Cyperus Alternifolius Zumula

Waarom kattengras in huis halen?

Katten eten graag gras. Het is daarom belangrijk om kattengras te kopen en in jouw huis of tuin neer te zetten. Het eten van gras heeft voor jouw kat namelijk een aantal voordelen. Er zijn 3 hoofdredenen te noemen waarom katten gras eten:

1. Spijsverteringskanaal schoonhouden

Katten eten gras om hun spijsverteringskanaal schoon te maken. Een kat onderhoudt zijn vacht zelf en daarbij komen er haartjes in het spijsverteringskanaal terecht. Over het algemeen verlaten de haren samen met de ontlasting het lichaam. Maar het kan zijn dat er haartjes in de maag of keel achterblijven waar de kat last van kan hebben. In een natuurlijke omgeving eet een kat dan gras om de haartjes die in de weg zitten uit te kunnen spugen. Dit kan een heel klein plukje van een paar haartjes zijn tot een volledige haarbal.

Maar in de natuur wil een kat ook braken wanneer er resten van voedsel in de weg zitten. Wanneer een kat merkt dat er voedsel te lang in de maag blijft zitten en deze daar last van gaat krijgen, zal een kat willen braken om het overtollige voedsel uit het lichaam te kunnen verwijderen.

Ook eet een kat gras om het spijsverteringskanaal schoon te houden van parasieten en bacteriën, bijvoorbeeld wanneer een kat iets heeft gegeten wat net bedorven was; of op een andere manier (vieze vacht) ongewenste bacteriën in het lichaam heeft gekregen.

2. Rode bloedcellen

In plaats van het gras op te eten, zitten katten er soms alleen maar op te kauwen. Wanneer een kat op kattengras gaat zitten bijten komt er foliumzuur vrij. Foliumzuur zorgt voor de aanmaak van hemoglobine in de rode bloedcellen en zorgt voor het zuurstoftransport door het lichaam. Daarnaast zorgt foliumzuur voor aanmaak van de rode bloedcellen zelf en dit voorkomt weer bloedarmoede. Ook voor een kat is foliumzuur essentieel om binnen te krijgen via de voeding omdat katten dit niet van nature zelf aan kunnen maken. In de natuur haalt een kat foliumzuur uit prooien en eventueel dus aanvullend uit gras.

3. Hulp bij de spijsvertering

Gras bevat vezels, en vezels helpen om de darmwerking goed te houden. Soms eten katten dus ook gras zonder dat ze willen overgeven, maar omdat ze de vezelwaarde van het gras nodig hebben. Katten zijn echte carnivoren en het spijsverteringsstelsel is er niet op gemaakt om het gras te kunnen verteren. Het opgegeten gras wordt dus ook weer als herkenbare grassprieten uitgepoept, maar de vezels hebben wel invloed op de darmwerking.

Wat is goed kattengras?

Cyperus Alternifolius Zumula

Het juiste kattengras heeft de Latijnse naam Cyperus Alternifolius Zumula. (ook geschikt om binnenshuis neer te zetten). Let hierop wanneer je in het plaatselijke tuincentrum (of online zoekt naar) het bordje kattengras ziet staan. Belangrijk is dat van deze soort de sprietjes, wanneer je tegen de richting in wrijft, deze sprietjes niet ruw maar glad zijn. Zo kunnen de sprietjes bij het braken minder makkelijk in de keel van de kat blijven steken omdat het geen weerstand geeft.

De Vrolijke Huiskat

Ook interessant om te lezen: Hoe houd ik vreemde katten uit mijn tuin?

kattengras Cyperus Alternifolius Zumula

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Getagd , , , , , .