbereiding
Een persoonlijke vragenlijst
Om mij goed voor te bereiden op jouw specifieke situatie krijg je van mij een persoonlijke vragenlijst toegestuurd. Uiteraard is het de bedoeling dat je deze zo volledig mogelijk invult.
De vragen op deze lijst heb ik heel zorgvuldig opgesteld en zijn specifiek gericht op het door jou omschreven gedragsprobleem, jouw situatie en op de in de aanvraag gegeven details. Onderdeel van de vragenlijst zijn ook de persoonlijke voorkeuren van jouw kat(ten), zo kan ik me vooraf ook goed voorbereiden op de unieke karakter(s) van jouw kat(ten).
Helaas ben ik sinds kort genoodzaakt om opstartkosten van € 25,00 in rekening te brengen voordat ik begin met het maken van een persoonlijke vragenlijst. Deze opstartkosten worden na het afleggen van het huisbezoek voor de gedragstherapie voor katten verrekend met het eindbedrag op de factuur.
Jouw kat ontmoeten in de eigen leefomgeving
Een huisbezoek is essentieel
Daarop volgt het huisbezoek. Tijdens dit huisbezoek kijken we naar het gedrag van jouw kat, het gedragsprobleem en de leefomgeving van jouw kat.
Dit doen we door dieper in te gaan op de antwoorden die ingevuld zijn op de vragenlijst én ik leg uit hoe de kat naar de wereld kijkt. We lopen ook een rondje door het huis en bekijken met name de plek(ken) in huis waar het probleemgedrag zich voordoet.
Hierdoor kan ik me een goed beeld vormen welke mogelijkheden er in jouw huis zijn en welke oplossingen er passen bij jouw (of jullie) leefritme om het probleemgedrag aan te pakken.
Natuurlijk geef ik tijdens het huisbezoek, naast veel basisinformatie over de kat in het algemeen, advies en handvatten op maat over hoe het probleem van jouw kat aangepakt kan worden; in jullie specifieke situatie.
Een huisbezoek duurt dan ook 2,5 uur en vindt altijd overdag plaats.
Mijn advies voor jouw kat
Alles netjes op papier
Tijdens het huisbezoek heb ik zoveel informatie gegeven over katten, dit is niet allemaal te onthouden. Daarom zet ik na het huisbezoek mijn bevindingen voor je op papier, zodat je dit in alle rust nog eens na kunt lezen. Maar dit is ook meteen jouw checklist en huiswerk waarmee je mee aan de slag gaat om het probleem te verhelpen.
Binnen de afgesproken termijn ontvang je dit verslag per mail.
Zelf aan het werk met jouw kat
Veranderingen doorvoeren

Met de informatie en oplossingen die ik heb gegeven tijdens het huisbezoek in combinatie met de tips en handvatten die in het verslag staan ga je aan de slag.
Een gedragsprobleem is niet meteen verholpen wanneer ik de deur uit loop. Sterker nog, dan begint het werken naar een oplossing pas. Er zijn vaak een aantal verbeteringen die kunnen worden aangebracht in de leefomgeving van de kat die het gedrag en het stressniveau verminderen.
Gedragstherapie kost tijd, jouw kat heeft tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. En elke kat is een individu en elke kat reageert anders. Bij de ene kat is het resultaat heel snel zichtbaar, de andere kat heeft wat meer tijd nodig om aan te passen.
Afgestemde tips en adviezen
Ik geef het stokje nu aan jou
Tijdens de gedragstherapie geef ik tips en adviezen hoe je het gedragsprobleem van jouw kat(ten) aan kunt pakken. Het is aan jou hiermee aan de slag te gaan en dit te realiseren. Het aanpakken en veranderen van gedragsproblemen bij katten kost tijd. De ene kat past zich makkelijker aan dan de andere kat. In dit proces zijn geduld en toewijding om gegeven tips toe te passen dan ook onderdeel van de gedragstherapie voor jouw kat(ten).
Waar loop je tegenaan?
Telefonisch contactmoment
De volgende stap is een afgesproken telefonisch contactmoment waarin we de vorderingen, de hindernissen en het gedrag van jouw kat bespreken. Loop je op een ander moment met vragen of zie je even niet meer hoe nu verder, dan neem je op dat moment al contact met mij op natuurlijk.
Je staat er niet alleen voor
Nazorgtraject
Naast bovengenoemde contactmomenten is er uiteraard nog nazorg om eventuele hobbels, die je op de weg tegenkomt, te kunnen nemen. In de gedragstherapie zit standaard 1 maand nazorg. Dit traject kun je naar wens verlengen in blokken van 1 maand.
De bijhorende nazorg van 1 maand start vanaf het eerste huisbezoek.

Optioneel:
Nog een keer met je meekijken
Tweede huisbezoek
Indien gewenst kom ik voor een tweede huisbezoek. Samen bespreken we het huiswerk dat je hebt meegekregen, de veranderingen die je hebt gemerkt aan jouw kat, waar je tegen aanloopt en waar nodig sturen we bij. We zetten zeg maar de puntjes op de i. Dit huisbezoek is optioneel en vaak niet nodig.
Het tweede huisbezoek duurt ongeveer 1,5 uur.
Gedragstherapie voor katten aanvragen
Een vrolijke kat in huis
Om de gedragstherapie voor jouw kat op te starten, vul je het contactformulier in en selecteer je de optie 'Aanvraag gedragstherapie voor katten'. Heb je eerst nog vragen over de gedragstherapie, selecteer dan de optie 'Ik heb een vraag over gedragstherapie voor katten'.
Je krijgt van mij altijd zo snel mogelijk een reactie.

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn