Vocht in kattenvoeding

Vocht in kattenvoeding

Onze katten zijn hele slechte drinkers. Dit komt doordat onze huiskat een hele slechte dorstprikkel heeft. Dit betekent zoveel als dat onze kat van nature weinig behoefte voelt om te gaan drinken. Maar hoe zit het met het vocht in kattenvoeding? Krijgen katten wel genoeg vocht binnen via de voeding? En wat is dan het vochtpercentage in brokjes, natvoer, KVV en verse voeding die wij onze kat geven?

Waarom drinkt een kat weinig?

Voor dit antwoord gaan we terug naar het natuurlijke voedsel van onze kat. In een natuurlijke omgeving eet een kat kleine zoogdieren als: ratten, muizen en vogels. Maar ook insecten, reptielen en amfibieën. In deze prooien zit veel vocht, ongeveer 78% vocht. Daardoor krijgt een kat via het eten over het algemeen genoeg vocht binnen om gehydrateerd te blijven. Let wel, een kat eet 8-13 kleine prooien per dag. Alles bij elkaar is dit dus best veel vocht.

Aanvullend krijgen ze in deze natuurlijke omgeving, ook via het wassen van de vacht en hiermee het weglikken van de dauw-, regen- of zelfs sneeuwdruppels wat extra vocht binnen.

Niet zo raar dus dat een kat van nature weinig behoefte heeft aan extra vocht.

Hoe zit het met het vocht in de verse voeding die wij onze katten geven?

Vochtpercentage in vers vlees

Geef je vers vlees kom je op ongeveer 65-70% vocht wat van nature nog in spiervlees en organen aanwezig is. Belangrijk om te beseffen is dat er geen vast percentage is wat er in de vers vlees maaltijd zit. Dit is namelijk afhankelijk van wat er op het bordje van jouw kat ligt. De ene diersoort heeft net iets meer vocht in zich dan een andere diersoort. Het ene stukje vlees is wat droger dan het andere stukje vlees. En het ene orgaan heeft meer vocht in zich dan het andere orgaan. Maar feit blijft dat ook wanneer je vers vlees aan jouw kat geeft, dat je extra vocht aan de maaltijd moet toevoegen.

Vochtpercentage in KVV

Geef je KVV aan jouw kat, dan varieert het vochtgehalte in de KVV rol van 58% tot ongeveer 68%. Uiteraard is ook dit afhankelijk van de vleessoort en de samenstelling van de betreffende KVV. Dus ook bij KVV is het noodzakelijk om extra vocht aan de maaltijd toe te voegen.

Waar blijft de rest van het vocht?

Wanneer een prooidier verwerkt wordt tot KVV of wanneer je een verse maaltijd uit verschillende componenten vers vlees samenstelt zou je verwachten dat er in deze maaltijd voldoende vocht zou zitten. Toch is dit niet zo. Dit komt doordat er in het verwerkingsproces een gedeelte van het originele lichaamsvocht verdwijnt. Het is niet alleen het water dat in het vlees zit dat zorgt voor een goede vochthuishouding van jouw kat, maar ook andere lichaamssappen van een prooidier die zorgen voor het extra vocht dat jouw kat binnenkrijgt wanneer deze een heel prooidier eet, bijvoorbeeld vocht uit bloed.

Wat is het aandeel vocht in blikvoeding en in brokjes?

Vochtpercentage in blikvoer

Over het algemeen zit er in blikvoeding het meeste vocht. In blikvoer voor katten zit over het algemeen een vochtpercentage van 78% tot 82%. Dit is dus het meeste vocht van alle soorten voeding die we voor onze katten kennen. Door te eten krijgt de kat automatisch dus al veel vocht binnen. Dit betekent dat wanneer jouw kat alleen blikvoeding krijgt, je jouw kat veel minder bij zijn waterbak ziet drinken.

Vocht in kattenbrokken

En dan de kattenbrokjes. Kattenbrokjes zijn heel handig voer voor ons eigenaren om te geven, we hebben er heel weinig omkijken naar. Je weegt het misschien af en doet de brokjes in de voerbak van jouw kat en klaar. De meeste katten smullen ervan. Maar de brok is helaas wel het droogste van alle soorten voeding die wij onze kat geven. Bij de meeste merken is het gissen naar het vochtgehalte in een brok. Dit komt doordat een fabrikant niet verplicht is het vochtpercentage op de verpakking te zetten wanneer dit onder de 14% is. Bij kattenbrokken, wanneer er niets op de verpakking te vinden is aan vochtgehalte, gaan we als voedingsadviseur er vanuit dat er 10% vocht in de kattenbrok zit.

Vergelijk ik dit met andere soorten voeding voor onze huiskat is dit tot wel 8x minder dan blikvoer en 6,5 tot 7 keer minder wanneer we kijken naar de verse voeding. Combineer je dat met de hele slechte dorstprikkel die onze huiskat heeft, krijgt een kat dit vocht eigenlijk niet aangevuld en raakt een kat op langere termijn uitgedroogd.

Vocht tekort bij katten

Wanneer een kat een dag minder vocht binnenkrijgt is dit echt niet de grootste ramp. Maar als katten over langere perioden te weinig vocht binnenkrijgen, kan dit leiden tot lichamelijke klachten. Denk hierbij aan blaasontsteking of blaasstenen (ook bekend als blaasgruis). Blaasstenen kunnen ontstaan door een hoge concentratie afvalstoffen in de urine in te weinig vocht.

Maar veel vervelender nog is dat de nieren van de kat aangetast worden. Door op lange termijn te weinig vocht door de nieren te laten spoelen raken nieren uitgeput en ontstaat er nierfalen (even heel kort door de bocht verteld hoor). Wanneer er te weinig vocht is om blaas en nieren door te spoelen ontstaan er dus problemen. En waar blaasontsteking en blaasstenen goed te behandelen zijn, is nierfalen een onomkeerbaar proces. Nierfalen is uiteindelijk toch terminaal.

Je kunt jouw kat dus helpen extra vocht binnen te krijgen door voeding aan te bieden waar meer vocht in zit. Zo hoeft een kat minder extra water erbij te drinken om de vochthuishouding op peil te houden.

Ben jij op zoek naar passende voeding voor jouw kat met nierfalen?

Denk dan eens aan een nierdieet dat je zelf kunt bereiden zodat de voeding die jij jouw kat geeft helemaal kan worden afgestemd op wat jouw kat nodig heeft.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Kattengedragsdeskundige
Voedingsadviseur voor katten
Bach bloesem consulent voor katten

Hoeveel vocht zit er in kattenvoeding?

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Kattenvoer, Weetjes over katten en getagd met , , , , .