Verkoeling voor katten

Katten zweten bijna niet

Katten kunnen niet zo goed zweten als wij. Warmte afvoeren doen katten via de kussentjes van hun pootjes. Afkoelen zullen katten doen door zichzelf te wassen. Ook het opzoeken van koelere plekjes is een methode van de kat om het niet te warm te krijgen. Languit op een koele vloer gaan liggen is een voor de kat beproefde methode om af te koelen. Om minder warmte vast te houden staan de bloedvaten van de kat bij warmte verder open. Ook de vacht van een kat zorgt voor isolatie tegen warmte.

De oudere en zieke kat

Onze huiskat is van origine nog altijd een woestijndier. Ze kunnen normaal gesproken goed tegen de warmte. Een gezonde kat weet wanneer deze uit de zon moet gaan en verkoeling moet zoeken. Oudere en ziekere dieren moet je beter in de gaten houden, zij zullen niet altijd op tijd uit de zon gaan, waardoor ze uitdrogen en zelfs oververhit kunnen raken. Check dus met enige regelmaat hoe het met jouw kat gaat.

Reageert jouw kat zoals altijd?

Of lijkt deze wat versuft of beweegt deze moeilijker (kan ook door uitdroging) of ligt deze zelfs te hijgen? Wanneer je het niet vertrouwt, bel dan jouw dierenarts voor gepast medisch advies.

Zwangere katten, pas bevallen katten en kittens

Deze hou je natuurlijk ook extra in de gaten. Kittens zijn nog niet goed zelf in staat om zichzelf warm te houden. Zij zullen niet heel snel oververhit raken, maar hebben ook geen extra koeling nodig; zij kunnen hierdoor juist onderkoeld raken. De moeder kan wel behoefte hebben aan wat extra koeling. Kijk hier wel mee uit vanwege de kittens.

Een zwangere kat kan het natuurlijk ook veel sneller warm hebben dan normaal. Hou ook haar extra in de gaten of ze voldoende energie heeft om koelere plekken op te zoeken. 

Gebruik NOOIT een natte koude handdoek

Wanneer je een natte KOUDE handdoek over een kat heen legt, vernauwen de bloedvaten. Dit betekent dat de kat het juist nog warmer krijgt. Dus gebruik nooit een natte KOUDE handdoek om jouw kat te koelen, dit heeft juist de tegenover gestelde werking.; met alle gevolgen van dien.

Natte lauwe handdoek

Je kunt wel op jouw tegelvloer een LAUWE natte handdoek leggen, zodat jouw kat erop kan gaan liggen. Dus ook weer NOOIT over jouw kat heen leggen !! Kijk hier wel mee heel erg mee uit, want tja, wat is lauw?….. Maar even serieus…  welke kat vindt het fijn om op een natte handdoek te gaan liggen ??…..

Koelmatten

Er zijn koelmatten te verkrijgen speciaal om jouw kat koel te houden. Let op dat niet alle matten geschikt zijn voor katten.

Geen ventilator op de rustplek van jouw kat richten

Mensen vinden een ventilator vaak fijn om wat verkoeling te krijgen, daar denken katten toch wat anders over. De vacht van een kat is super gevoelig en katten vinden een zuchtje wind soms al irritant over hun vacht. Een ventilator is een continue stroom van wind op de vacht, dit vinden verreweg de meeste katten niet fijn. Je doet jouw kat dus geen plezier door een ventilator bij de rustplek te zetten.

Aanvullende maatregelen

Wij kunnen katten helpen om koel te blijven:

 • Zorg voor extra plekjes binnen én buiten waar een kat koel kan liggen.
 • Stimuleer katten om te drinken, zet extra drinkbakjes neer dichtbij de plaatsen waar jouw kat graag ligt (hoe minder ver ze hoeven te lopen, hoe sneller ze toch even wat drinken). Een drinkfontein gebruiken stimuleert katten sowieso om meer te drinken.
 • Ververs het water minimaal 1 keer per dag, maar met extreem warm weer liever vaker.
 • Zet het water in de schaduw, des te langer blijft het koel. Bij extreem warm weer kun je er op de dag voor zorgen dat het water weer wat koeler wordt door er een ijsblokje in te gooien. Netzoals wij niet van ijskoud water houden, doen katten dat ook zeker niet, maar wat verkoeling is wel lekker. En een ijsblokje gooi je niet in een klein drinkbakje of hoog glas wanneer jouw kat deze voorkeur heeft. Zorg dat er ruim voldoende water in de drinkbak zit zodat het water niet te koud wordt.
 • Zorg dat katten extra vocht binnen krijgen door ze wat natvoer te geven (eventueel met wat extra water erbij).
  Let op: ook katten eten minder met dit weer, dus een aantal keer per dag een klein beetje vers natvoer is beter dan in één keer veel. Het natvoer dat jouw kat laat staan is erg aantrekkelijk voor vliegen die er graag eitjes in leggen, dus geef óf gedoseerd natvoer of in een voerbak die elke keer afgesloten wordt na het eten (bijvoorbeeld de voerbakken die openen op chip).
 • Zorg voor toegang tot de koelere plekken in huis waar jouw kat verkoeling kan zoeken; de gang, de koelste kamer van het huis en/of in de meeste gevallen ook de badkamer.
 • Zorg voor een frisse luchtstroom in huis; zet ’s avonds en ’s ochtends ramen en deuren tegen elkaar open om door te tochten (ook lekker voor jezelf natuurlijk).
  Kijk uit met kantelramen!! Er zijn speciale rekjes te krijgen om te voorkomen dat jouw kat klem komt te zitten in een kantelraam.
 • Ook katten krijgen het warm wanneer ze bewegen: het spelen met jouw kat doe je dus ’s morgens wanneer het nog koel is in huis of tuin, of ’s avonds wanneer het afgekoeld is….. of ’s nachts ?. En hou het vooral kort !!. Deze warme dagen zijn katten niet heel actief dus spelen is op deze dagen absoluut geen must. Koel blijven is belangrijker.
 • Houdt jouw kat ervan om met water te spelen? Zet een teil met water neer, met daarin een geschikt speeltje waar jouw kat mee kan spelen. Katten houden niet van natte pootjes, dus tijdens en na het spelen zullen ze hun pootje drooglikken. Hierdoor krijgt jouw kat weer extra vocht binnen.
 • Doe overdag de gordijnen en luxaflex dicht. Zo hou je veel warmte buitenshuis. Ook fijn voor jezelf.

Laatste update: 24 juni 2020

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn