sterilisatie poes

Een poes steriliseren

Naast dat niet op tijd steriliseren van een poes veel ongewenste nestjes kittens met zich meebrengt, de zogenaamde 'oeps-nestjes'; zijn er meer redenen om een poes te laten steriliseren. Vooral voor de gezondheid van de poes zelf is het belangrijk om jouw poes, die niet heel bewust als fokpoes wordt gebruikt, te laten steriliseren. In dit blog lees je ook of het belangrijk is dat een poes eerst krols moet worden voordat ze gesteriliseerd wordt. En hoe belangrijk het is voor een poes om voordat ze zich niet meer kan voortplanten nog even snel een nestje krijgt.

Het verschil tussen steriliseren en castreren

Steriliseren en castreren worden door elkaar gebruikt. Bij de kater wordt veelal verwezen naar castreren en bij de poes wordt bijna altijd steriliseren gebruikt. Alleen verwijzen deze woorden niet naar het geslacht, maar naar de methode die wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat katten zich niet meer kunnen voortplanten.

Bij de castratie van poezen en katers wordt als het goed is het hele geslachtsorgaan weggehaald. Dit betekent dat er bij katers de teelballen weg worden gehaald en bij poezen de eierstokken (en eventueel de baarmoeder) verwijderd worden. In de medische wereld heet dit castreren.

Bij steriliseren worden alleen de zaadleiders en de eileiders onderbroken om zo nog geslachtsdrift te houden. Dit laatste is juist wat we niet willen bij onze katten die leven in een huiselijke omgeving. Dus voor zowel katers als poezen is castreren het juiste woord.

Waarom een poes steriliseren?

De voornaamste reden om te poes te laten steriliseren is voor veel katteneigenaren natuurlijk om te voorkomen dat er een ongewenst nestje kittens geboren wordt. Hoe leuk kittens ook zijn, echt niet iedereen zit te wachten op een nestje door het huis rennende kleine pluizenbollen. Een andere hele goede reden is het tegengaan van de enorme kattenpopulatie. Met name wanneer er ook een kater in huis woont, is het belangrijk om BEIDE op tijd te laten castreren om een inteelt of een ‘oeps’ nestje voor te zijn.

Maar er zijn meer redenen om jouw poes te laten steriliseren.

Gezondheidsredenen om een poes te laten 'helpen'

Een poes laten 'helpen' draagt ook bij aan de gezondheid van jouw in huis levende poes. Een poes die niet gesteriliseerd is blijft krols worden. Wanneer een poes eenmaal krols is geworden, en de poes is niet gedekt, dan blijft deze krolsheid terugkeren. Deze krolsheid kan wel tot 9 dagen duren. En wanneer deze krolsheid dan over is, zijn er poezen die ongeveer om de week krols worden. Niet alleen jij wordt daar gek van, ook jouw krolse kat weet niet meer waar ze het moet zoeken.

Medische risico’s bij terugkerende krolsheid

Ondanks dat krols zijn natuurlijk is, brengt dit toch een aantal medische risico's met zich mee wanneer de poes niet gedekt wordt:

Uitgeput
Zoals je zult begrijpen gaat er veel energie zitten in het krols zijn. Dus na de krolsheid heeft een poes even de tijd nodig om bij te komen van deze periode, het vergt veel van haar lichaam. Wanneer een poes ook nog minder eetlust heeft, zal zij uitgeput kunnen raken wanneer krolsheid veelvuldig optreedt en zij elke keer te weinig eet.

Schijnzwangerschap
Bij katten komt schijnzwangerschap voor, maar dit is niet zo vaak als bij honden en konijnen. Een kat is schijnzwanger wanneer ze tekenen van een begeninende zwangerschap vertoont, maar niet daadwerkelijk zwanger is.

Tumoren en ontstekingen
Door terugkerende gierende hormonen bestaat er bij poezen die steeds maar krols worden een verhoogd risico op tumoren in de melkklieren en in de baarmoeder. Dit zijn de zogenaamde mamatumoren. Ook kunnen er baarmoederontstekingen ontstaan. Helaas komen deze tumoren echt regelmatig voor bij poezen die niet gesteriliseerd zijn maar ook nooit een nestje krijgen. Door te steriliseren wordt dit risico bijna nihil !!

Het gedrag van jouw poes in huis is anders

De gezellige poes
Ook voor poezen geldt dat ze veel aangenamer gezelschap zijn wanneer ze gesteriliseerd zijn. Zowel naar mensen als naar andere huisgenoten.

De afwezige poes
Een poes die krols is moet en zal op zoek naar een kater om te paren, dit is puur vanuit haar natuurlijk instinct. Om dit voor elkaar te krijgen zal zij zich in allerlei bochten wringen om het huis te verlaten om die kater te ontmoeten. Het zal niet de eerste keer zijn dat een poes krols het huis verlaat en zwanger terugkomt.

Territoriumdrift
Een krolse poes wil laten weten dat ze bereid is te paren, dit zal zij ook doen door te sproeien. En jawel, ook in huis kan er gesproeid worden. Dit is haar territorium en in dit territorium wil zij laten weten aan katers die haar territorium doorkruisen dat ze gedekt kan worden. Het is echt een fabeltje dat alleen katers sproeien.

Een krolse poes herkennen

Wanneer een kat krols is, wil zij laten weten dat ze bereid is te paren met een kater, dit doet een poes door veel aandacht te vragen en luidruchtig te zijn.

Veel en hard miauwen, zijn natuurlijke uitingen van krolsheid. Ook wordt een poes rusteloos, eet vaak minder en doet verwoede pogingen om naar buiten te gaan om zich te laten dekken door een kater.

In huis zal zij dit ook laten zien door veel kopjes te geven en te rollen, een holle rug te maken en vooral haar achterste laten zien in de hoop dat ze gedekt wordt. Wanneer een poes krols is kan zij ook gaan sproeien, al dan niet in huis, om de omgeving te laten weten dat ze bereid is om te paren.

krolse poes is agressief

Moet een poes eerst krols worden voordat ze gesteriliseerd wordt?

Zo snel mogelijk steriliseren
Er werd altijd geroepen dat een poes eerst krols moest worden (of zelfs een nestje moest krijgen), alvorens haar te steriliseren. Dit is niet waar. Met elke keer dat een poes krols wordt nemen de gezondheidsrisico’s toe. Dus steriliseren doe je het liefste voor de eerste krolsheid. Alleen is dit soms bij een poes erg lastig om voor te zijn. De eerste krolsheid kan al met de leeftijd van 4 maanden optreden.

Eerste keer krols worden
Krolsheid is lichtafhankelijk. Zodra de dagen langer worden, kan een poes sneller krols worden. Hiermee is het lastig inschatten op welke leeftijd een poes voor het eerst krols wordt. Maar een poes kàn veel jonger krols worden als zijn komt uit een vroeg voorjaarsnestje dan wanneer zij komt uit een laat najaarsnestje. Dit heeft puur te maken met de hoeveelheid licht per dag. In het voorjaar lengen de dagen erg snel en in het najaar verdwijnt het licht juist sneller.

KANTTEKENING:
Binnenkatten reageren vaak minder sterk op hoeveelheid daglicht doordat wij natuurlijk al snel de lampen binnen aandoen. Dus deze natuurlijke reactie op het daglicht is bij binnenkatten veel minder extreem.

Een poes steriliseren? Ja graag.

Al met al kleven er heel wat nadelen aan een poes die niet gesteriliseerd is. De grootste risico’s zijn medisch en deze precies deze risico's kunnen juist door sterilisatie voorkomen worden. Verder is een gesteriliseerde poes in huis veel aangenamer in de omgang dan een niet gesteriliseerde poes. En zitten we nou echt op een krolse poes in huis te wachten met alle risico's van dien?


Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Waarom een poes steriliseren?

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Gedrag van katten en getagd met , , , , , .