Katten en kerstversiering

Katten en kerstversiering

Veel mensen die afgelopen jaar een nieuwe kat in huis hebben genomen vragen zich af of ze wel een kerstboom neer moeten zetten. Er zijn tenslotte genoeg filmpjes op YouTube te vinden waarin katten zich helemaal uitleven op een kerstboom. Maar er zijn ook katteneigenaren die radeloos zijn omdat de kat vorig jaar alle ballen uit de boom heeft getikt of aan de kerstslingers heeft zitten knagen (en dus zelf deze filmpjes op Facebook hebben gezet). Katten en kerstversiering, het kan een uitdaging zijn.

Wat maakt kerstversiering nou zo aantrekkelijk voor een kat?

Het jachtinstinct van onze kat wordt getriggerd onder andere door beweging. De meeste katteneigenaren herkennen wel dat een kat ineens een schittering op de muur ziet. En voordat je het in de gaten hebt springt de kat naar deze beweging op de muur. Vaak kom je er dan achter dat iemand met zijn hand regelmatig beweegt, om deze pols zit een horloge en toevallig valt er net het juiste licht op deze horloge en maakt een prachtige bewegende schittering op de muur.

Wat denk je dat alle pracht en praal in de kerstboom doet voor een kat? Alles glinstert, schittert en blinkt. En het hoeft niet écht te bewegen want vaak zorgt de lichtinval al voor een illusie dat de kerstversiering beweegt. Dus wanneer er een schittering valt op jouw mooie kerstversiering en het lijkt voor de kat dat de versiering beweegt, dan is dit een mooie prooi. Kortom: Een Walhalla van prooien voor jouw kat dus die kerstboom.

En wat doen katten met prooien? Juist….spelen. Daarom is het uit de boom tikken van kerstballen zo leuk. Met elk tikje glijdt de kerstbal verder die tak af; de prooi beweegt uit zichzelf… dus nog een tikje, en nog een tikje, net zo lang totdat de bal op de grond ligt. En omdat het breken van een kerstbal geluid maakt, wat de kat niet altijd verwacht, ontstaat er een schrikreactie. Dan wordt er in paniek door de scherven heen gelopen.

Maar een prooi is natuurlijk niet alleen leuk om mee te spelen, maar vooral bedoeld om op te eten. Zouden daarom engelenhaar en kerstslingers regelmatig in de buik van de kat belanden?

De gevaren van kerstversiering voor katten

1. Engelenhaar / slingers
Is erg aantrekkelijk voor een kat om op te eten, alleen verschrikkelijk voor de darmen van een kat. Darmen
kunnen hierdoor verstrikt raken of zelfs scheuren. Cadeautje: peperdure rekening van de dierenarts.

2. De echte denneboom
Deze ruikt echt lekker; maar dit is precies wat jouw kat naar de kerstboom lokt. Helaas zijn dennennaalden wel giftig
voor een kat. Zet de mand van jouw kat niet gezellig onder de kerstboom. De naalden die uitvallen komen terecht in de mand van jouw kat en tijdens het wassen per ongeluk in het maag-darm kanaal van jouw kat. Doordat dennennaalden scherp zijn, kunnen ze de darmen van jouw kat lekprikken of andere schade aanbrengen hierdoor. Ook nu is het cadeautje een dure rekening van de dierenkliniek.

3. Giftige kerstplanten
Niet alleen de kerstster maar ook de hulst en maretak zijn giftig voor katten. Helaas ontbreekt deze programmering bij katten. Voor sommige katten blijven deze planten dus toch aantrekkelijk om te eten. Dus deze planten haal je het liefste niet in huis, of zet je dusdanig weg dat de kat er niet bij kan.

4. Nepsneeuw
Bij gebrek aan een winterwonderland buiten, is het gezellig om dit binnen te creëren. Maar, het wordt wat eentonig, want ook deze nepsneeuw is giftig. Zowel die je op de ramen aanbrengt als de nepsneeuw op de witte kerstbomen uit de winkel zijn giftig. En natuurlijk is de nepsneeuw op het kerstdorp van hetzelfde materiaal, dus ook giftig voor de kat.

5. Glazen kerstballen
Ik heb het scenario net al geschetst, heel interessant om uit de boom te tikken. Maar een schrikreactie van de kat kan ervoor zorgen dat jouw kat door de scherven heen loopt. Trouwens vallen de scherven soms ook nog eens best ver weg en de wat kleinere (hele vervelende) stukjes zie je met het blote oog niet eens liggen. Glazen kerstballen zijn net zo interessant als plastic kerstballen. Maar glas valt kapot wanneer ze vakkundig uit de boom worden getikt door de kat, en plastic niet.

6. Knipperende lichtjes
Voor de één een nachtmerrie voor de ander een paradijs. Voor jouw kat waarschijnlijk super aantrekkelijk. Misschien niet zo zeer de lichtjes zelf, als de schittering op de ornamenten in de boom, die de kat naar de boom trekt. Dus lichtjes niet op knipperen, maar gewoon aan. Zo maak je het minder tot niet interessant voor jouw kat.

7. Chocolade kerstkransjes
Dit is niet waar ik persoonlijk het eerste aan denk om in de boom te hangen, maar het wordt zeker nog heel veel gedaan, zeker rond de kerstdagen zelf. In een onbewaakt ogenblik kan jouw kat een kerstkransje te pakken krijgen. Gewoon omdat deze aan het begin van de tak hing of omdat deze met die kerstbal mee aar beneden is gevallen. Maar voor katten is chocolade giftig. Ondanks dat de meeste katten zich niet zomaar te goed zullen doen aan chocolade, is het wel belangrijk om rekening mee te houden. Jouw kat zal maar nét die uitzondering zijn. (ps.: chocolade is ook giftig voor honden)

8. Snoeren van lichtjes
Een touwtje of een elektriciteitssnoer, de kat kijkt niet zo nauw.  Houdt jouw kat van touwtjes? Zorg dan dat de snoeren van kerstverlichting goed weg zijn gewerkt en niet bij het minste of geringste zuchtje wind bewegen; en dus aantrekkelijk zijn voor jouw kat. Kauwt de kat et iets te ver door op deze lichtsnoer, en de lichtjes in de boom branden, dan kan de kat een behoorlijke schok krijgen. (ps.: konijnen staan erom bekend dat ze ook touwtjes doorknagen).

Kun je dan écht niets in huis zetten met kerst? Jawel hoor.

Hoe maak je kerstversiering veiliger?

1. Verminder de glinsteringen

Vervang de glinsterende ornamenten door houten exemplaren. Tegenwoordig is het helemaal in om eens wat anders dan de kerstballen van overgrootmoeder in de boom te hangen. Hout glinstert niet en heeft daardoor minder grip op het jachtinstinct van jouw huiskat.

2. Werk met plastic ballen

Vervang de originele glazen kerstballen door plastic exemplaren. Wanneer jouw kat deze plastic ornamenten uit de boom tikt vallen deze niet kapot en hoef je geen scherven uit de pootjes van de kat te peuteren. Je kunt er ook voor kiezen om in het lage gedeelte van de boom de plastic exemplaren te hangen en in het hoge gedeelte van de boom nog wat glazen ballen; Maar dan moet jouw kat niet boven in de boom klimmen natuurlijk.

3. Lichtjes aan óf uit

Knipperende lichtjes in de boom zijn voor een kat alleen maar glittering, schittering en beweging, dan is de kerstboom één groot spel voor jouw kat. Dus mijd de knipperende lampjes in de boom. Doe de lichtjes aan wanneer je thuis bent en zet de lampjes uit wanneer je even een stukje gaat wandelen.

4. Verminder beweging van de kerst ornamenten

Hang jouw ornamenten niet aan haakjes, maar knoop ze zo dicht als mogelijk tegen de tak aan. Hierdoor bewegen de ornamenten minder snel. Zo maak je de ornamenten dus ook weer minder aantrekkelijk voor jouw kat. Ook kunnen ze hierdoor minder snel vakkundig uit de boom getikt worden.

5. Pluche = prooi

Steeds vaker zie je pluche ornamenten voor in de boom. En hoewel deze niet heel snel licht zullen weerkaatsen, is pluche natuurlijk ook woest aantrekkelijk voor jouw kat. Kijk maar eens in de speelgoedmand van jouw kat. Dus, hoe leuk, schattig en pluizig ze ook zijn, hang geen pluche ornamenten in de boom als je wilt dat deze ornamenten de kerst halen.

Maar het belangrijkste is:

KEN JOUW KAT !!

Wat vindt deze aantrekkelijk en wat niet. Weet wat je wel en niet kunt gebruiken als kerstversiering.
Maar denk vooral aan: Better Safe Than Sorry….

De Vrolijke Huiskat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Getagd , , , , , .