knuffel je kat dag

Knuffel je kat dag

Op 4 juni is het ‘knuffel je kat dag’. Nou gaan bij mij de haren al overeind staan bij het horen van deze dag.
Want de eerste vraag die er bij mij rijst is:

‘En hoe denkt jouw kat hierover?’

Mijn kat wordt agressief

Laten we dit fenomeen eens bekijken door de ogen van de kat: Zit jouw kat te wachten op een flinke knuffel? De meeste katten worden hier niet al te vrolijk van om maar niet te zeggen agressief. Vooral wanneer het op jouw initiatief is, de kat opgepakt gaat worden en in een soort van houdgreep wordt gehouden en jij jouw gezicht even heerlijk in de vacht van de kat stopt.

Een kat vind het heel vervelend om geaaid te worden, vooral wanneer je hem ook nog eens over zijn hele lijf van kop tot en met staart aanraakt. Het lijf van een kat is super gevoelig en moet ook nog eens ruiken naar zijn eigen geur of de groepsgeur.

En dan kom jij aan met jouw hand, die niet de groepsgeur van de kat heeft, maar net continue de trapleuning heeft aangeraakt, en jij strijkt jouw hand die voor een kat misschien niet aangenaam ruikt over het hele (zeer gevoelige) lijf van de kat helemaal tot en met de staart.

Wees niet verbaasd wanneer jouw kat een keer uithaalt omdat je echt te ver gaat of dat deze zo hard als mogelijk bij je wegrent.

Aaien van een kat

Een kat is over het gehele lijf super gevoelig en een kat raakt snel overprikkelt wanneer hem over zijn hele lijf van kop tot staart aait. Kijk maar eens naar katten die in hetzelfde huis leven en goed met elkaar op kunnen schieten, die zullen elkaar hoofdzakelijk alleen op de kop en rondom de kop wassen. Let er maar eens op.

Een kat kun je dan ook het beste alleen maar bij de kop aaien. Onder de kin en achter de oortjes. Mooie bijkomstigheid is dat hij ook meteen geuren afgeeft aan jouw hand. Waarom dacht je anders dat een kat altijd met die tafel kroelt, niet omdat die tafel zo lief is hoor. Alles wordt door deze handeling van een kat gemarkeerd met geuren van jouw eigen kat en dit zijn voor ons niet ruikbare geuren.

Contact maken met jouw kat

Maar hoe dan wel? Jij kunt jouw kat uitnodigen voor een aai. En doe dit wanneer jou kat door het huis wandelt hé, niet wanneer jouw kat heerlijk ligt te slapen of de vogels in de tuin zit te bespieden:

 • Ga eens op de grond zitten en steek je hand uit
 • Kijk of jouw kat naar jou toekomt
 • Laat de kat aan jouw hand ruiken
 • Wanneer jouw kat zijn kopje zachtjes tegen jouw hand aandrukt is dit een uitnodiging om voorzichtig jouw kat achter zijn oortje of onder zijn kinnetje te aaien.
 • Loopt jouw kat weg… probeer het later nog eens.

Meer tips krijgen over hoe katten denken en hoe je daar goed mee om kan gaan? Overweeg dan eens een adviesconsult voor katten. Er hoeven echt geen gedragsproblemen te zijn om het voor jouw kat aangenamer te maken in huis.

Elke kat is anders

Kroelen met onze Beertje

En uiteraard, waar onze Beer alle gewone kattenregels ook aan zijn pootje lapt, doet hij dat bij deze regel ook…. Het is wel een Beer natuurlijk.
De werkwijze van onze Beertje is  dan ook als volgt:

 • Ik loop naar de achterdeur
 • Beer springt op zijn krabpaal die bij de achterdeur staat
 • Beer gaat rechtop zitten en houdt mij met een scherp oog in de gaten
 • Loop ik bij de krabpaal dan beweegt Beer naar je toe
 • Ik steek mijn hand uit
 • En Beer krijgt heerlijke kroeltjes

Het initiatief ligt bij onze Beertje.

De Vrolijke Huiskat

Mijn kat wordt agressief wanneer ik hem aai

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Speciale kattendagen en getagd met , , , , , , .