Goede voeding kat

Is mijn kat te dik?

Grote kans dat ook jij ja moet zeggen op de vraag 'Is mijn kat te dik?'. Steeds meer katten in Nederland kampen met overgewicht. Gelukkig zijn niet alle katten zo zwaar dat ze obesitas hebben, maar hebben we het bekende 'net een maatje meer'. Veel eigenaren hebben dat niet eens heel erg in de gaten, totdat er een dierenarts aangeeft dat een kat moet afvallen. Maar het probleem zit ook in het kunnen beantwoorden van de vraag of jouw kat nu écht te dik is of dat jouw kat alleen een lekkere zachte pluizenbol is met een extra dikke vacht. In dit blog leer je dat niet elke kat boven de 4 kilo ook echt te zwaar is en hoe je kunt checken of ook jouw kat te zwaar is.

Wanneer is een kat te dik?

Vaak krijg ik de vraag: 'mijn kat is 5 kilo, is mijn kat dan te zwaar?' Helaas kan ik op basis van alleen het gewicht van jouw kat geen goed antwoord geven op deze vraag. Want alleen het gewicht van een kat zegt mij niet zoveel. Of een kat te dik is kun je niet op gewicht alleen beoordelen. En daarmee gaat ook het verhaal over een kat die meer dan 4,5 kilo weegt en standaard als te zwaar wordt gemarkeerd gaat écht niet op.

Katten zijn er in allerlei rassen en maten ... ook in verschillende maten per ras. Het gewicht is maar een detail van alle gegevens die je nodig hebt om te bepalen of een kat te zwaar is. Naast het gewicht is het dan ook belangrijk om te kijken naar:

  • Hoe groot is de kat?
  • Welk ras is de kat ?
  • Wat is het postuur ?
  • Hoe ziet het silhouet van de kat eruit?
  • Welke bespiering heeft de kat?

Europese korthaar versus een Maine Coon

Een kleine Europese korthaar van 5 kilo kan te dik zijn,
terwijl een grote Maine Coon van 5 kilo te licht kan zijn.

Voor het volledige beeld kunnen we het ook omdraaien:

Een kleine Maine Coon van 5 kilo kan te zwaar zijn en
een grote Europese korthaar van 5 kilo kan te licht zijn.

Het complete plaatje van de kat is belangrijk

Het is het complete plaatje van de kat en vooral het silhouet waardoor je erachter komt of een kat onder gewicht is, op gewicht is of over het gewicht is. En omdat dit nog best lastig is allemaal is er een body condition score voor katten gemaakt.

Wat is Body Condition Score voor katten?

Om katteneigenaren maar zeker ook dierenartsen te helpen om te bepalen of een kat te dik is er een Body Condition Score voor katten opgesteld (ook wel BCS genoemd).

De Body Condition Score is een visuele schaal om een beeld te krijgen waar jouw kat onder valt. De afbeeldingen van deze BCS geven een bovenaanzicht van de kat én ook het silhouet van de kat weer. De BCS biedt een gestructureerde manier om de fysieke conditie van een kat te beoordelen, waarbij aspecten als ribben, taille, buikomvang en plaatsen waar vetten wel of niet horen te zitten uitgelegd worden.

Deze Body Condition Score loopt van schaal 1 tot en met 9. En voor elke schaal is er een zijaanzicht van een kat getekend en een bovenaanzicht. Zo krijg je een compleet beeld van hoe een kat eruit ziet per schaal. Zowel bij ondergewicht als bij overgewicht.

Andere modellen BCS voor katten

Overigens zijn er ook modellen van de BCS die gebruik maken van 5 schalen of van 7 schalen.
In dit artikel ga ik uit van 9 schalen omdat dit beter uitlegt wat de verschillen zijn.

Body Condition Score voor katten uitgelegd

Laten we eens kijken naar alle 9 schalen afzonderlijk. Elke schaal kijkt opnieuw naar de uitstekende botdelen, de taille en het vetaandeel dat voelbaar of zelfs goed zichtbaar is.

BCS kat schaal 1 (zeer mager)

De ribben, ruggenwervels, bekkenbeenderen en andere uitstekende botdelen zijn goed zichtbaar doordat ze uitsteken (vooral bij een kortharige kat). Er is geen lichaamsvet meer op het lichaam aanwezig en er is duidelijk verlies van spiermassa. Kat heeft een opgetrokken buik en een zeer smalle taille.

Body Condition Score kat 1

BCS kat schaal 2 (nog steeds zeer mager)

De ribben en bekkenbeenderen zijn goed zichtbaar, sommige uitstekende botdelen zijn nog zichtbaar op afstand. De ruggenwervels zijn net wat minder goed zichtbaar ten opzichte van schaal 1.
Er is geen vetlaag te voelen op het lichaam en er is maar een beperkte hoeveelheid spiermassa. Ook de buik is nog steeds duidelijk opgetrokken en heeft ook nog een zeer smalle taille.

Body Condition Score kat 2

BCS kat schaal 3 (kat heeft ondergewicht)

De ribben zijn makkelijk te voelen en zijn nog zichtbaar bij een kortharige kat. Er zit eigenlijk geen nog geen vetlaag op de ribben en de uitstekende botdelen kunnen nog zichtbaar zijn. Er is een duidelijke taille. Wel is er een zeer geringe hoeveelheid vet in het buikgebied en de kat heeft een goed zichtbare opgetrokken buik.

Body Condition Score kat 3
Body Condition Score kat 4

BCS kat schaal 4 (Ondergewicht of gezond gewicht)

De ribben zijn goed voelbaar en bedekt met een dun/normaal laagje vet. Hierdoor zijn de ribben niet meer zichtbaar zoals in schaal 1 tot en met 3. De taille is van boven goed zichtbaar, maar niet meer ingevallen. Er is een geringe hoeveelheid buikvet en de buik is opgetrokken.

In deze schaal ligt de scheidslijn tussen nog ondergewicht hebben en op gezond gewicht zitten. Zit jouw kat maar net aan in deze schaal, dan mag er zeker nog een paar gram vet bij. Wanneer jouw kat boven in deze schaal zit, dan zit jouw kat op gezond gewicht.

Body Condition Score kat 5

BCS kat schaal 5 (gezond gewicht)

De ribben zijn nog zeker voelbaar, maar wel bedekt met een iets dikkere vetlaag. De ribben zijn hierdoor niet zichtbaar, alleen voelbaar. De taille is van boven nog wel te zien, maar minder duidelijk en de buik is maar licht opgetrokken door net wat meer buikvet.

In de ideale wereld zouden alle katten in deze schaal vallen. Beetje onderin of een beetje meer bovenin maakt voor de meeste katten geen groot verschil. Het liefste is dit plaatje wat jij ziet wanneer jij naar jouw kat kijkt.

Body Condition Score kat 6

BCS kat schaal 6 (gezond gewicht of licht overgewicht)

De ribben zijn niet zichtbaar, maar nog wel te voelen. De taille is niet meer heel goed zichtbaar van boven. De buik is nog maar heel licht opgetrokken, maar er is nog een knikje zichtbaar. Al met al heeft jouw kat overal wel wat vet zitten. Soms wat meer (licht overgewicht), soms net genoeg (nog gezond gewicht).

In deze schaal ligt dan ook de scheiding tussen gezond gewicht en net wat overgewicht. Het begin van schaal 6 kun je nog beschouwen als gezond gewicht: jouw kat heeft net wat vetreserves om korte perioden van minder eten goed te kunnen overbruggen zonder meteen mager te lijken. Zolang jouw kat gezond is, is er niets mis met net die kleine reserves. Zolang jouw kat maar onderaan in deze schaal zit.

Zit jouw kat boven in deze schaal, dan heeft jouw kat al wat licht overgewicht.

Valt jouw kat in BCS 7, 8 of 9?

Dan is jouw kat te dik en is het wenselijk dat deze gaat afvallen. Heb je hier hulp bij nodig of kun je hierover wel wat advies gebruiken stuur mij dan een mail met jouw hulpvraag. Je ontvangt van mij dan een offerte op maat om jouw kat te laten afvallen.

BCS kat schaal 7 (kat heeft overgewicht)

De ribben zijn nu nog maar met moeite voelbaar en bedekt met een dikke vetlaag. Er zijn duidelijke vetafzettingen op de rug en aan de staartbasis. De taille is niet tot nauwelijks zichtbaar. De buik is niet of nauwelijks nog opgetrokken. Daarbij is er een kleine buikomvang vanaf de bovenkant te zien.

Deze schaal betekent dat jouw kat overgewicht heeft, dus tijd voor actie om te voorkomen dat jouw kat in schaal 8 terecht komt.

Body Condition Score kat 7

BCS kat schaal 8 (kat is zwaarlijvig of obees)

Er zijn vetafzettingen op de borstkas, rug en aan de staartbasis, hierdoor zijn de ribben niet meer voelbaar. De taille is niet meer zichtbaar en de buik loopt over in de taille. De buik zelf is niet meer opgetrokken, maar zelf een beetje afhangend. Er is in deze schaal een duidelijke toename van de buikomvang zichtbaar. Jouw kat moet afvallen, want jouw kat is obees (of terwijl veel te zwaar).

Body Condition Score kat 8

BCS kat schaal 9 (kat is zwaarlijvig of obees)

Zware vetafzettingen op de borstkas, rug en aan de staartbasis. De ribben zijn niet meer voelbaar. De taille is niet meer zichtbaar en de buik is niet meer opgetrokken. Ook zie je een (duidelijke) toename van de buikomvang.

Body Condition Score kat 9

Is mijn kat te dik?

Kom jij naar aanleiding van dit blog tot de conclusie dat jouw kat te dik is?
Lees dan in mijn blog ‘Obesitas bij katten’ wat de gevolgen kunnen zijn van overgewicht bij jouw kat.

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Blog, Voeding voor katten en getagd met , , , , .