Waarom een poes laten castreren?
Helaas komen ongewenste nestjes kittens veel voor. Toch is dit niet de enige reden om jouw poes te laten castreren.
Waarom gebruik ik het woord castreren?
Bij de castratie van poezen en katers wordt als het goed is het hele geslachtsorgaan weggehaald. Dit betekent dat er bij katers de teelballen weg worden gehaald en bij poezen de eierstokken (en eventueel de baarmoeder) verwijderd worden. In de medische wereld heet dit castreren.
Bij steriliseren worden alleen de zaadleiders en de eileiders onderbroken om zo nog geslachtsdrift te houden. Dit laatste is juist wat we niet willen bij onze katten die leven in een huiselijke omgeving. Dus voor zowel katers als poezen is castreren het juiste woord.
Castreren van een poes
De voornaamste reden is natuurlijk om te voorkomen dat er een ongewenst nestje geboren wordt en de grote kattenpopulatie tegengaan. Met name wanneer er ook een kater in huis woont, is het belangrijk om BEIDE op tijd te laten castreren om een inteelt of een ‘oeps’ nestje voor te zijn.
Maar er zijn meer redenen om jouw poes te laten castreren.
Terugkerende krolsheid
Wanneer een poes eenmaal krols is geworden, en de poes is niet gedekt, dan blijft deze krolsheid terugkeren. Deze krolsheid kan wel tot 9 dagen duren.
Medische risico’s
Ondanks dat krols zijn natuurlijk is, brengt dit toch een aantal medische risico's met zich mee:
Uitgeput
Zoals je zult begrijpen gaat er veel energie zitten in het krols zijn. Wanneer een poes ook minder eetlust heeft, zal zij uitgeput kunnen raken wanneer krolsheid veelvuldig optreedt.
Schijnzwangerschap
Dit kan optreden wanneer de poes is gedekt, er een eisprong heeft plaatsgevonden, maar deze niet is bevrucht.
Tumoren en ontstekingen
Door terugkerende gierende hormonen bestaat er bij poezen die steeds maar krols worden een verhoogd risico op tumoren in de melkklieren en in de baarmoeder. Ook kunnen er baarmoederontstekingen ontstaan. Door te castreren wordt dit risico bijna nihil !!
Gedrag in huis
De gezellige kat
Ook voor poezen geldt dat ze veel aangenamer gezelschap zijn wanneer ze gecastreerd zijn. Zowel naar mensen als naar andere huisgenoten.
De afwezige poes
Een poes die krols is zal op zoek gaan naar een kater om te paren, dus zij zal zich in allerlei bochten wringen om het huis te verlaten. Het zal niet de eerste keer zijn dat een poes krols het huis verlaat en zwanger terugkomt.
Territoriumdrift
Een krolse poes wil laten weten dat ze bereid is te paren, dit zal zij ook doen door te sproeien. En jawel, ook in huis kan er gesproeid worden. Dit is haar territorium en in dit territorium wil zij laten weten aan katers die haar territorium doorkruisen dat ze gedekt kan worden.
Een krolse poes herkennen
Wanneer een kat krols is, wil zij laten weten dat ze bereid is te paren met een kater, dit doet een poes door veel aandacht te vragen en luidruchtig te zijn.
Veel en hard miauwen, zijn natuurlijke uitingen van krolsheid. Ook wordt een poes rusteloos, eet vaak minder en doet verwoede pogingen om naar buiten te gaan om zich te laten dekken door een kater.
In huis zal zij dit ook laten zien door veel kopjes te geven en te rollen, een holle rug te maken en vooral haar achterste laten zien in de hoop dat ze gedekt wordt.
Eerste krolsheid
Zo snel mogelijk castreren
Er werd altijd geroepen dat een poes eerst krols moest worden (of zelfs een nestje moest krijgen), alvorens haar te castreren. Dit is niet waar. Met elke keer dat een poes krols wordt nemen de gezondheidsrisico’s toe. Dus castreren doe je het liefste voor de eerste krolsheid.
Krols worden
Krolsheid is lichtafhankelijk. Zodra de dagen langer worden, kan een poes krols worden. Hiermee is het lastig inschatten op welke leeftijd een poes voor het eerst krols wordt. Maar een poes kàn veel jonger krols worden als zijn komt uit een vroeg voorjaarsnestje dan wanneer zij komt uit een laat najaarsnestje. Dit heeft puur te maken met de hoeveelheid licht per dag.
KANTTEKENING:
Binnenkatten reageren vaak minder sterk op hoeveelheid daglicht en kunnen dus het hele jaar door krols worden.
De Poezenpil
Rondom het gebruik van de poezenpil kleven nogal wat nadelen, met name voor de gezondheid van jouw kat.
Niet 100% gedekt
Om te beginnen biedt de poezenpil geen 100% garantie dat een poes niet zwanger wordt. Het kan altijd voorkomen dat jouw kat de pil uitspuwt. Ook door eventuele ziekten kan het zijn dat de poezenpil niet zijn volledige werking kan doen. Dus het is geen 100% waterdicht middel om een zwangerschap te voorkomen.
Veel medische aandoeningen
Maar nog belangrijker is dat door het gebruik van de poezenpil er een verhoogd risico ontstaat op de medische aandoeningen zoals tumoren in de melkklieren en in de baarmoeder, cysteuze eierstokken en baarmoederontstekingen en zelfs suikerziekte.
En ander bekend ziektebeeld bij het gebruik van de poezenpil is het Dolly Parton Syndroom waarbij een extreme zwelling van de melkklieren optreedt.
Of wanneer de poes gedekt wordt na het gebruik van de poezenpil is de kans op misvormde kittens ook aanwezig.
Bijwerkingen
Verder kunnen er bijwerkingen zijn dat de poes een verhoogde eetlust en overgewicht ontwikkelt. Dit kunnen twee van elkaar losstaande bijwerkingen zijn. Natuurlijk zal de poes door de verhoogde eetlust wel makkelijker overgewicht ontwikkelen.
Ook wordt een kat bij het gebruik van de poezenpil minder vruchtbaar wanneer zij wel krols is en gedekt kan worden.
Er zijn dan ook steeds meer dierenklinieken erg terughoudend met het gebruik van de poezenpil.
Het blijft een pil....
En tot slot: het blijft een pil, en pillen en katten blijft nou eenmaal een moeilijke combinatie.
Kort samengevat
Er kleven heel wat nadelen aan een poes die niet gecastreerd is. De grootste risico’s zijn medisch en deze kunnen juist door castratie voorkomen worden. Verder is een gecastreerde poes in huis, veel aangenamer in de omgang dan een niet gecastreerde poes. En zitten we nou echt op een krolse poes in huis te wachten?
Doe ik het wel goed voor mijn kat?
Deze vraag krijg ik steeds vaker van katteneigenaren die net een nieuwe kat in huis hebben en bevestiging willen dat ze het wel goed doen voor hun lieve huiskamertijger. Loop jij ook met vragen rond rondom het gedrag van jouw kat of waarom de voerbak niet naast de drinkbak mag staan? Vraag dan eens een verrijkingsconsult voor katten aan. Daarin leg ik uit wat een kat in huis nodig heeft om stressvrij te leven. Hierbij kijk ik door de ogen van de kat, want dan ziet de wereld er ineens heel anders uit.
De Vrolijke Huiskat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn