katten en de kerstboom

Katten en de kerstboom

Katten en de kerstboom, niet altijd een goede combinatie. Internet staat vol met hilarische filmpjes van katten die de kerstboom gebruiken als een speelpaleis.

Je kent die filmpjes met katten die een aanloop nemen en midden in de kerstboom springen.
Of de katten die de piek van de kerstboom toch wat nader willen inspecteren en via de stam naar boven klauteren. Of de katten die de slingers graag uit de boom halen of de kerstballen een paar tikjes geven net zolang totdat de zwaartekracht haar werk doet en de bal in 100 stukjes op de grond ligt. En wat dacht je van de katten die een kerstboom omtrekken….. heb je het beeld voor je? Katten en de kerstboom, wat maakt die boom nou zo aantrekkelijk voor katten?

O (oh die) denneboom

Een kat in de boom staat wonderschoon

Wat maakt een kerstboom nou zo aantrekkelijk voor katten?

(En hierbij gaat het om die enige échte dennenboom die jij ergens in December in de woonkamer zet en versiert)

1. Bovenaan en op de eerste plaats…..Het is een boom….

We kijken even naar het natuurlijke instinct van jouw huiskat.
Dan zien we dat voor een kat een boom staat voor:

  • Hoog zitten,
  • verborgen zitten en
  • rustig de omgeving overzien.

Een kat zit van nature graag hoog en het liefst graag een beetje verborgen. En waar zit een kat hoog en een beetje verborgen …. in deze boom die je midden in de leefomgeving van jouw kat zet. En je zet deze ook nog eens op een plaats in de leefomgeving waar een kat tot rust komt en graag rustige slaapplekjes zoekt. Kortom wanneer je een dennenboom in de kamer zet dan wordt dit natuurlijke instinct van jouw kat getriggerd: deze boom is om in te klimmen, om verborgen te zitten en om de omgeving te overzien.

2. De geur

Een boom is ook aantrekkelijk vanwege zijn geur. De dennenboom die net van buiten komt heeft een heerlijke verse en natuurlijke dennen- of sparrengeur. Zeer aantrekkelijk voor de kat. En ook deze natuurlijke geur triggert dit natuurlijk instinct van jouw kat. Niet meer, niet minder.

3. De bast

Voor een kat staat een bast voor: ruw oppervlak waar ik mijn nagels in mag zetten en geurmarkeringen in aan mag brengen.

De dennenboom heeft een ruwe bast, en wat is er heerlijker om aan te gaan hangen en lekker even een geurmarkering (met de poten in dit specifieke geval) aan te brengen dan in de verse ruwe bast van deze boom. Maar ja wanneer een kat dit doet, gaat hij ook lekker met zijn volle gewicht aan deze boom hangen….. Dit ook weer een puur natuurlijke handeling van jouw kat. Dit zijn toch twee redenen waarom jij die krabpaal in huis hebt staan…..

Kortom: Je hebt zojuist het Wahalla voor katten binnen gezet, en ook nog eens midden in zijn leefomgeving.
Dan rijst nu natuurlijk de volgende vraag:

Hoe hou ik mijn kat uit die kerstboom?

Het simpelste (en eerste deel van het) antwoord is… zet een nepboom neer.

Dit zeg ik zonder je in de maling te willen nemen maar als serieus eerste advies. Deze nepboom heeft geen natuurlijke geur die het instinct van jouw kat triggert, en deze nepboom heeft geen heerlijke ruwe bast waar de kat eens lekker de nagels in kan zetten. Twee redenen al getackeld en dat lekker hoog zitten in deze specifieke boom, wordt hierdoor al minder aantrekkelijk.

Hoog zitten

Maar ja, de kat wil wel hoog zitten en de omgeving overzien. Dat is het tweede deel van het antwoord: Zorg voor een alternatief. Zorg voor een plaats waar jouw kat hoog kan zitten en de omgeving kan overzien en ook nog eens, wanneer jouw kat dit wil, in jullie directe omgeving kan vertoeven.

Nog een klein detail: maak deze hoge rustplaats van jouw kat niet te dicht bij die enorm aantrekkelijke dennenboom. Want de kat kan niet alleen hoog springen, maar ook ver springen. Ze zouden dus zo kunnen meedoen in bij de Olympische Spelen….. zouden kunnen... het is wel een kat hé ;-).

Een dennenboom is giftig voor katten

Ga je toch de strijd aan met het natuurlijke instinct van jouw huiskat? Hou er dan rekening mee dat dennenbomen giftig zijn voor katten. Er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

Dennennaalden zijn giftig voor katten

  • Ruimen, ruimen, ruimen:

Een dennenboom, in Nederland vaak een Spar, heeft naalden die giftig zijn voor katten. Dus zorg ervoor dat jouw kat deze naalden niet binnenkrijgt. Dus regelmatig de naalden opruimen is een must. Waarschijnlijk zal jouw kat deze naalden niet van de vloer eten, maar ze blijven weleens in de vacht van jouw kat hangen tijdens die gekke 5 minuutjes die jouw kat elke avond heeft waarbij de kat zo over de vloer door de naalden glijdt achter dat ene balletje aan (die jij juist de andere richting op had gegooid).

  • Knusse slaapplek niet onder deze boom:

Zet dus ook de favoriete slaapplek van jouw kat niet in de valrange van deze naalden. De naalden vallen in de mand of op de deken van jouw kat en bij het poetsen krijgt jouw kat deze naalden per ongeluk binnen.

  • Eten en drinken aan de andere kant van de kamer zetten:

Niet iedereen heeft een kast van een huis en soms is een boom neerzetten wat meer passen en meten. Let hierbij ook op dat de voerbak én de drinkbak van jouw kat niet in de buurt van de boom staan, om dezelfde reden: de kat mag niet per ongeluk deze naalden binnenkrijgen in dit geval dan via voer of water.

Dennennaalden zijn scherp

Je zult niet de eerste zijn die het kerstdiner moet laten schieten vanwege een spoedritje naar de dierenarts omdat jouw kat per ongeluk toch dennennaalden heeft binnengekregen en deze naalden de ingewanden van jouw kat hebben lek geprikt. Doordat deze naalden zeer scherp zijn, en een kat ook nog eens een spijsverteringsstelsel heeft die weinig tot eigenlijk geen plantaardige stoffen, dus ook geen dennennaalden, verteren; gaan deze scherpe naalden het gehele spijsverteringskanaal door. Het risico hierbij is heel groot dat deze naalden ergens een keer iets lek prikken wat ernstige schade kan veroorzaken.

Water waar deze boom in staat is ook giftig

Tja…. Deze boom zetten we mooi in een grote emmer met water. En laat het natuurlijke instinct van jouw kat nou net zeggen dat het een perfecte drinkplaats is. Groot oppervlak waar je heerlijk kunt drinken zonder met de snorharen tegen een rand te komen. Maar ook dit water waar de boom in staat is giftig omdat de sappen van de boom die in het water terecht komen deze giftige stoffen bevatten.

Dus hiervoor geldt dat je het water in deze emmer onbereikbaar moet maken voor jouw kat. Dek de emmer af met een harde plastic plaat of een houten plank op maat gemaakt (elk jaar opnieuw te gebruiken natuurlijk). Eventueel met een paar kleine luchtgaatjes erin (kleiner dan de omvang van het pootje van jouw kat dus) zodat het water wat kan verdampen.

Veranker de kerstboom

Wanneer ondanks alle maatregelen deze boom zeer aantrekkelijk blijft voor jouw kat (en om een ongelukje te voorkomen), zorg ervoor dat je de boom goed vastzet aan de muur of het plafond. Wanneer jouw huiskat dan toch die sprong waagt of lekker aan de bast gaat hangen, valt de boom niet alsnog om. En… waarschijnlijk… zet je de boom elk jaar op dezelfde plaats neer, dus het ankerpunt kun je ook weer elk jaar opnieuw gebruiken.

Tot slot een woordje van jouw huiskat:

'Ik ben geen stoute kat, ik word gewoon verkeerd begrepen…..'

 

 

De Vrolijke Huiskat

Heeft jouw kat last van vuurwerkangst?

Vuurwerkangst wordt onderschat door veel katteneigenaren. Toch kun je jouw angstige kat ondersteunen wanneer deze einde van het jaar meer onder het bed zit dan in zijn vertrouwde mandje ligt.

Lees hoe jij jouw kat kunt ondersteunen

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Gedrag van katten en getagd met , , , , , , , .