Oudste foto kat alleen

Dag van de fotografie

Jaarlijks op 18 augustus is het internationale dag van de fotografie. De telefoon van de gemiddelde katteneigenaar staat vol met foto’s van hun kat…. Er is ooit berekend dat katteneigenaren 7  foto’s van hun kat per dag nemen…. GEMIDDELD…. (Mijn telefoon staat ook vol met kattenfoto’s hoor. En ik neem bijna 7 foto’s per fotosessie in de hoop dat er 1 van de 7 foto’s bruikbaar is). In dit blog vertel ik over de oudste foto's waarop katten staan die nog bewaard zijn gebleven.

De oudste foto

Zelfs met de techniek van nu is het af en toe nog een hele kunst om een kat goed en scherp op de foto te krijgen, dat was in de beginjaren van de fotografie natuurlijk nog een veel grotere uitdaging door de hele lange sluitertijd.

De oudste foto die (niet is vervaagd en opgelost) is genomen in 1826. Deze foto is genomen met een sluitertijd tussen de 8 en 20 uur. Niet zo verwonderlijk dus dat op deze foto alleen gebouwen staan.... en geen katten....

Oudste foto kat met eigenaar

Kat op schoot

Een lange sluitertijd en katten is niet de beste combinatie. Dit is dan ook de reden waarom de eerste foto's van katten zijn genomen waarbij de kat op de schoot zit van de eigenaar; of waarbij de eigenaar de kat vasthoudt (in de houdgreep natuurlijk, anders in het beestje nog weg voordat de foto is genomen).

De oudste foto's waarop een kat op schoot zit bij de eigenaar zijn van rond 1850 genomen.

Alleen een kat op de foto

Toch zijn er ook enkele foto's van katten van rond 1850 waarbij alleen een kat op de foto staat. Dit zijn dan ook foto's van katten die volledig opgaan in iets wat ze zien; de katten hebben op dat moment totaal geen oog voor de fotograaf.

Het is een foto van een kat die uit het raam kijkt en een foto van een kat bij een vogelkooi (waarschijnlijk aan het bedenken hoe deze dat lekkere hapje kan bemachtigen).

Foto kat 1850
Eerste portretfoto kat 1860

Oudste portretfoto kat

De eerste portretfoto van een kat, lijkt gemaakt te zijn rond 1860. Hulde aan deze fotograaf die een kat zo geduldig heeft gevonden om voor hem te poseren en dit vast te leggen op de gevoelige plaat.

De oudste foto's van een kat zijn dus van (ongeveer) 1850. De eerste portretfoto van een kat is genomen rond 1860.

Een andere goed bewaard gebleven foto is een portretfoto van een kat die waarschijnlijk rond 1880 is genomen.

De Vrolijke Huiskat

Oudste foto kat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Speciale kattendagen en getagd met , , , .