Is chocolade giftig voor katten?

Is chocolade giftig voor katten?

Chocolade en katten is niet de beste combinatie. Een kat zal namelijk niet heel snel een hapje van jouw chocoladereep nemen. Toch heb je er katten bij die alles eten wat los en vast zit en dan is het wel handig om te weten of chocolade giftig is voor katten.

Wereld chocolade dag

Tegenwoordig heb je voor alles wel een speciale dag, zo ook voor chocolade. Het is dan ook elk jaar op 13 september Internationale dag van de chocolade. Maar dat is nog niet alles, want op 7 juli heb je nog Wereld chocolade dag. Het verschil?

Op 7 juli is het wereld chocolade dag als herinnering aan het feit dat op deze datum in het jaar 1550 chocolade voor het eerst in Europa werd geïntroduceerd. In Nederland kwam men overigens pas in aanraking met chocolade in de eerste helft van de 17de eeuw.

Op 13 september is het Internationale dag van de chocolade omdat dit de geboortedag is van de oprichter van de 'Hershey Chocolate Company'. Op deze dag in 1857 werd de beroemde banketbakker Milton S. Hershey geboren en bedenker en producent was van de in Amerika beroemde Hershey Chocolade repen.

Iedereen houdt van chocolade

Nou ja, bijna iedereen want zelf zal ik niet heel snel chocolade in huis halen. Ook niet voor de feestdagen wanneer chocolade prominent in de winkels ligt en je er écht niet omheen kunt kijken.

Andere mensen halen wel regelmatig chocolade in huis met feestdagen. Denk aan paaseitjes en paashaasjes, chocolademunten en sinterklaaspoppetjes of kerstkransjes en chocolademelk (met slagroom uiteraard). Toch weerhoudt het de Nederlander er niet van om op andere momenten te genieten van chocoladeproducten (die chocoladereep voor 's avonds bij de tv bijvoorbeeld). In Nederland eten we dan ook gemiddeld 4,5 kg chocolade per persoon per jaar. (https://www.nestle-chocolade.nl/blog/hoeveel-kilogram-chocolade-eten-wij) Best wat toch?

Dan is het niet zo gek dat we onszelf de vraag stellen 'Is chocolade giftig voor katten ?'.

De cacaoboon

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. In deze cacaobonen zit theobromine. Hoeveel theobromine er in een cacaoboon zit is afhankelijk van de herkomst van de boon, de rijpheid van de cacaoboon op het moment van oogsten en van het gewicht van deze boon. Maar laat het nou net deze stof in de cacaoboon zijn die zeer giftig is voor katten (en voor honden trouwens ook). Theobromine breken katten maar heel traag af, waardoor er vergiftiging in het lichaam ontstaat wanneer katten deze stof binnenkrijgen.

Is chocolade giftig voor katten?

Ja, chocolade is giftig voor katten en dat komt dus door de stof theobromine. Ondanks dat chocoladevergiftiging niet veel voorkomt bij katten, kunnen katten wel degelijk overlijden wanneer ze te veel chocolade hebben gegeten.

De bittere smaak van theobromine

Chocoladevergiftiging komt dus niet heel veel voor bij katten omdat ze niet houden van de smaak van chocolade. Dit komt onder andere omdat katten enorme moeilijke eters (kunnen) zijn. Naast de onbekende smaak van chocolade, heeft dit ook te maken met de onbekende structuur van chocolade. Een kat zet niet zo snel de tanden in een reep chocolade.

Maar mocht de structuur van jouw chocolade lekkernij toch heel aantrekkelijk zijn voor jouw kat, dan zal een kat dit ook niet snel opeten vanwege de toch wel bittere smaak die chocolade heeft. En laat het nou ook net weer de stof theobromine zijn die deze bittere smaak aan chocolade geeft.

Hoeveelheden theobromine in chocolade

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar al bij 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht van jouw kat kunnen er vergiftigingsverschijnselen optreden. Maar dit is per individu verschillend, de ene kat reageert heftiger op deze stof dan de andere kat. En natuurlijk, ligt het ook aan de hoeveelheid theobromine die een kat heeft binnengekregen voordat er vergiftigingsverschijnselen optreden.

Een goede richtlijn is hoe donkerder chocolade hoe meer theobromine er in zit. In witte chocolade zit relatief gezien weinig theobromine (ongeveer 2 mg per gram chocolade) en in de pure varianten zit ongeveer 15 mg theobromine per gram chocolade. Dus de hoeveelheid theobromine in chocolade is verschillend per soort, maar zeker ook per merk.

Tekenen van vergiftiging

Signalen als een open gekauwde verpakking, chocoladestukjes die niet meer op tafel maar op de grond liggen en misschien nog de achtergebleven chocolade in de snorharen of rondom de bek zijn al een goede indicatie. De zichtbare eerste signalen van vergiftiging kunnen optreden binnen 4 uur na het eten van chocolade. Vaak zijn de eerste verschijnselen:

  • braken,
  • veel plassen
  • diarree

Er komen naar mate de tijd verstrijkt nog andere symptomen bij als onrust, nervositeit, hyperactief zijn, maar ook een versnelde ademhaling en verstoorde hartslag, verhoogde temperatuur en stijfheid van de spieren.

Bij een ernstige vergiftiging kunnen zelfs symptomen optreden als een verminderde bloeddruk, flauwtes en coma; in het ergste geval kan een hartstilstand optreden.

Wat te doen bij (vermoeden van) chocolade vergiftiging?

Natuurlijk altijd contact opnemen met jouw dierenarts en vertellen dat jouw kat (waarschijnlijk) chocoladevergiftiging heeft. Zorg ervoor dat je de verpakking waar de chocolade in zat bij de hand hebt. En maak ook een schatting van hoeveel chocolade jouw kat heeft opgegeten.

Afhankelijk van hoe lang het geleden is dat jouw kat chocolade heeft gegeten én de zichtbare klachten, kan de dierenarts jou vragen om de kat te laten braken of om zo snel mogelijk naar de praktijk te komen om aanvullende behandelingen uit te voeren.

Er is geen antigif voor chocoladevergiftiging, maar er kan besloten worden om in de dierenartsenpraktijk de maag van jouw kat leeg te pompen of om alleen symptomatisch te behandelen. Zoals aangegeven, dit is echt afhankelijk van de klachten die jouw kat heeft, hoeveel chocolade jouw kat heeft gegeten én van welke chocolade jouw kat heeft zitten snoepen. Het aandeel theobromine is hierbij een hele belangrijke factor bij de behandeling van jouw kat.

Heeft jouw kat last van vuurwerkangst?

Chocolade, Sinterklaas, kerst en dan oud en nieuw. Het volgt elkaar heel snel op, de laatste maanden van het jaar lijken altijd vlug voorbij te gaan. En dan rijst de vraag: weet jij al wat je met kerst of zelfs met oudjaarsavond doet? Heb jij katten die bang zijn voor vuurwerk? Dan is het nu de tijd om actie te ondernemen om jouw angstige kat te ondersteunen tijdens de stressvolle decembermaand. Hoe je dat doet? Lees in mijn blog vuurwerkangst bij katten wat jij nu al kunt doen om de kerst en oudjaar zo rustig mogelijk te kunnen laten verlopen.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

chocoladevergiftiging katten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Kattenvoer, Weetjes over katten en getagd met , , , , , .