Is chocolade giftig voor katten?

Is chocolade giftig voor katten?

Het zijn de donkere dagen van het jaar. Voor veel mensen een mooie gelegenheid om eens een chocoladeletter, chocolade kerstkransjes of chocolademelk (met slagroom) in huis te halen. Ondanks dat chocoladevergiftiging niet veel voorkomt bij katten, kunnen katten wel degelijk overlijden wanneer ze te veel chocolade hebben gegeten.

De bittere smaak van theobromine

Zoals gezegd, chocoladevergiftiging komt niet heel veel voor bij katten. Dit komt omdat katten enorme moeilijke eters (kunnen) zijn en daardoor niet zo snel hun tanden in een stuk chocolade zullen zetten. Iets wat een bittere smaak heeft, zal een kat van nature niet snel eten. En laat het nou net de stof theobromine zijn die deze bittere smaak heeft die zeer giftig is voor katten (en voor honden trouwens ook). Deze stof kunnen katten maar heel traag afbreken in het lichaam waardoor er vergiftiging ontstaat wanneer katten theobromine binnenkrijgen.

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar al bij 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht van jouw kat kunnen er vergiftigingsverschijnselen optreden. Maar dit is per individu verschillend, de ene kat reageert heftiger op deze stof dan de andere kat. En natuurlijk, ligt het ook aan de hoeveelheid theobromine die een kat heeft binnengekregen voordat er vergiftigingsverschijnselen optreden.

Hoeveelheden theobromine in chocolade

Een goede richtlijn is hoe donkerder chocolade hoe meer theobromine er in zit. In witte chocolade zit relatief gezien weinig theobromine (ongeveer 2 mg per gram chocolade) en in de pure varianten zit ongeveer 15 mg theobromine per gram chocolade. Dus de hoeveelheid theobromine in chocolade is verschillend per soort, maar zeker ook per merk.

Tekenen van vergiftiging

Signalen als een open gekauwde verpakking, chocoladestukjes die niet meer op tafel maar op de grond liggen en misschien nog de achtergebleven chocolade in de snorharen of rondom de bek zijn al een goede indicatie. Maar de zichtbare eerste signalen van vergiftiging kunnen optreden binnen 4 uur na het eten van chocolade. Vaak zijn de eerste verschijnselen:

  • braken,
  • veel plassen
  • diarree

Er komen naar mate de tijd verstrijkt nog andere symptomen bij als onrust, nervositeit, hyperactief zijn, maar ook een versnelde ademhaling en verstoorde hartslag, verhoogde temperatuur en stijfheid van de spieren.

Bij een ernstige vergiftiging kunnen zelfs symptomen optreden als een verminderde bloeddruk, flauwtes en coma; in het ergste geval kan een hartstilstand optreden.

Wat te doen bij (vermoeden van) chocolade vergiftiging?

Natuurlijk altijd contact opnemen met jouw dierenarts en vertellen dat jouw kat (waarschijnlijk) chocoladevergiftiging heeft. Zorg ervoor dat je de verpakking waar de chocolade in zat bij de hand hebt. En maak ook een schatting van hoeveel chocolade jouw kat heeft opgegeten.

Afhankelijk van hoe lang het geleden is dat jouw kat chocolade heeft gegeten én de zichtbare klachten, kan de dierenarts jouw vragen om de kat te laten braken of om zo snel mogelijk naar de praktijk te komen om aanvullende behandelingen uit te voeren.

Er is geen antigif voor chocoladevergiftiging, maar er kan besloten worden om in de dierenartsenpraktijk de maag van jouw kat leeg te pompen of om alleen symptomatisch te behandelen. Zoals aangegeven, dit is echt afhankelijk van de klachten die jouw kat heeft, hoeveel chocolade jouw kat heeft gegeten én van welke chocolade jouw kat heeft zitten snoepen.

 

De Vrolijke Huiskat

chocoladevergiftiging katten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Getagd , , , , , .