Hoeveel moet een kat eten

Hoeveel moet een kat eten?

Katten verschillen net zoals mensen van elkaar. De een kan heel veel eten zonder ook maar een grammetje aan te komen en de ander moet elk pondje afwegen om niet te dik te worden. Maar er zijn meer dingen die bepalen hoeveel een kat moet eten.

Wat zegt de hoeveelheid op de verpakking?

De hoeveelheid voeding van jouw kat wordt mede bepaald aan de hand van het gewicht van jouw kat. Op de verpakkingen van voedingsmiddelen voor katten (brok, blik en kvv) staan richtlijnen over de hoeveelheid op basis van het gewicht van jouw kat.

Deze richtlijnen zijn gebaseerd op talloze wetenschappelijke onderzoeken. Hieruit kwam naar voren wat de voerhoeveelheden zijn voor de gemiddelde kat. De meeste katten kunnen dan ook prima uit de voeten met deze aanbevolen hoeveelheden; er wordt tenslotte toch vaak een range gegeven waarbinnen jouw kat valt. Toch is jouw kat soms net wat anders dan gemiddeld en ondanks dat er op de verpakking een bepaalde richtlijn staat aangegeven, kan jouw kat het soms net wat beter doen op een afwijkende hoeveelheid dan de richtlijn volgens de verpakking.

Hoeveel een kat mag eten hangt af van meerdere factoren

Maar er zijn meer dingen die bepalen hoeveel een kat moet of mag eten. Dit hangt af van een aantal verschillende factoren, o.a.:

 

kuipjes natvoer voor katten

 

  1. De leeftijd van jouw kat
  2. Is jouw kat gesteriliseerd
  3. Het soort kattenvoer dat jouw kat eet
  4. Komt jouw kat buiten of ligt deze veel binnen te slapen
  5. Mag jouw kat aankomen of moet deze juist afvallen
  6. Eventuele aandoedingen of ziekten

1. Levensfase van jouw kat

In elke leeftijdsfase heeft een kat een andere voedingsbehoefte, zowel qua hoeveelheid als qua samenstelling. Kittens moeten in het begin heel hard groeien en daarvoor heel veel voedingsstoffen (en slaap) nodig. Wanneer de eerste groeifase is geweest neemt de voedingsbehoefte iets af, maar dan gaat een kitten weer energie verbruiken om geslachtsrijp te worden.

Ook een senior kat verteert zijn voeding net iets anders dan de volwassen kat. Een daarnaast merk je ook dat een wat oudere kat vaak net wat minder gaat bewegen waardoor de voedingsbehoefte ook verandert. Hoeveel een kat moet eten hangt dus af van de levensfase.

2. De gesteriliseerde kat

Na de castratie / sterilisatie neemt de behoefte aan voeding vaak wat af. De hormonen komen tot rust en daardoor vraagt het in balans houden van de hormoonspiegel minder energie van het lichaam van jouw kat. Hierdoor heeft een kat minder voeding nodig om op gewicht te blijven ten opzichte van de hoeveelheid voeding voor de castratie of sterilisatie van jouw kat. Wat het verschil is, is natuurlijk wisselend per kat. En lang niet elke kat komt aan nadat deze is gesteriliseerd, het is alleen wel even een aandachtspunt in de maanden na de ingreep.

3. Soort kattenvoer

En natuurlijk wordt de hoeveelheid voer mede bepaald door het soort voer. Eet jouw kat brokjes of juist natvoer? Krijgt jouw kat KVV of een rauw vlees maaltijd voorgeschoteld. Jouw kat van 4,3 kilo lichaamsgewicht met specifiek zijn dagelijkse routine heeft een bepaalde caloriebehoefte. En elk voer heeft zijn eigen caloriewaarde. De ene brok heeft meer calorieën dan de andere brok en spiervlees heeft een andere caloriewaarde dan orgaanvlees of vetten. Dus de samenstelling van de voeding bepaald hoeveel jouw kat van die voeding moet eten.

Het soort kattenvoer bepaald hoeveel een kat moet eten

4. Dagelijkse beweging van jouw kat

In de volwassenfase is de hoeveelheid die een kat eet niet alleen afhankelijk van het gewicht van jouw kat, maar zeker ook de mate van beweging. Komt jouw kat veel buiten of is deze in huis heel actief, dan verbrandt jouw kat meer calorieën dan de kat van de buren die heel de dag lekker in de vensterbank ligt te slapen. Hierdoor heeft jouw kat meer van dezelfde voeding nodig dan de kat van de buren.

5. Heeft jouw kat het juiste gewicht?

De hoeveelheid voeding van jouw kat wordt in de basis bepaald aan de hand van het gewicht van jouw kat. Hierop zijn alle uitgangspunten gebaseerd. Maar de hoeveelheid verandert op het moment dat jouw kat te zwaar is, of juist te dun is. Dan wil je de dagelijkse hoeveelheid aanpassen zodat jouw kat langzaam op haar gewenste gewicht komt.

6. Ziekte van jouw kat

Bij ziekte is de voedingsbehoefte van een kat ook weer anders. Een aantal voorbeelden zijn:

- Nierfalen: Bij nierfalen van jouw kat wordt de voeding aangepast zodat de nieren worden ontlast, maar ook zodat jouw kat beter op gewicht blijft doordat deze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
- Herstelperiode: na een operatie of een ziekteperiode kan het zinvol zijn om tijdelijk de voeding af te stemmen op het herstelproces van jouw kat. Zodat jouw kat weer kan aansterken en weer op het gewenste gewicht kan komen; want aansterken kost nou eenmaal energie.
- Blaasgruis: Bij blaasgruis of blaasontsteking wordt de voeding aangepast zodat er minder kristallen in de urine kunnen vormen. De hoeveelheid van deze voeding kan zeker anders zijn dan de hoeveelheid van het normale voer dat jouw kat krijgt.

En tot slot... wat eet jouw kat… niet…

Dit is ook een klein detail waar je rekening mee moet houden. Eet jouw kat brokjes van een bepaald merk of juist alleen maar blikvoeding. Misschien geef je wel een combinatie, waardoor je dus de hoeveelheden van beide soorten voer op elkaar moet afstemmen. En wanneer je jouw kat KVV geeft: welke smaak van welk merk is dat dan en welke hoeveelheid past bij jouw kat? Bij vers vlees voor katten; welke vleessoorten eet jouw kat en hoe vaak wissel je deze af?

Al deze factoren bij elkaar bepalen de voedingsbehoefte en de uiteindelijke hoeveelheid voer van jouw kat en beantwoorden daarmee jouw vraag: Hoeveel moet een kat eten?

Kattenpraktijk De Vrolijke Huiskat

Kattengedragsdeskundige
Voedingsadviseur voor katten
Bach bloesem consulent voor katten

Hoeveel moet een kat eten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Geplaatst in Kattenvoer, Weetjes over katten en getagd met , , , , , , .