Cyperus Alternifolius Zumula

Waarom eten katten kattengras?

Niet alleen onze huiskatten eten af en toe kattengras (of gewoon gras), maar ook hun grotere soortgenoten zullen soms een paar happen gras nemen. En dit is niet zonder reden.... het zijn katten hé, die doen nooit iets zonder reden.... Er zijn 3 belangrijke gezondheidsredenen waarom katten gras eten. Katten hebben behoefte aan foliumzuur, willen hun spijsverteringskanaal schoon houden en gebruiken gras als natuurlijke ballaststof. In dit blog lees je waarom katten daar gras voor gebruiken.

1. Kattengras bevat Foliumzuur

Een hele belangrijke reden waarom katten gras eten, is omdat er Foliumzuur in zit. En Foliumzuur heeft een aantal belangrijke functies voor de kat.

Foliumzuur zorgt namelijk voor de aanmaak van hemoglobine in de rode bloedcellen en het zuurstoftransport door het lichaam. Daarnaast voorkomt de inname van Foliumzuur vooral ook het ontstaan van bloedarmoede, doordat het ook de aanmaak van de rode bloedcellen zelf stimuleert. Verder is er een hele nauwe relatie tussen Foliumzuur (ook wel B9 of B11 genoemd) en Vitamine B12. Voor een goede opname en het goed kunnen gebruiken van de vitamine B9 is vitamine B12 (cobalamine) nodig.

Deze functies van het lichaam zijn nodig om gezond en uitgerust te zijn. Want een kat die niet gezond en moe is, is in de natuur niet in staat om goed voor zichzelf te zorgen (geslaagde jacht).

Voor een kat is het essentieel om Foliumzuur binnen te krijgen via de voeding omdat katten dit van nature zelf niet aan kunnen maken. Ook in de natuur haalt een kat het benodigde foliumzuur uit gras, omdat dit niet in vlees (prooidieren) zit. In plaats van het gras op te eten, zitten katten er soms alleen maar op te kauwen. Wanneer een kat op kattengras gaat zitten bijten komt er foliumzuur vrij.

2. Spijsverteringskanaal schoonhouden

Katten eten gras om hun spijsverteringskanaal schoon te maken. Een kat onderhoudt zijn vacht zelf en daarbij komen er haartjes in het spijsverteringskanaal terecht. Over het algemeen verlaten de haren samen met de ontlasting het lichaam. Maar het kan zijn dat er haartjes in de maag of keel achterblijven waar de kat last van kan hebben. In een natuurlijke omgeving eet een kat dan gras om de haartjes die in de weg zitten uit te kunnen spugen. Dit kan een heel klein plukje van een paar haartjes zijn tot een volledige haarbal.

Maar in de natuur wil een kat ook braken wanneer er resten van voedsel in de weg zitten. Wanneer een kat merkt dat er voedsel te lang in de maag blijft zitten en deze daar last van gaat krijgen, zal een kat willen braken om het overtollige voedsel uit het lichaam te kunnen verwijderen.

Ook eet een kat gras om het spijsverteringskanaal schoon te houden van parasieten en bacteriën, bijvoorbeeld wanneer een kat iets heeft gegeten wat net bedorven was; of op een andere manier (vieze vacht) ongewenste bacteriën in het lichaam heeft gekregen.

3. Vezels als hulp bij de spijsvertering

Kattengras bevat vezels, en vezels helpen om de darmwerking goed te houden. Soms eten katten dus ook gras zonder dat ze willen overgeven, maar omdat ze de vezelwaarde van het gras nodig hebben. Katten zijn echte carnivoren en het spijsverteringsstelsel is er niet op gemaakt om het gras te kunnen verteren. Het opgegeten gras wordt dus ook weer als herkenbare grassprieten uitgepoept, maar de vezels hebben wel invloed op de darmwerking.

Wat is goed kattengras?

Cyperus Alternifolius Zumula

Het juiste kattengras heeft de Latijnse naam Cyperus Alternifolius Zumula. (ook geschikt om binnenshuis neer te zetten). Let hierop wanneer je in het plaatselijke tuincentrum (of online zoekt naar) het bordje kattengras ziet staan. Belangrijk is dat van deze soort de sprietjes, wanneer je tegen de richting in wrijft, deze sprietjes niet ruw maar glad zijn. Zo kunnen de sprietjes bij het braken minder makkelijk in de keel van de kat blijven steken omdat het geen weerstand geeft.

Is het handig wanneer jouw kat de tulpen gebruikt om op te kauwen?

Dit lees je in mijn blog: 'Zijn tulpen giftig voor katten?'

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Kattengedragsdeskundige
Voedingsadviseur voor katten
Bach bloesem consulent voor katten

kattengras Cyperus Alternifolius Zumula

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Kattenvoer, Weetjes over katten en getagd met , , , , , .