Hoe houd ik vreemde katten uit mijn tuin?
De nachtmerrie van veel mensen; katten die in jouw tuin hun behoeften doen. Ben je weer lekker aan het tuinieren, heb je de drollen van de buurtkat (of jouw eigen kat) in je hand. Of jouw mooie plantjes gaan kapot omdat er veelvuldig door katten overheen wordt geplast.
Laat ik beginnen met de herkomst van onze huiskat; onze huiskat stamt af van de Noord Afrikaanse Wilde Kat. De natuurlijke leefomgeving van deze kat is de steppe, de savanne, het bos en de woestijn. Veel zandgrond, heel veel zandgrond in deze natuurlijke omgevingen. Het is voor een kat dus heel natuurlijk en daardoor ook logisch om zandgrond te zoeken waar deze de behoeften kan doen. Naast het feit dat zand ook lekker zacht en aangenaam is voor de supergevoelige pootjes van de kat.
DUS:
Hoe meer zand in de tuin, hoe aantrekkelijker het is om daar de behoeften te doen.
Maar wat dan?
Zorg dat je jouw tuin onaantrekkelijk maakt voor de kat om in te gaan zitten poepen of plassen. Hoe minder open stukken zand er beschikbaar zijn, hoe onaantrekkelijker jouw tuin wordt als natuurlijke kattenbak. Gelukkig hoeven we hiervoor niet meteen de hele tuin te betegelen, er zijn zeker natuurvriendelijke oplossingen voor handen.
Natuur- en katvriendelijk katten uit de tuin houden
Denk hierbij aan bodembedekkers die zandgrond overgroeien waardoor het voor katten onaantrekkelijk en onnatuurlijk is om hun behoeften te doen om deze plaatsen. Maar heel jouw tuin beplanten met bodembedekkers is ook weer zowat, dus er zijn meer planten die onaantrekkelijk zijn voor katten. Op of bij dat, voor de kat aantrekkelijke stuk grond, ga je planten zetten die katten niet plezierig vinden om doorheen of langs te lopen; laat staan om hun behoeften in te doen.
Kanttekening hierbij is natuurlijk dat de ene kat wat meer moeite heeft met bepaalde planten dan de andere kat. Het blijven katten hé! Dus je zult soms het een en ander uit moeten proberen voordat je het gewenste resultaat bereikt. En wat geduld: plantjes hebben ook tijd nodig om te groeien.
Plantjes die minder aantrekkelijk zijn voor katten:
Geranium Macrorrhizum (Ooievaarsbek)
De Ooievaarsbek is een bodembedekker waardoor het voor de kat lastig wordt om nog bij de zanderige ondergrond te komen. Ook heeft de plant sterk geurende bladeren waardoor het voor een kat niet interessant is om bij in de buurt te komen. De geur wordt omschreven als citroen, en daarom voor de meeste katten niet aantrekkelijk. Natuurlijk heeft deze na het planten wel even wat tijd nodig om de bodem te bedekken.
Maar ik moet zeggen, sinds wij de Ooievaarsbek hebben geplant, heb ik de katten niet meer de betreffende border gezien. En uiteraard is de bodem nu nog niet helemaal bedekt. Voor onze katten lijkt het te werken.

Rubus Nepalensis (Framboos)
Wil je ook meteen wat vruchten in de tuin hebben? Kies dan voor de Framboos. Deze hoort tot de rozenfamilie. Dit houdt in dat de stelen doornen hebben. Hierdoor wordt de plant onaantrekkelijk om doorheen te lopen of te gebruiken als kattenbak. Er bestaan zowel zomerframbozen als herfstframbozen, dus je hebt ook nog keuze in welk jaargetijde deze struik het beste tot zijn recht komt in jouw tuin.

Lavendula (Lavendel)
Katten houden niet van de geur van lavendel én de plant heeft een te grote dichtheid om tussendoor te lopen. De Lavendel is een struik, waardoor de wortels en de stelen ‘verhouten’. Dit maakt het voor een kat lastig om tussendoor te lopen. Deze plant vereist wel even wat aandacht om mooi te houden aan de onderkant na verloop van tijd.

Dictamus (Vuurwerkplant)
Netzoals katten, blijf je zelf ook liever van de vuurwerkplant af. De vuurwerkplant is een sterk naar citroen ruikende plant. Wanneer de bloem is uitgebloeid, schiet de bloem haar zaadjes weg, waardoor er verspreiding van de plant in de omgeving kan ontstaan. Het is tevens een plant die bij aanraking bij veel mensen huidirritatie kan veroorzaken. Dus ook katten kunnen door aanraking irritatieplekken krijgen. Dit is dan ook de reden dat ik deze plant zelf niet zou kiezen.

Aloysia Triphylla (Citroenverbena)
Ook deze plant ruikt erg sterk naar citroen; En dit is meteen de reden dat de Citroenverbena wordt aangeraden om katten uit de tuin te houden. Want de meeste katten houden dus niet van citrusgeuren. Deze plant wordt meestal in potten geplaatst om wijde verspreiding van de plant tegen te gaan. Plant je de Citroenverbena los in jouw tuin, houdt de verspreiding dan goed in de gaten (wanneer je niet overal in de tuin deze plant terug wilt vinden).
Ruta Graveolens (Wijnruit)
De wijnruit is een bitter kruid wat met name in Afrikaanse landen nog wordt gebruikt door het eten. Dus ideaal om in de kruidentuin te plaatsen? De Wijnruit is een kruid met een sterke geur. En katten (en honden) houden niet van deze sterke bittere geur. Let wel even op naast welke plant je de Wijnruit plaatst, want niet alle planten gedijen goed in de buurt van Wijnruit.
Crataegus monogyna (Meidoornhaag)
De meidoornhaag heeft stekels aan zijn stammen waardoor deze niet aantrekkelijk is om doorheen te lopen. Deze plant behoort dan ook tot de rozenfamilie. Ook is de structuur van de haag zodanig dat deze ondoordringbaar is. Een haag is natuurlijk ideaal te gebruiken voor het afzetten van (een stuk) van de tuin.

Pyracantha (Vuurdoorn)
De Vuurdoorn is ook onderdeel van de rozenfamilie en heeft grote scherpe stekels. Deze plant wordt veelal ook als haagplant gebruikt en is dus ook weer geschikt om een stuk van de tuin af te zetten op een natuurlijke manier. Zowel de Vuurdoornhaag als de Meidoornhaag zijn aantrekkelijke broedplaatsen voor vogels; juist omdat ze zo beschut zitten tegen roofdieren.

Juniperus Procumbens Nana (Jenerverbes zonder bes)
Behoort tot de coniferen en heeft daardoor dus stekelige takken. Het is een traag groeiende grondkruiper. Deze zou tot 50 cm hoog kunnen worden, maar bij ons blijft deze erg laag bij de grond. De takken zijn niet prettig om doorheen of langs te lopen. Deze hebben wij in onze tuin en de katten mijden met grote precisie deze plant.

Heesters
Ja, dit is wel een heel algemene term voor heel veel soorten struiken. Een struik wordt, meestal, een heester genoemd wanneer de takken van hout zijn en zich in of meteen boven de grond al vertakken. Hierdoor ontstaat een grote groeidichtheid en dus ondoordringbaar voor katten. Afhankelijk van de heester die je kiest dus geschikt om een tuin af te zetten of een border onaantrekkelijk te maken.
Kortom, denk dus aan :
- Bodembedekkers
- Planten met doornen aan de takken
- Struiken die ondoordringbaar zijn door de grote takkendichtheid
- Struiken, planten en bodembedekkers die een citroengeur hebben
Persoonlijk advies over jouw kat nodig?
Heb je zelf katten en wil je weten of je het wel goed doet voor jouw kat? Denk dan eens aan een éénmalig gedragsadvies voor katten. We bespreken tijdens een huisbezoek welke basisbehoeften jouw kat heeft voor het stressvrij leven in een huiselijke omgeving. Uiteraard leg ik uit waarom dit voor jouw kat zo belangrijk is en we kijken hoe je in jouw huis voor jouw kat kunt voldoen aan deze behoeften en hoe je deze kunt optimaliseren.
De Vrolijke Huiskat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn