kat smikkelt uit zijn schaaltje natvoer

Hoe kan ik mijn kat laten afvallen?

Jouw kat is te dik, maar wat nu? Heel belangrijk is dat jij jouw kat gaat helpen om zeer gecontroleerd af te laten vallen. In dit blog vertel ik hoe je verandering kunt brengen in omgeving, beweging en in voeding om jouw kat te laten afvallen. Je leest wat eventuele stressfactoren in huis kunnen zijn, hoe jij jouw kat in beweging krijgt en waarom je jouw kat NOOIT op een crash dieet zet en waaraan het beste voer voor jouw kat moet voldoen.

Afvallen door stress-factoren in huis aan te pakken

Het probleem met katten is dat ze niet zoveel klagen, alles op het beloop laten en vooral ook hun eigenwijze gang gaan. Maar wanneer ze het écht zat zijn en hun stresslevel écht hoog wordt, dan gaan ze pas ongewenst gedrag vertonen. Of ze gaan uit stress meer eten en worden daardoor te zwaar. Dit is dan ook waarom je stres factoren in huis aanpakt als onderdeel van het afval plan voor jouw kat.

Daarom wil ja naast dat je naar de voeding van jouw kat kijkt ook de stress-factoren in huis aanpakken. Denk hierbij aan:

 • Eten staat naast de drinkbak
  Een kat heeft stress wanneer zijn eten naast de drinkbak staat. Eten zal jouw kat wel doen, maar drinken zal hij kat heel gemakkelijk achterwege laten. Dus zet eten en drinken uit elkaar.
 • Verstoorde onderlinge relaties van de katten in huis
  Hoe goed kunnen jouw katten met elkaar overweg? Vliegen ze elkaar nog weleens in de haren of ontwijken ze elkaar heel erg, dan is het tijd om de onderlinge relatie van jouw katten te verbeteren.
 • De kattenbak voldoet niet aan de eisen van jouw kat
  Een kat stelt hoge eisen aan haar kattenbak. Met wie moet zij de kattenbak delen en is zij daar wel écht blij mee? Of kan jouw kat zich wel goed draaien in de kattenbak? Tuurlijk, jouw kat gaat gewoon op de bak, maar dat wil niet zeggen dat ze geen stress ervan heeft.
 • Jouw kat verveelt zich
  Natuurlijk, katten slapen heel veel. Maar als ze wakker zijn willen ze wel wat uitdaging hebben. Krijgen ze deze niet, dan kan jouw kat uit verveling gaan eten.. en ook bij katten geldt: elk pondje gaat door het kattenmondje.

De doorsnee katteneigenaar heeft deze stress-factoren niet altijd in de gaten, want deze heeft nooit geleerd om door de ogen van de kat eens heel goed te kijken naar de leefomgeving van de kat (jouw huis dus).

Daarom is mijn advies om de leefomgeving eens te (laten) bekijken door de ogen van jouw kat. Want alleen door door de ogen van jouw kat naar jouw huis te kijken kun je stress-factoren die jouw kat ervaart achterhalen.

Weet jij niet waar jij op moet letten en heb je hier hulp bij nodig? Schakel dan mij of een collega kattengedragsdeskundige in die jou leert hoe jouw kat het leven in jouw huis ervaart en hoe je dingen kunt verbeteren. En ja… mijn ervaring is, er valt altijd wel wat te verbeteren voor jouw kat.

Kat af laten vallen door beweging

Ook voor katten geldt dat ze afvallen door meer te gaan bewegen. Ja, dat is leuk gezegd, maar hoe laat ik mijn kat meer bewegen? Het eenvoudige antwoord is om met jouw kat te gaan spelen. Koop een aantal leuke speeltjes voor jouw kat (of graaf ze op achteruit de kast waar ze zijn beland) en ga ontdekken waar jouw kat warm voor loopt.

Kat laten spelen totdat de tong uit zijn bek hangt

Wat je in ieder geval NIET gaat doen is jouw kat achter een speeltje aan laten rennen totdat de tong uit de bek van kat hangt. Nu lees jij dit en lach je erom, maar er zijn best wat eigenaren die een kat echt uitputten als ze eenmaal in beweging zijn. Maar dit is echt uit den boze.

Jouw kat is een sprinter, geen duurloper. Wanneer jouw kat in beweging komt is dit altijd kort en krachtig. Heel de dag ligt jouw kat energie te sparen en tijdens het spelen wordt deze energie verbruikt.

Verder is het totaal onlogisch wanneer jouw kat normaal niet heel veel beweegt jouw kat ineens langdurig achter elkaar te laten spelen. Dat is hetzelfde als wanneer jij nooit getraind hebt en jij gewoon uit het niets en zonder conditie de marathon gaat lopen. Dat gaat jou ook niet lukken, zelfs de halve marathon gaat jou dan niet lukken.

Dus dit wil je dan ook niet vragen van jouw kat .. toch ?

Maar hoe laat je jouw kat hieraan meewerken? En wat zijn dan goede technieken? Waar loopt jouw kat wel warm voor en waarvoor kijkt jouw kat toch de andere kant op en gaat nog even lekker verder liggen slapen? Krijg je deze vragen zelfstandig niet beantwoord, en speelt jouw kat niet?

Dan ontdek ik heel graag waar jouw kat wél voor warmt loopt en waarvoor specifiek jouw kat heel graag in actie komt. Neem met mij contact op en leg uit waar je tegenaan loopt. Dan kan ik met jou meekijken hoe ik jou en jouw kat het beste kan helpen.

Voeding van jouw kat aanpassen bij afvallen

Heel belangrijk is om naar de huidige voeding van jouw kat te kijken. Past het huidige voedingspatroon bij wat jouw kat nodig heeft? De kat is een obligate carnivoor. Dit betekent dat een kat het beste alle vitaminen en energie haalt uit dierlijke ingrediënten in de voeding.

Wat een kat niet kan verteren poept een kat uit of gaat op de heupen zitten. Ook wat een kat te veel aan voeding binnenkrijgt ten opzichte van wat jouw kat daadwerkelijk nodig heeft gaat een keer op de heupen zitten. Met andere woorden: Een kat wordt dik wanneer de hoeveelheid voeding meer is dan jouw kat daadwerkelijk verbrandt en wanneer de voeding niet past bij wat een kat écht nodig heeft.

*** waarschuwing: CRASH DIEET bij katten ***

Het slechtste wat jij voor jouw kat kunt doen is de hoeveelheid voeding van jouw kat van het ene op het andere moment drastisch verminderen. Dit noemen we een kat op een crash dieet zetten. Dit is echt uit de boze. Het lichaam van jouw kat krijgt dan misschien nu niet de juiste voeding of de goede hoeveelheid binnen, maar ineens de hoeveelheid voeding radicaal verminderen kan weer voor aanvullende problemen zorgen:

 1. Leververvetting
 2. Lichaam gaat voeding juist voeding bufferen
 3. Te weinig essentiële voedingsstoffen

Oké, dat vraagt om wat toelichting.

1. Wat is leververvetting bij katten?

Wanneer een kat ineens veel minder voeding binnenkrijgt dan wat het lichaam van de kat gewend is, dan gaat de spijsvertering de vetreserves uit het lichaam aanspreken. Hierdoor komen er te hoge hoeveelheden vet in het bloed en dit verstoort de leverfunctie. Naast dat een kat uiteindelijk geelzucht krijgt heeft een verminderde leverfunctie ook nog invloed op de eetlust van de kat. Een kat gaat namelijk minder eten doordat zij misselijk is (dit is een symptoom van de verstoorde leverfunctie). En dit is niet helemaal de gewenste manier om een kat af te laten vallen. Want in plaats van een te dikke kat heb je nu een te zieke kat.

Dus door een crashdieet waardoor een kat ineens veel minder voeding krijgt kan jouw kat leververvetting krijgen. En een kat met overgewicht heeft hierop nog eens extra grote kans omdat het te zware lichaam van jouw kat gewend is grotere hoeveelheden voeding te verwerken.

2. Lichaam gaat voeding juist extra opslaan

Wanneer je ineens jouw kat veel minder voeding gaat geven dan gaat het lichaam zich hiertegen verzetten en gaat juist alles wat er het lichaam binnenkomt opslaan. Het lichaam gaat dan voeding bufferen en schiet in een soort van spaarstand. Ondanks dat jij jouw kat dan minder eten geeft, gaat jouw kat hierdoor juist nog meer aankomen. Dus daardoor lijkt het alsnog je nog minder moet geven (helaas heb ik ooit zo’n casus meegemaakt dat een kat echt heel weinig voeding kreeg, maar niet afviel. We hebben meteen de voedingshoeveelheid verhoogd naar wat die kat op dat moment volgens de richtlijnen minimaal zou moeten hebben en die kat knapte binnen een paar weken enorm op).

3. Niet voldoende van de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen

Wanneer jij kant en klaar voer geeft aan jouw kat, dan zitten hier bepaalde vitaminen en mineralen in. Hoe meer voeding jouw kat krijgt hoe meer zij van deze vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dat klinkt logisch toch.

Achter deze hoeveelheden van voeding in combinatie met vitaminen en mineralen zit dan ook een berekening die ervoor zorgt dat een kat van 6 kilo meer vitaminen en mineralen binnenkrijgt dan een kat van 4,5 kilo. In de voedingswereld van katten wordt dit namelijk berekend op basis van het gewicht van de kat. Wanneer jij jouw kat van 6 kilo ineens de voerhoeveelheid van 4,5 kilo gaat geven dan mist zij daardoor essentiële voedingsstoffen.

Bij sommige voedingsstoffen is de consequentie hiervan niet meteen zichtbaar en ontstaan er pas op langere termijn symptomen van tekorten. Voor andere voedingsstoffen komt dit wat nauwer en kan jouw kat ziek worden doordat ze te weinig van bepaalde stoffen binnenkrijgt. Maar feit is wel dat jouw kat hierdoor ziek kan worden. Symptomen zullen heel erg variëren omdat per voedingsstof er hele andere symptomen zijn wanneer er tekorten zijn.

Lang verhaal kort, een kat op een crashdieet zetten kan er dus voor zorgen dat jouw kat juist aankomt.

Dit zijn 3 hele belangrijke redenen waarom je jouw kat niet zomaar op een crash dieet mag zetten; het kan een zeer slechte uitwerking hebben op het lichaam van jouw kat en zelfs tot de dood leiden wanneer leververvetting niet op tijd wordt geconstateerd.

Kat op dieet zetten

Je vindt het tijd om jouw kat op dieet te zetten. Daarbij wil je rekening houden met een aantal factoren:

 • een kat wil je langzaam laten afvallen
 • goed dieetvoer kiezen om af te vallen
 • wat is het beste kattenvoer voor jouw kat?

Kat langzaam laten afvallen

Langzaam afvallen; bij katten is het echt heel belangrijk om langzaam af te vallen. Een kat mag niet in korte tijd heel snel veel gewicht verliezen. Dus afvallen bij katten is een weg van de lange adem. Zoals hierboven besproken brengt snel afvallen gezondheidsrisico’s met zich mee en je wilt juist een gezondere en fittere kat in plaats van een ziekere kat. Liever wat te langzaam afvallen dan iets te snel afvallen is dus de gezonde manier.

Dieet voer om af te vallen

Even opletten wanneer jij dieetvoer om af te vallen wilt gaan geven aan jouw kat (vaak light voer genoemd). Vergelijk het aantal calorieën die jouw kat nu binnenkrijgt met de calorieën die jouw kat gaat binnenkrijgen wanneer jij die zak light voer bij jouw kat introduceert. Want light voer klinkt leuk, maar als het aantal calorieën drastisch minder is dan wat jouw kat nu gewend is dan kun je ondanks dat jij denkt dat je het goed doet juist het verkeerde doen voor jouw kat en hem onbewust alsnog op een crashdieet zetten. Want ook door light voer te geven dat niet past bij wat jouw kat nodig heeft kun je bovenstaande ziekten veroorzaken.

Beste kattenvoer voor jouw kat

Wat je ook zeker wilt doen is kijken naar de voeding zelf. Wat zit er in de voeding wat jouw kat niet gebruikt en daardoor dus op de heupen gaat zitten. Waar wij als mens vetten willen verminderen in onze voeding om af te vallen (even heel kort door de bocht gezegd, want ook bij mensen heb je goede en slechte vetten, maar daar weet ik verder niets van), zijn de vetten bij katten niet het belangrijkste om aan te pakken (daar weet ik dan wel weer wat van).

Belangrijker is om naar de samenstelling van de huidige voeding te kijken en naar de hoeveelheid. En het liefste, indien mogelijk voor jou en jouw kat, die betere voeding gaan geven die past bij jouw kat als diersoort; met andere woorden meer ingrediënten van dierlijke oorsprong op het menu en minder plantaardige ingrediënten in de voerbak van jouw kat.

Want 1 ding is zeker: door niets te veranderen aan de huidige situatie gaat jouw kat niet afvallen, maar alleen maar aankomen en houdt jouw kat een verhoogde kans op ziekten door overgewicht.

Een kat laten afvallen op een gezonde manier

Het laten afvallen van jouw kat niet een kwestie van alleen de voeding aanpassen, maar ook stressfactoren aanpakken en vooral ook meer bewegen. Laat mij jou helpen om jouw kat naar zijn goede gewicht te krijgen met behulp van een afvalplan op maat.

Hulp bij afvallen kat

Als kattengedragsdeskundige en voedingsadviseur voor katten kan ik een afvalplan op maat maken voor jouw kat. Elk plan is aangepast op wat de betreffende kat (in dit geval jouw kat dus) specifiek nodig heeft.

Want ook jouw kat is uniek. Zijn voorkeuren als het om eten en bewegen gaat, maar ook de leefomgeving is anders ten opzichte van dat van de kat van de overburen. En niet elke kat is even zwaar en moet hetzelfde gewicht verliezen. Voorkom dat jouw kat nog zieker wordt of dat je vervalt in een jo-jo effect en pak het afvallen van jouw kat écht serieus aan met een afvalplan op maat voor jouw kat.

Vul mijn contactformulier in en geef aan waar jij hulp bij kunt gebruiken. Je ontvangt mij dan een vrijblijvende offerte op maat om jouw kat gezond en verantwoord af te laten vallen.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Vuurwerkangst kat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Voeding voor katten en getagd met , , , , .