Verkoeling voor katten

Verkoeling voor katten De Vrolijke Huiskat

Katten zweten bijna niet

Katten kunnen niet zo goed zweten als wij. Warmte afvoeren doen katten via de kussentjes van hun pootjes. Afkoelen zullen katten doen door zichzelf te wassen. Ook het opzoeken van koelere plekjes is een methode van de kat om het niet te warm te krijgen. Languit op een koele vloer gaan liggen is een voor de kat beproefde methode. Om minder warmte vast te houden staan de bloedvaten van de kat bij warmte verder open. Ook de vacht van een kat zorgt voor isolatie tegen warmte.

De oudere en zieke kat

Onze huiskat is van origine nog altijd een woestijndier. Ze kunnen normaal gesproken goed tegen de warmte. Een gezonde kat weet wanneer deze uit de zon moet gaan en verkoeling moet zoeken. Oudere en ziekere dieren moet je beter in de gaten houden, zij zullen niet altijd op tijd uit de zon gaan, waardoor ze uitdrogen en zelfs oververhit kunnen raken. Check dus regelmatig hoe het met jouw kat gaat.

Reageert jouw kat zoals altijd?

Of lijkt deze wat versuft of beweegt deze moeilijker (kan ook door uitdroging) of ligt deze zelfs te hijgen? Wanneer je het niet vertrouwt, bel dan jouw dierenarts voor gepast medisch advies.

Aanvullende maatregelen

Wij kunnen katten helpen om koel te blijven:

 • Zorg voor extra plekjes buiten én binnen waar een kat koel kan liggen
 • Stimuleer katten om te drinken, zet extra drinkbakjes neer dichtbij de plaatsen waar jouw kat graag ligt (hoe minder ver ze hoeven te lopen, hoe sneller ze toch even wat drinken).
 • Ververs het water minimaal 1 keer per dag, maar met extreem warm weer liever vaker.
 • Zet het water in de schaduw, des te langer blijft het koel. Bij extreem weer kun je er op de dag voor zorgen dat het water weer wat koeler wordt door er een ijsblokje in te gooien. Netzoals wij niet van ijskoud water houden, doen katten dat ook niet, maar wat verkoeling is wel lekker.
 • Zorg dat katten extra vocht binnen krijgen door ze wat natvoer te geven (eventueel met wat extra water erbij).
  (let op: ook katten eten minder met dit weer, dus een aantal keer per dag een klein beetje vers natvoer is beter dan in één keer veel… ze laten het dan waarschijnlijk toch staan…. en daarbij hoe verser hoe lekkerder…. met dit weer verdwijnt wat ze laten staan toch in de container)
 • Zorg voor toegang tot de koelere plekken in jouw huis waar jouw kat verkoeling kan zoeken; de gang, de koelste kamer van het huis en/of in de meeste gevallen ook de badkamer.
 • Zorg voor een frisse luchtstroom in huis; zet ’s avonds en ’s ochtends ramen en deuren tegen elkaar open om door te tochten (ook lekker voor jezelf natuurlijk).
  Kijk uit met kantelramen!! Er zijn speciale rekjes te krijgen om te voorkomen dat jouw kat klem komt te zitten in een kantelraam.
 • Ook katten krijgen het warm wanneer ze bewegen: het spelen met jouw kat doe je dus ’s morgens wanneer het nog koel is in huis of tuin, of ’s avonds wanneer het afgekoeld is….. of ’s nachts ?. En hou het kort !!
 • Houdt jouw kat ervan om met water te spelen? Zet een teil met water neer, met daarin een geschikt speeltje waar jouw kat mee kan spelen. (Mijn Vrolijke Huiskatten kijken er niet naar om, maar er zijn genoeg katten die het wel interessant vinden).
 • Doe overdag de gordijnen en luxaflex dicht. Zo hou je veel warmte buitenshuis.

Natte koude handdoek

Wanneer je een natte KOUDE handdoek over een kat heen legt, vernauwen de bloedvaten. Dit betekent dat de kat het juist nog warmer krijgt. Dus gebruik nooit een natte KOUDE handdoek om jouw kat te koelen, dit heeft juist de tegenover gestelde werking.

Natte lauwe handdoek

Je kunt wel op jouw tegelvloer een LAUWE natte handdoek leggen, zodat jouw kat erop kan gaan liggen. Dus ook weer niet over jouw kat heen leggen !! Kijk hier wel mee uit, want tja, wat is lauw?…..

Verkoeling voor katten

Koelmatten voor katten

Er zijn koelmatten te verkrijgen speciaal om jouw kat koel te houden. Let op dat niet alle matten geschikt zijn voor katten. Maar er is nu een mat verkrijgbaar die koelt wanneer jouw kat erop gaat liggen. En het blijven katten hé.…. Je kunt de koelmat altijd nog zelf in bed gebruiken.

Verkoeling voor katten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn