Katten en kerstversiering

Katten en kerstversiering

Hoe gaat dat toch goed samen?

Veel mensen die afgelopen jaar een nieuwe kat in huis hebben genomen vragen zich af of ze wel een kerstboom neer moeten zetten. Er zijn tenslotte genoeg filmpjes op YouTube te vinden waarin katten zich helemaal uitleven op een kerstboom. Maar er zijn ook katteneigenaren die radeloos zijn omdat de kat vorig jaar alle ballen uit de boom heeft getikt of aan de kerstslingers heeft zitten knagen. Katten en kerstversiering, het kan een uitdaging zijn. In dit artikel lees je de achtergrond over de huiskat en waardoor die kerstversiering zo interessant is voor katten. En wat tips om toch kerstversiering in jouw huis te kunnen hangen, zonder dat jouw kat deze versiering als speelgoed gebruikt.

Wat maakt kerstversiering zo aantrekkelijk voor katten?

Jouw kat is nog altijd een jager

Het jachtinstinct van onze kat wordt getriggerd onder andere door beweging. De meeste katteneigenaren herkennen wel dat een kat ineens een schittering op de muur ziet. En voordat je het in de gaten hebt springt de kat naar deze beweging op de muur. Vaak kom je er dan achter dat iemand met zijn hand regelmatig beweegt, om deze pols zit een horloge en toevallig valt er net het juiste licht op deze horloge en maakt een prachtige bewegende schittering op de muur. Of je zit met je telefoon in je hand en er verschijnt een weerkaatsing van jouw telefoonscherm op de muur.

Wat denk je dan dat alle pracht en praal in de kerstboom doet voor een kat?

De illusie van beweging

Alles glinstert, schittert en blinkt. En het hoeft niet écht te bewegen want vaak zorgt de lichtinval al voor een illusie dat de kerstversiering beweegt. Dus wanneer er een schittering valt op jouw mooie kerstversiering en het lijkt voor de kat dat de versiering beweegt, dan is dit een mooie prooi. Kortom: Een Walhalla van prooien voor jouw kat dus die kerstboom.

En wat doen katten met prooien? Juist….spelen.

Daarom is het uit de boom tikken van kerstballen zo leuk. Met elk tikje glijdt de kerstbal verder die tak af; de prooi beweegt uit zichzelf… dus nog een tikje, en nog een tikje, net zo lang totdat de bal op de grond ligt. En omdat het breken van een kerstbal geluid maakt, wat de kat niet altijd verwacht, ontstaat er een schrikreactie. Dan wordt er in paniek door de scherven heen gelopen.

Maar een prooi is natuurlijk niet alleen leuk om mee te spelen, maar vooral bedoeld om op te eten. Zouden daarom engelenhaar en kerstslingers regelmatig in de buik van de kat belanden?

De gevaren van kerstversiering voor katten

Hoe reageert een kat op die pracht en praal?

1. Engelenhaar / slingers
Is erg aantrekkelijk voor een kat om op te eten, alleen verschrikkelijk voor de darmen van een kat. Jouw eerste reactie is vaak om die slinger uit de bek van jouw kat te trekken (als je daar de kans voor zou krijgen), maar doe dit niet. Darmen kunnen hierdoor verstrikt raken of zelfs scheuren. Wanneer de slinger al ver in het spijsverteringsstelsel van jouw kat zit, kun je van alles beschadigen. Neem daarom meteen contact op met jouw dierenarts.

Cadeautje: peperdure rekening van de dierenarts.

2. De echte dennenboom
Deze ruikt echt lekker; maar dit is precies wat jouw kat naar de kerstboom lokt. Helaas zijn dennennaalden wel giftig voor een kat. Zet de mand van jouw kat daarom ook niet gezellig onder de kerstboom. De naalden die uitvallen komen terecht in de mand van jouw kat. Naast dat jouw kat vergiftigingsverschijnselen kan krijgen komen tijdens het wassen de naalden per ongeluk in het maag-darm kanaal van jouw kat terecht. Doordat dennennaalden scherp zijn, kunnen ze de darmen van jouw kat lekprikken of beschadigen. Ook nu is het cadeautje een dure rekening van de dierenkliniek en bedrust voor jouw kat.

3. Giftige kerstplanten
Niet alleen de kerstster maar ook de hulst, amaryllis en maretak zijn giftig voor katten. Helaas ontbreekt deze programmering bij katten. Voor sommige katten blijven deze planten dus toch aantrekkelijk om te eten. Dus deze planten haal je het liefste niet in huis, of zet je dusdanig weg dat de kat er niet bij kan.

De lelie hou je sowieso buiten de deur. Alle lelies zijn zeer giftig voor katten. En dat geldt voor de gehele plant; bloem, blad, stengel, stuifmeel en het water waar ze in staan. Een lelie kan acuut nierfalen veroorzaken bij katten.

4. Nepsneeuw
Bij gebrek aan een winterwonderland buiten, is het gezellig om dit binnen te creëren. Maar, het wordt wat eentonig, sorry, want ook deze nepsneeuw is giftig. Zowel die je op de ramen aanbrengt als de nepsneeuw op de witte kerstbomen uit de winkel zijn giftig. En natuurlijk is de nepsneeuw op het kerstdorp van hetzelfde materiaal, dus ook giftig voor de kat.

5. Glazen kerstballen
Ik heb het scenario net al geschetst, kerstballen zijn heel interessant om uit de boom te tikken. Een kerstbal is heel licht en beweegt daardoor erg snel wanneer je er langs loopt of door luchtverplaatsing doordat de verwarming aan staat. Veel kerstballen schitteren van zichzelf en doordat de kerstlichtjes er mooi op schijnen. Combineer dit met beweging en de kat is alert en zit op het gemak jouw mooie kerstbal uit de boom te tikken. En dan valt de bal kapot met een knal die jouw kat niet verwacht.

Een schrikreactie van jouw kat volgt en dit kan ervoor zorgen dat jouw kat door de scherven heen rent. Niet alleen dat, maar die scherven vallen ook nog eens best ver weg en de wat kleinere (hele vervelende) stukjes zie je met het blote oog niet eens liggen. Glazen kerstballen zijn net zo interessant als plastic kerstballen. Maar glas valt kapot wanneer ze vakkundig uit de boom worden getikt door de kat, en plastic in principe niet.

6. Knipperende lichtjes
Voor de één een nachtmerrie voor de ander een paradijs en voor jouw kat super aantrekkelijk (of gekmakend). Misschien niet zo zeer de lichtjes zelf, maar het is vooral de schittering op de ornamenten in de boom, die de kat naar de boom trekt. Dus lichtjes niet op knipperen, maar gewoon aan. Zo maak je het minder interessant voor jouw kat om de kerstversiering onder handen te nemen.

7. Chocolade kerstkransjes
Dit is niet waar ik persoonlijk het eerste aan denk om in de boom te hangen, maar het wordt zeker nog heel veel gedaan, zeker rond de kerstdagen zelf. In een onbewaakt ogenblik kan jouw kat een kerstkransje te pakken krijgen. Gewoon omdat deze aan het begin van de tak hing of omdat deze met die kerstbal mee naar beneden is gevallen. Maar voor katten is chocolade giftig. Ondanks dat de meeste katten zich niet zomaar te goed zullen doen aan chocolade, is het wel belangrijk om hier rekening mee te houden. Jouw kat zal maar nét die uitzondering zijn. (ps.: chocolade is ook giftig voor honden).

8. Snoeren van lichtjes
Een touwtje of een elektriciteitssnoer, de kat kijkt niet zo nauw. Houdt jouw kat van touwtjes? Zorg dan dat de snoeren van kerstverlichting goed weg zijn gewerkt en niet bij het minste of geringste zuchtje wind bewegen; en dus aantrekkelijk zijn voor jouw kat. Kauwt de kat net iets te ver door op deze lichtsnoer, en de lichtjes in de boom branden, dan kan de kat een behoorlijke schok krijgen. (ps.: konijnen staan erom bekend dat ze ook touwtjes doorknagen).

Kun je dan écht niets in huis zetten met kerst? Jawel hoor.

Hoe maak je kerstversiering katvriendelijk?

Een leuke kerstsfeer voor jou en jouw kat

1. Verminder de glinsteringen
Vervang de glinsterende ornamenten door houten exemplaren. Tegenwoordig is het helemaal in om eens wat anders dan de kerstballen van overgrootmoeder in de boom te hangen. Hout glinstert niet en heeft daardoor minder grip op het jachtinstinct van jouw huiskat.

2. Werk met plastic ballen
Vervang de originele glazen kerstballen door plastic exemplaren. Wanneer jouw kat deze plastic ornamenten uit de boom tikt vallen deze niet kapot en hoef je geen scherven uit de pootjes van de kat te peuteren. Je kunt er ook voor kiezen om in het lage gedeelte van de boom de plastic exemplaren te hangen en in het hoge gedeelte van de boom nog wat glazen ballen; Maar dan moet jouw kat niet boven in de kerstboom klimmen natuurlijk.

3. Lichtjes aan óf uit
Knipperende lichtjes in de boom zijn voor een kat alleen maar glittering, schittering en beweging. Hierdoor is de kerstboom één groot spel voor jouw kat. Dus mijd de knipperende lampjes in de boom. Doe de lichtjes aan wanneer je thuis bent en zet de lampjes uit wanneer je even een stukje gaat wandelen.

4. Verminder beweging van de kerst ornamenten
Hang jouw ornamenten niet aan haakjes, maar knoop ze met een touwtje zo dicht als mogelijk tegen de tak aan. Hierdoor bewegen de ornamenten minder snel. Zo maak je de ornamenten dus ook weer minder aantrekkelijk voor jouw kat. Ook kunnen ze hierdoor minder snel vakkundig uit de boom getikt worden. En die ene speciale kerstbal van overgroot oma, die hang je dus dicht bij de tak met een touwtje en het liefste op een plek waar weinig schittering is door diverse lichtbronnen.

5. Pluche = prooi
Steeds vaker zie je pluche ornamenten voor in de boom. En hoewel deze niet heel snel licht zullen weerkaatsen, is pluche natuurlijk ook woest aantrekkelijk voor jouw kat. Kijk maar eens in de speelgoedmand van jouw kat. Dus, hoe leuk, schattig en pluizig ze ook zijn, hang geen pluche ornamenten in de boom als je wilt dat deze ornamenten de kerst halen.

Maar het belangrijkste is:

KEN JOUW KAT !!

Wat vindt deze aantrekkelijk en wat niet. Weet wat je wel en niet kunt gebruiken als kerstversiering.
Maar denk vooral aan: Better Safe Than Sorry….

Heeft jouw kat last van vuurwerkangst?

Vuurwerkangst wordt onderschat door veel katteneigenaren. Toch kun je jouw angstige kat ondersteunen wanneer deze einde van het jaar meer onder het bed zit dan in zijn vertrouwde mandje ligt.

Lees hoe jij jouw kat kunt ondersteunen

De Vrolijke Huiskat

katten en kerstversiering

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Kattengedrag, Weetjes over katten en getagd met , , , , , , .