kat socialiseren kat is angstig bang

Een kat socialiseren

Volgens veel mensen is een kat socialiseren, een kat laten wennen om goed om te kunnen gaan met mensen. Wanneer een kat niet bang is voor mensen, dan noemt men een kat al gesocialiseerd. Maar helaas is dit niet een volledige socialisatie van een kat.

Een kat laten wennen en goed kunnen omgaan met mensen is maar een klein deel van de socialisatie, want een kat is pas goed gesocialiseerd wanneer deze om kan gaan met de uitdagingen die zijn leefomgeving te bieden heeft.

Eerste socialisatiefase kat

Dit socialiseren, omgaan met uitdagingen die het leven te bieden heeft, wordt gedaan in twee socialisatiefases. De eerste socialisatiefase zijn de eerste 7 tot 8 weken van het leven van de kitten waar er geen angstdrempel is en een kitten voor alles openstaat. Natuurlijk trek je deze socialisatie door in de tweede socialisatieperiode die duurt tot ongeveer de 16de levensweek van de kitten. Toch moet het begin van de socialisatie van een kat in de eerste 7 tot 8 weken gemaakt zijn (de eerste kennismakingen met mensen, dieren, structuren en geluiden).

Andere dieren in het huishouden

Een kat is goed gesocialiseerd wanneer deze om kan gaan met de uitdagingen die zijn leefomgeving te bieden heeft. Dus komt een kat in een huishouden terecht waar een hond leeft, dan is het wel zo handig dat een kat tijdens de socialisatieperiode een aantal keer positief in aanraking komt met een hond.

Komt een kat in een huishouden terecht waar ook andere katten leven? Dan is het heel fijn dat deze kitten in de socialisatieperiode een aantal keer positief kennismaakt met een andere katten (dan de moederpoes) in de leefomgeving.

kat wennen aan honden

Geluiden in de leefomgeving van de kat

Socialisatie is ook gewend zijn aan de geluiden die wij in het huishouden maken. Niet schrikken van het geluid van pannen die op elkaar gestapeld worden, het terugleggen van het bestek in de besteklade of de deurbel die gaat waardoor de kat zich weer een halve dag boven op zolder terugtrekt. Een kat socialiseren is dus ook opgroeien in een huiselijke omgeving inclusief alle geluiden die hierbij horen.

Dierenarts en de reismand

Ook het wennen aan een korte autorit en een bezoekje aan de dierenarts in de eerste 7 levensweken kan bijdragen aan een positieve associatie met deze vaak uit nood geboren bezoekjes. Naast het ervaren van een rustige behandeling van de dierenarts, kan de kitten ook wennen aan in de reismand zitten met het deurtje dicht en het gevoel van rijden in een auto. Wanneer er echt stel op sprong naar de dierenarts moet worden gegaan haal je hier toch enige voordeel uit.

Voedselstructuren en frustraties

Vanaf de derde levensweek gaat een moederpoes vast voedsel aanbieden. De moeder heeft een natuurlijk schema om de kittens van veelvuldig drinken in de eerste weken over te zetten naar vast voedsel voordat de kittens het nest uiteindelijk verlaten. In de natuur zal een poes prooien gaan aanbieden aan haar kittens en haar kittens uiteindelijk de jachtvaardigheden laten zien en leren.

Maar ook de omgang met frustraties is een bijkomstigheid tijdens dit proces. Want waar in de eerste weken de melkbar van de moeder altijd geopend was, gaan deze openingstijden langzaam maar zeker minder worden. En dat kan natuurlijk voor een kitten die altijd toegang had tot eten best even frustrerend zijn. Dit is dus een bijkomstige levensles voor de kittens, een prooi is tenslotte ook niet altijd beschikbaar.

kattenvoer

In een huiselijke omgeving zullen de kittens overgezet worden op vast voedsel als brokjes, blikvoer, kvv of vers vlees. Hoe meer structuren de kitten in de eerste 8 weken van zijn leven leert kennen, hoe minder kieskeurig deze katten als volwassen katten zullen zijn…. Na de socialisatiefase wel eerst nog de puberfase door worstelen…

Een kat socialiseren richting mensen

Niet alleen de mensen uit het gezin waar de kitten opgroeit moeten in contact zijn geweest met de kitten, maar ook een aantal andere mensen zullen een bezoekje moeten brengen aan de kittens (heel vervelend als jij één van die uitverkorenen bent natuurlijk). Komt een kitten in een gezin terecht met veel geluiden van opgroeiende kinderen? Ook dan is het fijn dat de kitten ervaring opdoet met geluiden als gillen, harde muziek of ruzie maken.

Omgeving verkennen

Vanaf de 4de week gaan kittens op onderzoek uit. Langzaam maar zeker zullen ze onder toeziend oog van moeder steeds verder van he nest gaan en de omgeving verkennen. De ene kitten zal meteen de andere kant van de woonkamer opzoeken, de andere kitten zal net een paar onvaste stapjes tot aan de rand van het vloerkleed zetten. Verkennen van de omgeving en voelen van structuren aan de pootjes is ook onderdeel van een kat socialiseren.

kitten verkent omgeving

Tweede socialisatiefase kat

De tweede socialisatiefase duurt tot ongeveer levensweek 16 van de kitten. Vrij snel in de tweede socialisatiefase ontstaat er een angstdrempel bij katten. Dit heeft te maken met het leven in de natuur en vooral het overleven in de natuur. In een natuurlijke omgeving moet een kat op haar hoede zijn voor gevaar (ze is nog altijd een prooidier). Waar een kitten tot ongeveer een week of 7-9 lekker onbezonnen overal op af loopt, gaat deze nu (mede door de angstdrempel) leren dat er ook gevaarlijke situaties kunnen zijn. En dit bemoeilijkt het socialisatieproces van katten in de tweede socialisatiefase, wanneer er geluiden en indrukken voor het eerst worden geïntroduceerd. En natuurlijk is een kat socialiseren nog mogelijk, maar het zal echt een stuk lastiger gaan.

Net zoals in de eerste socialisatiefase, zijn ook in deze tweede fase steeds weer positieve associaties maken met mensen, dieren, structuren en geluiden in de leefomgeving van de kat erg belangrijk.

Omgang met nestgenoten

In zowel de eerste als de tweede socialisatiefase is omgang met nestgenoten heel belangrijk. Door met nestgenoten te spelen en te stoeien leren katten hoe ze met anderen om moeten gaan. Wanneer jij jouw broertje te hard bijt kun je een schreeuw en een pets terug verwachten. De volgende keer weet je als kitten dat je minder hard moet bijten. Ook het elkaar bespringen helpt om motorieke vaardigenheden én de eerste jachtvaardigheden te ontwikkelen.

Maar ook het sociale aspect van elkaar wassen is een belangrijk onderdeel van omgangsnormen krijgen.

kittens socialiseren

Het totale socialisatieplaatje

Een kat socialiseren richting mensen is dus maar een heel klein onderdeel van het hele socialisatieproces. Helaas wordt nog vaak gedacht dat het hele socialisatieproces om omgaan met mensen draait, maar het socialisatieproces draait om het omgaan met alles wat het leven aan uitdagingen te bieden heeft.


Hulp nodig voor jouw persoonlijke situatie?

Wil je naar aanleiding van dit artikel graag persoonlijk advies dat van toepassing is op jouw kat in jouw unieke situatie? Vraag dan eens een éénmalig adviesconsult voor katten aan.


De Vrolijke Huiskat

kat socialiseren

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Kattengedrag, Weetjes over katten en getagd met , , , , , .