Mag je een kat hondenvoer geven?

Kun je een kat hondenvoer geven?

Om deze vraag te beantwoorden vergelijken we de kat met de hond. We kijken naar het spijsverteringskanaal van de kat en de hond, we kijken naar onderzoeken naar behoeftewaarden en naar de eisen aan voeding die naar voren zijn gekomen uit deze onderzoeken zodat we een onderbouwd antwoord geven op de vraag ‘Kun je een kat hondenvoer geven?’.

Het spijsverteringskanaal van kat en hond

Wanneer we naar het spijsverteringskanaal van de kat en de hond kijken, zien we dat deze niet aan elkaar gelijk zijn. Natuurlijk zijn deze in grote mate gelijk aan elkaar want ze zijn alle twee ontworpen om voedsel en dan met name vlees te verteren. Maar tijdens die vertering worden door kat en hond verschillende vitaminen en mineralen in het lichaam opgenomen.

De verschillen

Er zijn een aantal verschillen in het spijsverteringsstelsel van de kat ten opzichte van de hond:

- Het aantal smaakpapillen op de tong van de kat is ongeveer 500. De hond heeft er ongeveer 1700. De kat heeft een hele sterke voorkeur voor de smaak Umani (= hartig = vleessmaak) en de hond geeft een voorkeur aan de smaak zoet.

- Het aantal tanden van een volwassen kat is 30 en de volwassen hond heeft er 42.

- De kat kan een gedeelte van de slokdarm aansturen om bewust over te geven, dit kan een hond niet.

- De maag van de kat is kleiner en minder elastisch dan die van de hond. Daardoor kan in de kat minder grote hoeveelheden eten in één keer dan een hond dat kan.

- De dunne darm van de kat is veel korter ten opzichte van de dunne darm van de hond. Dit heeft een directe link met het goed kunnen verteren van vlees.

- Zowel kat als hond hebben een Alfa-amylase enzym om plantaardige ingrediënten goed te kunnen verteren. Alleen functioneert het Alfa-amylase enzym van de kat niet en dat van de hond wel.

Het spijsverteringskanaal van de kat is dan ook veel meer ingericht om vlees te verteren dan dat van een hond. De hond kan makkelijker plantaardige voedingsstoffen erbij (dus niet alleen maar) verteren. De kat kan dit eigenlijk niet. En dit is dan ook het verschil tussen de kat als obligate carnivoor en de hond als ‘gewoon’ carnivoor.

Kat is een obligate carnivoor

Behoefte aan vitaminen en mineralen

Het volgende verschil ligt in de behoefte van de vitaminen en mineralen die voor een kat essentieel zijn en voor de hond minder essentieel. En uiteraard andersom. Maar hoe weten we nou welke vitaminen en mineralen voor katten wel essentieel zijn en voor honden minder. En waardoor weten we dat de kat een echte obligate carnivoor is en de hond een carnivoor die de voeding over het algemeen net wat makkelijker kan aanvullen met plantaardige producten?

De eerste onderzoeken

Daarvoor moeten we terug naar de vorige eeuw. Sinds 1900 werden er mondjesmaat onderzoeken gedaan naar de voedingsbehoefte van honden. Kijken we naar de jaren 60/70 van de vorige eeuw, dan is een grote omslag gaande geweest van katten en honden die wel van iemand waren, maar op straat of bij de boerderij aan hun voedsel kwamen naar de huisdieren die gevoerd worden door de eigenaar doordat de dieren veel meer binnenshuis zijn gaan leven. Door deze omslag en in deze periode is de behoefte aan het kant en klaar voer ontstaan zoals dat wij nu kennen.

Om te weten waaraan dit kant en klaar voer moet voldoen en wat daarin moet zitten zijn er onderzoeken geweest. Hierdoor weet een fabrikant wat er wel en niet in de voeding van katten en honden moet zitten om een dier gezond te houden. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw in dit op grotere schaal gedaan voor honden en toen is hier ook pas het onderzoek naar de voedingsbehoefte van katten bijgekomen.

Wie bepaalt de voedingsbehoefte van katten?

Er zijn verschillende instanties en personen die zich hiermee bezig hebben gehouden. Het NRC en FEDIAF hebben voor honden en katten onderzoeken gedaan en uitgangspunten geformuleerd.

Zij hebben uitgezocht:

  • Wanneer ontstaan er tekorten?
  • Wanneer krijgt een dier te veel van bepaalde vitaminen binnen?
  • Wat zijn de echt essentiële voedingsbehoeften van deze diersoort?
  • Wat is de invloed van deze overschotten of tekorten op het lichaam van een dier?

Voedingsbehoefte van de kat

Meer specifiek heeft Dokter Wanner (universiteit van het Zürich) hier ook onderzoek naar gedaan, alleen hij heeft zich écht helemaal gericht op de kat. Want tja, een kat is nou eenmaal geen hond. Dokter Wanner heeft dan ook uitgezocht aan welke behoeften de voeding moet voldoen voor een lacterende poes, een kitten of een opgroeiende kat, naast de behoefte van de volwassen kat.

Vanuit al deze onderzoeksgegevens zijn er behoeftewaarden geformuleerd voor huisdieren. En er zijn significante verschillen waargenomen tussen de behoefte van de kat en de behoefte van de hond.

Waaraan moet voeding voor een kat voldoen?

Waar moet voeding voor een kat aan voldoen (ten opzichte van de hond)?

Door alle uitkomsten van onderzoeken naast elkaar te leggen en te kijken waar welke vitaminen en mineralen in zitten en waar de essentiële behoefte ligt van katten (en van honden), kun je de samenstelling van kattenvoer maken en de vraag beantwoorden: 'Waar moet voeding voor een kat aan voldoen?'

- De kat heeft een hogere behoefte aan hoogwaardige eiwitten uit spiervlees waar de eiwittenbehoefte van de hond net wat minder is en makkelijker kan worden gehaald uit bindweefsel (denk hierbij aan pens).

- De kat heeft een hogere behoefte aan vetten dan een hond. Sterker nog, de hond kan vetten veel minder goed verteren dan katten. Katten halen juist hun energie uit vetten en honden kunnen vetten in veel mindere mate verdragen.

- Een kat kan geen koolhydraten verteren, bij een hond kunnen in beperkte mate koolhydraten worden ingezet als energiebron (snelle suikers).

- De kat heeft voor zijn Vitamine A behoefte Retinol (dierlijke oorsprong) nodig waar een hond Vitamine A kan halen uit een Pro-Vitamine A (plantaardige oorsprong).

- De kat heeft een hele hoge behoefte aan Taurine in de voeding omdat Taurine in het spijsverteringsstelsel heel inefficiënt verwerkt wordt. De hond verwerkt Taurine veel beter waardoor de behoefte aan Taurine in voeding minder hoog is.

- De kat heeft meer vocht nodig vanuit de voeding dan een hond doordat een hond van nature makkelijker drinkt om aan het benodigde vocht te komen dan een kat dit doet.

Kan een kat dan hondenvoer eten?

Nu we dit weten, kunnen we de vraag 'Kan een kat hondenvoeding eten?' heel simpel beantwoorden. Wanneer we kijken naar bovenstaand rijtje aan eisen van voeding voor kat en hond, kun je een kat geen hondenvoer geven.

Een kat heeft een hele andere samenstelling van voeding nodig dan een hond. En kant en klaar voer (trouwens een goede B.A.R.F. maaltijd ook) is aangepast aan deze voedingsbehoefte van de kat. Wanneer een kat als basismaaltijd hondenvoer krijgt ontstaan er lichamelijke tekorten en op langere termijn ziekten door een tekort aan bepaalde ingrediënten (of een overschot aan niet bij de kat passende ingrediënten).

Passende voeding voor de kat

Kattenvoer is specifiek voor de kat passende voeding onder meer door goede eiwitten, goede vetten en voldoende Taurine dat wordt toegevoegd. In hondenvoer zitten te weinig vetten, meer plantaardige ingrediënten en onvoldoende Taurine dan een kat nodig heeft om gezond te blijven.

En kat kan dus geen hondenvoer eten als standaard voeding. Er zullen tekorten ontstaan van bepaalde voedingsstoffen en overbelasting van lichaamsprocessen doordat niet bij de kat passende ingrediënten maar moeilijk verwerkt kunnen worden door het lichaam.

Heb jij twijfels over de vers vlees voeding van jouw kat?

Lees dan mijn GRATIS e-boek: B.A.R.F. voor jouw kat ontcijferd: Van oorsprong tot de voerbak

 

Gratis e-boek B.A.R.F. voor katten ontcijferd

Meer weten over B.A.R.F. voor katten? Belangrijk bij vers voeding geven is dat de voeding volledig is. Om je hiermee op weg te helpen heb ik de 9 essentiële componenten van een B.A.R.F. menu voor katten voor je op een rijtje gezet in mijn gratis e-boek:

B.A.R.F. voor jouw kat ontcijferd:
Van oorsprong tot de voerbak

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Kun je een kat hondenvoer geven?

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Kattenvoer, Weetjes over katten en getagd met , , , , .