Mijn kat moet afvallen

Jouw dierenarts geeft aan dat jouw kat moet afvallen, maar zelf heb je het idee dat jouw kat niet te dik is.
Toch zegt jouw dierenarts dit vanwege de gezondheid van jouw kat. Maak zelf eens de rekensom:

Stel jouw kat heeft een ideaal gewicht van 4 kilo. Wanneer deze kat 4,7 kilo zou wegen, dan is jouw kat 700 gram te zwaar. Wat is nu 700 gram zou je denken…

Dat is dus gewoon 17,5% te zwaar.

En reken nu zelf eens uit hoe zwaar jij zou zijn als je 17,5% te zwaar zou zijn….

Wanneer is een kat te dik?

Gevolgen overgewicht bij katten

Er zijn meerdere gezondheidsrisico’s bij katten met overgewicht.

Steeds meer katten hebben overgewicht. En een te dikke kat is natuurlijk niet meteen obees hé. Toch is de kans wel groot dat, wanneer je dit laat sudderen jouw kat wel obees wordt. En dat wil je voorkomen. Niet alleen omdat het moeilijker wordt om jouw kat weer het juiste gewicht te krijgen, maar vooral omdat overgewicht een aantal gezondheidsrisico’s heeft voor katten:

  • Minder bewegen: Een kat beweegt steeds minder en wordt daardoor steeds dikker
  • Verveling: Een kat gaat zich vervelen en daardoor meer eten als alternatief
  • Blaasproblemen: Een kat leegt zijn blaas niet vaak genoeg met risico op blaasgruis
  • Gewrichtsproblemen: De gewrichten van de kat worden zwaarder belast waardoor er makkelijker artrose ontstaat
  • Suikerziekte: Een kat heeft een grotere kans op suikerziekte
  • Stress: Een kat met overgewicht heeft meer last van stress en kan door de stress ook meer gaan eten of door stress blaasontsteking (= idiopathische blaasontsteking) ontwikkelen.

Negatieve spiraal

Al met al wordt jouw kat er niet gelukkiger of gezonder op. Een kat die te dik is vervalt in een negatieve spiraal. Jouw kat gaat door de extra pondjes steeds minder bewegen en komt daardoor nog meer aan. In het ergste geval moet jouw kat direct 2 kilo afvallen in plaats van een paar pond. En heb je daarbij ook nog te maken met blaasproblemen of zelfs suikerziekte waardoor je op vaste tijden jouw kat insuline moet geven.

Hoe dichter jouw kat bij zijn ideale gewicht zit, hoe actiever, gezonder en vrolijker jouw kat is.

Kat te dik

Wil jij een fitte en actieve kat?

Vraag dan nu het afvaltraject aan voor jouw kat en maak van jouw kat weer een fitte Vrolijke Huiskat.

Een kat laten afvallen

Een kat laten afvallen gaat niet snel, sterker nog, het mag zelfs niet te snel gaan: een kat mag namelijk geen crash-dieet hebben. De voeding of het aantal calorieën van de ene op de andere dag halveren kan écht niet. Ook houdt een kat niet van veranderingen en al helemaal niet wanneer het zijn voeding of zijn leefomgeving betreft. En een kat in beweging krijgen is vaak ook een hele uitdaging, maar katten zijn ook weer geen marathonlopers. Dit zijn wel factoren waar we rekening mee moeten houden om stress bij jouw kat zo minimaal mogelijk te houden en de gezondheid zo optimaal mogelijk te maken.

Afvallen is kijken naar voeding, beweging en stressfactoren

Laat mij jou helpen om jouw kat te laten afvallen. Hierbij kijk ik naar voeding, gedrag en zeker ook naar eventuele stressfactoren in de leefomgeving.

Afvallen kun je doen door alleen de voeding aan te passen, maar wanneer een kat nog steeds stress heeft door zijn leefomgeving verval je in een jojo-effect. Katten kunnen namelijk ook door stress of verveling meer gaan eten. Daarom is de werkwijze van De Vrolijke Huiskat dat ik zowel naar voeding als naar gedrag en stressfactoren in de leefomgeving kijk. We nemen onder de loep:

  • de huidige voeding,
  • de hoeveelheid van deze voeding,
  • de stressfactoren in de leefomgeving
  • het bewegingspatroon van jouw kat.

Doordat ik zowel gedragsdeskundige als voedingsadviseur voor katten ben, pakken we het probleem op beide vlakken aan.

Samen kijken we naar de leefomgeving van jouw kat. Waar valt er nog wat te verbeteren zodat jouw kat zich prettiger voelt in zijn leefomgeving (= minder stress) en hoe zorgen we ervoor dat jouw kat weer in beweging komt.

Wat houdt het afvaltraject voor katten in?

Het afvaltraject voor katten bestaat uit:

  • Persoonlijke vragenlijst
  • Kijken naar beweging en stressfactoren
  • Voedingsadvies op maat
  • Tips en handvaten op papier
  • 3 maanden begeleiding d.m.v. telefonisch contact (op afspraak)
  • Dit traject is afgestemd op 1 kat

Persoonlijke vragenlijst

Om het traject te beginnen krijg je van mij een persoonlijke vragenlijst. Hierin neem ik zowel de voeding als het gedrag van jouw kat mee. Deze vragenlijst is mijn huiswerk voor het huisbezoek en mijn leidraad voor het voerplan voor jouw kat.

Kijken naar beweging en stressfactoren

Katten kunnen ook door stress overgewicht ontwikkelen. Daarom geef ik ook advies over hoe je stress voor jouw kat kunt verminderen. Dit doe ik middels een huisbezoek zodat ik jouw kat kan ontmoeten in zijn eigen leefomgeving. Dit helpt mij om advies op maat te geven over zowel jouw kat als over stressfactoren vanuit de leefomgeving.

Voedingsadvies op maat

Ik ga kijken naar de huidige voeding van jouw kat en hoe dit anders zou kunnen of zelfs moeten. In de vragenlijst beantwoord je vragen over de huidige voeding van jouw kat. Naar aanleiding van deze informatie, aangevuld met de informatie die ik nog tijdens het huisbezoek heb verkregen, maak ik een voedingsadvies op maat voor jouw kat.

Tips en handvaten op papier

Na het huisbezoek krijg je van mij tips en handvaten op papier. Dit is zowel om alle gegeven informatie nog eens na te lezen als jouw persoonlijke handleiding tijdens het afvaltraject. Alle tips en adviezen ga je nu zelf toepassen in de praktijk. Maar wel onder mijn begeleiding, want tja... je hebt wel een kat natuurlijk....

Begeleiding om jouw kat te laten afvallen

Een kat houdt niet van veranderingen en al helemaal niet wanneer het zijn voeding betreft. Jouw kat in beweging krijgen is vaak ook een hele uitdaging.
Je krijgt begeleiding bij:

- het aanpassen van de voeding,
- het in beweging krijgen van jouw kat
- het aanpakken van eventuele stressfactoren in huis.

Tijdens deze 3 maanden* begeleiding hebben we regelmatig telefonisch contact over hoe het gaat, waar je tegenaan loopt en waar we bij moeten sturen.

* Ik begin met een begeleiding van 3 maanden om je op weg te helpen. Afhankelijk van jouw situatie kijken we of je hieraan voldoende hebt of dat extra hulp van mijn kant nodig is. Katten zijn eigenwijs en de ene kat is de andere kat niet, daardoor kan extra begeleiding soms fijn zijn.


Voor wie is dit traject geschikt?

  • Dit traject is geschikt wanneer je tijd en energie aan jouw kat kunt en wilt besteden.
  • De moeite wilt nemen om jouw kat indien nodig naar andere voeding over te zetten.
  • Inziet dat ik jou de tools en handvaten geef, maar dat jij zelf actief aan de slag gaat.
Kat afvallen

Voor wie is dit traject niet geschikt?

Kun je of wil je geen tijd en energie steken in het laten afvallen van jouw kat of verwacht je een quick fix dan is dit traject niet geschikt voor jou.


Veel gestelde vragen

Maar mijn kat werkt niet mee

Als kattengedragsdeskundige, maar zeker ook als katteneigenaar, weet ik hoe lastig het kan zijn om veranderingen door te voeren. Katten zijn eigenwijs en houden niet zo van veranderingen. Vooral niet wanneer het om eten gaat. Soms zakt de moed je echt even in de schoenen. Ik ben er dan om je weer moed in te praten en waar nodig aanvullende tips en trucs te geven of bij te sturen.

Kan het ook zonder huisbezoek?

Afvallen kun je doen door alleen de voeding aan te passen, maar wanneer een kat nog steeds stress heeft in zijn leefomgeving verval je in een jojo-effect. Daarom is mijn werkwijze dat ik zowel naar voeding als naar gedrag kijk. Voor het gedragscomponent is een huisbezoek noodzakelijk.

Hoe lang duurt het voordat mijn kat weer op het ideale gewicht zit?

Belangrijk is dat jouw kat niet te snel afvalt. Een kat kan geen crashdieet hebben zeg maar. Dus afvallen doet een kat het liefste langzaam. Natuurlijk geldt hoe meer overgewicht, hoe langer het duurt voordat jouw kat weer op zijn ideale gewicht zit. Een tijdspanne is daardoor niet te geven.

Mijn kat is erg kieskeurig met eten; is het noodzakelijk om de voeding te veranderen?

Dat ligt aan de huidige voeding die jouw kat nu krijgt. Feit is dat met de huidige voeding jouw kat te dik is. Maar…. we gaan kijken: Ligt dit aan de huidige voeding, de hoeveelheid voeding, stress in de omgeving of het bewegingspatroon van jouw kat. In dit traject nemen we alle aspecten mee en gaan we waar nodig op alle vlakken verbeteringen aanbrengen.

kat moet afvallen

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

De Vrolijke Huiskat voor advies over gedrag, voeding en Bach bloesem remedies voor katten.
Een mooie combinatie omdat het één niet altijd los staat van het ander….