Kat laten afvallen

Obesitas bij de kat

Het is een steeds vaker voorkomend probleem: kat met obesitas. En wanneer ik het over obesitas heb, dan zijn deze katten niet net boven het ideale gewicht wat deze kat zou moeten hebben, maar echt flink te zwaar. Aan het hebben van obesitas zitten best wat lichamelijke gevolgen, maar zeker ook geestelijke gevolgen voor een kat. Eigenlijk kun je zeggen dat een kat met obesitas ziek is en daar wil je als katteneigenaar toch wat aan doen. In dit blog bespreek ik waar katten dik van worden, de lichamelijke gevolgen van obesitas en de geestelijke gevolgen van obesitas bij katten. Tot slot zet ik op een rijtje hoe je jouw kat kunt laten afvallen.

Garflied

Wanneer ik zeg Garfield, welk beeld heb jij dan voor ogen?

Garfield is een rode kater die ‘iets’ aan de te dikke kant is. Niet houdt van beweging, nou ja, zeg maar gerust lui is aangelegd, maar geobsedeerd is door eten. Het liefste eet hij lasagne en hij drinkt graag koffie….

Herkenbaar? Dit is dan ook precies wat de tekenaar/schrijver heeft willen bereiken: een kat waarin mensen zich heel erg herkennen.

Steeds meer katten te dik

Maar wat ook steeds herkenbaarder wordt voor mensen is een kat die te dik is. Niet alleen in Amerika en Engeland, maar ook in Nederland zijn er steeds meer katten met overgewicht.

Te dik is niet meteen obesitas te dik natuurlijk. Maar wel een fiks aantal grammen te veel. Dit is écht een steeds vaker voorkomend probleem, ook in Nederland. En veel eigenaren hebben niet in de gaten dat hun kat in de categorie overgewicht tot zelfs obees valt. Toch is het overgewicht van jouw kat niet geheel zonder risico, het kleine maatje meer brengt al enig risico met zich mee, maar obesitas is echt wel een groot probleem voor de kat die in deze categorie valt.

Waar worden katten dik van?

Net zoals bij mensen worden katten dik wanneer ze meer calorieën binnenkrijgen dan ze verbruiken.
Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

 • Een kat krijgt te weinig beweging.
 • Een kat krijgt te veel van zijn huidige voer waardoor er meer calorieën binnenkomen dan een kat gaat verbruiken.
 • Een kat eet niet het juiste voer; Hiermee bedoel ik dat een kat voeding binnenkrijgt die hij als diersoort kat zijn niet om kan zetten in energie (denk bijvoorbeeld aan te veel plantaardige voedingstoffen).
 • Een kat krijgt te veel zout binnen: waardoor een kat veel vocht gaat vasthouden en dan kan het ook lijken alsof de kat te dik is.
 • Een kat krijgt regelmatig een snoepje als tussendoortje waar te veel verkeerde stoffen en ook nog eens best wel wat extra calorieën in zitten.
 • Ook bij katten kan de genetische aanleg een rol spelen.
 • Na sterilisatie of castratie door de veranderde hormoonhuishouding kunnen katten dikker worden.
 • Levensfase van jouw kat; oudere katten bijvoorbeeld neigen eerder dikker te worden.
 • Ziekte waardoor de kat meer gaat eten, minder gaat bewegen.

Lichamelijke gevolgen van overgewicht bij een kat

Wanneer een kat overgewicht heeft kan dat best wat gevolgen voor de gezondheid van een kat hebben. De gezondheidsrisico’s kunnen zijn:

De gezondheidsrisico’s kunnen zijn:

 • Steeds minder bewegen:
  Een kat beweegt steeds minder en wordt daardoor steeds dikker. De cirkel die jij juist wilt voorkomen.
 • Blaasgruis:
  Doordat een kat minder gaat bewegen gaat een kat ook minder naar de kattenbak. Dit betekent dat jouw kat langer de urine in de blaas houdt, hierdoor kan er blaasgruis ontstaan.
 • Artrose:
  Door het overgewicht ontstaat er een hogere belasting van de gewrichten. Hierdoor slijten de gewrichten harder en kan er veel sneller een vorm van artrose ontstaan (en door artrose gaat een kat ook weer minder bewegen).
 • Suikerziekte:
  Een kat met overgewicht heeft een grotere kans op suikerziekte. Maar vaak ontstaat suikerziekte bij een kat ook door te veel verkeerde voeding. En ja, ik heb het over brokjes van mindere kwaliteit.
 • Idiopathische blaasontsteking:
  Door overgewicht kan een kat stress hebben (genoemd in de volgende alinea zijn de geestelijke gevolgen van overgewicht). Langdurige stress vergroot ook de kans op een idiopathische blaasontsteking. En deze idiopathische blaasontsteking heeft geen lichamelijke oorzaak, maar is een stress-gerelateerde blaasontsteking.
 • Ademhalingsproblemen of hartproblemen:
  Wanneer een kat overgewicht heeft kan dit ook leiden tot kortademigheid of ademhalingsproblemen. De oorzaak kan zijn dat er nauwe ademhalingskanalen zijn (tekort snuitige katten) waardoor een kat met obesitas extra moeite krijgt met ademhalen. Maar er kan ook een hartprobleem aan ten grondslag liggen en deze kan ook zeker veroorzaakt worden door het overgewicht bij jouw kat.
 • Kanker:
  Zelfs een aantal vormen van kanker bij katten worden gerelateerd aan het hebben van overgewicht.
 • Leverproblemen:
  Ook leverproblemen (leververvetting) worden gerelateerd aan overgewicht bij katten. (zoals ik verder uitleg in het blog 'Hoe kan ik mijn kat laten afvallen?')

Geestelijke gevolgen van obesitas bij katten

Naast lichamelijke gevolgen heeft overgewicht bij jouw kat ook zeker geestelijke gevolgen. Denk hierbij aan:

 • Stress-eten:
  Al met al wordt jouw kat er niet gelukkiger of gezonder op. En ook vanuit deze stress kan een kat meer gaan eten dan goed voor hem is. Dit noemen we dan stress-eten; het is vergelijkbaar met emotie-eten wat mensen kunnen hebben.
 • Verveling:
  Een kat die minder beweegt kan zich ook enorm gaan vervelen en daardoor meer eten als alternatief. Eigenlijk noemen we dit ook stress-eten, maar dan uit verveling.
 • Niet goed kunnen wassen:
  Een kat is een heel proper dier en wast zich zo’n 30% van de tijd die deze wakker doorbrengt. Wanneer een kat zich niet meer helemaal kan wassen levert dit een kat veel stress op. Een kat wil zich kunnen wassen na het eten, of na het ontlasten. Maar doordat het lichaam van de kat te rond is kan jouw kat niet meer goed of helemaal niet meer wassen na het poepen of plassen. En als een kat iets vervelend vindt, dan is het zichzelf niet meer schoon kunnen maken wanneer het echt noodzakelijk is.
 • Niet meer springen:
  Jouw kat springt niet meer of nauwelijks. En katten willen juist net op deze hoge plekken liggen. Met tegenzin gaat jouw kat ergens anders liggen. Ook weer stress….

Al met al kom je dus in een negatieve spiraal terecht wanneer je overgewicht bij jouw kat niet aanpakt.

Hoe kan ik mijn kat laten afvallen ?

Eigenlijk is dit hetzelfde als bij mensen; je wilt de leefstijl van jouw kat veranderen. Afvallen is kijken naar voeding, beweging maar ook omgeving.

Afvallen kun je doen door alleen de voeding aan te passen, maar wanneer een kat nog steeds stress heeft door zijn leefomgeving verval je in een jojo-effect. Katten kunnen namelijk ook door stress meer gaan eten. En dan denk jij dat jouw kat nog steeds te veel voeding binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk om het afvallen van jouw kat op 3 factoren aan te pakken:

 • Kijk naar wat er verbeterd kan worden aan de voeding van jouw kat.
 • Pak de stressfactoren in huis aan.
 • Zorg dat jouw kat meer gaat bewegen.

Wil jij jouw kat helpen met afvallen?
Lees in mijn blog ‘Hoe kan ik mijn kat laten afvallen?’ wat je kunt doen om verandering in voeding, beweging en omgeving kunt aanbrengen.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Voeding voor katten en getagd met , , , , .