Wat is oververhitting?
Katten kunnen normaal gesproken heel goed tegen de warmte. Toch zijn er momenten waarop het voor katten ook te warm kan worden. Katten zweten alleen via de voetzolen. De isolatie van de vacht doet de rest van het werk om het lichaam koel te houden. Natuurlijk zoekt de kat zelf de verkoeling op schaduwrijke plekken of koude(re) ondergronden. Maar soms komt het voor dat deze methoden niet afdoende zijn en de kat op natuurlijke wijze de warmte uit het lichaam niet meer kwijt kan raken. Dan kan er oververhitting optreden. De kat kan de warmte niet meer afvoeren en het lichaam van de kat wordt te warm, dit is oververhitting.

Wat zijn de symptomen van oververhitting bij katten?
Symptomen kunnen heel subtiel zijn of juist prominent aanwezig. Maar als je niet weet waar je op moet letten, is het lastig herkennen en handelen. Vooral het hijgen door een kat om warmte kwijt te kunnen raken (door koude lucht te inhaleren) wordt nog weleens over het hoofd gezien en daardoor niet juist op geacteerd. De symptomen van oververhitting bij katten zijn:
- kwijlen
- hijgen of een versnelde ademhaling
- onrustig gedrag
- of de kat is juist heel sloom
- braken
- diarree
- lichaamstemperatuur is 40 graden of hoger (normaal 38-39 graden)
Wanneer de oververhitting heel ernstig is kan er incidenteel een epileptische aanval optreden of af en toe gebeurd het dat de kat in coma raakt.
De eerste maatregelen bij oververhitting bij katten
Katten kunnen afkoelen door het inademen van koelere lucht en door warmteregulatie via de vacht en huid. Je kunt de kat hiermee helpen door de volgende maatregelen te treffen:
- Blijf zelf rustig (makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel belangrijk om juist te kunnen handelen)
- Leg de kat in de schaduw en op een koele plaats. Eventueel bij een ventilator of airco zodat de kat koelere lucht kan inademen.
- Zorg ervoor dat ook jouw kat rustig blijft.
- Koel de pootjes van de kat met LAUW water
- Leg de kat op een natte LAUWE handdoek en leg deze handdoek vooral tegen de buik van de kat aan en koel hiermee ook nog steeds de pootjes.
- Is de kat voldoende bij bewustzijn, dan kun je kijken of de kat water op kamertemperatuur wil drinken. Doe dit alleen wanneer de kat zelf nog goed kan slikken
- Neem contact op met jouw eigen dierenarts voor persoonlijke begeleiding en advies.
NOOIT DOEN !!
Voor katten is het belangrijk dat het lichaam met behulp van bovenstaande methoden de kans krijgt om geleidelijk af te koelen. Daardoor zijn er ook dingen die je in NOOIT mag doen en juist een tegengesteld effect hebben wanneer jouw kat symptomen heeft van oververhitting en je jouw kat wilt laten afkoelen. Wat je dus NIET moet doen:
- Spring niet meteen in die hele hete auto met spoed naar de dierenarts. Zowel de enorme hitte als de stress die het met zich meebrengt voor een kat om in de auto te zijn maakt de situatie er juist erger op.
- Gebruik nooit KOUD water om de kat te koelen. Het koude water zorgt ervoor dat de bloedvaten van de kat vernauwen en dat de kat de warmte juist niet kwijt kan.
- Geef een kat geen drinken wanneer deze zelf niet kan slikken.
Het lichaam van een kat mag nooit in één keer gekoeld worden, daarom:
- Zet een kat nooit onder een (koude) douche.
- Wikkel een kat nooit in koude natte handdoeken
- Koel de kat nooit door hem in koud water te dompelen (bijvoorbeeld het zwembadje dat toevallig in de tuin staat).
Vertrouw je de situatie niet en/of twijfel je of jouw kat gewoon lui of oververhit is, neem ook dan contact op met jouw dierenarts voor gepast medisch advies: Better safe than sorry….
Met de maatregelen uit het mijn artikel 'Verkoeling voor katten' kun je meestal oververhitting bij katten voorkomen. Hou ook hierbij altijd kittens, zwangere poezen en de oudere en zieke dieren extra in de gaten.

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn