is deze kamerplant giftig voor katten

Welke kamerplanten zijn giftig voor katten?

Katten en planten zijn niet altijd een goede combinatie. Toch wil je graag een aantal planten in huis zetten. Een plantje hier en daar geeft toch wat meer sfeer in huis. Maar welke kamerplant is giftig voor katten, en welke kun je met een gerust hart neerzetten?

Populaire kamerplanten en katten

Als huishouden met één of meerdere katten, kun je niet alleen afgaan op het uiterlijk, de standplaats en de verzorging van een plant. Belangrijk om te weten is of de kamerplant die jij zo aantrekkelijk vindt niet giftig is voor de kat. Want tja, je hebt er (katten)exemplaren bij die hun tanden in elke plant zetten. (Voor deze katten is het trouwens handig om kattengras neer te zetten.)

Daarom heb ik eens gekeken wat de afgelopen jaren zeer populaire kamerplanten waren en of je deze zomaar neer kunt zetten in een kattenhuishouden. En om eerlijk te zijn…. Ik schrok van het aantal populaire kamerplanten dat in meer of mindere mate giftig is voor katten.

Overzicht van populaire kamerplanten

Ik heb een klein overzicht* gemaakt van deze populaire kamerplanten en of deze giftig zijn. In dit overzicht staat ook welke symptomen er kunnen optreden bij katten na het eten van deze planten.

* Dit overzicht is niet uitputtend, het is maar een klein deel van kamerplanten die er in Nederland te koop zijn. Ik heb de populairste kamerplanten van afgelopen jaren op een rijtje gezet.

Giftige kamerplanten voor katten

Andere giftige kamerplanten

Hierboven staan alleen de populaire kamerplanten genoemd. Heb je een andere plant op het oog?
De website van de ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) geeft een volledig overzicht van alle planten. Zowel niet giftig als giftig, inclusief symptomen, zijn opgenomen in het overzicht.

Liever een Nederlandse website? Op de website van Plantsome wordt bij planten aangegeven of deze giftig zijn voor katten of niet. Deze plantverkopende organisatie vermeldt natuurlijk geen symptomen, maar als katteneigenaar is het zeker van toegevoegde waarde om in het overzicht van eigenschappen te zien of een plant neergezet kan worden in een kattenhuishouden.

Wat te doen bij een vermoeden van vergiftiging?

Wanneer je het idee hebt dat jouw kat van een kamerplant heeft gegeten, dan is het belangrijk om even contact op te nemen met jouw dierenarts. Handig is om de volgende gegevens te kunnen verstrekken:

  • De naam van de plant waarvan jouw kat heeft zitten eten. (Handig dus om die verzorgingskaartjes met de plantnaam erop te bewaren).
  • Welk deel van de plant jouw kat heeft opgegeten (soms zijn er alleen bepaalde delen van de plant giftig).
  • Heb je het vermoeden dat jouw kat niet heeft gegeten van de plant, maar is er alleen huidcontact geweest? Er zijn planten die bij aanraking al irritaties kunnen geven.
  • Welke symptomen zijn er zichtbaar (kwijlen, overgeven, diarree, zwellingen).

De Vrolijke Huiskat

Ook interessant om te lezen: Wat is het juiste kattengras?

Giftige kamerplanten voor katten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Getagd , , , , .