Hoeveel moet een kat eten

Hoeveel moet een kat eten?

Katten verschillen net zoals mensen van elkaar. De een kan heel veel eten zonder ook maar een grammetje aan te komen en de ander moet elk pondje afwegen om niet te dik te worden. Maar er zijn meer dingen die bepalen hoeveel een kat moet eten.

Hoeveelheid op de verpakking

De hoeveelheid voeding van jouw kat wordt mede bepaald aan de hand van het gewicht van jouw kat. Op de verpakkingen van voedingsmiddelen voor katten (brok, blik en kvv) staan richtlijnen over de hoeveelheid op basis van het gewicht van jouw kat.

Deze richtlijnen zijn gebaseerd op talloze wetenschappelijke onderzoeken waaruit een hoeveelheid is bepaalde voor de gemiddelde kat. Veel katten kunnen dan ook prima uit de voeten met deze aanbevolen hoeveelheden. Toch is jouw kat soms minder gemiddeld en ondanks dat de verpakking iets anders zegt, kan jouw kat het beter doen op een andere dan de gemiddelde hoeveelheid voeding volgens de verpakking.

Hoeveel een kat mag eten hangt af van meerdere factoren

Maar er zijn meer dingen die bepalen hoeveel een kat moet eten. Hoeveel een kat moet eten hangt af van een aantal factoren, o.a.:

  • De leeftijd van jouw kat
  • Is jouw kat gecastreerd
  • Mag jouw kat aankomen of moet deze juist afvallen
  • Komt jouw kat buiten of krijgt deze binnen juist veel minder beweging
  • Het soort voer dat jouw kat krijgt
  • Eventuele aandoedingen of ziekten

Leeftijd van jouw kat

In elke leeftijdsfase heeft een kat een andere voedingsbehoefte, zowel qua hoeveelheid als qua samenstelling. Kittens moeten in het begin heel hard groeien en hebben om te kunnen groeien heel veel voedingsstoffen (en slaap) nodig. Wanneer de eerste groeifase is geweest neemt de voedingsbehoefte iets af, maar dan gaat een kitten weer energie verbruiken aan het geslachtsrijp worden.

Een senior kat verteert zijn voeding anders dan de volwassen kat. Een daarnaast merk je ook dat een wat oudere kat vaak net wat minder gaat bewegen waardoor de voedingsbehoefte ook verandert. Hoeveel een kat moet eten hangt dus af van de levensfase.

Castratie kat

Na de castratie neemt de behoefte aan voeding wat af. De hormonen komen tot rust en daardoor vraagt het in balans houden van de hormoonspiegel minder energie van het lichaam van jouw kat. Hierdoor heeft een kat minder voeding nodig om op gewicht te blijven ten opzichte van de hoeveelheid voeding voor de castratie van jouw kat.

Gewicht van jouw kat

De hoeveelheid voeding van jouw kat wordt mede bepaald aan de hand van het gewicht van jouw kat. Heeft jouw kat aanleg om dik te worden? Of mag jouw kat juist wat aankomen? Deze factoren zijn mede bepalend voor de hoeveelheid eten die jouw kat zou moeten krijgen.

Beweging

In de volwassenfase is de hoeveelheid die een kat eet niet alleen afhankelijk van het gewicht van jouw kat, maar zeker ook de mate van beweging. Komt jouw kat veel buiten of is deze in huis heel actief, dan verbrandt jouw kat meer calorieën dan de kat van de buren die heel de dag in de vensterbank ligt te slapen.

Soort kattenvoer

En natuurlijk wordt de hoeveelheid voer mede bepaald door het soort voer. Eet jouw kat brokjes of juist blikvoer? Krijgt jouw kat KVV of een BARF maaltijd voorgeschoteld. Jouw kat van 4,3 kilo lichaamsgewicht met zijn dagelijkse routine heeft een bepaalde caloriebehoefte. En elk voer heeft zijn eigen caloriewaarde. De ene brok heeft meer calorieën dan de andere brok en spiervlees heeft een andere caloriewaarde dan orgaanvlees.

Ziekten

Bij ziekten is de voedingsbehoefte van een kat ook weer anders.
Bij blaasgruis wordt de voeding aangepast zodat er minder kristallen in de urine kunnen vormen.
Bij nierfalen wordt de voeding aangepast zodat de nieren worden ontlast.
En na een operatie kan het zinvol zijn om tijdelijk de voeding af te stemmen op het herstelproces van jouw kat zodat jouw kat weer kan aansterken.

Wat eet jouw kat… niet…

Dit is ook een klein detail waar je rekening mee moet houden. Eet jouw kat brokjes van een bepaald merk of juist alleen maar blikvoeding. Misschien geef je wel een combinatie. En wanneer je jouw kat KVV geeft: welke smaak van welk merk is dat dan? Bij vers voeren; eet jouw kat lever en hart of helemaal geen orgaanvlees?

Al deze factoren bij elkaar bepalen de voedingsbehoefte en de uiteindelijke hoeveelheid voer van jouw kat en beantwoorden daarmee jouw vraag: Hoeveel moet een kat eten?

 

Wil jij weten hoeveel jouw kat moet eten?
Ik kan voor jouw kat uitrekenen of jouw kat te veel, te weinig of gewoon de juiste hoeveelheid voeding krijgt. Krijgt jouw kat brokjes of blikvoer of misschien voer jij jouw kat KVV of stel je stel de maaltijd van jouw kat samen (B.A.R.F.).

De Vrolijke Huiskat

Hoeveel moet een kat eten

Voor een stressvrije en katvriendelijke omgeving waar jouw kat écht kat kan zijn

Getagd , , , , , , .