Knuffel je kat dag: hoe vrolijk wordt jouw kat van aaien?
Op 4 juni is het ‘knuffel je kat dag’. Nou gaan bij mij de haren al overeind staan bij het horen van deze dag.
Want de eerste vraag die er bij mij rijst is:
‘En hoe denkt jouw kat hierover?’
Wat is de achtergrond van 'knuffel je kat dag'?
Knuffel je kat dag zou zijn ontstaan omdat het hebben van katten in huis een positief effect heeft op de katteneigenaren. Zeg nou zelf, wanneer je somber bent en je ziet jouw kat gekke capriolen uithalen of je kijkt naar jouw kat die heerlijk ligt te slapen, dan ben jij toch ook meteen een stuk vrolijker?
Ook wanneer jouw kat graag even op schoot komt liggen dat heeft zeker een positief effect op jouw welzijn. En ja, ook het aaien van een kat heeft ook een positief effect op ons als mensen… maar hoe voelt jouw kat zich daaronder?
Een kat knuffelen
Laten we dit fenomeen eens bekijken door de ogen van de kat: Hoe erg zit jouw kat te wachten op een flinke knuffel? De meeste katten worden hier niet al te vrolijk van en sommige katten zelfs agressief. Vooral wanneer het op jouw initiatief is, de kat opgepakt gaat worden en in een soort van houdgreep wordt gehouden (vindt een kat ook verre van prettig) en jij jouw gezicht even heerlijk in de vacht van de kat stopt.
Draai het eens om….
Zit jij te wachten op een aai over je bolletje of ongevraagde aandacht wanneer je net helemaal weggezonken bent in je favoriete serie die je zit te bingewatchen?
Of
Hoe zou jij het vinden wanneer de buurvrouw langskomt die je eigenlijk niet zo goed kent, maar jou wel even ongevraagd liefkozend in je wang knijpt en over je hoofd aait. Daar zit jij toch ook niet op te wachten?
Een kat aaien
Een kat vind het vaak heel vervelend om geaaid te worden (laat staan opgepakt te worden), vooral wanneer je hem ook nog eens over zijn hele lijf van kop he-le-maal tot en met het puntje van de staart aanraakt. Het lijf van een kat is super gevoelig en moet ook nog eens ruiken naar zijn eigen geur of de groepsgeur van de katten in huis. Zo voelt een kat zich veilig.
En dan kom jij aan met jouw hand, die niet de groepsgeur van de kat heeft maar die net continue de trapleuning van het trappenhuis heeft aangeraakt en naar vies oud metaal stinkt. Of jij hebt net met supersterk voor jou lekker ruikende zeep je handen gewassen. Vervolgens strijk jij jouw hand met vieze oude metaal geur of een veel te indringende zeepgeur over het hele (zeer gevoelige) lijf van jouw kat helemaal van kop tot staart. Dat terwijl jouw kat net klaar was met de wasbeurt voor die middag….

Katten die elkaar wassen
Een kat is over het gehele lijf super gevoelig en een kat raakt snel overprikkelt wanneer hem over zijn hele lijf van kop tot staart aait. Kijk maar eens naar katten die in hetzelfde huis leven én goed met elkaar op kunnen schieten, die zullen elkaar hoofdzakelijk alleen op de kop en rondom de kop wassen. Let er maar eens op.
Maar mijn kat kwijlt bij het aaien
Ja, wanneer jouw kat zelf om aandacht vraagt, het jouw kat uitkomt dat je hem aait. Je doet dit ook op de juiste manier en vooral niet te lang…. dan kan een kat kwijlen bij het aaien. Dit betekent dat jouw kat het fijn vindt wanneer je hem zo aait…. Zo lang het jouw kat uitkomt….
Onze Beertje doet dit ook: maar Beertje komt heel bewust naar mij toe, gaat er speciaal voor zitten en buigt helemaal naar mijn uitgestoken hand toe: Beer nodigt mij uit om hem te aaien. Dit is zijn overduidelijke teken dat er voorzichtig geaaid mag worden. Dus onder de kin en achter de oortjes krijgt Beertje dan aaitjes. En dan… druppeltjes… op het kleedje waar hij zit of op zijn pootje…. Beertje kwijlt dan even van genot.
Let wel op: Beertje kwam naar mij toe met deze uitnodiging en ik ga in op deze uitnodiging.
Wanneer Beertje genoeg gekroeld heeft loopt hij weg of draait hij zich om. Dan is het moment over en gaan we ieder onze eigen gang.
Kat kwispelt bij aaien
Wanneer een kat met de staart gaat kwispelen is dit een teken dat deze geïrriteerd aan het raken is. Heel subtiel gaat het puntje van het staartje van jouw kat op en neer. Dit is een teken dat jij moet stoppen met wat jij aan het doen bent. Jouw kat vindt het niet fijn, jouw kat is overprikkeld of het duurt gewoon te lang en jouw kat loopt uit zich zelf niet weg omdat jij iets doet wat jouw kat niet fijn vindt. Jouw kat beweegt met de staart om aan te geven dat jij klaar bent met het aaien van jouw kat.
Merk jij dat jouw kat met het puntje van de staart ‘kwispelt’ dan stop je met jouw kat aandacht geven.
Kat bijt bij het aaien
Voor veel katteneigenaren komt dit uit het niets, maar jouw kat heeft waarschijnlijk al hele subtiele signalen gegeven dat ze eigenlijk niet (meer) geaaid wil worden. Jij hebt dit als katteneigenaar niet gemerkt en dus heb je niet geluisterd naar jouw kat. Feit is dat ze niet leuk vindt wat je aan het doen was en naar grover geschut grijpt: bijten. Dat kunnen zachte beetjes zijn of toch wat harder.
Waar wil je jouw kat aaien?
Een kat wil je in de basis alleen maar bij de kop aaien. Onder de kin, beetje aan de wangetjes en achter de oortjes. Mooie bijkomstigheid is dat jouw kat dan ook meteen geuren afgeeft aan jouw hand. Waarom dacht je anders dat een kat altijd met die tafelpoot kroelt, niet omdat die tafel zo lief is hoor. Alles wordt door deze handeling van een kat gemarkeerd met geuren van jouw eigen kat en dit zijn voor ons niet ruikbare geuren.
Wanneer wil jij jouw kat aaien?
Eigenlijk alleen op het initiatief van jouw kat. Dus nooit wanneer ze ligt te slapen en ook nooit voor jouw kat uit het niets omdat ze jouw hand niet heeft zien aankomen.
Mysterieus gedrag van jouw kat ontrafelen
Meer weten over het gedrag van jouw kat? Wil je ongewenst gedrag als ‘uit het niets’ bijten voor zijn? Of snap je niet waarom jouw kat drinkt uit de waterkraan of het toilet? Of wil je weten waarom een kat graag een hoge slaapplaats heeft?
Vraag dan eens een éénmalig huisbezoek aan. Daarin vertel ik je over het voor jouw nog wat mysterieuze gedrag van jouw kat en hoe je hier goed mee om kunt gaan zodat dit gedrag niet uitmondt in ongewenst gedrag.
Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat
Kattengedragsdeskundige
Voedingsadviseur voor katten
Bach bloesem consulent voor katten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn